ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργία εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη, 13 Μάη, οι αρχαιολόγοι και άλλα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, που θα κάνουν συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο κτίριο της Μπουμπουλίνας και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αφορμή είναι το ότι λήγει στις 21 Μαΐου η περίοδος διαθεσιμότητας για τους εργαζόμενους μιας σειράς ειδικοτήτων του υπουργείου και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο επανατοποθέτησής τους. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που, όπως επισημαίνουν, θα δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή υπαλλήλων προς απόλυση.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με χτεσινή του ανακοίνωση για την απεργία, καταδεικνύει τη «ζοφερή πραγματικότητα» των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ και επισημαίνει ακόμα ότι το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, με την παράλληλη νομοθεσία των fast track επενδύσεων, «στοχεύει στην εκχώρηση τομέων της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού έργου σε ιδιωτικά συμφέροντα και στην απόλυση των εργαζομένων».

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους στα ΕΣΠΑ

Την ίδια ώρα, παρέμβαση για τους εργαζόμενους σε προγράμματα ΕΣΠΑ στο υπουργείο κάνει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται σε προγράμματα ΕΣΠΑ αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό, κυρίως εργατοτεχνίτες, συντηρητές, αρχαιολόγοι και απασχολούνται χωρίς μόνιμη δουλειά, από πρόγραμμα σε πρόγραμμα και από έργο σε έργο, με μεγάλες περιόδους ανεργίας ενδιάμεσα. Λίγο πριν τελειώσει το πρόγραμμά τους, αρκετοί έκαναν αιτήσεις σε άλλα προγράμματα, αφού για τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν απαιτείται ανεργία και η πρόσληψη ισχύει από τη μέρα δημοσίευσης του ΦΕΚ και όχι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του υπουργείου, σε αρκετές Εφορείες υποχρέωσαν όσους είχαν επιλεγεί και εργάζονταν σε κάποια υπηρεσία, προκειμένου να αποδεχτούν τη θέση, να παραιτηθούν αμέσως από την προηγούμενη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν αρκετά μεροκάματα και να μείνουν "ξεκρέμαστοι" μέχρι τη δημοσίευση του ΦΕΚ (!!!).

Η παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ήταν άμεση.

  • Επειτα από παρέμβασή μας σε μια σειρά από υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Εσωτερικών, ξεκαθαρίστηκε πως δεν απαιτείται η παραίτηση πριν τη δημοσίευση της πρόσκλησης σε ΦΕΚ και οι εργαζόμενοι θα διατηρούν τον ίδιο κωδικό πληρωμής.
  • Στη Β' ΕΠΚΑ διεκδικήσαμε και πετύχαμε να ανακληθούν οι παραιτήσεις όσων επιλέχθηκαν στην ίδια εφορεία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μη χάσουν μεροκάματα και να μη μείνουν ξεκρέμαστοι.
  • Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο Ομοσπονδίας των Εκτάκτων του Δημοσίου (ΠΟΕΥΔ) και μας απάντησε ότι το γνώριζε καιρό τώρα. Δεν έκανε, όμως, τον κόπο να ενημερώσει τους εργαζόμενους που ανήκουν στο δυναμικό της Ομοσπονδίας.
  • Θέσαμε το ζήτημα στο ΔΣ του Σωματείου Εκτάκτων, όπου αποφασίστηκε η κοινοποίηση και η εφαρμογή αυτών που πετύχαμε σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Συνεχίζουμε, οργανώνουμε τον αγώνα μας για τη ζωή που μας αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Εκθεση - αφιέρωμα στον Βασίλη Φωτόπουλο

Εργα ζωγραφικής του πρόωρα χαμένου, βραβευμένου με «Οσκαρ» σκηνογραφίας για την ταινία «Ζορμπάς» του Μ. Κακογιάννη (1964), κορυφαίου Ελληνα σκηνογράφου - ενδυματολόγου και σπουδαίου ζωγράφου Βασίλη Φωτόπουλου, καθώς και «θεατρικές» συνθέσεις του ζωγράφου Σάββα Πουρσανίδη, με γενικό τίτλο «Πάθη σωμάτων», περιλαμβάνει η έκθεση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (από σήμερα Σάββατο έως τις 30 Ιούνη, είσοδος ελεύθερη), σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη - Αλεξάνδρας Μυρεσιώτη.

H έκθεση - αφιέρωμα στον Βασίλη Φωτόπουλο περιλαμβάνει 40 άγνωστα έργα του, τα οποία φιλοξενήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας. Τα έργα του Φωτόπουλου αποδίδουν το σύμπαν του ζωγράφου, το οποίο κυριαρχείται από τη λατρεία της νεότητας, αλλά και από την αίσθηση του μάταιου των πραγμάτων. Ελεγειακός και βαθιά ανθρώπινος ο καλλιτέχνης, ζωγραφίζει το «αλώνι του κόσμου», αναδεικνύοντας το δραματικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης, με τα σώματα έκθετα, αινιγματικά, έτοιμα να συντριβούν.

Τους πίνακες του Βασίλη Φωτόπουλου πλαισιώνουν τέσσερα έργα, μεγάλων διαστάσεων, του Σάββα Πουρσανίδη, όπου «πρωταγωνιστούν» γυμνοί μουσικοί, οι οποίοι, συμβολίζοντας το «φως» της τέχνης, αντιμάχονται το «σκοτάδι» της βαρβαρότητας.

Να θυμίσουμε ότι ο Βασίλης Φωτόπουλος γεννήθηκε το 1934 στην Καλαμάτα. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική από την εφηβεία του. Η πρώτη σκηνογραφία έγινε στο θέατρο «Ακροπόλ». Το 1958, η Εθνική Λυρική Σκηνή τού ανέθεσε τα κοστούμια για την όπερα του Τζ. Μπ. Περγκολέζι «Η υπηρέτρια κυρά». Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε πολλές φορές, όπως και με άλλα θέατρα και καλλιτέχνες (λ.χ. Μ. Θεοδωράκης, Μ. Κακογιάννης). Σχεδίασε τα 75 σκηνικά για την ταινία «Αμέρικα, Αμέρικα», μαζί με τον Αμερικανό Τζιν Κάλαχαν. Η διεθνής καταξίωσή του ήρθε με το «Οσκαρ» για τον «Ζορμπά».

Την περίοδο της δικτατορίας εργαζόταν στις ΗΠΑ. Το 1973 ήρθε στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει την ταινία «Ορέστης». Μετά τη μεταπολίτευση και μέχρι το 1980 - οπότε αφοσιώθηκε στη ζωγραφική - συνεργάστηκε με διαφόρους θιάσους και καλλιτέχνες (Ζυλ Ντασσέν, Αλέξης Μινωτής, Νίκος Κούρκουλος κ.ά.), βάζοντας το υψηλό αισθητικό «στίγμα» του στην ελληνική σκηνογραφία.

Για τρεις παραστάσεις

Ο Παντελής Θαλασσινός επιστρέφει τον Μάη στην Κεντρική Σκηνή του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, τηλ. 2109226975) για 3 μόνο παραστάσεις. Σήμερα Σάββατο και τα Σάββατα 17 και 24 Μάη ο Παντελής Θαλασσινός, η Νάνα Μπινοπούλου και οι Γιάννης Βιλιώτης (έγχορδα), Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Φίλιππος Λευκαδίτης (κρουστά), Γιώργος Μακρής (πνευστά), Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (κόντραμπάσο) θα μας ταξιδέψουν σε αγαπημένες τους μουσικές λίγο πριν το καλοκαίρι! Ηχος: Γιώργος Καρυώτης - Ευτύχης Γιαννακούρας. Φώτα: Διαμαντής Μυλωνάς. Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00. Είσοδος: 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί).

Λυρικής κυριακάτικο απόγευμα

Στο πλαίσιο των κυριακάτικων - με ελεύθερη είσοδο - εκδηλώσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Απογεύματα στο φουαγιέ», αύριο Κυριακή, στις 6 μ.μ., στο θέατρο «Ολύμπια», θα παρουσιαστεί με μορφή αναλογίου, η τετράπρακτη όπερα του σπουδαίου Επτανήσιου, διαπρεπή στην Ευρώπη, αλλά αγνοημένου στην Ελλάδα, συνθέτη Σπύρου - Φιλίσκου Σαμάρα «Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ». Η όπερα αυτή βασίζεται στο ομότιτλο έργο του Αλέξανδρου Δουμά, του πρεσβύτερου. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γένοβα το 1905 και παρά την επιτυχημένη πορεία που διέγραψε στην εποχή της, δεν κατάφερε να βρει το δρόμο της για τη σύγχρονη σκηνή.

Στους βασικούς ρόλους συμμετέχουν οι: Λυδία Ζερβάνου, Μαρισία Παπαλεξίου, Κωστής Ρασιδάκης, Βαγγέλης Χατζησίμος, Μιχάλης Κατσούλης, Παύλος Μαρόπουλος. Πιάνο: Δόμνα Χάλαρη.

«Μάνα μου Ελλάς»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει, την καλοκαιρινή περίοδο 2014 στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας, συναυλία με τίτλο «Μάνα μου Ελλάς» που περιλαμβάνει τραγούδια από την αρχή της μουσικής του σταδιοδρομίας μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για τραγούδια από τον κινηματογράφο και το θέατρο που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε, για μελωδίες που μας συντρόφευσαν και που «παραπέμπουν σε εικόνες, πρόσωπα, κείμενα και πάθη μιας ατελείωτης Μεγάλης Εβδομάδας του ελληνικού λαού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συνθέτης. Συνταξιδιώτες του Σταύρου Ξαρχάκου στην καλοκαιρινή περιοδεία θα είναι η Ηρώ Σαΐα, μόνιμη συνεργάτιδά του τα τελευταία χρόνια και ο Ζαχαρίας Καρούνης, με τον οποίο ο συνθέτης συνεργάστηκε στις παραστάσεις, «Αμάν - Αμήν» και «Το Μεγάλο μας Τσίρκο».

Μουσική βραδιά με Νότη Μαυρουδή και Γιώργο Τοσικιάν

Στο πλαίσιο της έκθεσης χαρακτικής - γλυπτικής «Χορός αλόγων» του Αριστείδη Πατσόγλου, ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής και ο κιθαρίστας Γιώργος Τοσικιάν θα μας μεταφέρουν σ' ένα μελωδικό ταξίδι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με κομμάτια διασκευασμένα για δύο κιθάρες, που συνδυάζουν την κλασική φόρμα με το ηχόχρωμα της guitarra Latina. Η βραδιά, αφιερωμένη στον διακεκριμένο γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Μάη, στις 21.00, στην γκαλερί «S.G. art gallery» (Κλεομένους 2, 210-7290875) στο Κολωνάκι όπου εκθέτει ο γλύπτης από τις 29 Απρίλη έως τις 24 Μάη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ