ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 26 Μάη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Σημαντική ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων

Με αυξομειώσεις στη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν χτες οι ευρωεκλογές στις 28 χώρες - μέλη της ΕΕ (σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΕ η συνολική συμμετοχή ήταν στο 43,11%). Η μικρότερη συμμετοχή σημειώθηκε σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης με τη Σλοβακία να έχει 13%, την Τσεχία 19,50% και τη Σλοβενία 20,96% και η μεγαλύτερη στο Βέλγιο, όπου υπήρχαν και βουλευτικές εκλογές. Από ό,τι φαίνεται, η μικρή συμμετοχή γενικά δείχνει και την απαξίωση που υπάρχει στην ίδια τη λυκοσυμμαχία. Βεβαίως, το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αύξηση ακροδεξιών, φασιστικών αντιδραστικών δυνάμεων σε μια σειρά από χώρες με πρώτη τη Γαλλία και τη νίκη του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λε Πεν, δείχνει ότι η αντίθεση εκφράζεται σε λάθος και αντιδραστική κατεύθυνση. Αναφέρουμε την εικόνα που υπήρχε έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Πρωτιά της Λε Πεν

Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λε Πεν με βάση τα exit poll φερόταν να συγκεντρώνει 25% (έναντι 6,3% το 2009), το «δεξιό» UMP (του πρώην πρωθυπουργού Ν. Σαρκοζί) 20% (έναντι 27,8%) και το PS του Φρανσουά Ολάντ γύρω στο 15% (έναντι 16,48%). Στο «Μέτωπο της Αριστεράς», έδιναν 6,5% (7% το 2009). Η αποχή υπολογιζόταν στο 57%.

Στη Γερμανία

Την παραμονή στην πρώτη θέση, παρά την πιθανή μείωση της εκλογικής τους δύναμης κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες, φαίνεται πως εξασφάλιζαν με ποσοστό περίπου 36% (σύμφωνα με τα έξιτ πολς του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD) οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ. Οι «Σοσιαλδημοκράτες» (SPD), αφού φαινόταν να αυξάνουν την εκλογική τους δύναμη στην Ευρωβουλή με επτά ποσοστιαίες μονάδες και να αγγίζουν το 27,5%. Στην τρίτη θέση παραμένουν οι Πράσινοι με 10,5% και το «Κόμμα της Αριστεράς» τέταρτο με 7,8%. Το γερμανικό δίκτυο ARD μετέδιδε ως σίγουρη την (για πρώτη φορά) εκπροσώπηση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της «Εναλλακτικής Επιλογής για τη Γερμανία» (AfD), καθώς φαινόταν να παίρνει ποσοστό 6,5%.

Οσον αφορά στο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) φαίνεται πως είχε εξασφαλίσει την καθοδική του πορεία, καθώς το ποσοστό τους φερόταν πως έπεφτε στο 3,1% από 11% των ευρωεκλογών του 2009 και να εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές. Η συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων στις ευρωκάλπες έφθασε το 48%, ενώ το 2009 είχε περιοριστεί στο 43,3%.

Πρώτο το Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας

Προβάδισμα στο ευρωσκεπτικιστικό αντιμεταναστευτικό «Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας» (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ με 27% έδιναν τα τελευταία έξιτ πολς, λίγες ώρες πριν την χτεσινοβραδινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της περασμένης Πέμπτης με τους «Εργατικούς» με 26% να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής στη δεύτερη θέση και τους συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέβιντ Κάμερον 22% να περιορίζονται στην τρίτη με διαφορά περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το πρώτο κόμμα...

Την τέταρτη θέση φαινόταν πως θα κατακτήσουν οι «Πράσινοι» με 10%, ενώ οι «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες» του Νικ Κλεγκ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Κάμερον στην πέμπτη θέση με 9% . Η συμμετοχή των Βρετανών ήταν στο 36%.

Τέταρτοι οι ακροδεξιοί στην Ολλανδία

Τα ολλανδικά ΜΜΕ εστίασαν το ενδιαφέρον των ευρωεκλογών που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη χώρα τους στη μείωση της εκλογικής δύναμης των ακροδεξιών και στην τέταρτη θέση που φάνηκε να εξασφαλίζει το νεοναζιστικό/αντιμεταναστευτικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς με 12,2%.

Αντίθετα, ενισχυμένα εμφανίστηκαν τα κόμματα που στηρίζουν πιο άμεσα την ΕΕ των μονοπωλίων. Το κόμμα των αριστερών φιλελεύθερων Democrats 66 (D66) έδειχνε να παίρνει 15,6% και να εξασφαλίζει την πρώτη θέση και το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 15,2%. Την τρίτη θέση φαινόταν πως θα καταλάβει το δεξιό «Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας» (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 12,3%.

Η συμμετοχή των Ολλανδών ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 37%, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις ευρωεκλογές του 2009.

Προβάδισμα των ρατσιστών στη Δανία

Προβάδισμα περίπου τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έδιναν τα τελευταία έξιτ πολς στο αντιμεταναστευτικό «Λαϊκό Κόμμα της Δανίας», που φαινόταν να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές με ποσοστό 24,9%.

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι DR της Δανίας, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας θα έχει πλέον στην ευρωβουλή τρεις έδρες, (σε σύνολο 13) έναντι μίας που είχε μέχρι πρότινος. Το κυβερνών κόμμα των «Σοσιαλδημοκρατών» βρίσκεται στο 20,5%, γεγονός που σημαίνει ότι θα διαθέτει επίσης τρεις έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, από τέσσερις που είχε στις ευρωεκλογές του 2009.

Σε άλλες χώρες:

Στην Αυστρία σύμφωνα με τα έξιτ πολς που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι ORF και το ειδησεογραφικό πρακτορείο APA: Το OVP, το οποίο είχε κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2009 με ποσοστό 30%, φέτος πέφτει στο 27,1% - 27,9%%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO), ο εταίρος του OVP στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραμένουν σταθεροί γύρω στο 24%. Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) έρχεται τρίτο με ποσοστό περίπου 20%, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, όπου είχε συγκεντρώσει μόνο 13%. Η συμμετοχή έφτασε το 45%.

Στην Πορτογαλία, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα φερόταν να συγκεντρώνει 30% - 36%, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχει το PSD (Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) και το CDS 25%-29%. Η αποχή υπολογιζόταν στο 61% - 66%.

Στην Ισπανία, δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έφεραν το PP (Λαϊκό Κόμμα) να συγκεντρώνει 33,8% και να εκλέγει 21 ή 22 βουλευτές (από 24) ενώ το PSOE να συγκεντρώνει 25,7% και 15 ή 16 βουλευτές (από 23).

Στην Κύπρο, με καταμετρημένο το 100% έλαβαν: ΔΗΣΥ 37,78%, ΑΚΕΛ 26,87%, ΔΗΚΟ 10,86%, ΕΔΕΚ 7,69%, Συμμαχία Πολιτών 6,78%, Μήνυμα Ελπίδας 3,83%, ΕΛΑΜ 2,69%, Δράση - Eylem 0,85%, Αλλοι 2,86%. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 43%.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δολοφονίες, αποχή και μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος

Προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή από την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που συνέχισε ωστόσο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ανεξαρτητοποιήθηκαν και μάλιστα χτες προχώρησαν και στην ένωσή τους και τη συγκρότηση της λεγόμενης «Νέας Ρωσίας» ως ανεξάρτητου κράτους. Στις επιχειρήσεις που έγιναν σε αυτές τις περιοχές υπήρξαν απώλειες και από την πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου και από την πλευρά των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, όμως κάλπες στήθηκαν σε ελάχιστα τμήματα.

Η ίδια η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών αναγνωρίζει ότι η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε γύρω στο 40% ενώ ακόμα και στο Κίεβο κινήθηκε ακόμα χαμηλότερα. Σύμφωνα με τα exit polls ξεκάθαρος νικητής και μάλιστα από τον πρώτο γύρο με ποσοστά από 56 έως 57,3% εμφανίζεται ο «βασιλιάς της σοκολάτας», Πέτρο Ποροσένκο, ο μεγαλοκαπιταλιστής που εκτός από τη σοκολατοβιομηχανία «Ροσέν» κατέχει και αυτοκινητοβιομηχανία και μέσα ενημέρωσης, έχει τη στήριξη της Γερμανίας και φέρεται να είναι ο γεφυροποιός με τη Ρωσία. Ακολουθεί η Γιούλια Τιμοσένκο, υποψήφια του κυβερνητικού κόμματος «Μπατίβτσινα» (Πατρίδα), πρώην πρωθυπουργός και «βασίλισσα του αερίου» με 12,9%.

Οσο για τη συναπόφαση των επαρχιών της ανατολής για τη δημιουργία του νέου κράτους, της Νέας Ρωσίας, όπου η πρώτη του απόφαση είναι η συγκρότηση στρατού ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από τις δυνάμεις του Κιέβου, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμία αντίδραση είτε από την κυβέρνηση είτε από τη ρωσική κυβέρνηση.

Θάνατος Ιταλού δημοσιογράφου το Σάββατο

Ο Ιταλός φωτορεπόρτερ Αντρέα Ρονκέλι, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου «Cesura» και εργαζόταν γι' αυτό, σκοτώθηκε το Σάββατο στο χωριό Αντρέεβκα, κοντά στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας μαζί με τον διερμηνέα του Αντρέι Μιρόνοφ, ρωσικής καταγωγής με ιταλικό διαβατήριο, επιβεβαίωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι σοροί των δύο ανδρών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Σλαβιάνσκ. Μέλη της οικογένειας του Ρονκέλι θα μεταβούν σήμερα στο Κίεβο για την αναγνώριση της σορού του.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι οι δύο άνδρες δέχτηκαν επίθεση με βλήματα όλμων. Ο 30χρονος Ρονκέλι από την Πιατσέντσα της βορειοανατολικής Ιταλίας ζούσε μεταξύ Μόσχας και Μιλάνου και συνεργαζόταν με πολλά μέσα ενημέρωσης. Ο Ρονκέλι βρισκόταν στο Ντονέτσκ μαζί με τον διερμηνέα του εδώ και αρκετές μέρες.

Πέθανε ο Β. Γιαρουζέλσκι

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε χτες Κυριακή ο πρώην Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο στους λεμφαδένες. Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι ηγήθηκε της Πολωνίας από το 1981 που κήρυξε στρατιωτικό νόμο, όταν στη συγκεκριμένη χώρα είχε ενταθεί η προσπάθεια της ανατροπής του σοσιαλισμού με αιχμή του δόρατος τη λεγόμενη συνδικαλιστική οργάνωση «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα, που χρηματοδοτούνταν πλουσιοπάροχα από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το 1989 ξεκίνησε διάλογο με την «Αλληλεγγύη» και η στάση του συνδέεται συνολικά με τη στάση του κόμματος του οποίου ηγούνταν, του Ενιαίου Εργατικού Κόμματος και τους συμβιβασμούς που έκανε. Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι ανέλαβε τη θέση του Α' Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών και ταυτόχρονα αρχηγός του Στρατιωτικού Συμβουλίου Εθνικής Σωτηρίας το 1988. Το 1990 παραιτήθηκε από το αξίωμα του Προέδρου της Πολωνίας, συνεχάρη τον διάδοχό του στην Προεδρία Λεχ Βαλέσα και αποχαιρέτησε τους Πολωνούς, ζητώντας συγγνώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ