ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τους εκβιασμούς για να φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα

Συνεχίζει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά τους εκβιασμούς ότι αν καταψηφιστούν στις εκλογές του Μάη, η χώρα θα μπει σε ...περιπέτειες και αποσταθεροποίηση. Στην πραγματικότητα, η σταθερότητα που ευαγγελίζονται είναι η άκρα του τάφου σιωπή, η υποταγή του λαού όπως απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να περάσουν απρόσκοπτα και νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα διασφαλίσουν την παραπέρα κερδοφορία του.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζοντας ο Αντώνης Σαμαράς τις προεκλογικές περιοδείες του, βρέθηκε χτες στη Μυτιλήνη, όπου κατ' αρχάς επισκέφθηκε το εκεί κλιμάκιο της FRONTEX (η ευρωενωσιακή υπηρεσία συντονισμού της συνοριοφύλαξης), σηματοδοτώντας και με αυτόν τον τρόπο τη στήριξη της πολιτικής της ΕΕ στη μετανάστευση, που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες μετανάστες σε όλη τη Μεσόγειο.

Το βράδυ, μιλώντας σε αγρότες, έταξε «ευκαιρίες για όλους» αλλά δεν μπόρεσε να αποσιωπήσει ότι έρχονται και νέα χρόνια δυσπραγίας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, λέγοντας πως, ούτε λίγο, ούτε πολύ, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα έξι χρόνια προκειμένου ο λαός να ξαναπιάσει - έστω στατιστικά - το μέσο βιοτικό επίπεδο του 2008! «Η χώρα σε έξι χρόνια από σήμερα θα έχει γυρίσει στο επίπεδο του 2008, στα επίπεδα πριν την κρίση» είπε, προσθέτοντας ότι «έχει μείνει μια περίοδος πολύ δύσκολη»...

Κι άλλο φτήνεμα της εργατικής δύναμης!

Εβαλε στόχο «να μειωθεί το κόστος του παραγωγού» και εξήγγειλε δράσεις στο «εργασιακό» και «ασφαλιστικό κόστος»: «Πρόκειται άμεσα να μειώσουμε το κόστος που πληρώνουμε σήμερα σε αυτούς που λέμε μετανάστες εργάτες, δηλαδή τους ξένους εργάτες που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίες ως εποχιακοί (...) Θα μειωθεί πολύ και η ασφάλισή τους. Στην αρχή στα δύο τρίτα και λίγο αργότερα κάτω από το μισό. Δηλαδή τελικά θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη!», πρόσθεσε περιγράφοντας περιχαρής το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης που θα χτυπήσει το σύνολο των εργατών γης, με περαιτέρω εκπτώσεις (και) στο καθεστώς ασφάλισής τους.

«Και τέλος, δημιουργείται μια ευελιξία, ώστε να καταβάλλονται εισφορές για τα πραγματικά τους μεροκάματα. Και όχι προκαταβολικά για τρεις μήνες όσο κι αν δουλέψουν εν τω μεταξύ» συμπλήρωσε, δίνοντας νέα ώθηση στην απόκρυψη μεροκάματων, τη γιγάντωση της μαύρης εργασίας. Τόνισε δε, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγουν οι απαιτούμενες διοικητικές αποφάσεις, οπότε «από την πρώτη Ιουλίου το κόστος των νόμιμων ξένων εποχιακών εργατών πέφτει πολύ κάτω από το μισό».

Επιπλέον, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που, καθώς εναρμονίζονται πλήρως με την ΚΑΠ της ΕΕ, επιτείνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών αγροτών.

Σημειωτέον, ο Σαμαράς εντείνει την κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας διάφορες κατηγορίες, σε μια προσπάθεια δικομματικής πόλωσης και επενασυσπείρωσης ψηφοφόρων. Μάλιστα, αποδίδει στην αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηριστικά που δεν έχει, αφού η Κουμουνδούρου έχει δώσει εδώ και καιρό διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι δε θίγει σε τίποτε τα συμφέροντά του.

ΣΥΡΙΖΑ
Ψάχνει επικερδείς συνεργασίες για τους καπιταλιστές της χώρας

Συναντήσεις με αξιωματούχους της Ρωσίας είχε χτες αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, που επισκέπτεται τη Μόσχα. Για «πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες» για τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, εκφράζοντας βλέψεις των μονοπωλίων της Ρωσίας για διεύρυνση του πεδίου δράσης τους στην Ελλάδα, διευκρίνισε πως εννοεί τη συνεργασία στην οικονομία και την Ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει ότι έλειψε στο παρελθόν η απαραίτητη πολιτική βούληση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, υπονοώντας ότι το κόμμα του τη διαθέτει.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε χτες στο «ΣΚΑΪ» ότι ο Αλ. Τσίπρας «αναζητά μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας», εκπροσωπώντας απ' την πλευρά του τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως άλλωστε έπραξαν όσοι κατά καιρούς άσκησαν την αστική διαχείριση, κατά δήλωσή του. Ο Αλ. Τσίπρας πράττει «όπως (...) προηγούμενοι πολιτικοί αρχηγοί στο παρελθόν, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης», ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να αναπαράγει και απ' τη Μόσχα τις αυταπάτες περί επιστροφής της ΕΕ σε κάποιες υποτιθέμενες φιλολαϊκές ιδρυτικές της αξίες, υπερασπιζόμενος την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Κάλεσε μάλιστα τους λαούς να υποτάξουν την πάλη τους στο κυνήγι μιας χίμαιρας και ουσιαστικά να υποταχτούν στους εκμεταλλευτές τους.

Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και στο ζήτημα που έχει ανακύψει με το δημοσίευμα ξένης εφημερίδας για τη Σύνοδο των Κανών, κατά τρόπο που να εξωραΐζει το ρόλο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου αλλά και των επόμενων, τις οποίες παρουσίασε ως πιόνια στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας, παραγράφοντας τον πραγματικό τους ρόλο στην υπηρεσία των αστικών τάξεων. «Η ευρωπαϊκή ηγεσία, δυστυχώς, θέλει κυβερνήσεις, και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κύριου Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα» ισχυρίστηκε, σα να ήταν τα μνημόνια αποτέλεσμα ατομικής διαστροφής του Μπαρόζο και όχι κομμάτι της ευρωενωσιακής στρατηγικής υπέρ των μονοπωλίων.

ΕΛΙΑ
Στόχος η θωράκιση του αστικού κράτους

Εκδήλωση με θέμα «Κράτος- Διοίκηση - Θεσμοί» διοργάνωσε χτες το απόγευμα η εκλογική σύμπλευση της Ελιάς, σε μια περίοδο όπου αστικές δυνάμεις, η κυβέρνηση, επιχειρηματίες βάζουν ανοιχτά το πρόταγμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Αναγκαίων για το σύστημα εκσυγχρονισμών στο θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, προκειμένου να θωρακιστούν στις σύγχρονες συνθήκες η κερδοφορία των μονοπωλίων και η εξουσία τους.

Η ένσταση από πλευράς ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις αναθεώρησης της κυβέρνησης είναι ότι η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή για να περάσει η αναθεώρηση.

Στην εκδήλωση της Ελιάς η Εύη Χριστοφιλοπούλου μίλησε για «βαθιές και ριζικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, το παραγωγικό της μοντέλο, το κράτος και οι θεσμοί». Για ένα κράτος «λιτό και ευέλικτο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με την απλοποίηση, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», με «ποιοτική και ουσιαστική μεταρρύθμιση των δομών, των λειτουργιών, των διαδικασιών της διοίκησης». Παραπέρα, ζήτησε «να οικοδομήσουμε τη δημόσια διοίκηση που διευκολύνει την ανάπτυξη», με «νέα δυναμική διοικητική ιεραρχία». Με γενικούς γραμματείς και διοικητές με πενταετείς θητείες και «ανοικτές αξιοκρατικές διαδικασίες» ώστε «να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, ασχέτως κυβερνητικών αλλαγών».

Ο αντιλαϊκός θεσμός και ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζουμε από την ελληνική ιστοσελίδα της Κομισιόν της ΕΕ:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να διασφαλίζει την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ απ' όλα τα κράτη - μέλη και να προβαίνει σε νομικές ενέργειες όταν αυτό είναι αναγκαίο (...)».

«Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προβεί σε νομικές ενέργειες εάν μια χώρα της ΕΕ:

1) Δεν κοινοποιήσει τα μέτρα που έλαβε για την ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό της δίκαιο.

2) Υπάρχει υπόνοια ότι παραβιάζει τις διατάξεις των Συνθηκών, τους κανονισμούς ή τις οδηγίες της ΕΕ».

Παρακάτω διαβάζουμε τα εξής:

«(...) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει επίσης να διασφαλίζει θεμιτούς όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ - ελέγχοντας αν τυχόν οικονομικές ενισχύσεις επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

«Αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται στο θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένος βάσει και των συνθηκών της ΕΕ να δρα ο πρόεδρος της Κομισιόν».

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ ότι η εκλογή Τσίπρα στη θέση του προέδρου αυτού του αντιλαϊκού θεσμού μπορεί να σηματοδοτήσει στροφή υπέρ των λαϊκών συμφερόντων;

Τι θα κάνει, αλήθεια, ο Τσίπρας ως πρόεδρος της Κομισιόν:

α) Σε σχέση με την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Δεν θα την υπηρετήσει, όπως είναι υποχρεωμένος από το θεσμικό του ρόλο; Οπως, άλλωστε, και μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως προεδρεύουσα στην ΕΕ;

β) Σε σχέση με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ; Δε θα την προωθήσει στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης; Δε θα στηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας στην ΕΕ;

Εμείς δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το τι θα κάνει. Δεν πρέπει, όμως, να έχουν και οι εργαζόμενοι που τους πουλάει φούμαρα ότι από τέτοιες θέσεις, με την Ελλάδα εντός της ΕΕ, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση, να ανοίξει το δρόμο για την «Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ειρήνης» κ.λπ.

Μόνη λύση για το λαό είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και το λαό στην εξουσία. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ που σταθερά αντιπαλεύει την ΕΕ από γεννησιμιού της. Η ΕΕ δε διορθώνεται υπέρ του λαού μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει.


Φ. Μ.

ΚΚΕ
Αρκετά με τους εκβιασμούς και την κοροϊδία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη διπολική προεκλογική αντιπαράθεση:

«Τα κυβερνητικά κόμματα με το συνεχιζόμενο εκβιασμό ότι, αν καταψηφιστούν, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, θέλουν να παγιδεύσουν το λαό σε ένα δρόμο που τον οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την "ανακάλυψη" ότι το μνημόνιο αποτελείται από 400 εφαρμοστικούς νόμους, η κατάργηση των οποίων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον, "όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες", τώρα παίρνει σιγά σιγά πίσω και τη δέσμευση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού.

Το συμπέρασμα είναι ένα: Η "Νέα Ελλάδα" των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και αυτή που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν να μοιάζουν ολοένα και περισσότερο. Αρκετά με τους εκβιασμούς και την κοροϊδία. Τώρα χρειάζεται καταδίκη των κομμάτων της ΕΕ, ισχυρό ΚΚΕ για να σπάσουμε τα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ