ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Διαιωνίζεται το απαράδεκτο καθεστώς των επίτακτων ναυτεργατών

Κατατέθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας αναφορικά με τα προβλήματα των επίτακτων ναυτεργατών στα υδρογραφικά και ωκεανογραφικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Πιο συγκεκριμένα ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρει:

«Το πρόβλημα των επίτακτων ναυτεργατών που εργάζονται σε βοηθητικά (υδρογραφικά - ωκεανογραφικά) πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, είναι γνωστό και χρόνιο, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης διαιωνίζεται το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας αυτών των εργαζομένων.

Παρά το γεγονός ότι έχει αρθεί η γενική επιστράτευση παραμένει το καθεστώς των επιτάξεων και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται έως και σήμερα για τη στελέχωση, σε ναυτεργατικό προσωπικό, των βοηθητικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπρόσθετα, παρατηρείται ένταση του αυταρχισμού σε βάρος επίτακτων ναυτεργατών που δραστηριοποιούνται και συμμετέχουν στη συντονιστική επιτροπή επίτακτων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πιέσεις που ασκούνται στον, για 5 συνεχή χρόνια, υποναύκληρο του Ω/Κ ΝΑΥΤΙΛΟΣ, Κάλλη Βασίλειο, για τον οποίο, όπως καταγγέλλεται, με ποινολόγια στρατιωτικού τύπου επιδιώκεται η στοιχειοθέτηση κατηγοριών που θα οδηγήσουν, με διοικητικές μεθόδους, στην απόλυσή του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει:

  • Για την κατάργηση του θεσμού της επίταξης των ναυτεργατών, την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων, την κατάταξή τους σε θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
  • Για την αντιμετώπιση του εντεινόμενου αυταρχισμού, γενικότερα των αντιδημοκρατικών φαινομένων, την προστασία του δικαιώματος εργασίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών»;

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καθοριστική η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ

Η διάσταση απόψεων για την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο του Μάρτη και οι διαφορετικές αντιλήψεις για την αναδιάρθρωση του κόμματος, αναμένεται να καταγραφούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που συνεδριάζει αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.

Οι αντιμαχόμενες εσωκομματικές ομάδες συνεδρίαζαν μέχρι αργά χτες το βράδυ προκειμένου να διαμορφώσουν την τακτική που θα τηρήσουν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ καταβάλλονταν προσπάθειες να κρατηθούν «χαμηλοί τόνοι» και να ελεγχθούν «τα εξαπτέρυγα». Το βέβαιο είναι πάντως ότι η καταγραμμένη διαφωνία μεταξύ της Ρηγίλλης και της Ντ. Μπακογιάννη για την πορεία προς το συνέδριο, δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται να παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Η εκτίμηση αυτή παραμένει και μετά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή ο Κ. Καραμανλής με την Ντ. Μπακογιάννη, όπου συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η πορεία προς το συνέδριο. Ο Κ. Καραμανλής μπορεί να δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ των «μεγάλων αλλαγών» ώστε να αλλάξει η μορφή του κόμματος, αλλά αξιώνει την πιστή τήρηση του Καταστατικού για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Στη σημερινή ομιλία του δεν αναμένεται, τουλάχιστον εισηγητικά, να αποδοκιμάσει τις προτάσεις της Ντ. Μπακογιάννη, πράγμα που δεν αποκλείεται να κάνει στη δευτερολογία του, ανάλογα με την εξέλιξη που θα πάρει η συζήτηση. Η Ντ. Μπακογιάννη από την πλευρά της φρόντισε με άρθρο της στον «Τύπο της Κυριακής» να επαναφέρει τις προτάσεις της για το συνέδριο ενόψει της συνεδρίασης της ΚΟ και ταυτόχρονα να απαντήσει σε όσους επιμένουν στην τήρηση του Καταστατικού, καταλογίζοντάς τους «ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στη βάση». Η πρώην υπουργός εμφανίζεται ως υπέρμαχος της «ριζικής ανανέωσης» της ΝΔ και της ενότητας της Κεντροδεξιάς και στο πλαίσιο αυτό προβάλλει τη θέση για «ανοιχτές πόρτες και όλοι οι σύνεδροι από τη βάση», καθώς και ότι το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία «για να συμπλεύσουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης από τον Δ. Αβραμόπουλο για δημιουργία κόμματος, γεγονός που δε θα περάσει βέβαια απαρατήρητο. Η «απειλή» του υπό κατασκευή κόμματος θα χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία και τις θέσεις τους. Η πλευρά Καραμανλή επισείει τον κίνδυνο από το νέο κόμμα για να αξιώσει συσπείρωση, ενώ η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι μόνο αν αλλάξει ριζικά η ΝΔ θα μπορέσει να εξουδετερωθεί η διασπαστική αυτή κίνηση. Ο Γ. Αλογοσκούφης σε χτεσινή συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» επισημαίνει ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή κινδύνους όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουμε κινδύνους και από το υπό ίδρυση κόμμα Αβραμόπουλου» και γι' αυτό «πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά, δημιουργικά» και «να πάμε στο συνέδριο με όρους πολιτικούς». Το συνέδριο, προσθέτει, είναι ευκαιρία για μια δημιουργική σύνθεση στη ΝΔ.


ΣΗΜΙΤΗΣ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΜΕ
Συναντήσεις στο... ημίφως

Να «ρυθμίσουμε» τα θέματα εκ των ενόντων και χωρίς πολλές - πολλές (δημόσιες) συζητήσεις... Αυτή φαίνεται να είναι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στις σχέσεις της με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, καθώς και τα θέματα που έχουν ανακύψει με τους μεγαλοσχήμονες που δραστηριοποιούνται (και) στο χώρο του Τύπου.

Ετσι χτες ο Δ. Ρέππας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Κ. Σημίτη με τον Σ. Κόκκαλη και πολύ περισσότερο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε νύξη για το περιεχόμενό της. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι προχτές αρμόδιοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου έφταναν μέχρι και να αρνούνται την πραγματοποίηση της συνάντησης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν καταγράψει την είσοδο του Σ. Κόκκαλη στην πρωθυπουργική κατοικία...

Από δικής του πλευράς, ο Δ. Ρέππας περιορίστηκε να πει ότι αυτά «δεν είναι θέματα προς συζήτηση» (!), μιλώντας γενικά δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε και θα έχει συναντήσεις τέτοιου είδους με πολλούς... «συμπολίτες μας» (!) και πως δεν έχει να πει τίποτε περαιτέρω καθ' ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που το χειρίζεται προσωπικά ο πρωθυπουργός... Σε ερώτημα γιατί από το Μαξίμου υπήρξαν ανακριβείς διαψεύσεις για τη συνάντηση Σημίτη - Κόκκαλη, ισχυρίστηκε ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού «δεν είναι ενήμεροι» για όλες τις κινήσεις του.

Ας σημειωθεί ότι χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού επιβεβαίωναν, ουσιαστικά, πως ο πρωθυπουργός πριν από τον Σ. Κόκκαλη είχε συνάντηση και με τον Χρ. Λαμπράκη, ανοίγοντας έτσι έναν «κύκλο» επαφών με μεγαλοεκδότες που θα έχει και συνέχεια.

Το συμπέρασμα από την τακτική που τηρεί η κυβέρνηση είναι ότι θέλει να κλείσει τα θέματα που έχουν ανακύψει εδώ και αρκετό διάστημα, στο πλαίσιο της «διαπλοκολογίας», να επιτύχει τις δέουσες «ισορροπίες», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να τροφοδοτεί δημόσιες συζητήσεις. Βεβαίως, το μυστικό πέπλο που καλύπτει αυτές τις συναντήσεις αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών.

Ας σημειωθεί ότι στην ημερήσια διάταξη της σύσκεψης της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη εντάσσεται, όπως ανακοίνωσε χτες ο Δ. Ρέππας, και το θέμα των ΜΜΕ...


Στερνό αντίο στον αγωνιστή Θ. Χριστοδούλου

  Σήμερα Τρίτη και ώρα  3 το μεσημέρι, κηδεύεται στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου

Σήμερα Τρίτη και ώρα 3 το μεσημέρι, κηδεύεται από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ Θανάσης Χριστοδούλου. Ο σ. Θανάσης υπέκυψε στο μοιραίο, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Θανάσης Χριστοδούλου γεννήθηκε στις 24 Απρίλη 1924 στον Παλαμά Δομοκού, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Πολύ νωρίς έμεινε ορφανός από μητέρα. Τελείωσε το γυμνάσιο στη Λαμία το 1944, όπου και οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Υπηρέτησε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Αργότερα, μετά την απελευθέρωση, πήρε μέρος στον Εμφύλιο, πολεμώντας στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πολέμησε στο Βίτσι και το Γράμμο. Τραυματίστηκε δύο φορές και τη δεύτερη φορά, το 1947, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Ρουμανία, μέσω της ΛΔ Βουλγαρίας. Ο τραυματισμός αυτός τού κόστισε 5 χρόνια ταλαιπωρία στα νοσοκομεία.

Ως πολιτικός πρόσφυγας, μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, δίδασκε Ελληνικά στα προσφυγόπουλα στη Ρουμανία σε διάφορες πόλεις. Το 1954, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της ΣΔ της Ρουμανίας, το οποίο και τελείωσε το 1959. Σπούδασε Ρωσική Φιλολογία και αμέσως διορίστηκε καθηγητής. Ομως, δε σταμάτησε ποτέ να διδάσκει, ταυτόχρονα, τα Ελληνικά στα προσφυγόπουλα.

Το 1972, στο Βουκουρέστι, δουλεύει στο μηχανισμό του Κόμματος και τον ίδιο χρόνο πηγαίνει στη Λειψία, όπου και εργάζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αλήθειας».

Επαναπατρίστηκε το 1983 και εργάστηκε σαν μεταφραστής στο περιοδικό «Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού» και στην ΚΟΜΕΠ.

Ο Θανάσης Χριστοδούλου οργανώθηκε στο ΚΚΕ από το 1949 και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ένας σεμνός αγωνιστής, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ. Παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια με την συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, την σ. Μαρία, που του παραστάθηκε μέχρι το τέλος.

  • Στη μνήμη του Θανάση Χριστοδούλου, η σύζυγός του Μαρία, ο γιος του Κώστας, η νύφη του Ολγα και η εγγονή του Αλεξάνδρα και η Λενιώ προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω του «Ρ», το ποσόν των 50.000 δραχμών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ