ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οχι «εγώ», αλλά «εμείς»...

Το Εθνικό Θέατρο, με τη Σκηνή περιοδείας, για πρώτη φορά «πιάνει» λιμάνι στα ελληνικά νησιά. «Οχημα» της θεατρικής αυτής δράσης είναι το Αρματαγωγό «Ρόδος», που μετατρέπεται σε μέσο μεταφοράς της θεατρικής τέχνης, καθώς η σκηνή, τα καμαρίνια και οι θέσεις των θεατών βρίσκονται στα «σπλάχνα» του πλοίου.

Εκεί, μέσα στο «Ρόδος», οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζουν το έργο «ένας Ελληνας - Απομνημονεύματα στρατηγού Μακρυγιάννη». Η φετινή περιοδεία θα διαρκέσει από τις 28 Απρίλη μέχρι τις 16 Μάη προσεγγίζοντας και λιμάνια της άγονης γραμμής. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί του αρματαγωγού είναι οι εξής: 30/4 Ικαρία (Αγιος Κήρυκος), 2-3/5 Πάτμος (Σκάλα), 4-5/5 Λέρος (Λακκί), 7/5 Αστυπάλαια (Λιμάνι), 9/5 Νίσυρος (Μανδράκι), 11/5 Τήλος (Λιβάδια), 12-13/5 Κάρπαθος (Πηγάδια), 15/5 Κάσος (Φρυ).

Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Μαρσέλλος, Περικλής Μουστάκης, Ντίνα Σταματοπούλου. Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης. Σκηνικά-κοστούμια: Στέλλα Ρότσιου. Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς. Μουσική επιλογή: Ντίνα Σταματοπούλου. Μαριονέττες: Θανάσης Γκότσης. Διανομή (αλφαβητικά): Ελένη Γαρυφαλλή, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μπόγρης, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωίδης. Είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Η έννοια της ελληνικότητας» -σημειώνει μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Περικλής Μουστάκης- «κυρίως έχει επιβιώσει και κατά καιρούς εξελιχθεί μέσα από στρατηγήματα κάποιων σημαντικών προσωπικοτήτων, που έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν και να μετατοπίσουν το "εγώ" στο "εμείς". Μια τέτοια εμβληματική προσωπικότητα είναι ο Μακρυγιάννης ...και κατάφερε εντέλει να γίνει ένα πρότυπο, επειδή αγωνίστηκε σ' όλη του τη ζωή ενάντια σε καθετί που στεκόταν εμπόδιο στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη, επειδή δεν ήταν χλιαρός αλλά απόλυτος στο φρόνημά του, έτοιμος πάντα για τη μεγαλύτερη και την έσχατη θυσία.

Και επειδή κουβάλησε μέχρι τέλους την ελληνικότητά του σαν σταυρό, αφού η πατρίδα, που της είχε δώσει τα πάντα, έφτασε να τον καταδικάσει σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Του δόθηκε χάρη, βέβαια, και η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά που σταδιακά κατέληξαν σε δύο χρόνια φυλάκισης πριν αφεθεί τελικά ελεύθερος. Αλλά σάπισε το κορμί του στο μεταξύ στο νοσοκομείο από τα τραύματα που του είχε αφήσει ο αγώνας... Αφουγκραζόμενη το κείμενο του Μακρυγιάννη η παράσταση φωτίζει το παρελθόν και το παρόν, σχολιάζει, χειρονομεί, σαρκάζει, βάζοντας το τότε και το τώρα δίπλα - δίπλα».

«Χαλασοχώρηδες» στη Θεσσαλονίκη

Με τους «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αρχίζουν, σήμερα, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9), οι «Θεατρικές Συναντήσεις», το εαρινό θεατρικό φεστιβάλ που οργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς. Η παράσταση θα παιχτεί και αύριο, Σάββατο 26 Απρίλη.

Το έργο εκτυλίσσεται σ' ένα μικρό νησί, παραμονές εκλογών. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική πολιτική σάτιρα, πιστή στο λόγο και το πνεύμα του μεγάλου συγγραφέα. Το 1892 (ένα χρόνο πριν την πτώχευση του '93) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολις» το διήγημα αυτό. Ο Παπαδιαμάντης σατιρίζει τα πολιτικά και εκλογικά ήθη της εποχής και προβάλλει τις παθογένειες του νέου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας με κωμικό τρόπο την αναστάτωση και τον εκφυλισμό της τοπικής κοινωνίας τις μέρες των εκλογών.

Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λυδίας Κοντογιώργη, η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου, η επιμέλεια κίνησης της Μαργαρίτας Τρίκκα. Παίζουν: Ελισαίος Βλάχος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Ροζαμάλια Κυρίου, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτης Σούλης.

Οι «Χαλασοχώρηδες» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την άνοιξη του 2012, στην Αθήνα. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίστηκαν και κατά την επόμενη θεατρική περίοδο, ενώ φέτος παρουσιάστηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά. Τηλεφωνικές κρατήσεις: πρωί 11 - 2: τηλ. 2310.860.708 & 2310.458.591, απόγευμα 6 - 9: τηλ. 2310.458.591.

«Εφυγε» νέος

Σε ηλικία 40 χρόνων έφυγε από τη ζωή προχθές τα ξημερώματα, στον Αγιο Σάββα όπου νοσηλευόταν, ο ηθοποιός Μπάμπης Γούσιας, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο Μπάμπης Γούσιας, κατάγεται από τα Γιάννενα, ήταν απόφοιτος της σχολής του «Θεάτρου Τέχνης». Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Θέατρο στα έργα: Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας (1999), Φοιτηταί (2000), Νεφέλες (2001), Μιζερέρε (2001), Ιφιγένεια η εν Αυλίδι (2002), Μπάαλ (2002). Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν στενός συνεργάτης του Σταμάτη Κραουνάκη και της «Σπείρα - Σπείρα», με την οποία συνεργάστηκε σε πολλές παραγωγές. Το περασμένο φθινόπωρο παράλληλα με το «Οταν έχω εσένα» έπαιξε στα «Κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ. Η είδηση του θανάτου του Μπάμπη Γούσια, βύθισε στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ολοι μιλούν για το πόσο ταλαντούχος και αγαπητός ήταν, αλλά και πόσο γενναία πάλεψε με την ασθένειά του από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα που έφυγε. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι στα Γιάννενα.

Το γαλλικό θέατρο στην Ελλάδα

To Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» συνδιοργανώνουν Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου με τίτλο: Το Γαλλικό Θέατρο a la Grecque από την Τρίτη 6 Μάη έως και την Τρίτη 3 Ιούνη 2014, στις 21,00, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του ΙΜΚ.

Η σύγχρονη γαλλική δραματουργία, παραγωγική και μπολιασμένη με νέο αίμα, συναντά Ελληνες μεταφραστές, σκηνοθέτες και ερμηνευτές μέσα από τα έργα πρωτοπόρων και βραβευμένων συγγραφέων, τα οποία με τρόπο συχνά προκλητικό και άμεσο, ποιητικό αλλά πολλές φορές και οξύ και ακραίο, αναδεικνύουν μια ανοικτή και πολύχρωμη θεματική σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Εργοδότες και εργαζόμενοι, αφεντικά και υπηρέτες, ακρότητα και κυνισμός, ο καπιταλιστικός κόσμος, η αγριότητά του, η μοναξιά, η αξιοπρέπεια, η αναζήτηση ατομικής ταυτότητας, η άρνηση της ετερότητας, η ουτοπία της συνύπαρξης, τα βασανιστήρια και η βία, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ακόμα και η Μήδεια και ο Πάπας «ξεκλειδώνονται» μέσα από τα έργα. Πέντε έργα που μεταφράστηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα:

«Εκείνη» του Ζαν Ζενέ (6, 7, 8, 9 Μάη, στις 21.00). Μετάφραση: Ασημένια Ευθυμίου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης Bijouxde kant. Μουσική: Κώστας Δαλακούρας. Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης, Περικλής Πραβήτας, Δηώ Λιάκουρα. Ερμηνεύουν: Στράτος Τζώρτζογλου, Πολύδωρος Βογιατζής, Ορέστης Καρύδας. Κατάλληλο: από 15 χρόνων.

«Στο Χείλος» της Κλοντίν Γκαλεά (10, 11, 13, 14 Μάη, στις 21.00). Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης. Σκηνικά και ήχος: Αδριανός Ζαχαριάς. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Ερμηνεύουν: Γυναίκα: Ασπασία Κράλλη. Ενα Σώμα: Νέστορας Κοψιδάς. Κατάλληλο: από 18 χρόνων.

«Αναζήτηση Εργασίας» του Μισέλ Βιναβέρ (20, 21, 22, 23 Μάη, στις 21.00). Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη. Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος. Σκηνικό-κοστούμια: Bασιλική Σύρμα. Επιμέλεια κίνησης: Ολγα Σπυράκη. Επιμέλεια Φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης. Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Μιράντα Ζησιμοπούλου, Αγγελική Καρυστινού, Βασίλης Μαργέτης, Θανάσης Σαράντος. Κατάλληλο.

«Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν, (27, 28, 29, 30 Μάη, στις 21.00). Μετάφραση: Εφη Γιαννοπούλου. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης. Ερμηνεύει: Δήμητρα Ματσούκα. Κατάλληλο: από 18 χρόνων.

«Χίλντα» της Μαρί Ντιάιγ (31 Μάη, 1, 2, 3 Ιούνη, στις 21.00). Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Σκηνικά - κουστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Ερμηνεύουν: Αννα Κουτσαφτίκη, Νικόλας Πιπεράς. Κατάλληλο.

Συναυλία νέων μουσικών

Ολοκληρώνοντας τον 3ο χρόνο λειτουργίας της, η ανανεωμένη «CAMERATA JUNIOR - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής» παρουσιάζει τη φετινή της δουλειά σε μια πρωινή κυριακάτικη συναυλία, στις 4 Μάη, στις 12.00 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στο Μέγαρο Μουσικής. Δάσκαλος και Διευθυντής της Ορχήστρας από την ίδρυσή της είναι ο σολίστ και εξάρχων βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Δημήτρης Σέμσης και βοηθός διδασκαλίας, η Wendy Clark, εκπαιδευτικός, βιολονίστα και επίσης τακτικό μέλος της ΚΟΑ. Η Ορχήστρα ανανεώνεται συνεχώς και αριθμεί σήμερα 50 περίπου μέλη, ηλικίας 8 - 22 ετών, που απαρτίζουν το παιδικό και το εφηβικό της τμήμα. Τα μέλη επιλέγονται κατόπιν ακρόασης και η συμμετοχή τους είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα της συναυλίας έχει επιλεγεί με γνώμονα τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που παρουσιάζουν τα έργα για τους νέους μουσικούς: Εργα κλασικών, ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών, που διανύουν 300 και πλέον χρόνια μουσικής ιστορίας.

Τη συναυλία θα ανοίξει το Παιδικό Τμήμα της Ορχήστρας με έργα του Jean Philippe Rameau (1683 - 1764) και του σύγχρονου Βρετανού συνθέτη Mike Nelson (1949), ολοκληρώνοντας με το ιρλανδέζικο παραδοσιακό τραγούδι Drowsy Maggie σε διασκευή της Wendy Clark.

Τη σκυτάλη θα πάρει το Εφηβικό τμήμα, που θα ερμηνεύσει το Ντιβερτιμέντο σε φα μείζονα του Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791) και το Κοντσέρτο για όμποε και έγχορδα σε ρε ελάσσονα του Alessandro Marcello (1673 - 1747) με σολίστ στο όμποε τον Δημήτρη Βάμβα, ο οποίος συμμετέχει αφιλοκερδώς. Θα ακολουθήσουν ένα έργο του νεότατου Αυστραλού Robert Davidson (1965), δύο έργα για ορχήστρα εγχόρδων του Jean Sibelius (1865 - 1957), μία μικρή ρομαντική Σερενάτα (γράφτηκε μόλις το 2007) του Ιάπωνα Shin-Itchiro Yokoyama και το Κοντσέρτο grosso Palladio για ορχήστρα εγχόρδων (1993) του Ουαλού Karl Jenkins (1944). Στο σόλο βιολί, η εξάρχουσα του εφηβικού τμήματος της Ορχήστρας Μαριάνθη Καραγιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ