ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΣΟ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ NAKLIYAT - IS
Διάσκεψη αλληλεγγύης στους ανθρακωρύχους της Τουρκίας

Θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Ιούνη

Η αφίσα της ΠΣΟ για τη διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
Η αφίσα της ΠΣΟ για τη διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
Διεθνή διάσκεψη αλληλεγγύης στους ανθρακωρύχους της Τουρκίας διοργανώνουν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το τουρκικό συνδικάτο Nakliyat - Is, στις 18 Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη. Η διάσκεψη γίνεται με αφορμή την έκρηξη που έγινε στις 13 Μάη στα ανθρακωρυχεία της Σόμα, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 300 ανθρακωρύχοι και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν.

Η ΠΣΟ απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα από όλο τον κόσμο να πάρουν μέρος στη διάσκεψη. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Δεκάδες επαγγελματικά θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν στη διάρκεια του χρόνου στα ορυχεία της Τουρκίας και όλου του κόσμου. Οι λόγοι είναι ξεκάθαροι: Η ατομική ιδιοκτησία πάνω στο ορυχείο και η προσανατολισμένη στα κέρδη πολιτική, που περικόπτει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την περιοδική συντήρηση των εγκαταστάσεων, η εγκληματική έλλειψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας και η εντατικοποίηση της δουλειάς. Η τραγωδία στη Σόμα είναι ένα έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη».

Η ΠΣΟ και η Nakliyat - Is καλούν τα συνδικάτα από όλο τον κόσμο σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Ιούνη και ακόμη: Να σταθούν αλληλέγγυοι στους ανθρακωρύχους της Σόμα και στην τουρκική εργατική τάξη. Αυτό το έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη δεν πρέπει να συγχωρεθεί ούτε να ξεχαστεί. Να συζητήσουν την απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτό το φοβερό έγκλημα. Να απαιτήσουν σύγχρονα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων σε κάθε εργασιακό χώρο. Να παλέψουν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την ατομική ιδιοκτησία σε φυσικούς πόρους.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη και εξορμήσεις για το διήμερο στο ΦΙΞ

Παιδιά Ελλήνων και μεταναστών δίπλα δίπλα σε προηγούμενο διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ στο ΦΙΞ
Παιδιά Ελλήνων και μεταναστών δίπλα δίπλα σε προηγούμενο διήμερο εκδηλώσεων του ΚΚΕ στο ΦΙΞ
Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιούνη, στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, θα γίνει το πολιτικό - πολιτιστικό διήμερο εκδηλώσεων Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, που διοργανώνει για 14η χρονιά φέτος η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Οι Κομματικές Οργανώσεις σχεδιάζουν πρόγραμμα εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και πλατείες, με στόχο να φτάσει πλατιά το κάλεσμα του διημέρου: «Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου».

Χτες, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έκαναν εξόρμηση στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Στα σχολεία της Γκράβας παιδιά Ελλήνων και μεταναστών κάθονται στα ίδια θρανία, μοιράζονται τα ίδια όνειρα, αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες. «Τα προβλήματά μας είναι ίδια», υπογραμμίζουν και διαβεβαιώνουν πως το δηλητήριο του ρατσισμού δεν έχει θέση μεταξύ τους.

Στις εκδηλώσεις του διημέρου θα πάρουν μέρος μεταναστευτικές κοινότητες, που θα παρουσιάσουν τραγούδια και χορούς από τις πατρίδες τους. Προκειμένου να οργανωθεί η συμμετοχή τους, η ΚΟΑ έχει καλέσει τις κοινότητες των μεταναστών σε σύσκεψη, την Κυριακή στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Μέχρι στιγμής, συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν αποφασίσει ο Ελληνοβουλγαρικός Σύνδεσμος Πολιτισμού «Rodina», το πολυφωνικό συγκρότημα από την Αλβανία «Lot Courbet» και το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος».

Στημένο συνέδριο από την πλειοψηφία στο ΕΚ Γιαννιτσών

Καταγγελία της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ

Τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα», με αφορμή την απόφαση να προχωρήσουν εσπευσμένα σε έκτακτο συνέδριο σήμερα και αύριο για την εκλογή νέας διοίκησης, ενώ απομένουν άλλα δύο χρόνια μέχρι να εξαντληθεί η θητεία της.

Η πλειοψηφούσα παράταξη στη διοίκηση του ΕΚ Γιαννιτσών, που προέκυψε από συνέδριο το Φλεβάρη του 2013, αποτελείται από συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και κάποιους που μεταπήδησαν πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, επικαλούμενοι την «εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης», η οποία προφανώς διαταράσσεται από την παρουσία των τριών εκλεγμένων της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας» στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.

Στην πραγματικότητα, ενοχλούνται - και το παραδέχονται - από το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο ΔΣ πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων σε κάθε κλάδο δουλειάς και αποκαλύπτουν τις συνδιαλλαγές των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστών με τους εργοδότες («Ακκάς» - «Ελληνική Υφαντουργία», «Carrefour» κ.ά.).

Οπως προκύπτει από τις εξελίξεις, η πλειοψηφούσα παράταξη, από την επομένη του τελευταίου συνεδρίου, σχεδίαζε πώς θα πετάξει το ΠΑΜΕ έξω από τη διοίκηση. Ετσι, στις αρχαιρεσίες των σωματείων που ακολούθησαν, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διαμορφώσει βολικούς συσχετισμούς, διαγράφοντας από τα μητρώα δεκάδες εργαζόμενους, αποκλείοντας συνδυασμούς που συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ και διαλύοντας σωματεία.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπάλληλων, όπου διέγραψαν τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του και απέκλεισαν με παράνομες διαδικασίες και χωρίς καμία εξήγηση το 60% των εργαζομένων που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Παράταξης» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ). Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες του Σωματείου είχαν ψηφίσει περίπου 630 εργαζόμενοι και στις φετινές μόλις 80, αφού η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ διέγραψε τους υπόλοιπους.

Σημειώνουμε ότι στο τελευταίο συνέδριο του ΕΚ Γιαννιτσών συμμετείχαν περίπου 50 αντιπρόσωποι, ενώ στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει το Σαββατοκύριακο εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν μετά βίας 28-30.

«Αποδεικνύεται στην πράξη ποιος είναι με το κεφάλαιο και ποιος με τους εργάτες. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι το ίδιο επικίνδυνος με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και έχει τη σφραγίδα της ΕΕ», σημειώνει η «Ταξική Αγωνιστική Ενότητα» σε ανακοίνωσή της. Καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν στην αλλαγή των συσχετισμών, να μη νομιμοποιήσουν τις μεθοδεύσεις τους, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, για να αποκτήσουν προοπτική οι αγώνες της εργατικής τάξης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Σωπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις υπόγειες συμφωνίες

«Σιγήν ιχθύος» τηρούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις, που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του για τις συμφωνίες που κάνουν με πρώην στελέχη και παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, όπως η παράταξη ΕΜΕΙΣ στη ΓΣΕΕ, επικεφαλής της οποίας είναι το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος. Η συνδιαλλαγή, με στόχο να μοιράσουν τις καρέκλες στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, ήρθε στο φως από επιστολή του ίδιου του Φωτόπουλο προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δημοσιοποίησε ο «Ριζοσπάστης».

Η επιστολή αναφέρει ότι η παράταξη του Φωτόπουλου έχει συμφωνήσει με δύο παρατάξεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, να τις πριμοδοτήσει με αντιπροσώπους, προκειμένου να βγάλουν έδρες στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ και στην Εξελεγκτική Επιτροπή. Τις μηχανορραφίες πίσω από την πλάτη των εργαζόμενων κατήγγειλαν προχτές από το βήμα του συνεδρίου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ομως, ούτε και τότε υπήρξε καμιά αντίδραση.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το συνέδριο, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΕΑΜΕ (η παράταξη του Φωτόπουλου στη ΓΕΝΟΠ εμφανίζεται με άλλο όνομα) απέκλεισαν την πρώτη μέρα τους αντιπροσώπους έξι σωματείων που αριθμούν περί τα 4.000 μέλη, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους στην Ομοσπονδία. Τελικά, χτες οι αντιπρόσωποι έγιναν δεκτοί, κερδίζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει κατά της απόφασης αποκλεισμού τους.

Επίσης, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ, παραβιάζοντας την απόφαση του προηγουμένου 35ου συνεδρίου, αρνήθηκε να κάνει δεκτή την ένταξη των δύο κλαδικών σωματείων στην Ενέργεια (Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας). Η στάση της πλειοψηφίας την πρώτη μέρα για το ζήτημα των σωματείων προκάλεσε την αντίδραση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, οι οποίες αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ