ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Ανοιχτές πόρτες σε ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ για νέα Κεντροαριστερά

Ανοιχτές πόρτες και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τις άλλες δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, κρατά το ΠΑΣΟΚ, για τη «συγκρότηση της ευρείας Κεντροαριστεράς», σχέδιο που προβλέπει «μετεξέλιξη» και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας δαιδαλώδους διαδικασίας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με επιταχυντή εξελίξεων τα αποτελέσματα στις εκλογές του Μάη.

Χτες, διοχετεύτηκε από το ΠΑΣΟΚ το «Πολιτικό πλαίσιο» όπου θα κινηθεί το κόμμα ενόψει των εκλογών του Μάη. Κινούμενο στην ίδια βάση με τη ΝΔ τάζει καλύτερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους λέγοντας ότι θα διεκδικήσει «ακόμη καλύτερους παραμετρικούς όρους (π.χ. μετακίνηση λήξεων μετά το τέλος της περιόδου χάριτος, ακόμη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων)».

Ανακαλύπτει ξάφνου ως «συντηρητικό συμβιβασμό» το Μάαστριχτ και την «πολιτική της μονομερούς λιτότητας σε συνθήκες ύφεσης», ζητώντας πλέον νέο μείγμα διαχείρισης βάσει των τωρινών απαιτήσεων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για απελευθέρωση κονδυλίων προς στήριξή τους. Επιμένει, βέβαια, ότι κεντρικός στόχος πρέπει να 'ναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους στον παγκόσμιο στίβο.

Παραπέρα, τασσόμενο ενάντια στις «αξεπέραστες παλαιοκομμουνιστικές καταβολές» και τη «δογματική άρνηση κάθε απόπειρας να διασαλευτούν οι αμετακίνητες νομοτέλειες», το ΠΑΣΟΚ αφήνει ορθάνοιχτους τους διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, γκρινιάζοντας ότι η ηγεσία του «τη στιγμή της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης για να ολοκληρώσουμε το τόσο σημαντικό βήμα για οριστική έξοδο από την κρίση παραμένει σε καταγγελτικό λόγο».

Εξάλλου, αναφερόμενο στην εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» (ΠΑΣΟΚ, κόμμα Λοβέρδου, «58», άλλες κινήσεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας) σημειώνει πως «δοκιμάζεται για πρώτη φορά το εγχείρημα μιας ευρύτερης συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων που βρίσκονται ανάμεσα στη Δεξιά και την κομμουνιστογενή Αριστερά».

Κατονομάζοντας και τη ΔΗΜΑΡ, «απευθύνει ανοικτή πρόσκληση - πρόκληση σε όλες ανεξαίρετα τις δυνάμεις που συναπαρτίζουν την ευρύτερη Κεντροαριστερά: Της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του ριζοσπαστικού κέντρου, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού, της οικολογίας, του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού».

Για το μετεκλογικό σκηνικό αναφέρει ότι θα προχωρήσει η «διαδικασία ανασυγκρότησης της ευρείας Κεντροαριστεράς: Γι' αυτό κρατάμε προς κάθε κατεύθυνση την πόρτα ανοιχτή (...) Γι' αυτό θέλουμε την όποια μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ ως εκφραστή της παράταξης να τη συνδέσουμε με μια νέα εθνική και δημοκρατική επαγγελία και με μια νέα και σύγχρονη προοδευτική προοπτική».

Για τις τοπικοδιοικητικές εκλογές, ισχυρίζεται ότι θα έχει καλά εκλογικά αποτελέσματα λέγοντας ότι ως κόμμα «έχει την πιο ισχυρή και προοδευτική δικτύωση στο χώρο». Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι ως κόμμα «υπάρχει και είναι παντού: Στην κυβέρνηση, στα Συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, σε κάθε θεσμό».

Σημειωτέον, σε αυτό το πλαίσιο, με αυτό το περιεχόμενο κι αυτά τα προτάγματα, έγινε χτες το βράδυ, από «Ελιά» και Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εκδήλωση «αφιερωμένη στις νέες και τους νέους», με παρεμβάσεις των επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων της «Ελιάς», υποψήφιων ευρωβουλευτών κ.ά.

Αναταράξεις

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η απόφαση του πρ. προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου, να συμμετάσχει (την ερχόμενη Δευτέρα) σε παρουσίαση βιβλίου της πρ. ευρωβουλευτή του κόμματος Μαριλένας Κοππά. Η Κοππά αφού συγκρούστηκε με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, αποχώρησε και κατεβαίνει τώρα υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ. Στη βιβλιοπαρουσίαση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

«ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΗΦΟΥ» EUVOX 2014
Κατευθύνσεις ψήφου πάνω σε προτάγματα της ΕΕ

Στο μοντέλο του αμέτοχου πολίτη που, πολύ βολικά για την εξουσία των μονοπωλίων, αποκομμένος από τους αγώνες και την οργανωμένη πάλη, έρχεται μια στο τόσο να ρίξει μια ψήφο πριν επιστρέψει ξανά στον καναπέ του, «κουμπώνουν» εργαλεία της ΕΕ όπως η πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εφαρμογή «σύμβουλος ψήφου» EUvox 2014, που σχεδιάστηκε ειδικά για τις επικείμενες ευρωεκλογές και παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα. Συγχρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τυπικά «στόχος της εφαρμογής EUvox 2014 είναι να βοηθήσει τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ να προσανατολιστούν στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει των ευρωεκλογών». Ο «χρήστης» καλείται να απαντήσει (με επιλογές τα «Συμφωνώ πλήρως», «Συμφωνώ», «Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ», «Διαφωνώ», «Διαφωνώ πλήρως», «Δεν έχω άποψη») σε τριάντα τυποποιημένες ερωτήσεις μέσα από τις οποίες ουσιαστικά καναλιζάρεται η σκέψη και υποβάλλονται απαντήσεις. Χαρακτηριστικές ορισμένες από τις θέσεις - ερωτήσεις:

«Για την καταπολέμηση της ανεργίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδεχτούν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων», «ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην παροχή υπηρεσιών υγείας συμβάλλει σε πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας», «ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθεί», «Το κράτος θα πρέπει να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο στην οικονομία», «Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών είναι η καλύτερη λύση για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση», «Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την ευχέρεια να απολύουν υπαλλήλους ελεύθερα», «Θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά τους σε γειτονικές χώρες», «Η δημόσια ακίνητη περιουσία που παραμένει ανεκμετάλλευτη θα πρέπει να πωληθεί», «Περιορισμοί στην ιδιωτικότητα των πολιτών είναι αποδεκτοί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα», «Για λόγους δημόσιας τάξης, οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν δυνατότητα να περιορίσουν τις διαδηλώσεις».

Γ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ
Για μια δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση

Συνεχίζει την προεκλογική τακτική αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της Αθήνας, Γ. Σακελλαρίδης, προσπαθώντας να πείσει για μια φιλολαϊκή διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων της πρωτεύουσας χωρίς να θιγεί το αντιδραστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η τοπική διοίκηση. Παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», εμφάνισε το σύνθημα «Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα», χωρίς καμία ωστόσο διάθεση σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ. Αντίθετα, επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θα κινηθεί και ο ίδιος. Αθώωσε επί της ουσίας τον σημερινό δήμαρχο Γ. Καμίνη, ισχυριζόμενος ότι είχε ανύπαρκτο έργο, συναινώντας έτσι σιωπηλά στην πολιτική που άσκησε τα χρόνια της θητείας του, πολιτική που υπηρέτησε πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων για δήμους που θα λειτουργούν με φορομπηξία, σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, θα ξεπουλούν τη δημοτική υπηρεσία και ως «ανάχωμα» στη λαϊκή δυσαρέσκεια θα προσφέρουν με τη μορφή φιλανθρωπίας κάποιες υπηρεσίες και έργα.

Κατήγγειλε για μια ακόμα φορά τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλο, ότι «υιοθετεί ακροδεξιά λαϊκιστική ατζέντα», αλλά απέφυγε να εξηγήσει γιατί κατά τη συζήτηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε, όπως και οι υπόλοιποι, την πρόταση του ΚΚΕ, να μην δοθεί καμία προεκλογική διευκόλυνση και παροχή στη Χρυσή Αυγή.

Εμφάνισε την «Ανοιχτή Πόλη» ως μοναδική αντιπολίτευση «ξεχνώντας» τη συναίνεσή της σε βασικές επιλογές όπως: Το πετσόκομμα των παρακρατημένων πόρων των δήμων, από περίπου 10 δισ. ευρώ σε 1,7 δισ. ευρώ το οποίο συμφώνησαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας με την κυβέρνηση. Η παράδοση 95 στρεμμάτων δημόσιας δημοτικής έκτασης στον Ελαιώνα που αγοράστηκαν από το δήμο με τη φορολογία του λαού, για τις ανάγκες γηπέδου του ΠΑΟ. Η επέκταση του εισπρακτικού μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Με κοινό πρόγραμμα το κυβερνητικό μπλοκ

Τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή την υποταγή των εργαζομένων στην αντιλαϊκή πολιτική που τους στερεί βασικά δικαιώματα, κατέθεσαν χθες οι τρεις υποψήφιοι του κυβερνητικού μπλοκ για τη δημαρχία της Αθήνας, Γ. Καμίνης, Α. Σπηλιωτόπουλος και Ν. Κακλαμάνης.

Και οι τρεις εστίασαν στο μοντέλο της διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας που διογκώνεται από την πολιτική την οποία πιστά υπηρετούν, μέσα από δράσεις με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, ιδιωτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων. Δράσεις που υποκαθιστούν την ανάγκη για μια συγκροτημένη πολιτική παροχής υπηρεσιών και έργων που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Από αυτή βέβαια την προοπτική και οι τρεις έχουν παραιτηθεί προ πολλού, αρνούμενοι να διεκδικήσουν ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση - κατανοώντας το πρόβλημα ...ελέω κρίσης - προβάλλοντας ταυτόχρονα ως «πανάκεια» ευρωπαϊκούς πόρους που συνήθως λυμαίνονται οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο νυν δήμαρχος, Γ. Καμίνης διεκδίκησε τα εύσημα για την «αλληλεγγύη» που προσέφερε ο δήμος σε ευπαθείς ομάδες και άστεγους, σε συνεργασία με ΜΚΟ, ιδιώτες και άλλους φορείς. Υποσχέθηκε τη δημιουργία Κόμβου Αλληλοβοήθειας στις 7 δημοτικές κοινότητες όπου θα παρέχονται νέες κατηγορίες αγαθών πρώτης ανάγκης και τη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Ο Α. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για ένα «δίχτυ κοινωνικής προστασίας» με έμφαση στην παροχή φαρμάκων και στέγης. Ενώ ο Ν. Κακλαμάνης μίλησε για «Σύμφωνο Εσωτερικής Κοινωνικής συνοχής», το οποίο σε συνεργασία με την Εκκλησία, κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις και επιχειρήσεις θα ανταποκριθεί, όπως είπε, στις κοινωνικές ανάγκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τρεις δεν έκαναν καμία νύξη στη δραματική συρρίκνωση των οικονομικών πόρων των δήμων. Ο Γ. Καμίνης υποσχέθηκε να συνεχίσει το δρόμο του εξορθολογισμού των δαπανών του δήμου, δηλαδή των απολύσεων και των καταργήσεων φορέων και νομικών προσώπων. Ο Α. Σπηλιωτόπουλος, υποσχέθηκε... δουλειά μέσω από επενδύσεις που θα φέρει εφόσον κάνει την Αθήνα τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο. Ενώ ο Ν. Κακλαμάνης κατέθεσε όλο το οπλοστάσιο της ΕΕ για την άλωση των δήμων από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σημειώνοντας ότι θα στραφεί σε πηγές χρηματοδότησης, όπως χορηγίες, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αξιοποίηση της δημοτικής υπηρεσίας.

Τέλος ο Α. Σπηλιωτόπουλος καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον των μεταναστών στην Αθήνα, ισχυριζόμενος ότι καταπατούν τα δικαιώματα των κατοίκων της πρωτεύουσας. «Τέλος στην ανοχή στους λαθρομετανάστες», είπε... Υποσχέθηκε δε, τη σύσταση ειδικού σώματος εκπαιδευμένων αστυνομικών μητροπολιτικής λογικής, οι οποίοι θα οπλοφορούν, όπως έχει πει πρόσφατα, ενώ και ο Ν. Κακλαμάνης διεκδικεί τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανακοινώνουν ψηφοδέλτια

Συνεχίζονται οι διαδικασίες κατάρτισης ψηφοδελτίων και ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων στα αστικά κόμματα και μορφώματα ενόψει ευρωεκλογών. Το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη ανακοίνωσε χθες άλλους έντεκα υποψηφίους (προηγήθηκε η ανακοίνωση των πρώτων 22), ενώ το ψηφοδέλτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματός του παρουσίασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης. Τη λίστα των υποψηφίων παρουσίασε και το σχήμα «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» με επικεφαλής Νίκο Χρυσόγελο. Τέλος η «Δημιουργία, ξανά!» και η «Δράση» των Τζήμερου και Σκυλακάκη ανακοίνωσαν την κοινή κάθοδό τους στις ευρωεκλογές, με τον συνδυασμό «Γέφυρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ