ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καταργεί την «ενοχλητική» για το κεφάλαιο γραφειοκρατία

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση» της αδειοδότησης επιχειρήσεων

Motion Team

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Ανάπτυξης για την «απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων», το οποίο έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την «απαλλαγή» των επιχειρηματικών κεφαλαίων από «ενοχλητικούς» κρατικούς ελέγχους πριν από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, «από το σύστημα που ισχύει σήμερα, με το οποίο όλες οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν χρειάζονται πρώτα την άδεια του κράτους, περνάμε στο νέο καθεστώς που συνίσταται στο ότι, όλες οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης...».

Ο Κ. Χατζηδάκης σε σχετική δήλωσή του, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπογράμμισε τη συνεργασία που είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου «...που απλουστεύει ριζικά τις αδειοδοτήσεις και στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται πράγματι μια χώρα φιλική στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, Ελληνες και ξένους». Πρόσθεσε ότι εντός του έτους θα εκδοθούν όλα τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται «προκειμένου ο νόμος αυτός να πάρει σάρκα και οστά το ταχύτερο δυνατό» και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο συντονισμού με εκπροσώπους από το γραφείο του πρωθυπουργού και από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε «...να μην καθυστερήσουμε καθόλου». Σε αυτήν την «ομάδα παρακολούθησης» εφαρμογής του νέου καθεστώτος θα συμμετέχουν επίσης ενεργά η Παγκόσμια Τράπεζα και η «Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα» (Task Force), αφού όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης «η εμπλοκή των διεθνών μας εταίρων είναι πολύτιμη καθώς διασφαλίζει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες».

Σχέδια για τομείς καπιταλιστικής ανάπτυξης

Στο νομοσχέδιο - «σκούπα» προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης με μία απλή υπεύθυνη δήλωση «αυτοσυμμόρφωσης» καθώς πλέον οι έλεγχοι - που θα γίνονται από «πιστοποιημένους» φορείς και ιδιωτικούς - μετατίθενται από το στάδιο έκδοσης της άδειας στο στάδιο λειτουργίας της επιχείρησης. Αφορά επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς των υποδομών, της βιομηχανίας - από μεταποίηση τροφίμων και ποτών μέχρι επεξεργασία μετάλλων - αγροκτηνοτροφικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις, πολυκαταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, απευθύνεται σε επιχειρηματικά σχέδια για έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών, λιμενικών εγκαταστάσεων, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπλασης - εμπορικά κέντρα, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις κ. ά. - πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες, βιομηχανία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μεταφορά Ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών. Εξαιρούνται μόνο οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ενώ ειδικά για τα επιχειρηματικά Πάρκα προβλέπει την παροχή μιας γενικής άδειας ίδρυσης, η οποία θα καλύπτει στη συνέχεια τις επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται σε αυτά.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
Στόχος «η Ευρώπη που θέλουν οι επιχειρήσεις»

Την «Ευρώπη που θέλουν οι επιχειρήσεις» χτίζουν νυχθημερόν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου. Αυτό το χαρακτήρα και περιεχόμενο είχε και η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, στην ημερίδα με τον προαναφερόμενο τίτλο, που διοργάνωσε χθες στο Παρίσι το MEDEF, η μεγαλύτερη ένωση γαλλικών επιχειρήσεων.

Ηταν ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, εκπροσωπώντας την Ελληνική Προεδρία το τρέχον εξάμηνο στο Συμβούλιο της ΕΕ και παρουσίασε τους στόχους της ΕΕ για στήριξη με κάθε μέσο της «επιχειρηματικότητας» με προσαρμογή του ευρωμορφώματος στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της. Ετσι, έταξε στους επιχειρηματίες ότι «οι ανισότητες σε χρηματοοικονομικό επίπεδο θα μειωθούν. Οι ανισότητες ως προς το κόστος της ενέργειας θα αποδυναμωθούν κι αυτές με τη σειρά τους, με μία πιο δυνατή πολιτική ενέργειας», απαντώντας και στα ζητούμενα για φτηνά δάνεια και φτηνά καύσιμα για όλες τις επιχειρήσεις παντού στην ΕΕ.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ευρωπαϊκή βιομηχανία, παρά τις αρνητικές συγκυρίες, παραμένει απολύτως ανταγωνιστική. Αυτό επιβεβαιώνεται από ένα εμπορικό πλεόνασμα πολύ σημαντικό σε όλους σχεδόν τους τομείς βιομηχανίας, εκτός από τις πρώτες ύλες ενέργειας». Πρόσθεσε ότι «εναποτίθεται στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις».

Θύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη «τόνισε ιδιαίτερα (...) τις μεταρρυθμίσεις που θα ήταν απαραίτητες για να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών εργασίας. Το Συμβούλιο αξιολόγησε, επίσης, την εφαρμογή της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 και επανέλαβε ότι ο στόχος για ανάπτυξη έξυπνη, διαρκή και πλήρη παραμένει η πεμπτουσία της πολιτικής». Μεταρρυθμίσεις και στρατηγική για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος με ανάπτυξη της παραγωγικότητας και παραπέρα αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων.

Τέλος, αναφέρθηκε ειδικά σε μια σειρά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες: «Η ΕΕ συμβάλλει, από την πλευρά της, με τον προϋπολογισμό της για μια καλύτερη χρήση των θεσμικών μηχανισμών της, όπως είναι το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020". Ο μηχανισμός για τη διασύνδεση στην Ευρώπη, τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία επενδύσεων και το πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ. Το ίδιο και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θεμελιώνονται στην αγορά και σε άλλα καινοτόμα χρηματοοικονομικά μέσα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοοικονομική κίνηση. 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020».

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Συχαρίκια» προς την κυβέρνηση

Το ΕΣΠΑ θα συμβάλει στην έξοδο από την κρίση ισχυρίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης

Τα συγχαρητήρια του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής J. Hahn απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση για τον υψηλό βαθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που έχει πετύχει μέχρι σήμερα, γεγονός το οποίο ο Επίτροπος χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό επίτευγμα». Μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και τρίτη μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλα τα διαρθρωτικά ταμεία μαζί.

Ο J. Hahn εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό σημαίνει πως «όλα τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στις τράπεζες, αξιοποιούνται όλο και περισσότερο και απορροφούνται σε υψηλότερο βαθμό». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, περίπου 1,5 έως 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, θα αξιοποιηθούν για την «τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα» και πως κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι χρηματοδοτικές ροές αλλάζουν προορισμό και από τις υποδομές θα κατευθύνονται σε τομείς όπως της έρευνας και του «ποιοτικού τουρισμού.

Αντίστοιχα, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το επόμενο ΕΣΠΑ δε θα δίνει έμφαση στις υποδομές, αλλά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του εξαγωγικού προσανατολισμού και της «καινοτομίας», υποστηρίζοντας ότι το καινούργιο ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Αυτό που μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ - όπως και τα προηγούμενα - θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της οικονομίας που η ΕΕ προκρίνει ως σημαντικότερους και όχι με βάση την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Το μόνο βέβαιο, επίσης, είναι, πως ούτε οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι, έχουν να ελπίζουν σε κάποια ουσιαστική βελτίωση της δικής τους θέσης, από τα κυβερνητικά «επιτεύγματα» στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων...

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών αρμοδίων για την «Πολιτική Συνοχής» της ΕΕ, έχοντας ως κύριο αντικείμενο την ενίσχυση των «Μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα την παροχή ρευστότητας και τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Ομολογιακό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου μέσω των διεθνών χρηματαγορών προχώρησε χτες ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται γα 5ετές δάνειο ύψους 750 εκατ. ευρώ, το οποίο τιμολογήθηκε με ετήσιο επιτόκιο στο 4,375%. Στο ανάλογο εγχείρημα της συγκυβέρνησης το επιτόκια είχε διαμορφωθεί στο 4,95% αλλά για δανεικά ύψους 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3 φορές, δηλαδή οι προσφορές των επενδυτών έφτασαν σε 2,25 δισ. ευρώ. Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America, Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προς «τύπωμα» χρήματος;

Εντονη ανησυχία προκαλεί σε μερίδες των ευρωπαϊκών ελίτ η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού που παρατηρείται στο σύνολο της ΕΕ και στην Ευρωζώνη, κάνοντας τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι να επαναφέρει με χθεσινές δηλώσεις του, το ενδεχόμενο χρήσης «αντισυμβατικών μέσων» από την ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα, υπενθύμισε παλιότερη δήλωση της διοίκησης της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία υπάρχει ομόφωνη δέσμευση να χρησιμοποιηθούν «...τόσο τα συμβατικά όσο και τα μη συμβατικά εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, ακόμη και την επιβολή αρνητικών επιτοκίων, ή την εκτύπωση χρήματος για την εκτέλεση ενός ευρέος προγράμματος αγοράς τίτλων. Ο Μ. Ντράγκι, επίσης, χαρακτήρισε «απειλή για την ανάκαμψη» της Ευρωζώνης την περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενδεχόμενο που όπως είπε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ