ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ» - ΒΟΛΟΣ
Εβαλαν φρένο σε νέα μείωση των μισθών

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» χαιρετίζει την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης

Το εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» στο Βόλο
Το εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» στο Βόλο
Φρένο στις αξιώσεις της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας του σωματείου να παρατείνουν τις μειώσεις στους μισθούς στη Χαλυβουργία του Βόλου, έβαλαν οι εργαζόμενοι. Σε ψηφοφορία που έκαναν την Παρασκευή, μετά από Γενική Συνέλευση, απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας για νέα τετράμηνη παράταση των μειώσεων στους μισθούς κατά 12,5% από την τελευταία επιχειρησιακή και γύρισαν την πλάτη στην πλειοψηφία του σωματείου, που προσπάθησε με εκβιασμούς να «περάσει» την πρόταση. Από τους 182 εργαζόμενους που συμμετείχαν στη Συνέλευση, οι 105 ψήφισαν κατά των μειώσεων και 77 υπέρ.

Οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας απείλησαν για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους ότι, αν δε δεχτούν να δουλεύουν με μειωμένους μισθούς, ο Μάνεσης θα επιβάλλει χειρότερους όρους, με ατομικές συμβάσεις. Είναι οι ίδιοι που πρότειναν στην εργοδοσία να μειωθούν οι μισθοί των συναδέλφων τους κατά 8% με νέα επιχειρησιακή σύμβαση, δίνοντας χώρο στον Μάνεση να κλιμακώσει την επίθεση, επικαλούμενος και την κωλυσιεργία στην εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση του κόστους Ενέργειας.

Από τις αρχές της βδομάδας, ο Μάνεσης έβγαλε την πλειοψηφία του προσωπικού σε αναγκαστική (κανονική) άδεια, με τη δικαιολογία ότι δεν έχει «σκράπ» και μέχρι να προμηθευτεί ξανά. Πρόκειται για κοροϊδία και ωμό εκβιασμό, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συρθούν σε νέα συνέλευση και να κάνουν αποδεκτή την εργοδοτική πρόταση. Μέσω του σωματείου, μάλιστα, η εργοδοσία διέδιδε ότι διαθέτει και «σχέδιο Β».

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» χαιρετίζει τη γενναία απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των χαλυβουργών του Βόλου και σημειώνει: «Οι χαλυβουργοί εργάτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά το "όχι" τους θα πέσουν πάνω τους σαν τα σκυλιά ο μηχανισμός της εργοδοσίας, ΜΜΕ και "συνδικαλιστές", τους οποίους ξέρουν πάρα πολύ καλά για το ρόλο που έπαιξαν μέχρι σήμερα. Ολοι αυτοί με εκβιαστικά διλήμματα, τρομοκρατία και απειλές θα προσπαθήσουν να αλλάξουν το "όχι" των χαλυβουργών σε επόμενη Γενική Συνέλευση, όπως έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν και όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στην ΑΓΕΤ.

Καλούμε τους χαλυβουργούς με ταξική ενότητα να αποκρούσουν όλο αυτό τον ενιαίο μηχανισμό και να υπερασπιστούν την τιμή τους. Αρκετά μέχρι σήμερα οι χαλυβουργοί έχουν σκύψει το κεφάλι. Ηρθε η ώρα να οργανώσουν την αντίστασή τους με αγώνα που να στοχεύει στην καρδιά που δημιουργεί τα προβλήματά τους. Σ' αυτόν τον αγώνα δε θα 'ναι μόνοι τους.

Το Συνδικάτο Μετάλλου, όπως σταθερά και αταλάντευτα έκανε μέχρι σήμερα (κάτι που το ξέρουν πολύ καλά οι χαλυβουργοί), θα είναι στο πλευρό των χαλυβουργών με όλες του τις δυνάμεις, ταξικά αλληλέγγυο στον αγώνα που θα δώσουν για την ενιαία επίθεση που δέχονται, όπως και όλη η εργατική τάξη, από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ».

Παρεμβάσεις για τη σύμβαση στoν όμιλο «Aldemar»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ταξικών δυνάμεων στη Ρόδο για την προσπάθεια του ομίλου «Aldemar» να επιβάλλει στα ξενοδοχεία του ατομική σύμβαση με τον κατάπτυστο όρο ότι για να προσληφθεί ένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι γραμμένος σε κάποιο σωματείο. Από χτες, κλιμάκιο της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, μαζί με συνδικαλιστές της τοπικής Γραμματείας, διοργανώνουν εξορμήσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς του νησιού.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από συνδικαλιστές - μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, έκανε την περασμένη Παρασκευή παρέμβαση στην επιθεώρηση εργασίας, όπου κατέθεσε γραπτή καταγγελία μαζί με αντίγραφο της απαράδεκτης ατομικής σύμβασης. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να οριστεί τριμερής συνάντηση.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έθεσαν το ζήτημα στη συνεδρίαση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και, μαζί με το προεδρείο του, επισκέφτηκαν τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσαν για τη στάση της εταιρείας. Ο εισαγγελέας έχει καλέσει εκπροσώπους της «Aldemar» να δώσουν εξηγήσεις σήμερα, Τετάρτη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένας ηλεκτρολόγος - συντηρητής καταπλακώθηκε από ασανσέρ την περασμένη Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Eden Roc» στη Ρόδο, την ώρα που προσπαθούσε να το επισκευάσει, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στην ωμοπλάτη και διπλό κάταγμα στο πόδι.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ αναφέρει σχετικά: «Η συγκεκριμένη εργασία απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο που έχει την εκπαίδευση και την πείρα να την εκτελέσει με ασφάλεια, όμως οι μεγαλοξενοδόχοι ζυγίζουν τη ζωή του εργάτη με το κόστος των μέτρων ασφαλείας κι έτσι στο όνομα της "περικοπής του κόστους" ή αλλιώς της αύξησης του ποσοστού κέρδους πέφτουν κορμιά (...) Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την Αθήνα υπηρετούσαν το 2013 μόλις 30 τεχνικοί επιθεωρητές. Στην περιοχή μας φυσικά δεν υπάρχει ούτε ένας!»

Εως αύριο η απόφαση για τις καθαρίστριες

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να βγει η απόφαση του Αρείου Πάγου για το αίτημα της κυβέρνησης να ακυρωθεί η απόφαση του πρωτοδικείου, που επιβάλλει την προσωρινή επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Η προσφυγή της κυβέρνησης εκδικάστηκε χτες, ενώ οι καθαρίστριες, για άλλη μια μέρα, πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου και αργότερα έγινε νέα συγκέντρωση έξω από τον Αρειο Πάγο. Το απόγευμα επέστρεψαν στο υπουργείο και η αστυνομία έκανε χρήση χημικών, προκειμένου να γίνει κανονικά η τελετή παράδοσης - παραλαβής μετά τον ανασχηματισμό.

Ο

ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΔΕΗ: Απεργία πραγματοποίησαν στις 7 - 8 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» (αναλαμβάνει έργα στα δίκτυα της ΔΕΗ και της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ στις περιοχές Αθήνα και Πειραιά). Διεκδικούν τα δεδουλευμένα έως και τον Μάρτη, από εδώ και στο εξής οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους. Η απεργία αποφασίστηκε σε συνέλευση, με μυστική ψηφοφορία στο χώρο δουλειάς. Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 95%) ψήφισε υπέρ και η συμμετοχή ήταν καθολική. Κανείς δεν πήγε για δουλειά, εκτός από το προσωπικό ασφαλείας, το οποίο ορίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Σωματείου και των εργαζόμενων. Επιπλέον, η πλειοψηφία των εργαζόμενων βρισκόταν το πρωί στο εργοτάξιο για να περιφρουρήσει την απεργία.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο επάγγελμα -με την προσπάθεια επαναφοράς των εξετάσεων- καθώς και το ασφαλιστικό, τα ΔΣ των Λογιστών Αθήνας και Πειραιά καλούν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 12 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ: Αύριο Πέμπτη θα συνεχιστεί στην Πάτρα η δίκη για τους πυροβολισμούς εναντίον δεκάδων μεταναστών εργατών γης, στις 17Απρίλη 2013, στη Νέα Μανωλάδα. Η δίκη διακόπηκε την Παρασκευή για διαδικαστικούς λόγους. Για την υπόθεση κατηγορούνται τέσσερα άτομα. Από τους πυροβολισμούς είχαν τραυματιστεί 28 αλλοδαποί εργάτες στις καλλιέργειες φράουλας, όταν μαζί με άλλους, συνολικά 200 μετανάστες, συγκεντρώθηκαν στη Νέα Μανωλάδα, ζητώντας τα δεδουλευμένα περίπου έξι μηνών. Στο πλευρό των μεταναστών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην ετήσια Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15 Ιούνη, στις 10 το πρωί, στον 1ο όροφο του ΕΚ Θεσσαλονίκης, απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων.

«ΑΡΓΟΣ» - ΠΑΤΡΑ: Εικοσιένας εργαζόμενοι του πρακτορείου διακίνησης εφημερίδων και περιοδικών «ΑΡΓΟΣ» βρίσκονται στον αέρα χωρίς απασχόληση και μεθοδεύεται η απόλυσή τους, αφού έχουν μεταφερθεί όλα τα έντυπα που διακινούσε η «Αργος» Πάτρας στην «Ευρώπη» Πάτρας, χωρίς όμως να μεταφερθούν και οι εργαζόμενοι. Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Τύπου Χάρτου νομού Αχαΐας. Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι θα ανοίξει νέα μεταφορική εταιρεία και ότι θα τους μεταφέρει εκεί, όταν και όποτε ανοίξει. Αυτό συνιστά βλαπτική μεταβολή για τους εργαζόμενους, αφού δε θα εργάζονται στο ίδιο αντικείμενο, ενώ τους χρωστάει και μηνιάτικα.

ΕΚ ΛΑΥΡΙΟΥ: Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, στα 85 χρόνια από τη μεγάλη απεργία των Μεταλλωρύχων του 1929 και στα 50 χρόνια από την απεργία των Κλωστοϋφαντουργών του 1964, συνεχίζει τους ιστορικούς περιπάτους. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει παρουσίαση ταινιών σε γειτονιές της Λαυρεωτικής, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Οσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στους ιστορικούς περιπάτους και στις εκδηλώσεις, να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 6977251044, 6974010107, 6984100284.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συμπαράσταση σε απολυμένο δημοτικό αστυνόμο που ξεκίνησε απεργία πείνας την Παρασκευή 6 Ιούνη μπροστά στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης δηλώνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασίας Εργαζομένων του Δήμου. Στο πλευρό του βρέθηκε επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Δελής. Χτες τον επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

ΛΑΡΙΣΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ για την διόγκωση της ανεργίας και την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης των ανέργων, έκανε αντιπροσωπεία του ΕΚ Λάρισας και σωματείων της δύναμής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ