ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεργασίες για ανασχηματισμό και πιο αποτελεσματική αντιλαϊκή πολιτική

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ για το πώς, μετά την υποχώρηση των ποσοστών της στις ευρωεκλογές, θα επανασυσπειρώσει δυνάμεις ώστε να είναι αυτή η δύναμη που θα μπορέσει από τη θέση της κυβέρνησης να συνεχίσει την προώθηση της πολιτικής του ευρωμονόδρομου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού με «νέα» πρόσωπα, κόμματα και κομπρεμί, εντάσσεται και η αναπτυσσόμενη παραφιλολογία περί ανασχηματισμού, ώστε με ένα ανακαινισμένο «προφίλ» να προωθηθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συναποφασιστεί εδώ και καιρό σε επίπεδο ΕΕ.

Για υπουργοποίηση ακούγονται ονόματα όπως αυτά των Μ. Βορίδη, Χρ. Λαζαρίδη και Ανδ. Λοβέρδου (ο τελευταίος σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί και ο έτερος πόλος της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ - Ελιά). Επίσης, αναπαράγονται σενάρια για απομάκρυνση του Γ. Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών (πολλοί βουλευτές της ΝΔ τον στοχοποιούν ως εξιλαστήριο θύμα για την ήττα στις ευρωεκλογές) και μετακίνησή του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει έως τις 6 Ιούνη αν θα παραμείνει στη θέση του ο Γ. Προβόπουλος), μετακίνηση του Κ. Χατζηδάκη στην Κομισιόν ως επιτρόπου από μέρους της Ελλάδας, μετακίνηση σε άλλα υπουργεία των Δ. Αβραμόπουλου και Κ. Αρβανιτόπουλου, ενδεχόμενη απομάκρυνση του Αδ. Γεωργιάδη (κατ' απαίτηση - όπως αναφέρεται - του ΠΑΣΟΚ, αλλά και παραγόντων της ΝΔ), υπουργοποίηση των Γ. Κουμουτσάκου και Αρ. Σπηλιωτόπουλου ως «εξόφληση υποχρέωσης» από μέρους Σαμαρά επειδή κατέβηκαν στις τοπικοδιοικητικές εκλογές κ.λπ.

Αλλά αυτά - όπως και οι συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα - σε τίποτε δεν αφορούν τις ανάγκες του λαού, εφόσον όποιος κι αν υπουργοποιηθεί, όποιο περιτύλιγμα κι αν έχει το κυβερνητικό σχήμα, την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων θα εφαρμόσει.

Για δε την ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, άλλοι λένε ότι πάει για τα μέσα Ιούνη, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι όσο είναι εν εξελίξει η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, δηλαδή έως το τέλος Ιούνη, δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές, καθώς είναι προγραμματισμένα και άτυπα συμβούλια υπουργών στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός θα τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχουν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Νωρίτερα ο Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Παράλληλα, στο εσωτερικό της ΝΔ και συνολικά στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γίνεται συζήτηση για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής και ευρύτερα της πολιτικής στήριξης της κυβέρνησης από τη δεξαμενή των «ανεξάρτητων» βουλευτών, από βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ, καθώς και από τον Γ. Καρατζαφέρη, οι κινήσεις του οποίου παραπέμπουν σε προσπάθεια να παζαρέψει όσο περισσότερο μπορεί το αυριανό του πόστο στην πορεία ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

ΔΗΜΑΡ
Την παραίτησή του θα υποβάλει ο Φ. Κουβέλης

Την παραίτησή του θα υποβάλει στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης, όπως γνωστοποίησε χτες με δήλωσή του, στον απόηχο του κακού εκλογικού αποτελέσματος και της σφοδρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης που πυροδότησε. Μένει να φανεί, βεβαίως, αν τα όργανα του κόμματος θα κάνουν δεκτή την παραίτησή του, με δεδομένη την ευρεία στήριξη που απολαμβάνει από αυτά.

Στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξή μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ (...) Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτησή μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες. Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις».

Αν και πολλά ήταν τα στελέχη της μειοψηφίας που εμμέσως υποδείκνυαν την παραίτηση σαν την πλέον ενδεδειγμένη κίνηση, εντούτοις κανείς δεν είχε προτρέψει άμεσα τον Φ. Κουβέλη να παραιτηθεί.

Δημόσιο διάλογο για το εκλογικό αποτέλεσμα ζητά ο Γρ. Ψαριανός, προκαλώντας οποιοδήποτε στέλεχος της ηγετικής ομάδας επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια συζήτηση. «Επειδή παίζεται ένα παιχνίδι με την ΔΗΜΑΡ, με "σπασμένα τηλέφωνα", διαρροές, λασπολογία, σούπα - μούπες - είπανε - δεν - ξέρω - ποιοι κ.λπ. κ.λπ. Επειδή σεβόμαστε εαυτούς και αλλήλους. Επειδή πρέπει να αναζητηθούν και να συζητηθούν τα αιτία της συντριπτικής ήττας της ΔΗΜΑΡ. Επειδή με σαφήνεια είχαν διατυπωθεί δύο εντελώς διαφορετικές "γραμμές" κι η επικρατήσασα έριξε το πλοίο στα βράχια. Επειδή πρέπει με σαφήνεια να διατυπωθούν απόψεις, διαφωνίες, προτάσεις όχι μόνο "στα όργανα" αλλά, και κυρίως, δημοσίως, θα ήθελα να καλέσω σε δημόσιο διάλογο, όποτε και όπου, τον πρόεδρο του κόμματος ή τον εκπρόσωπο Τύπου ή όποιον από την ηγετική ομάδα», έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ο Γρ. Ψαριανός.

Σχετικά με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και κυρίως για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα άνοιξε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αμέσως μετά από τις εκλογές. Βεβαίως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τα τελευταία χρόνια δεν ανοίγει για πρώτη φορά. Ανοιξε από την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με υπουργό τον Γ. Ραγκούση. Από τότε είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια, ιδιαίτερα την περίοδο της συγκυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο. Τότε οι συζητήσεις διανθίζονταν με τα διλήμματα αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή κυβερνήσεις συνεργασίας, φέροντας πάντα ως πρότυπο το παράδειγμα της Γερμανίας.

Σήμερα, βεβαίως, τόσο το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2012 όσο αυτό των πρόσφατων ευρωεκλογών του 2014 δείχνουν ότι μόνο κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να υπάρξουν. Με αυτό ακριβώς το ζήτημα, δηλαδή την αναγκαιότητα δημιουργίας κυβερνήσεων συνεργασίας, αιτιολογούν και τη συζήτηση που άνοιξε για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, παρουσιάζοντας ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα ως το πλησιέστερο στην απλή αναλογική.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος

Τη συζήτηση αυτή, αλλά και τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αν τελικά αποφασιστεί, δεν μπορεί κανείς να την δει έξω από την πορεία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Ζήτημα το οποίο έχει δρομολογηθεί ήδη πριν τις εκλογές του 2012. Το εγχείρημα της κυβέρνησης Παπαδήμου άνοιξε αυτόν το δρόμο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φαινόταν αδιανόητο. Μόνο το ΚΚΕ μιλούσε για το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές το χλευασμό. Θυμίζουμε επίσης ότι η ΝΔ τότε είχε σηκώσει την αντιμνημονιακή σημαία, προβάλλοντας ένα μείγμα διαχείρισης με πολλά «επεκτατικά» χαρακτηριστικά.

Πολλές από αυτές τις προτάσεις που ενσωματώνονταν στα διάφορα «Ζάππεια» της ΝΔ δε διαφέρουν πολύ από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Αλλωστε, όταν η ΝΔ μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο ΣΥΡΙΖΑ της έκανε κριτική ότι από αντιμνημονιακή δύναμη έγινε μνημονιακή.

Η σημερινή ρευστότητα στο πολιτικό σύστημα και οι διεργασίες που εντάθηκαν μετά από τις ευρωεκλογές είναι αποτέλεσμα όλης της εξέλιξης στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό των δυνάμεων των αστικών πολιτικών κομμάτων, όπως διαμορφώθηκε μετά από την κυβέρνηση Παπαδήμου και με σοβαρό σταθμό τις εκλογές του Μάη και του Ιούνη του 2012.

Στις ευρωεκλογές πήραν μέρος συνολικά 43 κόμματα, ο κατακερματισμός είναι μεγάλος. Το δε αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εντείνει τις διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με δεδομένο ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές δε διαμορφώνει πολλές εναλλακτικές επιλογές διακυβέρνησης. Αλλωστε το βασικό ζητούμενο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος είναι το πώς θα εξασφαλίζονται σταθερές κυβερνήσεις που θα εκφράζουν πλατιά λαϊκή στήριξη.

Εργαλείο ο εκλογικός νόμος

Ο εκλογικός νόμος μπορεί ν' αποτελέσει εργαλείο στην αναμόρφωση, επειδή ακριβώς επιδρά στη διαμόρφωση των διλημμάτων για την ανάδειξη κυβέρνησης. Επιδρά στη στάση των λαϊκών δυνάμεων, μαζί βεβαίως με άλλους παράγοντες, για την ανάδειξη, μέσω της ψήφου, τέτοιου συσχετισμού στο κοινοβούλιο, ώστε να αναδεικνύονται οι κυβερνήσεις που έχει ανάγκη το σύστημα.

Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θ' αξιοποιηθεί ώστε να μπαίνει ήδη στην προεκλογική αντιπαράθεση το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Υπάρχουν εκλογικά συστήματα στην Ευρώπη που είναι προϋπόθεση και υποχρεωτική η δήλωση εκ των προτέρων για ένα κόμμα ποιο κυβερνητικό σχήμα θα στηρίξει, σε ποιο συνασπισμό κομμάτων θα συμμετάσχει. Τα εκβιαστικά, βεβαίως, τρομοκρατικά διλήμματα προς το λαό θα συνεχίζονται, όπως το «σταθερότητα ή χάος» των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή το «ΣΥΡΙΖΑ ή λιτότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεχίζονται και οι πλαστές διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό επίπεδο, συσκοτίζοντας τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, που είναι: Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες, από τη μια μεριά, και η αστική τάξη και οι σύμμαχοί της από την άλλη.

Εχει ενδιαφέρον η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που, αν και διακηρύσσει την «άδολη απλή αναλογική», δεν καλοβλέπει την εφαρμογή αναλογικού συστήματος πριν γίνει ο ίδιος κυβέρνηση. Τα στελέχη του μιλούσαν τις προηγούμενες μέρες για κατάκτηση της αυτοδυναμίας με 35%, ενώ στους μετεκλογικούς εκβιασμούς, απευθυνόμενα στο ΚΚΕ, έθεταν το δίλημμα ότι: «Οποιος κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα (sic) θα τον πατήσει το τρένο!».

O ΣΥΡΙΖΑ θέτει ότι δεν μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις και να κάνει ενέργειες για τη διαχείριση του χρέους, το διορισμό επιτρόπου στην ΕΕ και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς συναίνεση. Αν και αυτή η ατζέντα αξιοποιείται με στόχο να πιέσει προς εκλογές, εν τούτοις στην πραγματικότητα έχουν πέσει συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι ενός διαλόγου. Πυκνώνουν παράλληλα οι εκκλήσεις και οι πιέσεις από εκπροσώπους του κεφαλαίου για «εθνική συνεννόηση».

Πώς θα εξελιχτεί το ζήτημα θα το δούμε. Χρειάζεται όμως ετοιμότητα από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, γιατί το σίγουρο είναι ότι αυτές οι διεργασίες συνοδεύονται από διάφορα αντιλαϊκά σενάρια. Χρειάζεται λοιπόν να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία και το κίνημα η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική προσμονή μιας κυβερνητικής εναλλαγής.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ