ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
Στόχος η προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων

Ο Τζ. Μπάιντεν με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη
Ο Τζ. Μπάιντεν με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συνεχίζεται η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, μια επίσκεψη που καταδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή και εντάσσεται στη νέα προσπάθεια διευθέτησης του Κυπριακού, στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», μια διαδικασία που ξεκίνησε στις 11 Φλεβάρη, μετά την κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Το σχέδιο αυτό αναφέρεται σε «2 συνιστώντα κράτη με δική τους νομοθεσία», δηλαδή και ντεγιούρε διχοτόμηση. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ έχει άμεση σχέση με το ζήτημα της Ενέργειας και την εξασφάλιση καλύτερων θέσεων για τα αμερικανικά μονοπώλια σε αυτό τον τομέα και γενικότερα τον έλεγχο της περιοχής.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και με εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων, ενώ ακολούθησε επίσημο γεύμα, στο οποίο παρακάθησαν επίσης ο αρχιεπίσκοπος, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, ο γενικός εισαγγελέας και οι αρχηγοί των κομμάτων. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Τζον Κένιγκ, ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν και ο βοηθός του, ο Εϊμός Χοκστάιν, βοηθός υφυπουργός για θέματα Ενέργειας, αξιωματούχος από το γραφείο του Προέδρου Ομπάμα και αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου δείχνει τη σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Ο Μπάιντεν από την πλευρά του εξήρε τον «ηγετικό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο», που χαρακτήρισε «παίκτη - κλειδί» στην περιοχή, τονίζοντας τη «σημασία του ενεργειακού τομέα στην ανάκαμψη της οικονομίας του νησιού» και είπε ότι «θεωρεί δυνατή την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Ενώ συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Συρία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερογλου, αν και όχι στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, αλλά στο σπίτι του, ως απόδειξη ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος, όπως είχε δηλώσει και την Τετάρτη το βράδυ, όταν έφτασε στην Κύπρο. Χτες το απόγευμα είχε στη λεγόμενη νεκρή ζώνη συνάντηση και με επιχειρηματίες και πολιτικούς, που ενδιαφέρονται φυσικά να κλείσει το Κυπριακό (ξεχνώντας ότι αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής) και να ...ανοίξουν οι δουλειές. Επίσης αργότερα παρακάθησε σε δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Ντερβίς Ερογλου και την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάντεχαϊμ.

ΚΙΝΑ - ΙΡΑΝ
Αναβάθμιση διμερών σχέσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είχε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, που έκανε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στην 4η Σύνοδο για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Στη συνάντηση των δύο ηγετών, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε «ανώτερο επίπεδο». Τόνισε τη σημασία που έχει να αυξηθεί το διμερές εμπόριο, αλλά και η συνεργασία σε τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η πετροχημική βιομηχανία. Μάλιστα, καλωσόρισε τη συμμετοχή ιρανικών κεφαλαίων στην κατασκευή υποδομών που αφορούν την οικονομική ζώνη για το «Δρόμο του Μεταξιού», αλλά και το θαλάσσιο «Δρόμο του Μεταξιού», δηλαδή εμπορικά «μονοπάτια» που χαράσσονται στο χάρτη υπηρετώντας επενδυτικά σχέδια μιας σειράς μονοπωλίων σε διάφορους κλάδους. Ακόμα, το Πεκίνο αναμένει τη «συμβολή» της Τεχεράνης στην κατασκευή «οικονομικών πάρκων», σιδηροδρόμων μεγάλης ταχύτητας, αλλά και μιας σειράς υποδομών. Τέλος, ο Τζινπίνγκ αναγνώρισε το δικαίωμα του Ιράν στην «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας» και επισήμανε ότι η Κίνα πάντα θεωρούσε ότι μόνο μέσω της «διαπραγματευτικής οδού» μπορεί και πρέπει να λυθεί το ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από τη μεριά του, ο Ρουχανί τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι επενδύσεις των Κινέζων επιχειρηματιών στο Ιράν είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενες.

BIETNAM
Εξετάζει «επιλογές άμυνας έναντι της Κίνας»

ΜΑΝΙΛΑ.--

«Το Βιετνάμ εξετάζει διάφορες επιλογές άμυνας, περιλαμβανομένων των νομικών δράσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε προχτές ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ από τη Μανίλα, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη.

«Επιθυμώ να υπογραμμίσω πως το Βιετνάμ θα υπερασπισθεί αποφασιστικά την κυριαρχία και τα νόμιμα συμφέροντά του επειδή η εδαφική κυριαρχία, περιλαμβανομένης της κυριαρχίας στις θαλάσσιες ζώνες και τα νησιά, είναι ιερή», επισήμανε.

Οι σχέσεις Ανόι - Πεκίνου έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά την εγκατάσταση εξέδρας γεωτρήσεων πετρελαίου σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και το «επεισόδιο» που σημειώθηκε μεταξύ ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών. Ακολούθησαν αντι-κινεζικές διαδηλώσεις στο Βιετνάμ που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενους σε εταιρείες κινεζικών συμφερόντων, ενώ η Κίνα απομάκρυνε χιλιάδες πολίτες της από τη χώρα.

Η Κίνα, από τη μεριά της, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η επίμαχη ζώνη είναι μέρος της δικής της επικράτειας και να κατηγορεί το Βιετνάμ ότι καλλιεργεί περιφερειακές εντάσεις. «Τώρα διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, δυσφημώντας την Κίνα στην παγκόσμια σκηνή και διατυπώνοντας παράλογες κατηγορίες εναντίον της», δήλωσε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.

Το Μάρτη, στο διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης προσέφυγαν σε βάρος της Κίνας και οι Φιλιππίνες, αμφισβητώντας τις διεκδικήσεις της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Πρακτορεία μετέδιδαν ότι είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο υποβάλλεται σε διεθνή νομικό έλεγχο για τα θαλάσσια ύδατα.

Η Νότια Κινεζική Θάλασσα έχει τεράστιο φυσικό πλούτο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, αλλά και τους ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Ομίλων που τα τελευταία χρόνια «εισβάλλουν» αποφασιστικά και στην κινεζική και στη βιετναμέζικη αγορά, ευνοημένοι από την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και στις δύο χώρες.

ΣΥΡΙΑ
Νέα ήττα των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ακόμη μία σημαντική στρατηγική νίκη κατάφερε χτες ο συριακός στρατός αφού πέτυχε να σπάσει την πολιορκία που έκαναν εδώ κι ένα χρόνο Σύροι «αντικαθεστωτικοί» και ξένοι μισθοφόροι στην κεντρική φυλακή του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, καθώς με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μπλοκάρισμα των κυριότερων γραμμών ανεφοδιασμού των αντικυβερνητικών δυνάμεων από τη γειτονική Τουρκία.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε και ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του αντιπολιτευόμενου «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο αλλά έχει συχνά καλή πληροφόρηση από τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών. Οπως είπε, τερματίστηκε μετά από 13 μήνες η πολιορκία των φανατικών ισλαμιστών του «Μετώπου Νούσρα» από Σύρους στρατιώτες με την υποστήριξη φιλοκυβερνητικών μαχητών. Ο Ραχμάν διευκρίνισε ότι τεθωρακισμένα «εισήλθαν χτες το πρωί στον περίβολο της φυλακής» και «σφοδρά πυρά ακούγονταν στο εσωτερικό της, γιορτάζοντας την άφιξη των δυνάμεων του τακτικού στρατού». Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον η μόνη οδός ανεφοδιασμού που απομένει στις δυνάμεις που μάχονται το συριακό στρατό και την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ βρίσκεται μεταξύ του Χαλεπίου και της τουρκικής μεθορίου που είναι γνωστή με το όνομα Καστέλο.

Στη διάρκεια αυτών των σφοδρών συγκρούσεων φέρεται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 ισλαμιστές μισθοφόροι και αδιευκρίνιστος αριθμός Σύρων στρατιωτών.

Νωρίτερα, Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης που προωθούσε η Γαλλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να διενεργήσει έρευνα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πιθανότητα διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Συρία από την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ