ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες στην Ανατολή και «γέφυρες» σε Ρωσία

Στις εκδηλώσεις για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία έχει προσκληθεί ο Ρώσος πρόεδρος, όπου θα βρεθούν και άλλοι ηγέτες

Η Μέρκελ με τον αυτοανακυρηχθέντα πρωθυπουργό της Ουρκανίας Αρσένι Γιατσενιούκ (δεξιά) και τους προέδρους Γεωργίας και Μολδαβίας
Η Μέρκελ με τον αυτοανακυρηχθέντα πρωθυπουργό της Ουρκανίας Αρσένι Γιατσενιούκ (δεξιά) και τους προέδρους Γεωργίας και Μολδαβίας
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Συνεχίζεται από τις δυνάμεις της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου ο αποκλεισμός της πόλης του Ντονέτσκ στην ομώνυμη επαρχία, που μαζί με αυτήν του Λουγκάνσκ έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Ταυτόχρονα άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων και αμάχων από το μακελειό που ξεκίνησε τη Δευτέρα, με το βομβαρδισμό από μαχητικά αεροσκάφη γύρω από το αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ. Την ίδια ώρα που η αντιδραστική κυβέρνηση αιματοκυλάει το λαό, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο με κυνικό τρόπο δήλωσε: «Θα θέσουμε τέλος στην τρομοκρατία αυτή, ένας πραγματικός πόλεμος διεξάγεται κατά της χώρας μας». Αυτό είπε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild» μαζί με τον πρώην πυγμάχο και νεοεκλεγμένο δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για το αν ήδη δίνει διαταγές στις ένοπλες δυνάμεις, ο Ποροσένκο απάντησε ότι, αφού δεν έχει ορκιστεί, δεν μπορεί ακόμη να δίνει διαταγές, αλλά υπογράμμισε: «Φυσικά, βρίσκομαι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση και μπορώ να πω: Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε επιτέλους. Δε θα επιτρέπουμε πλέον στους τρομοκράτες να απαγάγουν ανθρώπους στο δρόμο και να τους σκοτώνουν, δε θα τους επιτρέψουμε πλέον να καταλαμβάνουν κτίρια και να περιφρονούν το νόμο». Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Κιεβπόστ», ο νέος πρόεδρος πρότεινε αμοιβή 83 δολαρίων τη μέρα σε όσους καταταγούν στον ουκρανικό στρατό για να πάρουν μέρος στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» στην Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος αστός πρόεδρος επιχειρεί να δελεάσει «νέο αίμα», καθώς η σημερινή αμοιβή των στρατιωτών είναι 50 δολάρια το μήνα.

Πάντως οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες και κάτοικοι του Ντονέτσκ και άλλων πόλεων της Ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζονται για ν' αντιμετωπίσουν σφοδρότερη επίθεση τις επόμενες μέρες, φτιάχνουν νέα οδοφράγματα και νέοι κατατάσσονται στις δυνάμεις αυτοάμυνας...

Στη Γερμανία ο «πρωθυπουργός»

Στο Βερολίνο βρίσκεται από χτες ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και έχει συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα πάρει μέρος σε ενεργειακό φόρουμ. Εκτός από τον Γιατσενιούκ, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντήσει και τους προέδρους της Γεωργίας, Γκιόργκι Μαργκβελατσβίλι, και της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα όσα διαμείφθηκαν.

Πρόσκληση Ολάντ σε Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προσκληθεί από το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι την 5η Ιούνη, όπου αναμένεται να συζητήσουν και σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ενας σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε σήμερα ότι η συνάντησή τους θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, την παραμονή των εκδηλώσεων για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη γαλλική πόλη Ντοβίλ. Στις εκδηλώσεις αυτές η γαλλική κυβέρνηση έχει καλέσει επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Η Γαλλία, με αφορμή τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να φέρει νέες κυρώσεις, ακόμα και τη μονομερή ακύρωση μιας διμερούς συμφωνίας για την πώληση 2 ελικοπτεροφόρων πλοίων, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2011 στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Ολάντ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πέτρο Ποροσένκο, για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, τον κάλεσε στις εκδηλώσεις για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις 6 Ιούνη. Επίσης, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της γαλλικής Προεδρίας, τον ενθάρρυνε να προχωρήσει τις πολιτικές και οικονομικές «μεταρρυθμίσεις που περιμένει ο λαός της Ουκρανίας», διαβεβαιώνοντάς τον για τη στήριξη της Γαλλίας.

Η ΕΕ επιμένει στη στήριξη της κυβέρνησης εθνικιστών και φασιστών

Οπως αναμενόταν, στα συμπεράσματα του προχτεσινού Συμβουλίου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η λυκοσυμμαχία επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Στο κείμενο γίνεται λόγος για «στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», χαιρετίζεται η «νομιμότητα του νεοεκλεγέντος προέδρου» και ο «εθνικός διάλογος» που, υποτίθεται, κάνει η κυβέρνηση του Κιέβου. Επίσης δηλώνεται ότι θα στηριχτούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση, ρίχνοντας τα βάρη στο λαό. Σημειώνεται συγκεκριμένα: «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία για τη σταθεροποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης και τη διεξαγωγή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή δημιούργησε μια ειδική ομάδα στήριξης της Ουκρανίας για να βοηθήσει τις ουκρανικές Αρχές να υλοποιήσουν ένα κοινώς συμφωνηθέν ευρωπαϊκό θεματολόγιο μεταρρυθμίσεων, σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη, τους διεθνείς χορηγούς και την κοινωνία των πολιτών. Εκφράζουμε ικανοποίηση για τη δημιουργία της πλατφόρμας διεθνών χορηγών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πρόθεση διεξαγωγής, πριν το καλοκαίρι, μιας συνεδρίασης συντονισμού υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες. Διάφορα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, μεταξύ των οποίων η πρώτη εκταμίευση μακροοικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 1,61 δισ. ευρώ και η υπογραφή της σύμβασης ανάπτυξης του κρατικού μηχανισμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης της Ουκρανίας».

Γίνονται επίσης εκκλήσεις στη Ρωσία να συνεχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα κι εκτοξεύονται απειλές για νέες κυρώσεις.

Η Νορβηγία ακυρώνει ασκήσεις με τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, που είναι μέλος του NATO, ακύρωσε χτες όλες τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες με τη Ρωσία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, λόγω Ουκρανίας. Η υπουργός άμυνας της χώρας, Ινε Ερικσεν Σεράιντε, είπε χαρακτηριστικά: «Μετά από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία συνέβαλε ν' αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η κατάσταση στην Ουκρανία» και πρόσθεσε:

«Βάσει μιας εκτίμησης της κατάστασης στην Ουκρανία και των ρωσικών ενεργειών, η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την αναστολή όλων των διμερών στρατιωτικών δραστηριοτήτων έως το τέλος του 2014».

Πάντως η Νορβηγία θα συνεχίσει τη διμερή συνεργασία σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με τη Ρωσία, όπως και τη συνεργασία σε θέματα τα οποία άπτονται την ασφάλεια των συνόρων.


ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Η τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού αλά Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η Αμερική πρέπει πάντα να ηγείται της διεθνούς σκηνής. Αλλά η αμερικανική στρατιωτική δράση δεν μπορεί να είναι το μόνο, ούτε το πρώτιστο στοιχείο της ηγεσίας μας σε κάθε περίσταση. Επειδή έχουμε το καλύτερο σφυρί, δεν σημαίνει πως κάθε πρόβλημα είναι καρφί», σημείωσε χτες στη διάρκεια κεντρικής ομιλίας του για την περαιτέρω πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ, στη Ν. Υόρκη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κάθε περίπτωση ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θα συνεχίσει να προχωράει μονομερώς σε στρατιωτική δράση και να επεμβαίνει όπου, όποτε και όπως θέλει σε περίπτωση που θεωρήσει ότι διακυβεύονται «εθνικά συμφέροντα» ή «απειλούνται Αμερικανοί» ή «κινδυνεύει η ασφάλεια κάποιας συμμαχικής χώρας οπουδήποτε στον κόσμο». Στην ουσία, δηλαδή, ο πυρήνας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι σταθερός, ανεξάρτητα αν η τακτική «τροποποιείται» ώστε να υπάρχουν οι λιγότερες κατά το δυνατόν απώλειες για τα μονοπώλια και να αποφευχθούν μελλοντικά στρατιωτικά και πολιτικά δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν με τη βρώμικη και καταστροφική επέμβαση το Μάρτη του 2003 στο Ιράκ για τα πετρέλαια...

Ετσι, ο Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι από δω και μπρος η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα βασίζεται κυρίως (αλλά όχι μόνο!) στη «συλλογική δράση με τους συμμάχους στο εξωτερικό» και ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να ηγούνται της διεθνούς πολιτικής σκηνής αποφεύγοντας «ακριβά λάθη» του παρελθόντος. «Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Αμερική βρίσκεται σε κάμψη, ή ότι έχει αποδυναμώσει την ηγεσία της παγκοσμίως είτε διαβάζουν λάθος την ιστορία, ή το κάνουν λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε την πρότασή του προς το Κογκρέσο για τη δημιουργία «Ταμείου κατά της Τρομοκρατίας», με αρχικό ποσό χρηματοδότησης 5 δισ. δολαρίων, ώστε, μεταξύ άλλων, να βοηθηθούν «και συμμαχικές χώρες που αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές απειλές», όπως η Υεμένη, η Λιβύη, το Μάλι, η Σομαλία. Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον «μία νέα πιο διάχυτη απειλή στο στρατιωτικό τομέα, που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή έως το Σαχέλ της Αφρικής».

Συρία, Ουκρανία, Αφρική στις προτεραιότητες

Σημείωσε ως βασικές, πρώτες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής «τη Συρία, την Ουκρανία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική», τονίζοντας ότι «σήμερα η βασική απειλή δεν προέρχεται πλέον από την κεντρική ηγεσία της "Αλ Κάιντα" αλλά από την αποκεντρωμένη "Αλ Κάιντα" και τις συνεργαζόμενες με αυτήν οργανώσεις».

Εκανε ξεχωριστή αναφορά στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνο ορμητήριο τρομοκρατών», αλλά δεν μίλησε ξεκάθαρα για διεύρυνση του μυστικού προγράμματος της CIA για την εκπαίδευση των «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ενόπλων σε γειτονικές χώρες (π.χ. Ιορδανία), όπως αναμενόταν.

Αναφερόμενος στο Ιράν είπε πως για «πρώτη φορά υπάρχει ρεαλιστική ευκαιρία» για μία συμφωνία που θα αντιμετωπίζει πιθανές απειλές από το πυρηνικό πρόγραμμα και θα επιλύσει ειρηνικά το ζήτημα.

Μίλησε για την ανάγκη οι ΗΠΑ «να κοιτάξουν προς την ανατολική Ασία» και να προωθήσουν τις μακρόχρονες προσπάθειες για τη διαπραγμάτευση συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ), διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί τους συμμάχους της που έχουν συνοριακές διαφορές με το Πεκίνο στη Θάλασσα στη Νότια και Ανατολική Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση επέμεινε στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που θα συνδυάζεται, κατά περίπτωση και ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, με «διπλωματικές λύσεις», με το «διεθνές δίκαιο», με διεθνείς συμμαχίες. Ανέφερε ως παράδειγμα άσκησης της αμερικανικής ισχύος, δίχως στρατιωτικό μανδύα, την περίπτωση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την ΕΕ για αντιμετώπιση, όπως είπε, «της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία»... «δίχως να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές Αμερικανών στρατιωτών». Σε επόμενο σημείο παρομοίασε «τις πρόσφατες ενέργειες της Μόσχας με την είσοδο των σοβιετικών αρμάτων μάχης στην Ανατολική Ευρώπη», για να ισχυριστεί ότι σήμερα δεν έχουμε Ψυχρό Πόλεμο και ότι «η ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τη διεθνή άποψη για τα πράγματα βοήθησε αμέσως στην απομόνωση της Ρωσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ