ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Πάνω από 6 δισ. ευρώ το έλλειμμα

Σύμφωνα με στοιχεία της  Τράπεζας της Ελλάδας, τα ελλείμματα του ισοζυγίου  έσπασαν το  ρεκόρ όλων των εποχών. Στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 6,1 δισ. ευρώ και  το εμπορικό έλλειμμα  στα 18,1 δισ. ευρώ. Ηταν δηλαδή αυξημένα, σε  σχέση με το 1999, κατά 98,8%  το πρώτο  και  κατά 35,7%  το δεύτερο

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών είχαν διαμορφωθεί τα ελλείμματα του ισοζυγίου ένα δίμηνο πριν την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και της δραχμής στη ζώνη ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σχετικά με τις εξελίξεις στα ελλείμματα του ισοζυγίου στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2000, μας πληροφορούν ότι το εμπορικό έλλειμμα (που αφορά τη δαπάνη και τις εισπράξεις από εισαγωγές και εξαγωγές διαφόρων εμπορευμάτων, μαζί με τα καύσιμα) αυξήθηκε - συγκριτικά με το ίδιο δεκάμηνο του 1999 - κατά 35,7% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών (που αφορά τις εμπορικές και τις κάθε είδους συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 98,8%.

Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και αποτυπώνουν με τη σκληρή γλώσσα των αριθμών την παραγωγική υποβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας. Στην εξεταζόμενη περίοδο και παρά την υπερδεκάχρονη αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντιπροσώπευε πάνω από το 5% του ΑΕΠ. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οφείλεται τόσο στην αύξηση των εισαγωγών ξένων εμπορευμάτων (που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά, εκτοπίζοντας το ομοειδή ελληνικά προϊόντα) όσο και την απώλεια διεθνών αγορών για εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα. Σχετικά με τη δραματική επιδείνωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου, η κυβέρνηση «ποιεί την νήσσαν», ενώ αντίθετα είναι λαλίστατη όταν πρόκειται να προπαγανδίσει τα δήθεν μεγάλα «επιτεύγματα» των πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας που οδήγησαν στην εκπλήρωση της «ονομαστικής σύγκλισης» και την πολυπόθητη ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ενδεικτική, από αυτή την άποψη, είναι και η κυβερνητική φιέστα που στήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Ζάππειο, για να... εορταστεί η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την ευρωζώνη που σηματοδότησε και την ουσιαστική κατάργηση της δραχμής.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας με τις εξελίξεις στα διάφορα μεγέθη του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2000, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  • Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο ποσό των 18.066,6 εκατ. ευρώ, έναντι 13.312,2 εκατ. ευρώ το ίδιο δεκάμηνο του 1999. Παρουσίασε δηλαδή αύξηση κατά 4.754,4 εκατ. ευρώ ήτοι κατά 35,7%. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι η δαπάνη για εισαγωγές εμπορευμάτων μαζί με τα υγρά καύσιμα (που είναι υπερτριπλάσια των εισπράξεων από εισαγωγές) αυξήθηκε σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό με τα έσοδα από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, η δαπάνη για εισαγωγές ανήλθε κατά 27.031,8 εκατ. ευρώ (αυξήθηκε κατά 36,4% ήτοι κατά 7.211,3 εκατ. ευρώ), ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων διαμορφώθηκε μόλις στα 8.965,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 37,8%).
  • Στο ισοζύγιο υπηρεσιών (καταγράφει τα έσοδα και τις δαπάνες στον ταξιδιωτικό, μεταφορικό τομέα και άλλες υπηρεσίες), προέκυψε αύξηση του πλεονάσματος κατά 24,8% ήτοι κατά 1.491,7 εκατ. ευρώ.
  • Στο ισοζύγιο εισοδημάτων (καταγράφει τις εισπράξεις/πληρωμές από αμοιβές, μισθούς, τόκους, μερίσματα, κέρδη) προκύπτει αύξηση του ελλείμματος κατά 60,5% ήτοι κατά 316 εκατ. ευρώ.
  • Στο ισοζύγιο μεταβιβάσεων (αφορά κυρίως τις μεταβιβάσεις - εισπράξεις και πληρωμές - από την Ελλάδα στην ΕΕ και αντίστροφα καθώς και τα μεταναστευτικά και άλλα εμβάσματα από και προς την Ελλάδα) παρατηρείται αύξηση του πλεονάσματος κατά 11,3% ήτοι κατά 533,9 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη προκύπτει καθαρή εκροή στις κατηγορίες των άμεσων επενδύσεων και των «λοιπών επενδύσεων» και καθαρή εισροή μόνο στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Οπως παρατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας, η καθαρή εκροή κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό υπερέβησαν εκείνες των μη κατοίκων στην Ελλάδα κατά 1,4 δισ. ευρώ. Η καθαρή εισροή για επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο δεκάμηνο ήταν υψηλότερη εκείνης στην αντίστοιχη περίοδο του 1999 κατά 2,7 δισ. ευρώ και αφορούσε κυρίως επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα σε ομόλογα και δευτερευόντως σε μετοχές. Η καθαρή εκροή κεφαλαίων για «λοιπές επενδύσεις» οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των καταθέσεων μη κατοίκων στην Ελλάδα, καθώς και στην αύξηση των καταθέσεων κατοίκων στο εξωτερικό. Οι κινήσεις αυτές αφορούν καταθέσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και συνδέονται με τη σταδιακή σύγκλιση των επιτοκίων της δραχμής προς εκείνα των νομισμάτων της ζώνης του ευρώ.

Με βάση όλες τις παραπάνω εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το ύψος των συναλλαγματικών διαθεσίμων διαμορφώθηκε στο τέλος Οκτώβρη 2000, στο ποσό των 14,9 δισ. δολ. (17,7 δισ. ευρώ) και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος Νοέμβρη του 2000 είχαν ανέβει στα 15,3 δισ. δολάρια.

Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων

  Καθορίστηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας

Ολο το φάσμα των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών, που προωθούνται στα πλαίσια της προσαρμογής του ελληνικού κεφαλαίου στη ζώνη του Ευρώ, συζήτησαν την προηγούμενη Παρασκευή 05/01, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε σαν τη «μεγαλύτερη πρόκληση» για την οικονομική πολιτική την προώθηση των «διαρθρωτικών αλλαγών ειδικότερα στους κοινωνικούς τομείς της παιδείας, της υγείας και της δημόσιας διοίκησης». Επενδύοντας την αντιδραστική οικονομική πολιτική με... κοινωνικά χαρακτηριστικά - και στα πλαίσια εξαπάτησης της κοινής γνώμης, που κατά πάγια τακτική ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ο υπουργός ζήτησε τη συστράτευση όλων για την υλοποίηση των κυβερνητικών στόχων, στο όνομα της... οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, της... κοινωνικής δικαιοσύνης και βελτίωση της ζωής, ιδιαίτερα των... αδύνατων κοινωνικά ομάδων.

Επίσης, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων, με πρώτο και κύριο στόχο την κατάργηση του βασικού μισθού, ισχυρίστηκε ότι «το θέμα των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι κάτι το τρέχον, κάτι που θα αντιμετωπίσουμε τώρα, γιατί έχει αποφασιστεί η εισοδηματική πολιτική και υπάρχει και το μισθολόγιο». Επαναφέροντας όμως στη συνέχεια την ουσία της κυβερνητικής «λογικής», ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει θέμα εξορθολογισμού διαφόρων καταστάσεων, γιατί υπάρχουν ανισότητες στο δημόσιο τομέα και πρέπει ως κυβέρνηση μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα να βρούμε λύση στα προβλήματα που ανακύπτουν».

Να στηριχτεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της χώρας ήταν το αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, για το 2001, στα πλαίσια της συζήτησης Επερώτησης 45 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Παρεμβαίνοντας από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης ζήτησε το κόστος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί να το επωμιστεί εξ ολόκληρου η κυβέρνηση, αφού με την πολιτική της ευθύνεται για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σημείωσε ότι «η θέση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί είναι δραματική. Ιδιαίτερα εκείνων των παραγωγών που η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μοναδική αγροτική ενασχόληση και αποκλειστική πηγή άντλησης εισοδήματος». Εξήγησε πως «η κατάσταση αυτή οφείλεται κύρια στις εξευτελιστικές πράγματι τιμές που πουλάνε σήμερα το λάδι οι παραγωγοί, αλλά και σε εκείνα τα μέτρα που πάρθηκαν και που αφορούν το πλαφόν στην παραγωγή, τις περικοπές των εξαγωγικών επιδοτήσεων. Οι 500 δραχμές που είναι η μέση τιμή κατά κιλό που αγοράζουν το λάδι οι έμποροι από τον παραγωγό είναι η χειρότερη τιμή των τελευταίων τουλάχιστον 10 χρόνων».

Παράλληλα ο Σταύρος Σκοπελίτης αναφέρθηκε στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, λέγοντας ότι «για μας το ΚΚΕ, οι ευθύνες βρίσκονται στην πολιτική που εδώ και χρόνια χαράσσει με συμμετοχή και των δικών μας κυβερνήσεων η ΕΕ και που πιστά ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις και ακολούθως βέβαια και η σημερινή». Εκανε μάλιστα λόγο για «κατάργηση κάθε μέτρου που παρείχε κάποια προστασία στο εισόδημα του παραγωγού και ιδιαίτερα του μικρομεσαίου. Είναι γνωστό ότι το 1998 με απόφαση της Κομισιόν καταργήθηκε η κοινοτική παρέμβαση και οι τιμές που αυτή έδινε, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιούσαν τον παραγωγό, όμως παρείχαν μια προστασία σε αυτόν, στην περίπτωση που το ιδιωτικό εμπόριο έριχνε τις τιμές του λαδιού».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των θεμάτων της αγροτικής παραγωγής, μιλώντας για αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να αντιδράσει αποτελεσματικά τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο στις πιέσεις που δέχεται το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, το οποίο μειώνεται συνεχώς και με δραματικούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης. Απαντώντας ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης κινήθηκε στους γνωστούς άξονες της πολιτικής του υπουργείου του, μιλώντας για κονδύλια προβολής των εθνικών προϊόντων στις ελληνικές αγορές και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια της «αγροτικής διπλωματίας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σεμινάριο για το ΕΥΡΩ

Σεμινάριο για το ΕΥΡΩ διοργανώνει αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» από τις 5.30 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ. Στο σεμινάριο θα αναπτυχθούν οι φορολογικές και λογιστικές υποχρεώσεις (αποτιμήσεις, κλείσιμο ισολογισμού, τρόπος τήρησης βιβλίων, ΦΠΑ κλπ.) όλων των κατηγοριών επιχειρήσεων για το έτος 2001 και το έτος 2002.

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Δ. Σταματόπουλος, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συγγραφέας και μέλος της Επιτροπής ΕΥΡΩ. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα διανεμηθούν αναλυτικές σημειώσεις και βεβαιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ