ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με χειρότερους όρους η πρόσβαση στο σχολείο

Την απόσυρση της ΚΥΑ για τη μεταφορά μαθητών ζητούν εκπρόσωποι των γονιών

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών των μουσικών σχολείων στην Αθήνα για το πρόβλημα της μεταφοράς τους
Από την πρόσφατη κινητοποίηση των μαθητών των μουσικών σχολείων στην Αθήνα για το πρόβλημα της μεταφοράς τους
Χειρότερους όρους για την πρόσβαση χιλιάδων μαθητών στα σχολεία τους δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που διέπει τη μεταφορά τους από και προς τα σχολεία. Η ΚΥΑ, η εφαρμογή της οποίας γενικεύεται το επόμενο διάστημα, αντί να εξασφαλίζει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία και ταξί μισθωμένα από το δημόσιο, κλείνει το δρόμο στο σχολείο για χιλιάδες παιδιά. Αυτό καταγγέλλουν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Ζητούν δημιουργία κρατικού φορέα, εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας, αποκλειστικά υπεύθυνου για τη μεταφορά των μαθητών, παλεύουν για την κατάργηση της υφιστάμενης ΚΥΑ, με αίτημα και την προκήρυξη διαγωνισμών με δημόσιες συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών, χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που αυτή θέτει προκειμένου να δικαιούνται δωρεάν μεταφορά. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, για να μεταφέρονται δωρεάν οι μαθητές πρέπει να διανύουν αποστάσεις πάνω από 3 χιλιόμετρα για τα γυμνάσιά τους και πάνω από 5 χιλιόμετρα για τα λύκεια, ενώ για την πλειοψηφία των μαθητών η ΚΥΑ προβλέπει μεταφορά με μέσα μαζικής μεταφοράς με το εκπτωτικό μαθητικό δελτίο.

Το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία που είναι διαδημοτικά, οι μαθητές τους πηγαινοέρχονται από διάφορους δήμους και θα αναγκάζονται να αλλάζουν δύο και τρία μέσα μαζικής μεταφοράς (ακόμα και τα παιδιά γυμνασίου), μεταφέροντας πανάκριβα μουσικά όργανα. Εκπρόσωποι των γονιών δήλωναν χτες ότι η ύπαρξη δωρεάν μεταφοράς με μισθωμένα μέσα συνδέεται με την ύπαρξη αυτών των σχολείων και τη φυσιογνωμία τους, αφού η κατάργηση ουσιαστικά της δωρεάν μεταφοράς θα σηματοδοτήσει την αποψίλωσή τους από μαθητές και τη μετατροπή τους σε σχολεία για λίγους. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό επιβεβαιώνει και η εμπειρία από το διάστημα που έμειναν χωρίς καθόλου μεταφορές, με μαθητές να εγκαταλείπουν τα μουσικά σχολεία αλλά να ξαναεγγράφονται όταν δόθηκε προσωρινή έστω λύση στο πρόβλημα.

Απεργία διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια

Με πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η απεργία προκηρύχθηκε από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία, όπως αναφέρεται, έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, καθώς στις 24 Μάη οι πρώτοι εργαζόμενοι - από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Οικονομικό Πανεπιστήμιο - οδηγούνται σε απόλυση. Κεντρικά αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων είναι να υλοποιηθούν από πλευράς υπουργείου Παιδείας οι δεσμεύσεις των προηγούμενων συναντήσεων, δηλαδή η άμεση υλοποίηση της διαδικασίας της κινητικότητας, η διασφάλιση επανένταξης όλων των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες (και εκείνων που η ειδικότητά τους καταργείται) και να παρθεί πίσω το σύστημα «αξιολόγησης».

Χτες οι εργαζόμενοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και στην κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο ΑΠΘ, μπροστά στο κτίριο διοίκησης, παραβρέθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και καθηγητής ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης. Εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, αγώνα που δεν περιορίζεται στην υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους αλλά που είναι συνολικά ενάντια στην επιχειρούμενη συρρίκνωση-μετάλλαξη των πανεπιστημίων, στην ολοένα και βαθύτερη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους και προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου.

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
Πολύπλευρα και οξυμένα προβλήματα

Υπό διαρκή μετακόμιση βρίσκονται μαθητές και προσωπικό του 2ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου, στο οποίο, μετά και το σεισμό, έγιναν συμπτύξεις, ελαστικοποιήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και επικρατεί η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Από τρία τμήματα ολοήμερου με περίπου 17 παιδιά το καθένα, μετά το σεισμό και τη μεταφορά του στην περιοχή Φαραώ υπάρχει μόνο 1 τμήμα (16 παιδιά στο κλασικό στα οποία προστίθενται στη συνέχεια άλλα 4 - σύνολο 20 παιδιά), κάποια από τα οποία με ειδικές ανάγκες. Νήπια έχουν διοχετευτεί σε άλλα νηπιαγωγεία ενώ τα προνήπια, πλέον, έχουν αποκλεισθεί εντελώς.

Πριν από το σεισμό, το νηπιαγωγείο στεγαζόταν σε τέσσερα κοντέινερς στο Νάπιερ, που σήμερα έχουν παραχωρηθεί για τη στέγαση του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου. Τώρα το 2ο ολοήμερο νηπιαγωγείο έχει μεταφερθεί σε μία μικρή αίθουσα στο Φαραώ, με σοβαρό πρόβλημα στα υδραυλικά και τις τουαλέτες, οι οποίες εξυπηρετούν δύο κλασικά και ένα ολοήμερο από κοινού. Τα παιδιά του ολοήμερου πλέον φεύγουν ό,τι ώρα θέλουν (αναχώρηση κατά την κρίση του γονέα μετά τις 12), διότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε καν να ζεσταθεί φαγητό για να φάνε μέσα στο νηπιαγωγείο.

Παράλληλα, διαμορφώνεται ένα τεχνητό «πλεόνασμα» στο προσωπικό (σύνολο 5 άτομα), το οποίο καλείται να μετακινηθεί για να καλύψει «τρύπες» οποιαδήποτε στιγμή. Μέχρι στιγμής και μετά τη σύμπτυξη των δύο τμημάτων του ολοήμερου, έχουν διατεθεί σε Χιονάτα, 1ο και 3ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου, Μεταξάτα κ.λπ.

Για αυτά τα προβλήματα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και Ν. Μωραΐτης κατέθεσαν Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, ζητώντας να διαμορφωθεί άμεσα κατάλληλος χώρος με αίθουσες, επαρκείς τουαλέτες, προαύλιο κ.λπ. και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των μαθητών.

Απεργούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Απεργούν σήμερα Τετάρτη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας στην πολιτική που χτυπά τις εργασιακές τους σχέσεις, που απαλλάσσει τους σχολάρχες από χρέη, απελευθερώνει τις απολύσεις, απαλλάσσει από περιορισμούς και ελέγχους τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της εκπαίδευσης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν σε αυτήν την επίθεση με τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία, να οργανώσουν την πάλη τους, για να φρενάρουν την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοτών και των κομμάτων τους, χωρίς αυταπάτες. Να απαιτήσουν: Να υπογραφεί εδώ και τώρα Συλλογική Σύμβασης Εργασίας. Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες. Εκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζικούς διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των κενών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τάσσονται ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση και εντάσσουν την πάλη τους στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ