ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Απρίλη 2014
Σελ. /40
Δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΠΑΚΗΣ

Πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής, αντιπρόεδρος των παλαίμαχων του ΠΑΟΚ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής Πειραματικού Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης

Σήμερα που ο λαός μας δέχεται την ανελέητη επίθεση από την αντιλαϊκή πολιτική, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων. Που έχουν διαψευστεί οι ελπίδες από τα κόμματα που για δεκαετίες κυβέρνησαν τη χώρα. Που γίνεται όλο και πιο φανερό πόσο ψεύτικες είναι και οι ελπίδες αυτών που μας τάζουν μια διαφορετική πολιτική, χωρίς να αλλάξει τίποτα, πάρα μόνο τα πρόσωπα και το στιλ, μένοντας στα ίδια με άλλο περιτύλιγμα. Αυτά διαπιστώνω και στο σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας και στον τόπο που ζω.

Σήμερα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να υψωθεί και να δυναμώσει ένα τείχος αντίστασης σε όλα αυτά. Για αυτό το λόγο, μπροστά στις εκλογές του Μάη, αναγνωρίζοντας την αγωνιστική συνέπεια του ΚΚΕ για τα δίκαια του λαού μας, παρά τις όποιες επιφυλάξεις και διαφορετικές απόψεις μου, συμπορεύομαι και καλώ σε στήριξη των ψηφοδελτίων του. Τόσο του ψηφοδελτίου του για τις ευρωεκλογές, όσο και των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της χώρας και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα, στη Θέρμη όπου ζω και αγωνίζομαι για μια καλύτερη ζωή, συμπαρατάσσομαι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον συνάδελφο Φάνη Καρκατζούνη.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώην προπονητής Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ

Sportidea

Είναι δημοκρατία να μην έχεις να φας και να ντυθείς; Να μην έχεις να βάλεις το κεφάλι σου κάτω από ένα κεραμίδι; Να μην έχεις στην αρρώστια σου γιατρό και φάρμακα, μήτε και νοσοκομείο; Είναι δημοκρατία να μη μορφώνεσαι και να μην ψυχαγωγείσαι;

Κι εγώ που ακόμη τα 'χω τούτα εδώ είναι ηθικό να αδιαφορώ γι' αυτούς, που τους τα έκλεψε τούτη η δημοκρατία; Είναι ηθικό να προσπερνάω αδιάφορα κάθε φυλής και χρώματος ανθρώπινα ρετάλια, με βαθουλωμένα μάτια γεμάτα πόνο, που ψάχνουν στα σκουπίδια μου αποφάγια για να αμυνθούν στην πείνα; Είναι ηθικό να αδιαφορώ πού και πώς θα ζήσουν τα παιδιά μου, τα παιδιά όλου του κόσμου;

Αυτό δεν είναι δημοκρατία και κάπως αλλιώς πρέπει να το ονοματίσουν. Ούτε η αδιαφορία είναι ηθική με όποια ηθικολογική αρλούμπα κι αν στο μέσα του ο καθένας τακτοποιεί τις ενοχές του, για να κοιμάται χορτάτος και ήσυχος τα βράδια.

Γι' αυτό τώρα περισσότερο από ποτέ, με μεγαλύτερη θέρμη και ενθουσιασμό πρέπει όλοι να συστρατευθούμε με την πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, με το ΚΚΕ, που κοντά έναν αιώνα τώρα τιμά και κρατά ψηλά τη σημαία των λαϊκών αγώνων.

Για να μην επανεγκλωβιστεί ο λαός στον νέο κιούρτο που του έχει ετοιμάσει το αστικό πολιτικό σύστημα, το νέο διπολισμό Νέα Δημοκρατία - ΣΥΡΙΖΑ.

Για να βγει από αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ ενισχυμένο και από καλύτερες θέσεις να οργανώσει τη λαϊκή αντίσταση και να φωτίσει το δρόμο που θα οδηγήσει σε μία άλλη δίκαιη κοινωνία, που δεν θα υπάρχουν κολασμένοι συνάνθρωποί μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος

Μπορεί κάποιος να βρει αδυναμίες, λάθη ή ακόμα να έχει και αντιρρήσεις σε ορισμένα θέματα με το ΚΚΕ και την 95χρονη πορεία του, αλλά ό,τι έκανε πάντα, το έκανε για να υπερασπίσει το δίκιο και τον ιδρώτα του εργαζόμενου.

Σήμερα, πορευόμενο αυτή την μακρόχρονη γεμάτη θυσίες και αγώνες πορεία, χρειάζεται δύναμη και στήριξη, ώστε να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στην κοινωνία στους καιρούς που ζούμε, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν.

Εμείς, οι άνθρωποι του Αθλητισμού ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να αγωνίζεσαι «κόντρα στον άνεμο» να υπερνικάς εμπόδια και να πιστεύεις στη δύναμή σου.

Επομένως, το σύνθημα «όταν ο λαός θέλει μπορεί» μάς εμπνέει καθημερινά στην προσπάθεια που κάνουμε και σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΓΟΣ

Πρώην δήμαρχος Πετρούπολης

Ζούμε καθημερινά τις συνέπειες της κρίσης στην οποία μας έριξαν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν και συγκυβερνούν, υπηρετώντας τους οικονομικά ισχυρούς, με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτές οι οδυνηρές συνέπειες, πρώτα απ' όλα για τη νέα γενιά, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, επαγγελματίες και συνταξιούχους, που έχουν σαν κύρια συνέπεια την τεράστια ανεργία και τη φτωχοποίηση, πρέπει να πάρουν τέλος. Και αυτό το τέλος μπορεί να το βάλει μόνο ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του, γιατί η δύναμη των λίγων βασίζεται στην αδράνεια και την υποταγή των πολλών.

Αν δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε ό,τι ευτελίζει τη ζωή μας, αν δε διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας θα έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες. Αν δε μοιραστούμε τους αγώνες, θα μοιραστούμε ακόμα περισσότερα δεινά, που μας ετοιμάζουν.

Να μην παρασυρθεί κανείς μας, από τους δήθεν ανεξάρτητους, ανένταχτους και ακομμάτιστους που ζητούν την ψήφο μας.

Ολοι αυτοί οι δήθεν ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπηρέτησαν και υπηρετούν το σημερινό σύστημα εκμετάλλευσης, που δυσκολεύει όλο και περισσότερο τη ζωή μας.

Ολοι αυτοί, μαζί με τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μάς καλούν να κάτσουμε στ' αυγά μας, υποταγμένοι, άβουλοι κι απελπισμένοι.

Ας σηκώσουμε κεφάλι κι ας αγωνιστούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Στις ερχόμενες τριπλές εκλογές του Μάη, να κάνουμε αποφασιστικά ένα βήμα μπροστά.

Να υποστηρίξουμε θετικά και με αποφασιστικότητα τα ψηφοδέλτια που προτείνει το ΚΚΕ. Με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Τόσο στην Ευρωβουλή, όσο και στην Περιφέρεια και το Δήμο μας.

Να ψηφίσουμε για την Πετρούπολη, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με υποψήφιο δήμαρχο τον Βαγγέλη Σίμο, για να προκύψει μια δημοτική αρχή ικανή και αποφασισμένη να παλέψει στο πλάι του λαού της Πετρούπολης, συνεχίζοντας μια αγωνιστική πορεία που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και έκανε την πόλη μας ξεχωριστή στη Δυτική Αθήνα.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΡΟΚΙΔΗΣ

Μουσικός

Και όπως είπε ο νομπελίστας ποιητής μας,

«δεν έχουμε καιρό, σωστά μιλήσαν οι μαντατοφόροι»

Στη «Γερμανική Ιδεολογία», στη δεύτερη θέση, για τον Φόιερμπαχ, ο Καρλ Μαρξ λέει ότι «Το ζήτημα αν μπορεί να αποδοθεί στην ανθρώπινη σκέψη μια αντικειμενική αλήθεια, δεν είναι ζήτημα θεωρητικό, αλλά ζήτημα πρακτικό. Στην πράξη πρέπει να αποδείχνει ο άνθρωπος την αλήθεια, δηλαδή την πραγματικότητα και τη δύναμη, τη μη υπερβατικότητα της σκέψης του...» και στο τέλος της τρίτης θέσης «...Η σύμπτωση της αλλαγής των περιστάσεων και της ανθρώπινης δραστηριότητας ή αυτοαλλαγής μπορεί να εξεταστεί και να κατανοηθεί ορθολογικά μονάχα σαν ε π α ν α σ τ α τ ι κ ή πρακτική».

Η δική μου η περίπτωση, θα έλεγα χωρίς υπερβολή, είναι μια ακόμα απόδειξη των παραπάνω.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να αλλάζουν οι περιστάσεις με τέτοιο δραματικό τρόπο για το λαό και συ να μένεις αγκιστρωμένος ή ακόμα χειρότερα να επιμένεις στη διαπιστωμένη πλέον πλάνη σου.

Ομως, όπως όλα τα πράγματα, έτσι και οι διεργασίες συνειδησιακής αλλαγής του ανθρώπου, θέλουν το χρόνο τους για να ωριμάσουν.

Το ΚΚΕ, παρά τα λάθη και τις ελλείψεις του, τις ανεπάρκειες, που μπορεί να του αποδώσει κανείς, ποτέ δεν πρόδωσε την εργατική τάξη, ποτέ δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα, το έχει αποδείξει ιστορικά, και το δείχνει και σήμερα. Είναι η συνεπής πολιτική δύναμη της χώρας μας, το χθες, το σήμερα και το αύριο, το πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, του λαού μας, σε κάθε προς τα μπρος κίνηση της κοινωνίας.

Εχω καταλάβει πλέον και δεν φεύγει ούτε στιγμή από τη σκέψη μου ότι ο μικροαστισμός έχει χιλιάδες πονηριές. Γι' αυτό σημασία δεν έχει το τι ψήφισε ή τι ευκαιριακά θα ψηφίσει κανείς στις επικείμενες εκλογές, αλλά ποιο δρόμο έχει πάρει η σκέψη σου, αν αντιλαμβάνεσαι τον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας και ποια είναι η δική του ανταπόκριση.

Οι εργαζόμενοι ενωμένοι μπορούν να τα καταφέρουν.

Ομως δεν πρέπει να είναι μόνοι τους. Χρέος μας, των ανθρώπων της διανόησης και της τέχνης, να συμβάλουμε με τα δικά μας μέσα, να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στη μετατροπή του σημερινού οικονομικού πόλεμου των εργαζομένων σε συνειδητή ταξική πάλη, σε πολιτικό αγώνα. Τέτοια πολύτιμη βοήθεια μπορεί να δοθεί και από το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ισχυροποίηση λοιπόν του ΚΚΕ παντού είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να στεριώσει σε κοινωνικό επίπεδο η λαϊκή συμμαχία. Να ενισχύσουμε την πρόταση διεξόδου που προβάλλει, που είναι τελικά η μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση.

Η μάχη των εκλογών του Μάη είναι ενιαία πολιτική μάχη.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η συμπόρευση μαζί του στις ευρωεκλογές, στις περιφέρειες και τους δήμους θα δυναμώσει τη φωνή των εργαζομένων, τη λαϊκή οργάνωση, την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση για να γίνει πράξη το «Κανένας μόνος του στην κρίση», «Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα», «Κανένα παιδί φτωχού ανθρώπου, άνεργου χωρίς παιδικό σταθμό», «Καμιά λαϊκή οικογένεια στο έλεος των τραπεζών, της εφορίας, των πλειστηριασμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ