ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και η κυκλοφορία

«Επισημοποιήθηκε» το πραξικόπημα

Ο στρατός πλέον έχει καταλάβει όλα τα δημόσια κτίρια
Ο στρατός πλέον έχει καταλάβει όλα τα δημόσια κτίρια
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Με τις «ευλογίες» των αστικών πολιτικών δυνάμεων, που από την πρώτη κιόλας μέρα που επιβλήθηκε ο στρατιωτικός νόμος έκατσαν με το στρατό στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» για την «αντιμετώπιση της κρίσης», το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη χτες επισημοποιήθηκε. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του στρατού, Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα, δεσμεύτηκε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «θα αποκατασταθεί η τάξη» και θα προχωρήσουν οι «πολιτικές μεταρρυθμίσεις». Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο υποχρεώνεται πλέον να λογοδοτεί στο στρατό, αναστάλθηκε η εφαρμογή του Συντάγματος, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από τις 10 μ.μ. ως τις 5 π.μ. Επίσης, απαγορεύτηκαν και οι πολιτικές συγκεντρώσεις, αναστάλθηκε η εκπομπή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν χτες πως άνδρες του στρατού πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλυθούν συγκεντρώσεις οπαδών της πρώην πρωθυπουργού Σιναουάτρα και της αντιπολίτευσης.

Την περασμένη Τρίτη, οι πραξικοπηματίες δήλωναν ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου δε σημαίνει πραξικόπημα. Ηταν η μέρα που και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε: «Περιμένουμε ο στρατός να τηρήσει τη δέσμευσή του ότι θα είναι μια προσωρινή κίνηση...». Την Τετάρτη οι στρατιωτικοί συγκάλεσαν την πρώτη συνάντηση των πολιτικών παρατάξεων, στην οποία έσπευσαν τα διάφορα πολιτικά κόμματα. Χτες κι ενώ είχε ανακοινωθεί πως θα γίνει νέα συνάντηση, επιβεβαιώθηκε ότι ο στρατός ήρθε για να μείνει.

Οι μεταρρυθμίσεις, που τόσο αγωνιά να προωθήσει και ο στρατός, συνδέονται με τη διευκόλυνση μονοπωλιακών επενδύσεων στη χώρα, καθώς ένα από τα ζητήματα που ανησυχούσαν (και) τους στρατιωτικούς ήταν οι συνέπειες που είχε η πολύμηνη πολιτική «αστάθεια» για την καπιταλιστική οικονομία της χώρας. Η περίπτωση της Ταϊλάνδης επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά πως η αστική τάξη έχει πολλές μεθόδους για να επιβάλει αυτά που απαιτούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Πρόκειται για το 12ο πραξικόπημα που γίνεται στη χώρα από το 1932.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ευρωεκλογές με τάση ενίσχυσης νέων εφεδρειών του κεφαλαίου

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Με εμφανή την τάση προώθησης των πιο αντιδραστικών κομμάτων, των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών, από τις αστικές τάξεις και τα ΜΜΕ που ελέγχουν, διεξήχθησαν χτες σε Βρετανία και Ολλανδία οι ευρωεκλογές. Τα κόμματα αυτά, εθνικιστικά, ρατσιστικά, που εμφανίζονται ως ...αντισυστημικά, αποτελούν εφεδρείες για το κεφάλαιο, προκειμένου να εγκλωβίζουν λαϊκά στρώματα που βάλλονται από τις πολιτικές της λιτότητας, της φτωχοποίησης και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται προκειμένου το κεφάλαιο να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση, «στέλνοντας το λογαριασμό» στο λαό.

Στη Βρετανία, το «Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP), του Νάιτζελ Φάρατζ, με έντονη ρητορική ενάντια στους μετανάστες και προβάλλοντας για το βρετανικό κεφάλαιο άλλες συμμαχίες από αυτή της ΕΕ, που δήθεν θα βελτιώσει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων με την εξουσία των μονοπωλίων άθικτη, εμφανίζεται ακόμα και στην πρώτη θέση, έχοντας προβάδισμα από τους Εργατικούς, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας «YouGov», που δημοσιοποιήθηκε χτες, το UKIP και το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, 27%, αλλά το πρώτο προηγείται μεταξύ των ψηφοφόρων που απάντησαν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν. Το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον ακολουθεί με 23%.

«Εάν καταφέρουμε αυτό που μας αρέσει, τότε τα πράγματα ποτέ δεν θα ξαναμείνουν ίδια», δήλωσε προσερχόμενος στην κάλπη, σε δημοτικό σχολείο της Νότιας Αγγλίας, ο αρχηγός του UKIP.

Στη Βρετανία χτες διεξήχθησαν ταυτόχρονα και τοπικές εκλογές σε 161 αγγλικές κομητείες και 11 της Βόρειας Ιρλανδίας, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν σήμερα.

Ψευδεπίγραφες δηλώσεις από τον Βίλντερς

Το ίδιο 24ωρο στην Ολλανδία, ο επικεφαλής του ακροδεξιού «Κόμματος για την Ελευθερία», Γκέερτ Βίλντερς, προσερχόταν στην κάλπη σχολείου στα προάστια της Χάγης, δηλώνοντας ότι η ψήφος για το κόμμα του «είναι ψήφος για την εθνική κυριαρχία, για λιγότερους μετανάστες, για λιγότερες Βρυξέλλες». Στην πραγματικότητα και το κόμμα αυτό, που εκφράζει τα συμφέροντα μερίδας του κεφαλαίου, αποπροσανατολίζει το λαό, αθωώνοντας τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και εμφανίζοντας ως εχθρό του τους μετανάστες.

Στην Ολλανδία, τα κόμματα που εμφανίζονται «υπέρ και κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αλλά βέβαια είναι στην ίδια φιλοκαπιταλιστική ρότα, φαίνεται με βάση τις μετρήσεις να είναι ισόπαλα. Το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66 και το αντιμεταναστευτικό PVV αναμένεται να συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν από πέντε έδρες στο καθένα από τις 26 συνολικά έδρες που διαθέτει η χώρα στην Ευρωβουλή. Το κόμμα των Φιλελευθέρων VVD, του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τις τρεις έδρες του, ενώ οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλδημοκράτες PvdA, αναμένεται να υποστούν απώλειες. Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 η συμμετοχή ήταν μικρή σε ολόκληρη την Ευρώπη - στο 35% στη Βρετανία και στο 37% στην Ολλανδία.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και στις δύο χώρες θα ανακοινωθούν την Κυριακή τα μεσάνυχτα, μαζί με τα αποτελέσματα και στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΛΙΒΥΗ
Οι ισλαμιστές ενισχύουν τις δυνάμεις στην Τρίπολη

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ισχυρές δυνάμεις ισλαμιστών ενόπλων άρχισαν από χτες το μεσημέρι να αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, όπου μαίνεται εδώ και μία βδομάδα η σύγκρουσή τους με ενόπλους του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφτερ, ο οποίος επιδιώκει την αποδυνάμωση των ισλαμιστών εξτρεμιστών και την αποκατάσταση, όπως ισχυρίζεται, της έννομης τάξης και της ασφάλειας στη Λιβύη.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν εκατοντάδες άνδρες της παραστρατιωτικής ισλαμικής οργάνωσης «Λιβυκή Κεντρική Ασπίδα», από τη Μισράτα, να παίρνουν θέσεις σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.

Aπό την ανατολική πόλη Αλ Αμπγιάρ, ο ε.α. στρατηγός Χάφταρ διεμήνυσε χτες ότι η Λιβύη έχει πλέον «μετατραπεί σε κρησφύγετο τρομοκρατών που ελέγχουν την εξουσία». Ζήτησε έτσι τη συγκρότηση ενός πολιτικού προεδρικού ανώτατου συμβουλίου που θα συγκροτήσει με τη σειρά του μία «κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης» και θα διοργανώσει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

ΜΑΛΙ
Το Κιντάλ ελέγχουν πλέον Τουαρέγκ αυτονομιστές

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Καρκινοβατεί η «ειρήνη» και η «σταθερότητα» που δήθεν προσπαθούν να επιβάλουν στο Δυτικοαφρικανικό Μάλι οι περίπου 1.600 στρατιώτες της γαλλικής ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής αποστολής, που βρίσκεται πλέον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη χώρα με πρόσχημα ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Χτες, αυτονομιστές Τουαρέγκ του «Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος για το Αζαουάντ» (MNLA) ανακοίνωσαν πως έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τη βόρεια μαλινέζικη πόλη Κιντάλ, προκαλώντας βαριές απώλειες στο στρατό της χώρας, στη διάρκεια συγκρούσεων που κλιμακώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από την κυβέρνηση του Δυτικοαφρικανικού Μάλι, που παραδέχθηκε την ήττα, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και την πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης.

Οι μάχες στο Κιντάλ ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, όταν ο πρωθυπουργός Μούσα Μάρα πραγματοποίησε επίσκεψη στην πόλη, εκφράζοντας την υποστήριξή του στο στρατό.

Η κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μάλι και τους εκπροσώπους των Τουαρέγκ του MNLA αναζωπυρώνει τους φόβους διαμελισμού της χώρας, αυτή τη φορά παρουσία της γαλλικής ιμπεριαλιστικής αποστολής «Σερβάλ» . Μάλιστα, ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, δήλωσε ότι οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν αναμείχθηκαν στις συγκρούσεις και ότι η κυβέρνηση της χώρας «δεν ενημέρωσε ούτε την ειρηνευτική αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ (ΜΙNUSMA), ούτε τη γαλλική αποστολή "Serval"»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ