ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Κάλπικα διλήμματα προς άγραν ψήφων

Το ψευτοδίλημμα παλιό ή νέο, ανωμαλία ή ομαλότητα, υπερασπίστηκε ο Αλ. Τσίπρας σε ομιλίες του χτες και προχτές στην Κρήτη, όπου εξωραΐζοντας τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης χαρακτήρισε «ανωμαλία» όσα στο πλαίσιό του μαστίζουν το λαό, για να ισχυριστεί ότι μια άλλη διαχείριση είναι ικανή να αποκαταστήσει τις ...παρεκκλίσεις απ' το φυσιολογικό!

Κατήγγειλε τον Σαμαρά «και την παρέα του ότι εκπροσωπούν την ανωμαλία...», συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα στην ομαλότητα», για να θέσει στη συνέχεια το ερώτημα, «με την ομαλότητα ή με την ανωμαλία;». «Να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα σε όλες τις κάλπες, ώστε να σηματοδοτήσει ένα τέλος στο ανώμαλο καθεστώς με βούλα Βερολίνου», συμπλήρωσε τις αστειότητες περί «ανωμαλίας» και κυρίως κρύβοντας ότι όσα περιέγραψε δεν είναι παρά απολύτως φυσιολογικά στον καπιταλισμό.

«Αυτή τη φορά αυτό που πραγματικά ζυγίζεται και μετριέται είναι αν το παλιό που χρεοκόπησε τη χώρα, αν το φαύλο και διεφθαρμένο σύστημα πολιτικής εξουσίας, τόσο κεντρικής όσο και αυτοδιοικητικής, θα συνεχίσει να απομυζά τον πλούτο, τις δυνάμεις, την αντοχή του λαού», υποστήριξε, θέτοντας ένα δεύτερο ψευτοδίλημμα για να πλασάρει το κόμμα του σαν το νέο κι άφθαρτο, αν και κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι.

Συνεχίζοντας να κοροϊδεύει το λαό και να παίζει με την αγωνία του, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει νέο μνημόνιο μετά τις εκλογές, συγκαλύπτοντας ότι πρόκειται για διαρθρωτικές αλλαγές συνομολογημένες εδώ και χρόνια σε επίπεδο ΕΕ, επιβαλλόμενες απ' τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, που δεν αναιρούνται από κανενός είδους μείγμα διαχείρισης.

Αξεπέραστες αντιφάσεις

Προσπαθώντας να ξεπεράσει τις αντιφάσεις και τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν με το θέμα των υποψηφίων του στη Θράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χτες την υποψηφιότητα του Μ. Γλέζου για το Ευρωκοινοβούλιο. Σε μια προφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των κατηγοριών που δέχτηκε για υποταγή στις αξιώσεις του τουρκικού προξενείου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα σηματοδοτεί τον «πατριωτικό και εθνικό χαρακτήρα» της εκλογικής αναμέτρησης!

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έριξαν τη σκιά τους στη συνεδρίαση της ΠΓ, χτες το πρωί, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα ώστε να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο. Παρά το «πρόσταγμα» για φυγή απ' την εσωστρέφεια, οι μισοί κατηγορούν τους άλλους μισούς για τις «τουλάχιστον ατυχείς», όπως λένε, επιλογές υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται φήμες για «καρατομήσεις» που επίκεινται, συγκεκριμένων προσώπων στα οποία η ηγεσία χρεώνει τα όσα συνέβησαν. Οχι τυχαία η «Αυγή» σε άρθρο της διατύπωσε το ερώτημα, «ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν λάθρα την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια απ' την ελληνική ακροδεξιά;».

Δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματος έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του Δ. Χριστόπουλου, τις οποίες επέκρινε χτες ο Γ. Μιχελογιαννάκης με δήλωσή του.

Στο μεταξύ, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν και χτες να σηκώνουν κουρνιαχτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση μειονοτικών στελεχών τους και τον Αντ. Σαμαρά ότι σε συνέντευξή του το 1989 είχε κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη». Για «λάθος» του περιοδικού έκανε λόγο η ΝΔ και για «πανικό που οδηγεί σε αυτοεξευτελισμό» και αντέτεινε δηλώσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χριστόπουλου πριν από μερικά χρόνια, με τις οποίες «καθύβριζε την Ελληνική Δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι ζει τον "Μακεδονικό της μεσαίωνα", επειδή απέρριψε το αίτημα φιλοσκοπιανών εθνικιστών να ιδρύσουν στη Φλώρινα "Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού"» και πως «αναγνωρίζει επίσης και "Μακεδόνες μειονοτικούς" που ζουν στην Ελλάδα!».

«Ποια είναι η θέση του κ. Σαμαρά για την FYROM σήμερα. Επιμένει άραγε στα όσα υποστήριζε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη;», ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«ΣΧΕΔΙΟ Β»
«Είμαστε πριν από όλους Ευρωπαίοι»

Την ψευδαίσθηση ότι η έξοδος απ' την ευρωζώνη και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος είναι ικανή συνθήκη για να καλυτερεύσει η ζωή του λαού, υπερασπίστηκε και χτες, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του «Σχεδίου Β», ο Αλ. Αλαβάνος. Πρόκειται για θέση που εκφράζει το αστικό ρεύμα του «ευρωσκεπτικισμού», αντανακλώντας προβληματισμούς τμημάτων του κεφαλαίου, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, για το ποια συμμαχία μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντά τους.

Η θέση αυτή κρύβει απ' το λαό τους πραγματικά υπαίτιους για τα βάσανά του, τους καπιταλιστές, τα μονοπώλια και την ευρωενωσιακή τους λυκοσυμμαχία, αποσκοπώντας να τον παρασύρει να σηκώσει ξένες προς τα συμφέροντά του σημαίες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν όλες εκείνες οι περιπτώσεις των καπιταλιστικών κρατών - μελών της ΕΕ αλλά όχι της ευρωζώνης, είτε εκτός της ΕΕ, που όμως οι λαοί τους δεινοπαθούν απ' τα «καλούδια» του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που ακολουθούν.

Ο Αλ. Αλαβάνος προσπάθησε να παρουσιάσει το σχέδιό του σαν «την πλήρη διαφοροποίηση από όλες τις γραφικές ή όχι κομματικές παραλλαγές του Σχεδίου Α», παρότι είναι σαφές ότι πρόκειται για παραλλαγές του ίδιου σχεδίου εντός του ίδιου στρατηγικού πλαισίου.

Ισχυρίστηκε, όπως και οι άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, ότι υπάρχει κοινός δρόμος εξόδου απ' την κρίση για τους καπιταλιστές και το λαό και παρουσίασε σαν «μετασχηματισμούς επαναστατικού χαρακτήρα» επιλογές όπως «η παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές, η υιοθέτηση εθνικής νομισματικής πολιτικής για ρευστότητα και θετικό εξωτερικό ισοζύγιο, ο δημόσιος τραπεζικός τομέας, το δημοκρατικό επενδυτικό και κοινωνικό κράτος»!

Επέκρινε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για τα «τρία τερατώδη ψέματα» που - όπως είπε - «έχουν διατυπωθεί στην πολιτική ζωή της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία», το «λεφτά υπάρχουν» του Παπανδρέου, το «success story» του Σαμαρά και το «κατάργηση του μνημονίου μέσα στην Ευρωζώνη» του Τσίπρα.

Κλείνοντας την παρέμβασή του διευκρίνισε ότι «είμαστε πριν από όλους Ευρωπαίοι» και έριξε νερό στο μύλο αντιδραστικών απόψεων που διατρέχουν όλο το φάσμα των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης προσθέτοντας «αλλά αρνούμαστε να παραμείνουμε μια ξεφτιλισμένη αποικία σε ευρωπαϊκό έδαφος, είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας».

Ο Δήμος Πετρούπολης τιμά τον Νίκο Παξιμαδά

Ο Δήμος Πετρούπολης, την Κυριακή 27/4, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας & Ρήγα Φεραίου, διοργανώνει εκδήλωση, για να τιμήσει τον επί τριάντα χρόνια αγωνιστή κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Νίκο Παξιμαδά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς, και ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΥΠΡΟΣ
Δέκα χρόνια από την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν»

Σαν χθες συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», που με 76% απέρριψε ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός (ο τουρκοκυπριακός με 35%). Ηταν μια ηχηρή απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στους εκβιασμούς τους. Η στάση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και σήμερα σε μια περίοδο που συνεχίζονται τα ίδια σχέδια, που επιχειρούν να παρακάμψουν τα ζητήματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και του εποικισμού, γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που βιάζονται να «βάλουν στο χέρι» κυρίως τους ενεργειακούς πόρους και να αξιοποιήσουν γενικότερα το νησί στο γεωστρατηγικό χάρτη. Η διαδικασία συμφέρει τις αστικές τάξεις της περιοχής και σηματοδοτήθηκε με την κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, στην οποία μπαίνει το ζήτημα των δύο «συνιστώντων κρατών» που θα έχουν και δική τους νομοθεσία, κάτι που είναι στην κατεύθυνση του «σχεδίου Ανάν» του 2004.

Υπό το φόντο αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων έχει την αξία του να θυμηθούμε ποια ήταν η στάση των αστικών κομμάτων την περίοδο του δημοψηφίσματος στην χώρα μας. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός (που μετεξέλιξή του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ) είχαν στηρίξει το «σχέδιο Ανάν» και συνέβαλλαν στην αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού, στον εγκλωβισμό του στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της εποχής έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην κυπριακή ηγεσία και στο λαό της Κύπρου.

Ο ΣΥΝ στήριξε το «σχέδιο Ανάν» και κατηγορούσε όποιους το απέρριπταν και πρωτίστως το ΚΚΕ, για «εθνικισμό» ενώ αναγόρευε και αναγορεύει και σήμερα ως ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΕ σε παράγοντα δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά για τις θέσεις τους. Για τη σταθερή του θέση και την αντίθεση που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή στο διχοτομικό σχέδιο, για το γεγονός ότι κάλεσε και τους εργαζόμενους της χώρας μας και αυτούς της Κύπρου να μην έχουν αυταπάτες ότι η λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, η ΕΕ, μπορεί να συμβάλει σε δίκαιη λύση για το Κυπριακό ζήτημα. Το ΚΚΕ κατήγγειλε τις πιέσεις που ασκήθηκαν τότε, εξέφρασε τη σταθερή και πάγια αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα της Κύπρου. Το ίδιο κάνει και σήμερα. Στηρίζει τον αγώνα για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και το λαό αφέντη στον τόπο του, να παλεύει για συνολικότερες αλλαγές για να έχει στα χέρια του τα «κλειδιά» της οικονομίας.

Συζήτηση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ

Η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με ομιλητή τον Μπάμπη Αγγουράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Την εκδήλωση θα απασχολήσουν η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ