ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2014
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Συνεχίζονται οι «συνεκπαιδεύσεις» δίπλα σε Ουκρανία - Ρωσία

Ελληνικές μονάδες αποστέλλονται για «ασκήσεις» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε Κριμαία και Ουκρανία (φωτ. από πρόσφατη συνεκπαίδευση της ελληνικής ΠΑ με αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ)

ΓΕΑ

Ελληνικές μονάδες αποστέλλονται για «ασκήσεις» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε Κριμαία και Ουκρανία (φωτ. από πρόσφατη συνεκπαίδευση της ελληνικής ΠΑ με αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ)
Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με δυνάμεις άλλων κρατών, στα πλαίσια της προσπάθειας της εγχώριας αστικής τάξης για γεωπολιτική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας. Σε αυτά τα πλαίσια, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ενεργό συμμετοχή της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (τη συμμετοχή στις οποίες θεωρεί «αδιαμφισβήτητη» και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του), εμπλέκοντας τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε επιχειρήσεις που εγκυμονούν κινδύνους για εμπλοκή ελληνικών μονάδων στις οξυμένες αντιπαραθέσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς αποστέλλονται για «ασκήσεις» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά σε Κριμαία και Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την Πέμπτη 29/5 ως την Τετάρτη 4/6 η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να συμμετάσχει στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014», με αεροσκάφη «F-16», η οποία διοργανώνεται από τη Βουλγαρία και θα διεξαχθεί εντός του FIR Σόφιας. Στην «Thracian Star 2014», θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Ρουμανία. Σκοπό έχει «την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΑ. Οπου «διαλειτουργικότητα» βλέπε το πρόταγμα του ΝΑΤΟ για συνεργασία δυνάμεών του από διαφορετικές χώρες-μέλη του ανά πάσα στιγμή και σε κάθε επιχειρησιακό περιβάλλον, με στόχο την προάσπιση ευρωατλαντικών συμφερόντων στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η άσκηση αυτή αεροπορικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα. Οτι το FIR Σόφιας ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...

Θυμίζουμε δε ότι πρόσφατα η ελληνική ΠΑ συμμετείχε σε δυο ασκήσεις στη Βόρεια Ευρώπη, κοντά σε χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία (ασκήσεις «Unified Vision 2014» και «JAWTEX 2014»).

Εξάλλου, από 20 ως 23 Μάη, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε (με ένα αεροσκάφος «C-130» και έναν παρατηρητή) στην πολυεθνική - πολιτικοστρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2014» που διοργανώθηκε από την Κύπρο και διεξήχθη εντός του FIR Λευκωσίας, στο φόντο και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην άσκηση συμμετείχε (με προσωπικό και μέσα) και το Ισραήλ. Περιελάμβανε δοκιμή του «σχεδίου αντιμετώπισης κρίσης» στη Μέση Ανατολή, άσκηση Ερευνας - Διάσωσης, καθώς και αντιμετώπιση «ασύμμετρων απειλών».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
«Συνεννοήσεις» για υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σε επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες του εξωτερικού βρίσκεται η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, στη γραμμή της κυβέρνησης για πολυεπίπεδη συνεργασία με ιμπεριαλιστικά κέντρα, προς προώθηση ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων, μέσα και από την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, συμμετείχε στη σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών (Chiefs of Εuropean Νavies - CHENS 2014), που διεξήχθη στη Βρετανία (22 - 23/5).

Η σύνοδος CHENS διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 1990 και λαμβάνουν μέρος οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών Πολεμικών Ναυτικών των κρατών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ ενώ προσκαλούνται ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως παρατηρητές ή εισηγητές. Ανάμεσα στους εισηγητές της φετινής συνόδου ήταν και η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μ. Δαμανάκη.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη φετινή σύνοδο ήταν η συμβολή των ναυτικών δυνάμεων στις επιχειρήσεις στην ξηρά (θέμα που παραπέμπει ευθέως στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στους λαούς), η διυπηρεσιακή συνεργασία για τη «θαλάσσια ασφάλεια» (βλ. την προστασία των μονοπωλιακών συμφερόντων) και η διαμόρφωση πολιτικών για τη διατήρηση στελεχών υψηλών προδιαγραφών.

Νωρίτερα, από 12 έως 15 Μάη, διοργανώθηκε από το ΓΕΝ στην Αθήνα η 99η τακτική σύνοδος της Κοινοπραξίας «NATO SEASPARROW». Στην εν λόγω σύνοδο συμμετείχαν στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ, εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας RAYTHEON, καθώς και προσωπικό της Κοινοπραξίας.

Η «NATO SEASPARROW» ιδρύθηκε πριν 44 χρόνια με στόχο να αναπτύξει και να παράγει ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα «ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή για το πολεμικό ναυτικό του ελεύθερου κόσμου από ένα διευρυνόμενο οπλοστάσιο εξελιγμένων όπλων». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Κοινοπραξίας, η συμμετοχή στο πρόγραμμα των δώδεκα προαναφερόμενων χωρών μείωσε το συνολικό κόστος των εξοπλισμών τους σε τέτοια συστήματα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την «τυποποίηση» και «διαλειτουργικότητά» τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εκρινε ως «νόμιμο και συνταγματικό» το «μαύρο» στην ΕΡΤ

Με απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με 15 υπέρ και 10 κατά) έκρινε «συνταγματικό, νόμιμο και μη αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία» το κλείσιμο της ΕΡΤ, τη 12η Ιουνίου του 2013, απορρίπτοντας την αίτηση της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ).

Στην απόφαση της Ολομέλειας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι από τον Ιούλη του 2011, σύμφωνα με το πρόγραμμα «οικονομικής προσαρμογής» της Ελλάδος, οι σταθμοί δημόσιας τηλεόρασης περιελήφθησαν στο σχεδιασμό κατάργησης, συγχώνευσης ή εξυγίανσης «μη απαραίτητων δημοσίων φορέων». Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι από τις Συνταγματικές επιταγές (άρθρο 15) «δεν προκύπτει ότι επιβάλλεται η λειτουργία δημόσιου φορέα ραδιοτηλεοράσης». Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο νομοθέτης «έχει την ευχέρεια, συνεκτιμώντας την οικονομική δυνατότητα του κράτους σε κάθε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να επιλέξει αν, με κριτήριο την αποτελεσματική εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών για τη ραδιοτηλεόραση, είναι αναγκαίο και δυνατόν να ιδρυθεί δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης».

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει ότι η κατάργηση της ΕΡΤ έγινε, πέραν των δημοσιονομικών λόγων, με σκοπό να ιδρυθεί νέος φορέας δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με τον νόμο 4173/2013, ενώ μέχρι τη λειτουργία του νέου φορέα, άρχισε να λειτουργεί μεταβατικός φορέας δημόσιας τηλεόρασης.

Αντίθετα, δέκα σύμβουλοι Επικρατείας μειοψήφησαν, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση της ΕΡΤ και των θυγατρικών της προσκρούει στο άρθρο 15 του Συντάγματος. Η μειοψηφία των 10, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι «ο νομοθέτης δεν επιτρέπεται να καταργήσει το φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και δη επ' αόριστον».

Τουρκικά πλοία στις Κυκλάδες

Συνεχίζονται οι παραβιάσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο. Χτες, πέντε πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην άσκηση «BEYAZ FIRTINA 2014» (η οποία απλώνεται σε ολόκληρο το Αιγαίο) κινήθηκαν εκτός των δεσμευμένων περιοχών της άσκησης και εισήλθαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Κυκλάδων.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα τουρκικά πλοία, καθ' όλη τη διάρκεια του πλου τους. Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της ίδιας άσκησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μέρες, πλοία του τουρκικού ΠΝ εισήλθαν και την προηγούμενη Τρίτη στα ελληνικά χωρικά ύδατα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ