ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Ανάγκη ο συντονισμός δράσης

Συνάντηση Τούρκων συνδικαλιστών με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, όπου συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα των εργαζομένων των δυο χωρών και οι προοπτικές συντονισμού της δράσης τους 

Από τη συνάντηση με τους Τούρκους συνδικαλιστές
Από τη συνάντηση με τους Τούρκους συνδικαλιστές
Τα προβλήματα των εργαζομένων σε Ελλάδα και Τουρκία, οι αγώνες τους για την προάσπιση βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μα πάνω απ' όλα ο συντονισμός δράσης των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου κατά του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και της πολιτικής των κυβερνήσεων, που υπαγορεύουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε χτες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αντιπροσωπεία Τούρκων συνδικαλιστών.

Την τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Σαμπρί Τοπσού, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις μεταφορές, και Σεντ Ασλάν, γραμματέας του Συνδικάτου στον κλάδο τροφίμων, οι οποίοι περιέγραψαν τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες το συνδικαλιστικό κίνημα της γειτονικής χώρας προσπαθεί να υπερασπίσει το βιοτικό επίπεδο, τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η πολιτική των πολυεθνικών, είναι οι κανόνες που έχει επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών, αλλά και με μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού να πηγαίνει σε εξοπλισμούς σε βάρος των κοινωνικών δαπανών». Η περιγραφή που έκανε ο Σαμπρί Τοπσού δικαιώνει απόλυτα και το συμπέρασμά του. Οτι δηλαδή «οι εργαζόμενοι και στις δύο χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, παρά το γεγονός ότι δρουν σε διαφορετικές συνθήκες».

Αυτή η πραγματικότητα είναι και η αντικειμενική βάση για το συντονισμό της δράσης των συνδικάτων σε ταξική κατεύθυνση, όπως είχε αποφασιστεί και στη 2η Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη στη Γαλλία τον περασμένο Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή συνδικάτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στον απόηχο της αιματηρής καταστολής των φυλακισμένων της Τουρκίας, οι Τούρκοι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι τα θύματα ήταν ανυπεράσπιστα και ότι με πρόσχημα αυτά τα γεγονότα η αστική τάξη ξεκίνησε διώξεις κατά των συνδικαλιστών, απαγορεύοντας τις κινητοποιήσεις και τη δράση των εργαζομένων.

Στους αγώνες της εργατικής τάξης της χώρας μας αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι το θέμα που μπαίνει στην επικαιρότητα για τους εργαζόμενους είναι οι ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, που θα επιχειρήσει μέσα στο 2001 η κυβέρνηση. Τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ενημέρωσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα και για τις προσπάθειες του Πανεργατικού Μετώπου για την ανασυγκρότησή του, κόντρα στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής που ακολουθεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Κοινή ήταν η θέληση και των δύο αντιπροσωπειών για πιο συστηματική επαφή των συνδικάτων που εκπροσωπούν και την υλοποίηση των αποφάσεων που είχε πάρει η 2η Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη στη Γαλλία. Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστές από Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Ελλάδα, Βέλγιο, Μ. Βρετανία και Ρωσία τον επόμενο μήνα, η οποία και θα προετοιμάσει τη διαδήλωση κατά της «παγκοσμιοποίησης», της φτώχειας και της ανεργίας που θα γίνει στη Γενεύη τον προσεχή Ιούνη, όταν θα συνεδριάζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Επίσης, αποφασίστηκε τριμερής συνάντηση συνδικάτων από τις δύο χώρες και από την Κύπρο, το φθινόπωρο του 2001, ενώ συζητήθηκαν και μια σειρά από μέτρα για τη σταθερή και καλύτερη αλληλοενημέρωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων με τη χρήση του Ιντερνετ και την έκδοση φυλλαδίου.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Δεν υποκύπτουν στην τρομοκρατία

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της αγωγής ναυτιλιακών εταιριών εναντίον της Ενωσής τους  

H αγωγή των ναυτιλιακών εταιριών ΑΝΕΘ και ΝΕΚ ενάντια στην Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ», που επρόκειτο να εκδικαστεί χτες, αναβλήθηκε για τις 30 Γενάρη. Το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης για να δοθεί χρόνος στον εισαγγελέα να ολοκληρώσει την εισαγγελική έρευνα.

Το σωματείο σύρεται από τις δύο ναυτιλιακές εταιρίες στα δικαστήρια για τις δυναμικές και πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου που είχε οργανώσει στις 21 και 22 Δεκέμβρη. Το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ναυτεργατικό κίνημα του νησιού είναι κλίμα συσπείρωσης και αγωνιστικής ανάτασης και το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου σε εργοδότες και κυβέρνηση είναι ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να ανεχθούν την ποινικοποίηση των αγώνων τους και θα απαντήσουν δυναμικά με νέες κινητοποιήσεις σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Μέρος του γενικότερου αγωνιστικού κλίματος είναι και η πρόσφατη απόφαση της συνέλευσης του σωματείου που καθορίζει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δε γίνουν σεβαστές από τους πλοιοκτήτες οι συμφωνίες και οι συλλογικές συμβάσεις. Αργά χτες το βράδυ εξάλλου βρισκόταν σε εξέλιξη Γενική Συνέλευση των ναυτεργατών για να καθοριστούν οι νέες κινητοποιήσεις και οι μορφές αγώνα με τις οποίες θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση των πλοιοκτητών.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η «Ενωση» τονίζει ότι πλοιοκτήτες και ΥΕΝ «εντείνουν την επίθεσή τους ενάντια στους ναυτεργάτες για να επιβάλουν τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα, την άρση του καμποτάζ, τη μείωση των δρομολογίων, ...την υποβάθμιση των κανόνων ασφαλείας των καραβιών, σε συνδυασμό με τον μαζικό διωγμό των ναυτεργατών από τα καράβια για την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών».

Στα αιτήματα των ναυτεργατών συμπεριλαμβάνονται: υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας, η διεύρυνση των δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η ανάκληση του κανονισμού 3577/92 για την άρση του καμποτάζ και η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εκτός λειτουργίας η δεξαμενή

Δυόμισι μήνες είναι εκτός λειτουργίας η μεγάλη δεξαμενή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος, με εντολή της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά ΑΕ, με αποτέλεσμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα να μην μπορούν να δεξαμενιστούν πλοία και έτσι να εγκαταλείπουν τη Ζώνη «βάζοντας πλώρη» για διαθέσιμες δεξαμενές!

Η δεξαμενή βγήκε εκτός λειτουργίας προκειμένου να επισκευαστεί και να μπορέσει να λειτουργήσει. Η διοίκηση όμως του ΟΛΠ εδώ και 2,5 μήνες δεν έχει καν ξεκινήσει το διαγωνισμό, προκειμένου να δοθούν και να εκτελεστούν οι εργασίες επισκευής, γεγονός που σημαίνει ότι η δεξαμενή θα παραμείνει για τουλάχιστον ακόμα ένα μήνα κλειστή. Αυτά όταν η ανεργία στη Ζώνη βρίσκεται σε έξαρση!

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης δήλωσε σχετικά: «Με τον πιο απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο οι διοικούντες στον ΟΛΠ έχουν 2,5 μήνες εκτός λειτουργίας τη μεγάλη δεξαμενή της ζώνης για την οποία θα πραγματοποιήσουν επισκευές και ακόμα δεν έχουν αναθέσει την εκτέλεση επισκευαστικών εργασιών. Δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε ότι η δεξαμενή θα είναι για πάνω από 3,5 μήνες εκτός λειτουργίας. Καθημερινά χάνονται πλοία που έχουν έρθει για επισκευές και η ανεργία αυξάνεται. Αυτές οι ενέργειές τους ταυτόχρονα με τον παροπλισμό δεκάδων πλοίων που καταλαμβάνουν και άλλους χώρους έχει τραγικές επιπτώσεις για την απασχόληση. Ετσι μεθοδευμένα οδηγούν στη συρρίκνωση και διάλυση της ζώνης. Στο μεταξύ αναστάτωση επικρατεί και στις εργοδοτικές ενώσεις και από κοινού θα παρέμβουμε».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σπρώχνεται στον «κοινωνικό διάλογο»

  Ακαρπη χτεσινή συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον Γ. Παπαντωνίου

Συνέχεια στην παρελκυστική της τακτική έδωσε χτες για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση στο θέμα του ασφαλιστικού των περίπου 56.000 τραπεζοϋπαλλήλων, που απ' ό,τι φαίνεται θα το προωθήσει στον επερχόμενο «κοινωνικό διάλογο» διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Σε χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση, δηλώνοντας ότι πρέπει να συνεννοηθεί με τους με τους συναρμόδιους φορείς.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς, μετά τη συνάντηση επισήμανε ότι ζητήθηκε από τον υπουργό να δοθεί πολιτική λύση στο ασφαλιστικό των τραπεζών, καθώς αυτό σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, των τραπεζών και της ΟΤΟΕ για να δοθεί λύση.

Ζήτησε ακόμα την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργείου Εργασίας, στην οποία προτεινόταν στην ΟΤΟΕ η ασφάλιση όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και ξεχωριστό ενιαίο επικουρικό ταμείο. Η ΟΤΟΕ το είχε δεχτεί ζητώντας όμως συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό το μοντέλο όμως - υπάρχει στην Εμπορική - δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα, ενώ θα δεχτεί καίρια χτυπήματα αν προχωρήσουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Επισήμανε ακόμα ότι η ΟΤΟΕ δε θα δεχτεί το «τσουβάλιασμα» του ασφαλιστικού στον «κοινωνικό διάλογο» για το ασφαλιστικό.

Η επιμονή πάντως της ΟΤΟΕ να συνεχίζει να αναζητά λύση στο ασφαλιστικό μόνο μέσω συναντήσεων και διαλόγων, επιβαρύνει τη θέση των εργαζομένων. Οι συνεχείς διάλογοι και αναζητήσεις επιμέρους λύσεων αντί της κινητοποίησης των εργαζομένων, έτσι ώστε να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης, θα εξυπηρετήσει περισσότερο τα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά σχέδια και τις τράπεζες.

Τραυματισμός εργάτη

Ελαφρά τραυματίστηκε ευτυχώς, στο χέρι, χτες το πρωί, ο 43χρόνος Θ. Τζωρτζάκης που εργαζόταν στο πλοίο «Χίος Χάριτη», σημαίας Παναμά, στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας, κατά την προσπάθειά του να αγκιστρώσει το γάντζο του γερανού σε εξαεριστήρα του καταστρώματος του φορτηγού πλοίου. Το συμβάν έγινε γύρω στις 11 το πρωί. Ο εργαζόμενος που είναι βοηθός λεβητοποιού και εργάζεται με το συνεργείο του Τριανταφύλλου, οδηγήθηκε αμέσως στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ