ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΚΕΝΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Ενδοαστικές γκρίνιες για τις επιλογές Παπανδρέου και Σαμαρά

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του πρώην προέδρου του, Γ. Παπανδρέου, να παρουσιάσει μεθαύριο Δευτέρα από κοινού με τον Φ. Κουβέλη το βιβλίο της υποψήφιας ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά.

Στο πλαίσιο της πολυσύνθετης διαδικασίας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπου τα κομπρεμί αστών πολιτικών δίνουν και παίρνουν, η κίνηση Παπανδρέου ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη στον «τρίτο πόλο» που ευαγγελίζεται ο Κουβέλης και όχι στην εκλογική σύμπραξη της «Ελιάς» που προωθεί ο Βενιζέλος. Χώρια το γεγονός ότι η Κοππά αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση με τον Βενιζέλο.

Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «πρόκληση» από πλευράς Παπανδρέου, προσθέτοντας πως όλο αυτό το διάστημα δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία εμφάνιση, ούτε έχει προχωρήσει σε μία δήλωση στήριξης του ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών. Ενδεικτικά, μιλώντας χθες στο «Mega», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δήλωσε για τον πρώην πρωθυπουργό: «Κάνει μεγάλο κακό στο ΠΑΣΟΚ. Αντί να στηρίξει την "Ελιά", οι μισοί υπουργοί του είναι στη ΔΗΜΑΡ. Το μόνο που απομένει είναι να δηλώσει ότι στηρίζει και ο ίδιος τη ΔΗΜΑΡ».

Σημειωτέον στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της «Ελιάς» δεν συμμετείχε ούτε ο Παπανδρέου, ούτε άλλοι 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρισμένοι ως «παπανδρεϊκοί», ενώ πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του και στελέχη του περιβάλλοντός του, όπως ο Χ. Καστανίδης και ο Π. Μπεγλίτης, έχουν μιλήσει σε εκδηλώσεις της ΔΗΜΑΡ.

Γκρίνιες εκφράζονται και στο εσωτερικό της ΝΔ, π.χ. για τον τρόπο που η ηγεσία χειρίστηκε το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», η πρώην υπουργός και επικεφαλής της σημερινής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου, είπε: «Και τους 42 υποψηφίους τους επιλέγει ο αρχηγός του κόμματος. Οταν τους επιλέγει ο ίδιος, πού την βλέπετε τη δημοκρατία; (...) δεν είναι σωστός ο τρόπος που έγινε η λίστα για τις ευρωεκλογές (...) Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει αυτή η πρωτοτυπία (...) Η ΝΔ μου ζήτησε να είμαι υποψήφια και απάντησα όχι. Διότι δεν συμφωνώ με αυτό που έγινε. Το θεωρώ αντιδημοκρατικό και εκτιμώ ότι με κάποιο τρόπο πέσαμε στην παγίδα των προσώπων που είναι γνωστά από τηλεοπτικά μέσα (...) η διαδικασία δεν είχε δημοκρατικό στοιχείο».

Στο μεταξύ, δείχνοντας ότι η κινητικότητα των αστικών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών εδράζεται σταθερά στο έδαφος του ευρωμονόδρομου, της κοινής στρατηγικής τους για εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ο πρόσφατα αποχωρήσας από τη ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης χτες εξέφρασε την ...εκτίμησή του για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη: «Τιμώ και σέβομαι το φίλο Γιάννη Ιωαννίδη, έναν άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες», είπε ο Ψωμιάδης, νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό», μόρφωμα όπου έχουν βρει στέγη επίσης οι Πολύδωρας, Ζώης, Νικολόπουλος και στελέχη του Παπαθεμελή.

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ»
Ψευδεπίγραφα τίτλος και στόχοι...

Στην ένταση του ρυθμού συγκέντρωσης κλάδων της οικονομίας από τα μονοπώλια στοχεύουν οι υποκριτικές διακηρύξεις της ΕΕ περί δήθεν ενίσχυσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ, οι οποίες «ακούστηκαν» για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών για τη λεγόμενη «Πολιτική Συνοχής», που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ οι προβληματισμοί περιστράφηκαν γύρω από τον αποδοτικότερο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις εκείνες που υποκριτικά η ΕΕ αποκαλεί «μικρομεσαίες». Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο 2014 - 2020 διπλασιάζονται τα κονδύλια για τις «ΜΜΕ», - από 70 δισ. κατά την περίοδο 2007 - 2013 σε 140 δισ. ευρώ - ενώ παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω επέκταση της ευρωενωσίτικης «επιχειρηματικότητας» σε νέες αγορές.

Το άτυπο Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το ζήτημα της αστικής ανάπτυξης, με δεδομένη τη μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση σε αυτές τις περιοχές, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια, και του γεγονότος ότι πάνω από το 50% των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής θα διοχετευθεί με τη μία ή την άλλη μορφή, σε αστικές περιοχές.

Τις εργασίες του Συμβουλίου ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και του Επιτρόπου J. Hahn αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, με τον Ελληνα υπουργό για μια ακόμη φορά να επαίρεται για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ στο ζήτημα της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον, ο Κ. Χατζηδάκης έθεσε ζήτημα κρατικών ενισχύσεων, λέγοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις, «...ενίοτε λειτουργούν εις βάρος αδυνάμων κρατών».

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδος, είπε ότι οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές ως προς αυτό το ζήτημα, έχουν εκπονηθεί με στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2008 - 2010 «όταν είχαμε μια άλλη Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «...πρέπει να εξετάσουμε, γιατί τώρα συζητείται, και τον λεγόμενο απαλλακτικό κανονισμό και τις επιπτώσεις του ώστε να μην υπονομεύεται από τις Βρυξέλλες, η προσπάθεια των κρατών μελών για ανάπτυξη και ανάκαμψη». Η παραπάνω τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης «φωτογραφίζει» σειρά υποθέσεων «ελληνικού ενδιαφέροντος» που βρίσκονται υπό εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, μέχρι τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα.

Ο J. Hahn, αναφερόμενος στα επίπεδα παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες προς την «πραγματική οικονομία» δήλωσε εκ μέρους της Επιτροπής ότι για «...ορισμένες χώρες δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα (...) δεν έφτασαν στους τελικούς δικαιούχους τα λεφτά». Πρόσθεσε ότι για όσες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις για απόκτηση δανείων μελετάται σχέδιο που θα παρουσιαστεί σύντομα, σύμφωνα με το οποίο οι απαιτούμενες εγγυήσεις θα χορηγούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά Ταμεία.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αύριο η εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Παξιμαδά

Ο Δήμος Πετρούπολης, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας & Ρήγα Φεραίου, διοργανώνει εκδήλωση, για να τιμήσει τον επί τριάντα χρόνια αγωνιστή κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Νίκο Παξιμαδά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς, και ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απαλλοτριώσεις και φοροαπαλλαγές...

Μετά την επιβολή δυσβάστακτων για τα λαϊκά νοικοκυριά φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση προχωρά ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ολικής «απαλλοτρίωσης» των περιουσιακών τους στοιχείων. Ετσι, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, δίνεται η «δυνατότητα» σε όσους δεν δύνανται να καταβάλλουν φόρους κληρονομιάς για ακίνητο που κληρονόμησαν, να παραδίδουν την πλήρη κυριότητα του ακινήτου που κληρονόμησαν ή άλλου ακινήτου στο κράτος. Στην τροπολογία αναφέρεται ρητά ότι ο οφειλέτης δεν πρόκειται να λαμβάνει από το κράτος οποιαδήποτε διαφορά επί της αξίας του ακινήτου που προσφέρει στο Δημόσιο και του φόρου κληρονομιάς που οφείλει.

Συγκεκριμένα τονίζεται πως: «Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλομένου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιταίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομίας που οφείλεται».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, μέσω άλλης τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε την ίδια μέρα, απαλλάσσει βιομήχανους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά μεταλλουργικές δραστηριότητες. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά στην παράγραφο 6 της σχετικής τροπολογίας, το προτεινόμενο μέτρο εφαρμόζεται ήδη από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και «αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς και των εξαγωγών».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Εξαγορά της «ΜΕΒΓΑΛ» από τη «ΔΕΛΤΑ»

Ξεκίνησαν οι ανακατατάξεις στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, στην κατεύθυνση περαιτέρω συγκέντρωσης του κλάδου, λίγο μόνο διάστημα μετά την αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την παρασκευή και διάθεση του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, καθώς, όπως ανακοίνωσε επίσημα η «Marfin IG», η εταιρεία του ομίλου της «ΔΕΛΤΑ ΑΕ» υπέγραψε προσύμφωνο εξαγοράς ποσοστού 43% της «ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ». Η συμφωνία τελεί «υπό την αίρεση της έγκρισης» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ το τίμημα της εξαγοράς συμφωνήθηκε στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί μετά από την εξόφληση δανείων της ΜΕΒΓΑΛ προς τη ΔΕΛΤΑ ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση για την ΕΕ και τις ευρωεκλογές

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και ευρωεκλογές - Τι προσδοκούν οι λαοί, υπάρχει ελπίδα και διέξοδος;» διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγιος Κωνσταντίνος» Ηλιούπολης και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού, την Κυριακή 4 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Μαρίνου Αντύπα και Σ. Βενιζέλου). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ