ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια με διεθνικά μονοπώλια

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει μονοπώλια για «επενδύσεις», πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι Κατασκευές, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και το Εμπόριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας χτες βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο, μεταξύ άλλων, είπε ότι «μόνο από την Ενέργεια η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη που θα ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «αυτό προϋποθέτει επενδύσεις, σχεδιασμό, σταθερότητα, εμπιστοσύνη και πίστη στην Ελλάδα, ανοιχτούς ορίζοντες με το σύγχρονο κόσμο και όχι σύνδρομα απομονωτισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, έταξε στους επενδυτές ότι «οι ενδείξεις (σ.σ. ύπαρξης κοιτασμάτων) είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Θα υπογραμμίσω ότι όλο και περισσότεροι εταίροι μας εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο εθνικός ενεργειακός πλούτος μας θα παίξει ευρύτερο ρόλο για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Θα αφορά σε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης». Μίλησε ακόμα για γενικότερη αναβάθμιση συνολικά της Ανατολικής Μεσογείου με τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων. «Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας αποκτά πολυσήμαντο ρόλο» ισχυρίστηκε, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι αυτή η αναβάθμιση αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, για τα λαϊκά στρώματα δεν περισσεύουν παρά ψίχουλα.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, ενώ ο ρόλος της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη αναδεικνύεται και από τον αγωγό TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη, αποτελώντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη επένδυση στην περιοχή της νοτιοανατολική Ευρώπης τα τελευταία χρόνια». συμπλήρωσε ο Αντ. Σαμαράς, εκφράζοντας τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να κάνει «παιχνίδι» εν μέσω οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ποντάροντας σε γεωπολιτική αναβάθμισή της.

Νωρίτερα, ο Σαμαράς είχε συναντηθεί με εκπροσώπους της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο, της China State Construction Engineering Corporation. Συζήτησε με τον διευθυντή Επενδύσεων Li Jiqin «θέματα αναπτυξιακά και επενδυτικά, μεταξύ των οποίων και το ενδιαφέρον της εταιρείας για το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλλι», όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Προηγήθηκε, μια μέρα πριν, συνάντηση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου, με αποστολή Αμερικανών επιχειρηματιών - μέλη του Προγράμματος Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών (13 «επενδυτές» και επιχειρηματίες από τους τομείς της τεχνολογίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της γαστρονομίας, του μάρκετινγκ, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και του real estate). Οπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ «Στο πλαίσιο των προσπαθειών (...) για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του εθνικού μας προϊόντος, ο κ. Μίχαλος παρουσίασε τις νέες ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός, με έμφαση στις νεοφυείς (start ups) επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα».

Ανάλογο περιεχόμενο εκτιμάται ότι θα έχουν οι συναντήσεις σήμερα του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, διαδοχικά με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Zeev Elkin και τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xiaoli Zou.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ανοιχτή πρόσκληση της κυβέρνησης σε λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού

Ανοιχτή πρόσκληση σε λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού, να επενδύσουν εδώ, επέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χτες στην πρώτη ετήσια συνάντηση των διαπιστευμένων πρέσβεων στην Αθήνα, «The Ambassadors Circle». Τους έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος σειρά ιδιωτικοποιήσεων και αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, υπάρχουν δε πολλά πεδία διαθέσιμα για να διευρύνουν την κερδοφορία τους.

Το «The Ambassadors Circle» είναι πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, «ένα νέο φόρουμ επικοινωνίας του Διπλωματικού Σώματος με την ελληνική οικονομία, τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο».

Περιγράφοντας, αρχικά ο Ευ. Βενιζέλος τον κόσμο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, είπε ότι το α' εξάμηνο του 2014 κινδυνεύει να κλείσει «με την κατάρρευση των συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, με μια νέα κρίση στην Ουκρανία, η οποία προκαλεί μια πρωτοφανή ένταση στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ολη η περιοχή μας - και η Ανατολική και η Νότια Γειτονία της ΕΕ - είναι βεβαρημένη από διάφορες δύσκολες καταστάσεις». Διέκρινε, ωστόσο, «ένα παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό που δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», παραπέμποντας στις προσπάθειες που γίνονται για μια λύση τύπου «Ανάν». Επανέλαβε, εξάλλου, την τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ευρωατλαντικό άρμα δίχως ...αποκλίσεις: «Η Ελλάδα μετέχει πάντοτε στο κεντρικό ρεύμα της ΕΕ, ως ένα παλιό μέλος της ΕΕ και ένα παλιό μέλος του ΝΑΤΟ, από το 1952».

Παραπέρα, μιλώντας για την ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις «διαρθρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στο άνοιγμα της αγοράς και των επαγγελμάτων».

Προέβλεψε ότι η χώρα «δε θα χρειαστεί νέο δάνειο, ούτε νέο πρόγραμμα», ωστόσο ζήτησε «μικρές παραμετρικές αλλαγές», εννοώντας επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων όπως ζητά η κυβέρνηση, αλλά για την ώρα στην ΕΕ παραπέμπουν τη σχετική συζήτηση στα τέλη φθινοπώρου.

Παραπέρα, υπογράμμισε: «Είμαστε πιστοί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επένδυση που αρχίζει στο Ελληνικό, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της ΕΕ και ένας χώρος οικιστικής ανάπτυξης, από τον οποίο θα δημιουργηθούν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας. Ηδη άρχισαν οι εργασίες σε πέντε οδικούς άξονες και, για να αναφέρω ένα και μόνο παράδειγμα από τον τομέα της Ενέργειας που είναι διεθνώς κρίσιμος, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά, αρχίζει η κατασκευή του ΤΑP, που είναι μια σημαντική αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «η γεωγραφική μας θέση μας επιτρέπει να παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της Ενέργειας και υπάρχει πάντα πολύ μεγάλο περιθώριο για τις υποδομές. Η δε ελληνική εμπορική ναυτιλία είναι πάντα η πρώτη στην Ευρώπη και στον κόσμο».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
«Πλεονάσματα» στις πλάτες του λαού

Η παραπέρα συρρίκνωση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ταυτόχρονα με τα μέτρα φοροαφαίμαξης, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το Α' τρίμηνο (Γενάρης-Μάρτης 2014), καταγράφονται «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να απογειωθούν στα 4,6 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη με τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια που θα επιβληθούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Α' τρίμηνο 2014):

-- Δαπάνες: Αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής πολιτικής είναι η παραπέρα σύνθλιψη της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο σύνολό τους καρατομήθηκαν στα 3,3 δισ. ευρώ (από 4,2 δισ.) με το ποσοστό της μείωσης να φτάνει σε 21,4%. Ειδικότερα διαμορφώνονται: ΙΚΑ 620 εκατ. ευρώ (από 880 εκατ.), ΟΓΑ 705 εκατ. ευρω (από 880 εκατ.), ΝΑΤ 240 εκατ. (από 350 εκατ.), ΟΑΕΕ 255 εκατ. (από 470 εκατ.) καρατομήθηκε στα 12,2 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ στο Α' τρίμηνο του 2013. Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών που αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 9,8 δισ. ευρώ (από 11,2 δισ. ευρώ), με νέα μείωση ύψους 1,4 δισ. ή 12,5%.

-- Τα φορολογικά έσοδα φτάνουν στα 9,7 δισ. ευρώ (από 9,8 δισ. ευρώ). Σε αμελητέα επίπεδα, μόλις σε 27 εκατ. ευρώ, διαμορφώνονται οι φόροι που εισπράχτηκαν από τις κάθε είδους εταιρείες (νομικά πρόσωπα).

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 1,54 δισ. ευρώ, τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι (520 εκατ. ευρώ).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Και η ΕΤΕπ στο «κόλπο»...

Συνεχίζονται από την κυβέρνηση οι προσπάθειες για την ενίσχυση με επιπλέον χρηματικούς πόρους του νεοσύστατου «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου», ως ενός ακόμη εργαλείου ενίσχυσης της άμεσης ρευστότητας προς τις εγχώριες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, καθώς χτες, μετά τη συμμετοχή της «Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας - KfW», που επισημοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπέγραψε συμφωνία συμμετοχής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ΕΤΕπ θα συμμετάσχει με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 200 εκατ. που ήδη συνεισφέρουν το ελληνικό δημόσιο και η «KfW», ενώ και το Ιδρυμα Ωνάση αναμένεται να συμμετάσχει με το αρχικό ποσό των 30 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου, το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει στο αρχικό του κεφάλαιο με ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα τοποθετήσει επιπλέον 250 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρηματικά κεφάλαια που εισρέουν στο Ταμείο έχουν το χαρακτήρα επένδυσης από τους κατόχους τους, αφού θα τους αποφέρουν σημαντικά εγγυημένα κέρδη, καθώς τα όποια επιχειρηματικά «ρίσκα» αναλαμβάνονται εξολοκλήρου από το Δημόσιο.

Κατά τη χτεσινή επίσημη τελετή υπογραφής της ΕΤΕπ, παρουσία του προέδρου της, W. Hoyer, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις επαφές με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στο Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και τη Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την παροχή ρευστότητας στις ντόπιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αναφέροντας το 1,5 δισ. ευρώ για δανειοδοτήσεις προς «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, τα 500 εκατ. ευρώ που προσφέρονται ως ασφαλιστική κάλυψη εισαγωγικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων και τα 650 εκατ. ευρώ που αφορούν τα έργα στους 4 μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Ο W. Hoyer εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «προόδους» που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία αλλά πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει στο μέλλον. Δεν έχουν επιλυθεί τα πάντα και εμείς περιμένουμε να εξακολουθήσει προοδευτικά να βελτιώνεται η κατάσταση...» και προσκάλεσε την ελληνική «επιχειρηματική κοινότητα» να συμμετάσχει με κεφάλαια στο νεοσύστατο Ταμείο. Ακόμη, αναφέρθηκε στη «δραστηριότητα» που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕπ στην Ελλάδα, «με χορηγήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2008» και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει ένας «αξιόπιστος εταίρος»...

Τέλος, στην τοποθέτησή του ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της ΕΤΕπ για την «έξοδο» της οικονομίας από την κρίση μέσω της ρευστότητας που παρέχει, καθώς, όπως είπε, «ο πιο πολύτιμος πόρος σήμερα είναι η ρευστότητα», προσθέτοντας πως «η ρευστότητα έχει αρχίσει και παρέχεται σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από την ΕΤΕπ και προσβλέπουμε σε περισσότερες ακόμη, δεδομένου ότι ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις είναι ακόμη ανοιχτός μπροστά μας».

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος «Sustainable Greece 2020» με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη. Πρόκειται για πρωτοβουλία που υποστηρίζεται, ανάμεσα σε άλλους, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γερμανικό Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης (German Sustainability Council) και ως στόχο έχει, σύμφωνα με του διοργανωτές, την επίτευξη «ισορροπίας» μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και περιβάλλοντος.

Στη χώρα μας το πρόγραμμα στηρίζουν ο ΣΕΒ, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και κλαδικές ενώσεις βιομηχανιών και επιμελητηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ