ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο φόντο του «αναπτυξιακού πακέτου»

Η επίσημη έναρξη της συζήτησης γύρω από τους τρόπους «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους δόθηκε χτες στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης έριξε στο αντιλαϊκό τραπέζι και το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο της οικονομίας», το οποίο αποτελεί σύνθεση των προτάσεων του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών.

H «Ομάδα Εργασίας» ενέκρινε την εκταμίευση δανείου ύψους 6,3 δισ. ευρώ, στη βάση της πρόσφατης αξιολόγησης και της συμφωνίας συγκυβέρνησης - τρόικας. Πρόκειται για κεφάλαια που αναλογούν στα κράτη της ΕΕ. Η εκταμίευση του δεύτερου και τρίτου τμήματος της δόσης (από 1 δισ. το καθένα) προγραμματίζεται γα τον Ιούνη και τον Ιούλη και συνδέεται με την εφαρμογή των «ορόσημων», των μέτρων της αντιλαϊκής πολιτικής, που ήδη έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση προχώρησε χτες στην κατάθεση νομοσχεδίου για την «αδειοδότηση των επιχειρήσεων», ενώ σήμερα Παρασκευή δημοσιοποιείται η «έκθεση αξιολόγησης» της Κομισιόν, με την οποία σηματοδοτούνται τα αντιλαϊκά μέτρα για την επόμενη φάση. Ανάμεσα σε άλλα προχωρούν στην κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίες αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, στην επιβολή νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, σε νέα νομοθεσία για τα δάση κ.ά.

Το ΔΝΤ

Στο προσκήνιο επανέρχονται και οι κόντρες γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας που συνεπάγεται η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. «Βιώσιμο» το χαρακτήρισε σε προχτεσινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε χτεσινές δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον απάντησε ότι «βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα» και ότι τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Σημειωτέον, σε αυτή τη φάση, την όποια «ελάφρυνση» θα την επωμιστούν κράτη και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και των ιδιωτών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσουν η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στις 2 Μάη.

Αντιθέσεις γύρω από τη διαχείριση του χρέους

Ενδεικτικά των ενδοαστικών ανταγωνισμών τα σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο διεθνής Τύπος, αλλά και εκθέσεις μερίδων του τραπεζικού κεφαλαίου, γύρω από την υπόθεση «πιστοποίησης» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Τα αστικά επιτελεία, καθένα από τη σκοπιά του, αντιμάχονται και αναμεταξύ τους, προκειμένου να στηρίξουν τμήματα του κεφαλαίου, ειδικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τη διαπάλη γύρω από το ύψος και τον επιμερισμό της χασούρας που κυοφορούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

«Ο δρόμος άνοιξε», σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα Citigroup, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, με τη συνδρομή της Γιούροστατ, διαθέτει πλέον πειστικά επιχειρήματα στη συζήτηση για τη νέα ελάφρυνση του κρατικού χρέους. Σημειώνει επίσης ότι το ενδεχόμενο «κουρέματος» έχει φύγει από το τραπέζι, ενώ η επίτευξη συμφωνίας δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του 2014.

Η αγγλική εφημερίδα «Guardian», σε σχετικό δημοσίευμα, κάνει λόγο για «μαγειρεμένα στοιχεία», τα οποία «δεν βοηθούν τις προοπτικές της χώρας». Μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες σε «Ευρωπαίους συνεργούς», τους οποίους κατηγορεί για «λογιστικά τρικ». Σε αντίστοιχο μήκος η «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι «κάτι δεν πηγαίνει καλά». Αξιοποιώντας, από την πλευρά της, τα στοιχεία της Γιούροστατ, βλέπει το πρωτογενές ισοζύγιο με έλλειμμα ύψους 16 δισ. ευρώ (8,7% του ΑΕΠ).

Ισορροπίες εμφανίζεται να κρατά η αγγλική «Financial Times», σημειώνοντας πως ο νέος γύρος αναδιάρθρωσης του χρέους δε θα έχει τη μορφή διαγραφής («κούρεμα»), καθώς εκτιμά ότι τα κράτη της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν σε παράταση αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.

Η γερμανική «Handelsblatt» αναγγέλλει τη «χαρμόσυνη είδηση», επισημαίνοντας ότι με την επιβεβαίωση των στοιχείων από την Κομισιόν, η Ελλάδα ανακτά ένα μέρος της αξιοπιστίας. Στο «διά ταύτα» διατυπώνει αμφιβολίες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και τα περιθώρια κινήσεων, με δεδομένα τα ήδη «ευνοϊκά επιτόκια» και την αποπληρωμή των δανείων που θα ξεκινήσει σε 20 χρόνια.

Τέλος, σε άρθρο αναλυτή που φιλοξενείται στην «Deutsche Welle» γίνεται λόγος για τη «λάθος συνταγή» που εφαρμόστηκε στις «χώρες της κρίσης» καθώς τα μέτρα περιστολής δαπανών επιβαρύνουν την ανάπτυξη και κατά συνέπεια «φρενάρουν τη μείωση του χρέους». Σύμφωνα με τον αναλυτή, η ενδεικνυόμενη λύση είναι το «κούρεμα». Σε διαφορετική περίπτωση «η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να κινείται με αυτό το υπέρογκο χρέος επί δεκαετίες στην κόψη του ξυραφιού».

Σειρά φορολογικών τροπολογιών

Σειρά από τροπολογίες κατάθεσε χτες το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τα «πιστωτικά ιδρύματα και την προληπτική εποπτεία» που συζητείται στη Βουλή:

-- Για όλους όσοι δεν ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τα πραγματικά εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο και τα τεκμαρτά μέχρι 9.500 ευρώ φορολογούνται με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Η ρύθμιση αφορά σε ποσά που δόθηκαν σε ανέργους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κ. ά. Οπως προκύπτει, σε περίπτωση μεγαλύτερων εισοδημάτων (πραγματικών ή τεκμαρτών) οι φόροι θα υπολογίζονται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή στο 26%.

-- Απαλλαγές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπονται για την «ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία», μέτρο το οποίο «αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς και των εξαγωγών».

-- Οφειλόμενοι φόροι κληρονομιάς μπορούν να εξοφληθούν με τη μεταβίβαση του ακινήτου στο Δημόσιο. Η ρύθμιση αφορά σε οφειλέτες που δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε μετρητά και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα συμψηφισμού της διαφοράς ανάμεσα στην αξία του ακινήτου και την οφειλή προς την Εφορία.

-- Διαμορφώνεται «ειδικό καθεστώς» απόδοσης του οφειλόμενου ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 500.000 ευρώ το χρόνο.

ΚΚΕ
Η όποια αναδιάρθρωση θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την έναρξη της διαπραγμάτευσης σχετικά με την «ελάφρυνση» του χρέους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Μετά το ματωμένο πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές, η διαπραγμάτευση για την "ελάφρυνση" του χρέους αποτελεί το νέο επεισόδιο στο κυβερνητικό σίριαλ των ψεύτικων υποσχέσεων, για δήθεν ανακούφιση. Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η όποια αναδιάρθρωση του χρέους θα συνδυαστεί με νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας που έχει αποφασίσει η ΕΕ».

Σε εκδήλωση για τους ανέργους

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, σε εκδήλωση που διοργανώνουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά για τους ανέργους. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 27 Απρίλη, στις 13.00, στο Πέτρινο Κτίριο εκδηλώσεων του ΟΛΠ (στο πάρκινγκ δίπλα στο ΥΕΝ, είσοδος από τις πύλες Ε1 και Ε2).

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Εκδήλωση για τις γυναίκες στην πολιτική προσφυγιά

Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η ΚΟ Καλλιθέας του Νότιου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι γυναίκες πολιτικοί πρόσφυγες στο σοσιαλισμό», αύριο, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου). Θα μιλήσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η θεατρική ομάδα «Χωρίς Αυλαία» του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς θα παρουσιάσει την παράσταση «Με τη σκέψη στην Πατρίδα», της Ιωάννας Στεφανίδου, βασισμένη σε μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ