ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Εγγυημένη» ανακύκλωση της φτώχειας

Αφαιρούν στοιχειώδη επιδόματα από χιλιάδες δικαιούχους και μοιράζουν ψίχουλα σε πολύ λιγότερους

Για άλλη μια φορά, το υπουργείο Εργασίας «ανακοινώνει» την απόδοση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος μέσα στο 2014, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ξηλώνει κοινωνικές δομές και παροχές πρόνοιας, με επώδυνες συνέπειες για χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται ή κατρακυλούν στη φτώχεια.

Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι η πιλοτική καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινήσει εντός του 2014. Ως όριο για την καταβολή του -σε μια πρώτη εκτίμηση- είπε ότι θα είναι τα 4.800 ευρώ, αλλά για τον ορισμό των δικαιούχων θα ληφθούν υπόψη και τα περιουσιακά στοιχεία.

Ετσι και αλλιώς, όμως, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» δεν είναι παρά λίγα ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους εργαζόμενους, για το οποίο φέτος θα δοθούν μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο υφυπουργός Εργασίας είπε ακόμα ότι το κράτος δαπανά πολλά χρήματα στην κοινωνική πολιτική «χωρίς να υπάρχει στόχευση» και ότι αυτό τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά!

Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τη στρατηγική της κυβέρνησης να καταργεί επιδόματα και παροχές σε χιλιάδες δικαιούχους και να υπόσχεται κάποια ψίχουλα στο μέλλον, σε ακόμα λιγότερους από τους σημερινούς δικαιούχους, προκειμένου να ανακυκλώνει τη φτώχεια και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2014, η κυβέρνηση αφαίρεσε 114 εκατομμύρια από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καταργώντας το επίδομα για τους ηλικίας 60 έως 64 ετών. Επίσης, αφαίρεσε από φτωχές οικογένειες οικογενειακά επιδόματα 86 εκατ. ευρώ, στα άτομα με αναπηρία περιέκοψε τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατ. μείωσε και τα ειδικά επιδόματα ανεργίας!

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι

Δήλωση του Β. Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Από παλιότερη χαλαζόπτωση, που κατέστρεψε καλλιέργειες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Από παλιότερη χαλαζόπτωση, που κατέστρεψε καλλιέργειες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας
Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση της Κυριακής προκαλώντας ανυπολόγιστες ακόμη καταστροφές, κυρίως σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΕΛΓΑ, από το χαλάζι σε Ηλεία, Αργος και Κόρινθο έχουν πληγεί καλλιέργειες βερικοκιάς, ελιές, κηπευτικά, αμπέλια και εσπεριδοειδή, ενώ σε Βοιωτία και Φθιώτιδα το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, μεγάλος αριθμός παραγωγών αδυνατεί να καταβάλλει τα αυξημένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην έχουν ούτε αυτή τη λειψή προστασία που παρέχεται από τον κανονισμό του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013, ο Οργανισμός είχε δώσει παράταση η οποία λήγει αύριο Τετάρτη...

Σε δήλωσή του για τις ζημιές, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σημείωσε: «Μαζί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που δίνει συνεχή, άγρια χτυπήματα μειώνοντας το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, ήρθαν, τώρα, και οι καταστροφές από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να το αποτελειώσουν.

Οι ζημιές από το χαλάζι και τις βροχές σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι πολύ μεγάλες και χιλιάδες μικρομεσαίοι παραγωγοί κινδυνεύουν, φέτος, να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. Στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στο Νομό Καρδίτσας, έχουν πληγεί από τη βροχή και το χαλάζι χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι κι άλλες καλλιέργειες. Σε πάρα πολλά βαμβακοχώραφα η καταστροφή είναι τέτοια που χρειάζεται να γίνει επανασπορά.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ: Να γίνει, αμέσως, αναγγελία για υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς και να προχωρήσουν, άμεσα, οι εκτιμήσεις των ζημιών. Να δοθούν, γρήγορα, αποζημιώσεις σε όλους τους πληγέντες, για το σύνολο της ζημιάς, από το χαλάζι και τη βροχή. Να καλυφθούν στο 100% τα έξοδα για την επανασπορά του βαμβακιού και των άλλων καλλιεργειών που καταστράφηκαν».

Αντιδράσεις στους δήμους για το νόμο της «αξιολόγησης»

Κινητοποιήσεις χτες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές

Παρεμβάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, ενάντια στο νόμο για την «αξιολόγηση», έκαναν χτες οι εργαζόμενοι σε δήμους όλης της χώρας. Μεταξύ άλλων έγιναν συγκεντρώσεις στην Ηλιούπολη, στους Αγίους Αναργύρους, στην Καισαριανή, συνέλευση σωματείου του Δήμου Αχαΐας, περιοδείες σε δήμους της Ηπείρου κ.ά.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης έκαναν το πρωί συνέλευση - συγκέντρωση, στην οποία παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτώντας να πάρει απόφαση να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να μη διωχθεί κανένας εργαζόμενος που δεν θα συμμετάσχει στην «αξιολόγηση».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να μην υλοποιηθεί ο νόμος για την «αξιολόγηση». Αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση πήρε χτες και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά, που συζήτησε το θέμα με πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Να μην υλοποιηθεί ο νόμος αποφάσισε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου - Κορδελιού, μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων.

Χτες το βράδυ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούσαν παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Τέλος, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση και αποκλεισμό της διοίκησης, ενάντια στο νόμο για την «αξιολόγηση». Ακολούθησε Γενική Συνέλευση.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (οι τρεις παρατάξεις προέλευσης ΠΑΣΟΚ και η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ παράταξη) καταφεύγει σε τερτίπια που υπονομεύουν την ανάγκη να δοθεί ενιαία απάντηση στο νόμο της «αξιολόγησης». Με χτεσινή ανακοίνωση, προκήρυξε απεργία «προκειμένου να υλοποιηθεί η αποχή των υπαλλήλων από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την αξιολόγηση (...) Αυτή αφορά σε πρώτη φάση τους Γενικούς Διευθυντές και στη συνέχεια όλους όσοι κληθούν να λάβουν μέρος με οποιονδήποτε ρόλο (αξιολογούμενους και αξιολογητές)».

Η πλειοψηφία μετατρέπει την απεργία σε ατομική υπόθεση μόνο όσων εμπλέκονται σε μια διαδικασία που θα ξεκινά και θα τελειώνει άγνωστο πότε. Ταυτόχρονα, καλλιεργεί αυταπάτες για το ρόλο των στελεχών - γενικών διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης που αποτελούν ένα επίλεκτο σώμα προώθησης των κυβερνητικών πολιτικών, δεν είναι μέλη σωματείων αλλά είναι συστηματικά απεργοσπάστες.

Στρατηγική μόνιμων ανατροπών και περικοπών στην Υγεία

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Ανασκόπηση της στρατηγικής των ανατροπών στον τομέα της Υγείας κάνει, χτες και σήμερα, η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ, που γίνεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Προεδρίας της ΕΕ. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τους σχεδιασμούς των «μεταρρυθμίσεων» ήταν ο Κύπριος υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, μετά τη συνάντησή του με τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Οπως δήλωσε, «ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουμε τις υποχρεώσεις, τις οποίες και οι δύο χώρες έχουν και τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας. Τη μεταρρύθμιση των νοσοκομείων, την αυτονόμηση των νοσοκομείων και άλλες απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα της Υγείας».

Ο ίδιος, σε κατ' ιδίαν συζήτηση με τους δημοσιογράφους, έλεγε αργότερα, πως μια κεντρική ιδέα της αυτονόμησης των νοσοκομείων είναι να πάψουν να είναι κρατικές οντότητες και να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Δηλαδή, πρόκειται για μια επιλογή που ενισχύει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητούνται στην άτυπη Σύνοδο είναι το θέμα της «μετανάστευσης και της επίπτωσης στα δημόσια συστήματα Υγείας» καθώς και οι «επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα εθνικά συστήματα Υγείας».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Γερμανό ομόλογό του Hermann Grοhe. Αμέσως μετά, δήλωσε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι «μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα (...) θα παρέχουμε στους Ελληνες πολίτες πολύ καλύτερες υπηρεσίες Υγείας από ό,τι στο παρελθόν, ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα». Δηλαδή, η ολοκλήρωση των «μεταρρυθμίσεων» συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία.

  • Μέχρι και έξι μήνες θα μπορούν οι χρονίως πάσχοντες να παίρνουν συνταγές αντί για τους τρεις μήνες που έπαιρναν μέχρι τώρα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή απ' τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη. Η ρύθμιση αυτή δεν απαλλάσσει τους αρρώστους απ' το μηνιαίο χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε εκτύπωση της συνταγής. Δηλαδή, ο άρρωστος θα πληρώνει 6 ευρώ για κάθε συνταγή που θα περιέχει τρία φάρμακα.
Αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς

Συνεχίζεται το κύμα καταδίκης της ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας από κόμματα και συνδικάτα σε όλο τον κόσμο. Στα μηνύματα αλληλεγγύης προστίθενται αυτά που απέστειλαν στο ΠΑΜΕ το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, η Ενωση Συνδικάτων Βάσης Ιταλίας, το Εναλλακτικό Συνδικάτο Εργαζομένων Μαδρίτης (Ισπανία), η Συνδικαλιστική Οργάνωση Μοραβίας - Βοημίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Δημόσια Εργα και Συνεργεία Αυτοκινήτων από τη Δημοκρατία Τόγκο της Αφρικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΛΔ Κονγκό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ