ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2015-2018»
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα στο βωμό των μονοπωλίων

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου

Η συνέχεια στην αστική πολιτική διαχείριση της κρίσης και της αντιλαϊκής ταξικής πολιτικής αποτυπώνεται ανάγλυφα στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής», το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή, ενώ η ψηφοφορία προγραμματίζεται για το απόγευμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε τις βασικές επιδιώξεις και τους άξονες αυτής της πολιτικής, που αφορούν στην «ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία, δημοσιονομική εξυγίανση και άρα τα βάρη διαχείρισης της δημοσιονομικής εικόνας να τα πληρώσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα μέσα από μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, αύξηση της φορολογίας των χαρατσιών, μείωση των κοινωνιών παροχών, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας». Στις βασικές επιδιώξεις του αντιλαϊκού πλαισίου, συγκαταλέγεται η «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και η θωράκιση της κερδοφορίας τους, η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης».

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες προσδιόρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος:

-- Μόνιμοι μηχανισμοί αναπαραγωγής πολύ φθηνής εργατικής δύναμης, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, μαζική εκτόπιση των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων από την αγορά, της φτωχής αγροτιάς από τα χωράφια της για να συγκεντρωθεί η γη και συνολικότερα να ενισχυθεί η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και της αγοράς και ο έλεγχός της.

-- Μέσα από νέα πεδία κερδοφορίας που διαμορφώνονται για να βρουν διέξοδο τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων του δημόσιου γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

-- Διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν στη με κάθε τρόπο στήριξη των αναγκών του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από τα επενδυτικά κίνητρα, τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, τις μειώσεις των εισφορών, για παράδειγμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ετσι, λοιπόν, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο «αποτυπώνει τη συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου στα πλαίσια της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση».

Ανάπτυξη για ποιον;

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πλέον ξεκινάει η περίοδος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ομως, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα:Ποιον θα ωφελήσει αυτή η ανάπτυξη;», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ: «Εμείς, λέμε πολύ καθαρά ότι η ανάπτυξη αυτή είναι μια καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι μια ανάπτυξη που ωφελεί το κεφάλαιο και δεν πρόκειται να αλλάξει τη ζωή των εργαζομένων, τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων προς το καλύτερο». Σε αυτό το πλαίσιο, κατέδειξε μια σειρά από τις καλλιεργούμενες αυταπάτες, μέσα από τα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτές:

Εχει κανείς αυταπάτες ότι θα επανέλθουν οι απώλειες των λαϊκών στρωμάτων των προηγούμενων χρόνων, ότι θα επανέλθουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ότι θα αυξηθούν οι μισθοί, όταν έχει διαμορφωθεί το συγκεκριμένο πλαίσιο, όταν οι όποιες επενδύσεις γίνουν, «πατάνε» πάνω σε αυτό το νέο εργασιακό περιβάλλον το οποίο έχει διαμορφωθεί, που διασφαλίζει πολύ φθηνή, χωρίς δικαιώματα εργατική δύναμη;

Εχει κανείς την αυταπάτη ότι μπορούν να επιστρέψουν οι συντάξεις στα προ της κρίσης επίπεδα, όταν το επόμενο διάστημα προετοιμάζεται μια νέα αναθεώρηση του ασφαλιστικού, που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των συνταξιούχων, με μειώσεις στις συντάξεις, με ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Εχει κανείς αυταπάτες ότι θα σταματήσει μέσα από την καπιταλιστική ανάπτυξη η επίθεση η οποία γίνεται στην Υγεία, θα σταματήσουν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων;

Εχει κανείς αυταπάτη ότι θα ξεπεραστούν οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση για τα λαϊκά στρώματα;

Ανάκαμψη κερδών με εξαθλίωση του λαού

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «η καπιταλιστική ανάπτυξη, για να έρθει, προϋποθέτει αντιλαϊκά μέτρα, που θα συνεχίσουν να οδηγούν στη σχετική αλλά και για ορισμένα τμήματα των εργαζομένων απόλυτη εξαθλίωση, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους για τους λεγόμενους επενδυτές. Ετσι, λοιπόν, η φάση της ανάκαμψης της οικονομίας δεν πρόκειται να αναστείλει τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αντίθετα, θα την επιταχύνει ακόμη περισσότερο. Δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανάκληση των απωλειών», ενώ ταυτόχρονα η ανάκαμψη αν έλθει, θα είναι «αβέβαιη και πολύ προσωρινή,γιατί επηρεάζεται η πορεία αυτή από μια σειρά παράγοντες». Οι αβεβαιότητες που καταγράφονται, αφορούν την εξέλιξη της κατάστασης της οικονομίας στην ΕΕ, την επιβράδυνση της ανάπτυξης των οικονομιών της Κίνας, της Βραζιλίας, των λεγόμενων BRICS, τις επιπτώσεις από την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους.

Επομένως, το «διακύβευμα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας δεν είναι αν η χώρα θα έχει κυβερνητική σταθερότητα, όπως επιζητούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί κυβερνητική σταθερότητα σημαίνει συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε βεβαίως το διακύβευμα των ευρωεκλογών μπορεί να περιοριστεί απλά και μόνο σε μία κυβερνητική εναλλαγή, την οποία επιδιώκει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο κινείται εντός των τειχών της ΕΕ, εντός των τειχών της καπιταλιστικής οικονομίας. Πραγματικός αντίπαλος αυτής της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης, αυτής της βάρβαρης πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ, το οποίο παλεύει για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Τα κόμματα της διαχείρισης

Από την πλευρά της συγκυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «η χώρα έχει εισέλθει σε μια μακρά περίοδο υψηλών και βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων», ότι «η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Τσακαλώτος, αναρωτήθηκε για το κατά πόσο τα πλεονάσματα είναι «εφικτά συγχρόνως με τους στόχους της ανάπτυξης άνω του 3% που θέτει το Μεσοπρόθεσμο», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή «δεν υπάρχει καμία μεταστροφή από τα μη εμπορεύσιμα στα εμπορεύσιμα προϊόντα». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής Χ. Γκόκας ισχυρίστηκε ότι «είμαστε στην αρχή της πορείας για την απαλλαγή από τα μνημόνια, πολιτική που παρά τα όποια επιμέρους λάθη, είναι αυτή που δικαιώνει το ΠΑΣΟΚ».

Ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του Δημήτρη Κουτσούμπα, για τις επόμενες μέρες, περιλαμβάνει:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Λάρισας του Κόμματος, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

-- Την Κυριακή 11/5, στις 7.30 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Ερη Ρίτσου, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Ηλίας Πατίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

-- Τη Δευτέρα 12/5, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών, που οργανώνει η ΚΟ Ηρακλείου στην Κρήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ