ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Νέες στρατιωτικές και επιχειρηματικές συμφωνίες...

...στο έδαφος έντονων ανταγωνισμών

Από διαδήλωση που έγινε στη Μανίλα, ενάντια στη νέα στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ
Από διαδήλωση που έγινε στη Μανίλα, ενάντια στη νέα στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ
ΣΕΟΥΛ - ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Με πλήθος συμφωνιών να «στερεώνουν» την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού επιστρέφει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Η παρουσία του όχι απλά σε χώρες - «παραδοσιακούς» συμμάχους των ΗΠΑ αλλά και τη Μαλαισία (όπου Αμερικανός Πρόεδρος είχε να κάνει επίσημη επίσκεψη σχεδόν 50 χρόνια) αλλά και τις Φιλιππίνες (όπου μετά το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων το 1992 υπογράφτηκε νέα συμφωνία «αμυντικής» συνεργασίας) αποτύπωσε την αποφασιστικότητα με την οποία η αμερικανική πλουτοκρατία θα υπερασπιστεί το προβάδισμά της σε μια περιοχή που συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των μονοπωλίων.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Ναζίμπ Ραζάκ, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην «αναβάθμιση» των διμερών διπλωματικών σχέσεων, ενώ ο Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθούν να βοηθούν στις έρευνες για τον εντοπισμό του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών». Στο επίκεντρο των επαφών τους βρέθηκαν ασφαλώς οι διαπραγματεύσεις για τη Δια-Ειρηνική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TPP), στην υπογραφή της οποίας η μαλαισιανή κυβέρνηση δεν προχωρά ακόμα, λόγω εγχώριων «ευαισθησιών», όπως δήλωσε ο Ραζάκ. «Ευαισθησίες» που αφορούν διαφωνίες στο εσωτερικό και του κυβερνώντος κόμματος, στο πλαίσιο ενδοαστικών αντιπαραθέσεων.

Στις Φιλιππίνες, ξεχώρισε η 10ετούς διάρκειας «Ενισχυμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement), που υπέγραψαν λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ομπάμα ο Αμερικανός πρέσβης στη Μανίλα, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, και ο Φιλιππινέζος υπουργός Αμυνας, Βολτέρ Γκαζμίν. Σ' αυτήν προβλέπονται η «εναλλασσόμενη» παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και η πρόσβασή τους σε φιλιππινέζικα στρατόπεδα (χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις). Επίσης, οι ΗΠΑ θα μπορούν να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις και να εξοπλίσουν τις θέσεις στάθμευσης αμερικανικών αεροσκαφών και πλοίων στη χώρα, να κάνουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τον φιλιππινέζικο στρατό και να τον εκπαιδεύουν για την «αντιμετώπιση» θεμάτων σχετικών με τη «θαλάσσια ασφάλεια», τις «φυσικές καταστροφές», την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Στόχος μας δεν είναι να περιορίσουμε την Κίνα», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο της χώρας, Μπενίνιο Ακίνο, ο οποίος με τη σειρά του συνέδεσε τη συμφωνία με τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή. Μιας «ειρήνης», φυσικά, δομημένης όπως απαιτούν οι μονοπωλιακές ανάγκες, γι' αυτό και πάντα εύθραυστης, ειδικά αν κανείς αναλογιστεί τη στρατιωτική «κινητικότητα» (βλέπε πρόσφατη αύξηση στρατιωτικών δαπανών Κίνας - Ιαπωνίας, αντεγκλήσεις και «μικροεπεισόδια» με αφορμή τις εδαφικές διαφορές σε Ανατολική αλλά και Νότια Κινεζική Θάλασσα κ.τ.λ.) που ενισχύει και η νέα συμφωνία. Πάντως, έξω από το σημείο της συνάντησης των δύο ηγετών, διαδηλωτές κατάγγελλαν τη νέα συμφωνία και τις συνέπειές της για το φιλιππινέζικο λαό.

Επαφές με επιχειρηματίες

Μεταξύ άλλων ξεχώρισαν οι συναντήσεις που είχε ο Ομπάμα στη Νότια Κορέα με στελέχη επιχειρήσεων, όπως οι «Χιουντάι» και «Σάμσουνγκ». Επίσης, Σεούλ και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο, να αναπτύξουν τη συνεργασία τους και στην Ενέργεια. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Κορέα Τάιμς», συμφωνήθηκε συνεργασία σε τεχνολογία που αφορά την αποθήκευση ενεργειακών πόρων αλλά και η ανάπτυξη ενεργειακών πόρων από σχιστολιθικό φυσικό αέριο και «ένυδρο» μεθάνιο. Το τελευταίο αφορά «μία πολλά υποσχόμενη ενεργειακή πηγή της νέας εποχής, καθώς μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο, είναι παγιδευμένη σε υποθαλάσσιους βράχους», γράφει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι η Κορέα έχει αναφέρει από το 2007 ότι σχετικά κοιτάσματα υπάρχουν στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (περιοχή όπου έχουν έντονες εδαφικές διαφορές Ν. Κορέα - Κίνα - Ιαπωνία).

Στη Μαλαισία, το πρόγραμμα του Ομπάμα περιελάμβανε παρέμβαση σε εκδήλωση οργάνωσης που φιλοδοξεί να ενισχύσει το «επιχειρηματικό» προφίλ της χώρας.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Κουάλα Λουμπούρ, ο Αμερικανός ηγέτης σημείωσε ότι επιδιώκει συστηματικές επαφές με τα κράτη - μέλη της ASEAN αλλά και οικοδόμηση εμπορικών δεσμών με την οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), ενώ μεταξύ άλλων τόνισε: «Θέλουμε να δουλέψουμε με παλιούς συμμάχους και άξιους εταίρους, και με την Κίνα. Θέλουμε μια ειρηνική ανάπτυξη για την Κίνα».

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Νέα στοιχεία για σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια

ΣΕΟΥΛ - ΤΖΙΝΤΟ.--

Την παραίτησή του υπέβαλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Τσουνγκ Χονγκ-Γουόν, μιάμιση βδομάδα μετά το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε, όταν το οχηματαγωγό πλοίο «Σεουόλ» βυθίστηκε, την ώρα που μετέφερε 476 ανθρώπους. Ο Γουόν έκανε λόγο για «ακατάλληλα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση» και «απογοήτευσε το λαό», αλλά και «προβλήματα που υπήρχαν πριν το ατύχημα». Η συγκεκριμένη κίνηση, πάντως, εντάσσεται στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού που έχει στηθεί, ώστε να κρυφτεί ότι και το συγκεκριμένο ναυάγιο ήταν αποτέλεσμα της ύπαρξης επιχειρηματικής δράσης στην ακτοπλοΐα, με οδυνηρές συνέπειες για την ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών.

Αυτό άλλωστε βεβαιώνουν και τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα. Ετσι, όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο στο «δίδυμο» πλοίο του «Σεουόλ», το «Οαμάνα», που ανήκει στον ίδιο πλοιοκτήτη και εκτελεί επίσης το δρομολόγιο Ιντσεόν-Τζίντο, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελάχιστα. Δε δούλευαν 40 σωστικές σχεδίες, ο εξοπλισμός για τη στερέωση του φορτίου και των ΙΧ ήταν ή ανύπαρκτος ή δε λειτουργούσε σωστά, ενώ δε λειτουργούσαν και προβολές που παρέχουν οδηγίες για την εκκένωση του καραβιού.

Ολα αυτά, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που λένε ότι το πλοίο την ώρα του μοιραίου ταξιδιού ήταν υπέρβαρο (μερικοί μιλούν μέχρι και για φορτίο τριπλάσιο από τα προβλεπόμενα όρια).

Πάντως, χτες έγινε γνωστό ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε τέσσερα ακόμα μέλη του πληρώματος (συνολικά φτάνουν τους 15 όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με εγκατάλειψη των επιβατών).

Στην Τουρκία ο πρόεδρος της Γερμανίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Τουρκία βρίσκεται ο πρόεδρος της Γερμανίας Χοάκιμ Γκάουκ, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου κι ενώ εντείνονται οι διεργασίες (και στο κυβερνών AKP) για να βρεθούν οι καταλληλότεροι υποψήφιοι που θα μπορέσουν να εκφράσουν τις προτεραιότητες και επιδιώξεις της τουρκικής πλουτοκρατίας.

Ετσι, ο Γκάουκ εξέφρασε ανησυχία για την κυβερνητική απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης», συμπληρώνοντας σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ότι «υπάρχει κάποιος δισταγμός σε σχέση με μια γρήγορη ένταξη».

Η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία θα ενταθεί, όπως είχε συμβεί και πριν τις πρόσφατες τοπικές εκλογές, με ανάλογες «τοποθετήσεις» από ιμπεριαλιστικά κέντρα που έχουν τις διασυνδέσεις τους με τις διάφορες μερίδες της τουρκικής αστικής τάξης. Χτες, τα ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Eντέρ Αϊτάτς καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, επειδή προσέβαλε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε «Τουίτερ».

Πρόκληση με τα όρια της υφαλοκρηπίδας

Στο μεταξύ, νέα πρόκληση φαίνεται να ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και εντείνονται οι πιέσεις για μια »λύση» τύπου «Σχεδίου Ανάν». Οπως έγραψε κυπριακή εφημερίδα, η Τουρκία υπέβαλε αίτημα προς τον ΟΗΕ στις 10 Απρίλη 2014, σε σχέση με τη λεγόμενη «οριοθέτηση» υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους.

Την κίνηση καταδίκασε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Λευκωσίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι αυτή «παραπέμπει στην ούτω καλούμενη "Συμφωνία οριοθέτησης" μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους» που κυρώθηκε από την Τουρκία με νόμο στις 29 Ιούνη 2012 και υπογράφτηκε μεταξύ Αγκυρας και Κατεχόμενων στις 21 Σεπτέμβρη 2011. «Η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια αυτή, την οποία και καταδικάζει απερίφραστα. Μια ενέργεια που μάλιστα γίνεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, επηρεάζονται αρνητικά. Το θέμα της κατάθεσης από την Τουρκία στα Ηνωμένα Εθνη των συντεταγμένων της παράνομης αυτής "συμφωνίας" διερευνάται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποτροπή της δημιουργίας νέων, παράνομων τετελεσμένων», δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.

ΣΥΡΙΑ
Επίσημα υποψήφιος στις εκλογές ο πρόεδρος Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ενα τριήμερο πριν την επίσημη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές της 3ης Ιούνη στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, διεκδικώντας για τρίτη φορά, από το 2000, ανανέωση της επταετούς προεδρικής θητείας.

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ επανέλαβαν τις εκκλήσεις για άρση του αποκλεισμού στις εμπόλεμες ζώνες από τις αντιμαχόμενες πλευρές, επιδιώκοντας την επανέναρξη της αποστολής τροφίμων και φαρμάκων στους αμάχους. Ιδιαίτερα σοβαρές καταγράφονται οι ελλείψεις σε βασικά είδη τροφίμων και φαρμάκων στις περιοχές που ελέγχονται από συριακές αντικαθεστωτικές και ξένες μισθοφορικές δυνάμεις ισλαμιστών, που αποτέλεσαν την «αιχμή του δόρατος» της εξελισσόμενης εδώ και τρία χρόνια ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εκτιμούν ότι στο Γιαρμούκ, τον παλαιστινιακό καταυλισμό νότια της Δαμασκού, έχουν πεθάνει τους τελευταίους μήνες, από ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, πάνω από 100 κάτοικοι, παρά το γεγονός ότι στο τέλος της περασμένης βδομάδας, η «Υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστίνιων προσφύγων» (UNRWA) διένειμε βοήθεια στον καταυλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ