ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Σκηνικό έντασης με φόντο τους υδρογονάνθρακες

Ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της περιοχής γίνεται «μήλον της Εριδος» ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εμπλέκοντας τους λαούς σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς
Ο φυσικός και ορυκτός πλούτος της περιοχής γίνεται «μήλον της Εριδος» ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εμπλέκοντας τους λαούς σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς
Σκηνικό έντασης δείχνει να ξαναστήνεται στο Αιγαίο, με αεροσκάφη και φρεγάτες να παίρνουν θέση πάνω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας να διαγκωνίζονται για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στη μοιρασιά της λείας, στο φόντο και των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε μια τελευταία τέτοια εξέλιξη, στον ελληνικό Τύπο διοχετεύτηκαν πληροφορίες ότι το γερμανικό πλοίο «R/V Poseidon», το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο του Κιέλου και έκανε έρευνες νοτίως της Κρήτης, παρενοχλήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τουρκική φρεγάτα ενώ κινούνταν σε απόσταση περίπου 40 ναυτικών μιλίων νοτίως της Γαύδου, σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το γερμανικό πλοίο διενεργεί θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο από τις 11 Απρίλη. Ξεκίνησε από την Κύπρο και αναμένεται να τις ολοκληρώσει τέλη Απρίλη στο Μπάρι της Ιταλίας.

Στο θέμα έδωσε ευρεία δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» κάνοντας λόγο για «ελληνοτουρκική αντιπαράθεση» και «θερμή συνάντηση στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Τούρκος συντάκτης αναφέρει (λανθασμένα) ότι το πλοίο έχει νοικιαστεί από την Ελλάδα και προσθέτει ότι το «R/V Poseidon», αναζητώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εισήλθε «χωρίς άδεια» στις 17/4 σε τομέα «τουρκικής αρμοδιότητας» και απομακρύνθηκε χάρη σε τουρκικό πολεμικό πλοίο και περιπολικό αεροσκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Παραπέρα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να μετέχει και αυτή στις έρευνες του γερμανικού πλοίου με δικό της ειδικό παρατηρητή. Εξ ου και έδωσαν, υποτίθεται, εντολή στους Γερμανούς να σταματήσουν τις έρευνες. Βέβαια, κατά άλλες, ελληνικές πηγές, η τουρκική φρεγάτα δεν επικοινώνησε καν (μέσω ασυρμάτου) με το γερμανικό σκάφος, ούτε το πλησίασε.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν συνέβη, και μόνο το δημοσίευμα της «Milliyet» σηματοδοτεί μια κινητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης γύρω από τα ελληνοτουρκικά, με κινήσεις που συντηρούν ένα σκηνικό έντασης. Σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπαίνουν συχνότερα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, υπήρξε μάλιστα έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα και εμπλοκή αεροσκαφών των δύο χωρών. Παράλληλα, η Αγκυρα και ο Τύπος της γειτονικής χώρας δίνουν μεγάλη έμφαση σε έρευνες που διεξάγονται στα ανοιχτά της Χίου, σε διεθνή ύδατα, για την ανεύρεση της σορού του πιλότου Ναΐλ Ερντογάν, το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε στην περιοχή το 1996.

Ελληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτό το σκηνικό εξυπηρετεί σκοπιμότητες «εσωτερικής κατανάλωσης» στην Τουρκία, ωστόσο οι κινήσεις αυτές πρώτα και κύρια συνδέονται άμεσα με την όξυνση των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και οι έρευνες Ελλάδας και Κύπρου για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κύπρου, της Κρήτης και στο Ιόνιο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Στόχος η διείσδυση ελληνικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

τΜε στόχο τη διείσδυση ελληνικών και άλλων ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, την πρόσδεση χωρών όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία στο ευρωατλαντικό άρμα, συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη Γεωργιανή ομόλογό του, Maia Panjikidze.

Στις δηλώσεις τους, ο Ευ. Βενιζέλος θύμισε ότι πριν λίγους μήνες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την «ευρωπαϊκή προετοιμασία» της Γεωργίας. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης Γεωργίας - ΕΕ (μονογραφήθηκε το Δεκέμβρη) μέσα στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Επίσης συζήτησαν τη σχέση Γεωργίας - ΝΑΤΟ.

Συμπλήρωσε ότι ασχολήθηκαν και «με τις ελληνικές επενδύσεις και την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Γεωργία, η οποία τώρα με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης αποκτά ένα πολύ πιο σταθερό νομικό πλαίσιο, το οποίο θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο». Παράλληλα κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες «να μείνουν στην Ουκρανία κανονικά και να συμβάλουν στην υπέρβαση της οικονομικής και αναπτυξιακής κρίσης της Ουκρανίας».

Υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά το πού στοιχίζεται το κυρίαρχο τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης, είπε, με αφορμή το ουκρανικό, ότι η ελληνική κυβέρνηση «ακολουθεί πάντα το κεντρικό ρεύμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής και άξονας της πολιτικής μας θέλουμε να είναι πάντα οι κοινές θέσεις της ΕΕ».

Και η Γεωργιανή ΥΠΕΞ τάχτηκε υπέρ «της επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο προς αυτήν την κατεύθυνση (...) να προωθηθεί η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γεωργία, καθότι η Σφαιρική και Σε Βάθος Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Deep and Comprehensive Free Trade), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ, θα προσφέρει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

«Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η Γεωργία θα προσελκύσει περισσότερους άμεσους ξένους επενδυτές και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις επιχειρηματικές δυνατότητες (...) καλούμε όλους, όλα τα κράτη - μέλη, να έρθουν στη Γεωργία και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες» πρόσθεσε η Γεωργιανή.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για τη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας (βλ. υπόθεση Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας), καθώς και των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών».

Τέλος, σημείωσε ότι «η ελληνική μειονότητα στη Γεωργία δεν είναι, δυστυχώς, τόσο μεγάλη σε σύγκριση με τη σοβιετική περίοδο, αλλά η νέα κυβέρνηση της Γεωργίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη Γεωργία».

Συζήτηση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ

Η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με ομιλητή τον Μπάμπη Αγγουράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Την εκδήλωση θα απασχολήσουν η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.

Για άσκηση στη Γαλλία ελληνικά μαχητικά

Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αντίστοιχες άλλων χωρών. Ασκήσεις που δεν αφορούν στην προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά στην επιχείρηση αναβάθμισης της γεωπολιτικής επιρροής της ελληνικής αστικής τάξης, με προετοιμασία και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης της 110 Πτέρυγας Μάχης, συμμετείχε με δύο αεροσκάφη RF-4E Phantom, τέσσερις ιπταμένους και δύο τεχνικούς στη διοργάνωση «RECCE MEET 2014», στην Αεροπορική Βάση Mont de Marsan της Γαλλίας. Μετείχαν, επίσης, γαλλικές μοίρες και μια ισπανική.

Χαρακτηριστικές ως προς το στόχο που έχουν τέτοιες εκπαιδεύσεις είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου: «Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο (...) Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να αντέχει. Και σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, παραμένει και είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Το δε αμυντικό της σύστημα είναι (...) και στην υπηρεσία της διεθνούς εννόμου τάξεως» ανέφερε, υποδηλώνοντας τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις όπου Γης, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ