ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνεχίζονται οι έρευνες για το τραγικό δυστύχημα στο Ελληνικό

Σε κακούργημα μετατράπηκαν χτες οι κατηγορίες για τον θάνατο του 13χρονου στο Ελληνικό και τον τραυματισμό της 9χρονης αδερφής του, καθώς φαίνεται να προέκυψαν νέα στοιχεία στην υπόθεση. Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που προωθεί νομοσχέδιο, το οποίο κάνει πράξη τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και επιτρέπει τη λειτουργία επιχειρήσεων, με μια απλή δήλωση και χωρίς προηγούμενους ελέγχους.

Η κατηγορία που αρχικά είχε απαγγελθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο Ιταλός ενοικιαστής των παιχνιδιών και οι δύο υπάλληλοι, υπήκοοι Μπαγκλαντές, που επρόκειτο να απολογηθούν για πλημμελήματα, έλαβαν από τον ανακριτή της υπόθεσης νέα προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή. Στις 4, χτες το απόγευμα, έγινε η κηδεία του άτυχου 13χρονου στο νεκροταφείο της Αργυρούπολης.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν στην ανακρίτρια και μιλούσαν για απουσία μέτρων ασφαλείας, υπάρχει και κατάθεση μάρτυρα που αναφέρει: Η πισίνα ήταν πολύ κοντά στο δρόμο και άνετα τα παιδιά όπως έπαιζαν μέσα στον φουσκωτό κύλινδρο μπορούσαν να βρεθούν έξω από την πισίνα, μέσα στο δρόμο και χωρίς να φυσήξει αέρας. Γενικά στην περιοχή δεν φύσαγε αέρας. Σχοινιά δεν είδαμε όσον αφορά την πισίνα. Γενικά μου έδινε μια εικόνα προχειροδουλειάς, λόγω απορριμμάτων και μπάζων. Δεν υπήρχε περίφραξη. Ολο το σκηνικό ήταν να το στήσουμε προσωρινά στα γρήγορα και χωρίς οργάνωση. Δεν μου έδινε την εντύπωση ασφαλούς χώρου ψυχαγωγίας.

Στο μεταξύ, η δημοτική αρχή Ελληνικού - Αργυρούπολης, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος που εξαφανίζει τις ευθύνες της από την έλλειψη ελέγχου του χώρου, ανακοίνωσε χτες ότι δεν κάνει δηλώσεις... «όχι γιατί κρυβόμαστε, αλλά γιατί σεβόμαστε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη», κάνοντας, επιπλέον λόγο για στοχευμένη επίθεση σε βάρος της. Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εξετάζει τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, για το τραγικό δυστύχημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τροπολογία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Τροπολογία 150 σελίδων κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, με ρυθμίσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την ειδική αγωγή, την ιδιωτική εκπαίδευση, ζητήματα εισαγωγής και μετεγγραφών φοιτητών, το προσωπικό των ΑΕΙ, τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και διοικητικά θέματα.

Στο μεταξύ, τη συμμετοχή της ΔΟΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας αποφάσισε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας η πλειοψηφία ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ). Την στάση αυτή καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, θυμίζοντας ότι από τα τραπέζια των κοινωνικών διαλόγων και της συναίνεσης προέκυψαν αντιλαϊκά μέτρα και νομοθετήματα. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισήμανε την ανάγκη να δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που ξετυλίγεται σε όλα τα επίπεδα και ειδικά σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση», τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να κρατήσουν αγωνιστική στάση απέναντι στις προσπάθειες επιβολής της και επισημαίνοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν ξεκάθαρη αγωνιστική απάντηση.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση στις 6 Μάη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αιχμή τις διαθεσιμότητες-απολύσεις εκπαιδευτικών. Παράλληλα, αποφασίστηκε να οργανωθούν κοινές πρωτοβουλίες με γονείς και μαθητές ενάντια στο νέο σύστημα της εξέτασης των μαθητών της Α' Λυκείου με τράπεζα θεμάτων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τι σημαίνει η στήριξη στα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.

Την Τετάρτη 7 Μάη, διεξάγονται οι εκλογές για τα όργανα των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, που βιώνουν τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας στην οικογένεια και τις σπουδές τους, έχουν συμφέρον να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. που συγκροτούνται σε κάθε σύλλογο από τα μέλη της ΚΝΕ και χιλιάδες άλλους αγωνιστές νέους:

  • Στηρίζουμε Πανσπουδαστική Κ.Σ για να δυναμώσει η κοινή συλλογική δράση των φοιτητών-σπουδαστών για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις.
  • Για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι στην υποχρηματοδότηση και την ιδιωτική χρηματοδότηση για να «βάζουν χέρι» οι επιχειρηματίες σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα.
  • Για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, για ανέγερση νέων εστιών, ώστε κανένας να μην πληρώνει για να σπουδάσει.
  • Για να φύγουν από πανεπιστήμια - ΤΕΙ οι επιχειρήσεις, για να μπλοκαριστεί η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, ώστε να μην είναι οι φοιτητές και οι οικογένειές τους πελάτες.
  • Για επιστημονική γνώση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Οχι στη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα σκόρπιων δεξιοτήτων, ώστε οι νέοι να προετοιμάζονται για να συναντήσουν τη διαρκή περιπλάνηση και ανασφάλεια, την ανεργία, τα ψίχουλα των 400 ευρώ για μερικούς μήνες.
  • Για να αποτελεί το πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, χωρίς να χρειάζονται ένα κάρο πανάκριβα μεταπτυχιακά και πιστοποιητικά.
  • Για έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.
  • Για σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπή μισθό και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο.
  • Στηρίζουμε Πανσπουδαστική Κ.Σ για συλλόγους που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας στην ανώτατη εκπαίδευση, στη λαϊκή οικογένεια, στο μέλλον των φοιτητών και των σπουδαστών. Που με τους αγώνες τους καθυστερούν μέτρα, αναστέλλονται νόμοι, αποσπώνται έστω προσωρινές κατακτήσεις. Οι αγωνιστές που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ σε αυτούς τους αγώνες πρωτοστάτησαν μέσα από τους συλλόγους, τις επιτροπές ετών και τις επιτροπές αγώνα.
  • Στηρίζουμε Πανσπουδαστική Κ.Σ για αγωνιστικούς ζωντανούς συλλόγους. Με συχνές μαζικές συνελεύσεις με πραγματική συζήτηση. Με αγωνιστική δράση για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Με πλούσια πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα. Σε σταθερή επαφή με το εργατικό κίνημα. Παρά τις δυσκολίες, τον αρνητικό συσχετισμό υπάρχουν τέτοια παραδείγματα συλλόγων και σήμερα, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν, να γενικευτούν για να μπει τέρμα στην άθλια κατάσταση στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση θα παίξει η ενίσχυση της ΠΚΣ σε όλα τα τμήματα και συλλόγους των ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • Στηρίζουμε Πανσπουδαστική Κ.Σ για Διοικητικά Συμβούλια αγωνιστικά, μαχητικά, που συνεδριάζουν σταθερά, ενημερώνουν, κάνουν απολογισμό στους φοιτητές που τα εξέλεξαν. Οχι ΔΣ φαντάσματα που κανένας φοιτητής δεν ξέρει ποιοι τα αποτελούν. Αυτήν την κατάσταση έχουν δημιουργήσει σήμερα οι αρνητικοί συσχετισμοί στο φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα. Η κατάσταση διάλυσης στα όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος έχει τη σφραγίδα της ΔΑΠ (παράταξη της ΝΔ), της ΠΑΣΠ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ), των ομάδων της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ).
  • Στηρίζουμε Πανσπουδαστική Κ.Σ για να γίνει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα αναπόσπαστο μέρος του λαϊκού κινήματος, ρυάκι στο μεγάλο λαϊκό ποτάμι που θα σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική. Για να δυναμώσει η ενότητα των φοιτητών.
  • Στηρίζουμε Πανσπουδαστική Κ.Σ για να σπάσει η μοιρολατρία και η απογοήτευση. Για να δεχτεί πλήγμα η αυταπάτη ότι με διαπραγματεύσεις και παρακάλια θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή μας. Η μόρφωση, η δουλειά και η ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα δε χωράει στις δεσμεύσεις της ΕΕ και του συστήματος. Παλεύουμε για επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Ν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομιμοποιούν την αυθαιρεσία του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιό του για το τραγικό δυστύχημα στο Ελληνικό και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί την ανεξέλεγκτη λειτουργία επιχειρήσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τη στιγμή που το τραγικό δυστύχημα στο Ελληνικό αναδεικνύει τις ευθύνες κεντρικής και τοπικής διοίκησης σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που κάνει πράξη τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και επιτρέπει τη λειτουργία επιχειρήσεων με μια απλή δήλωση και χωρίς προηγούμενους ελέγχους. Μέσω αυτής της πολιτικής νομιμοποιείται η αυθαιρεσία του κεφαλαίου, ώστε να έχει άμεση και γρήγορη κερδοφορία, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και όσων έρχονται σε επαφή με τις υποδομές αυτών των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και την προστασία του περιβάλλοντος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ