ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΥΛΕ
Συμμαχίες για ιδιωτικοποίηση με άλλον τρόπο στο λιμάνι

Σύσκεψη χτες με φορείς που τάσσονται υπέρ της μακρόχρονης παραχώρησης των υποδομών του ΟΛΠ ΑΕ έναντι της πώλησης των μετοχών

«Οχι Γιάννης, Γιαννάκης» είναι για τα συμφέροντα ρου λαού η αξιοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ όπως προτείνει η ΟΜΥΛΕ και άλλοι φορείς
«Οχι Γιάννης, Γιαννάκης» είναι για τα συμφέροντα ρου λαού η αξιοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ όπως προτείνει η ΟΜΥΛΕ και άλλοι φορείς
Σε εγκλωβισμό των εργαζομένων στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, για τον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, οδηγούν «πρωτοβουλίες» όπως η χτεσινή, των πλειοψηφιών ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών.

Σε σύσκεψη που διοργάνωσαν στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ, κάλεσαν εκπροσώπους των Επιμελητηρίων του Πειραιά (Βιομηχανικό, Εμπορικό, Βιοτεχνικό), τον νέο δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, τους δημάρχους των δήμων που συνορεύουν με το λιμάνι και το δικηγορικό σύλλογο. Το πλαίσιο που καθόρισαν στη σύσκεψη, όπως επιβεβαιώνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, περιορίζεται στον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η πλήρης και καθολική αντίθεση στην πολιτική της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι φορείς που κλήθηκαν στη συνάντηση, ο δήμαρχος Πειραιά, αλλά και οι δήμαρχοι των γύρω δήμων, όλοι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούν στην πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών, αλλά όχι στην παραχώρηση με μακροχρόνιες συμβάσεις.

Ζητάνε, επίσης, ισχυρή παρουσία του κράτους και των δήμων στα διοικητικά όργανα του ΟΛΠ, προκειμένου να παίζουν ρόλο τροχονόμου στα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται γύρω από την εκμετάλλευση των υποδομών. Το ίδιο ζητάνε και ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου με συμφέροντα στο λιμάνι.

Οι ταξικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών έχουν έγκαιρα προειδοποιήσει τους εργαζόμενους για τους ανταγωνισμούς αυτούς, τον κίνδυνο να συρθούν σε «πάλη για ξένα συμφέροντα» και ότι οι φυσικοί τους σύμμαχοι είναι οι εργαζόμενοι των κλάδων που έχουν σχέση με το λιμάνι, όπως οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων κ.ά.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής, που στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης διαλύει Συλλογικές Συμβάσεις, δικαιώματα και κατακτήσεις και ότι ο αγώνας για λιμάνια στην υπηρεσία του λαού, είναι αδιάρρηκτα δεμένος με την πάλη για την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής.

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην Πελοπόννησο

Την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούν στους κτηνοτρόφους τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, που πλήττουν μέχρι στιγμής κοπάδια προβάτων κυρίως στην Πελοπόννησο, ζητούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ στην περιοχή, παράλληλα με τη λήψη μέτρων για να εμποδιστεί η εξάπλωση της νόσου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το πρόβλημα προς το παρόν εντοπίζεται κυρίως στους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΠΑΣΥ, με δεδομένη την ολιγωρία που επέδειξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη λήψη προληπτικών μέτρων από τις αρχές του χρόνου, αν δε ληφθούν μέτρα, το πρόβλημα θα επεκταθεί.

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι νόσος που πλήττει κυρίως τα πρόβατα και μεταδίδεται από τα κουνούπια. Δεν πλήττει τον άνθρωπο, όμως, εάν δεν περιοριστεί, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο, σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Ο Ν. Αγγέλου, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και στέλεχος της ΠΑΣΥ, κατήγγειλε μιλώντας στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «902.gr» ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε προειδοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τον περασμένο Δεκέμβρη, ωστόσο δεν προχώρησε στις απαιτούμενες προληπτικές ενέργειες.

Οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ απαιτούν παράλληλα με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου να χορηγηθούν άμεσα ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους που έχουν τα κοπάδια τους σε «καραντίνα», να δοθούν αποζημιώσεις αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος και να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κτηνιατρεία με το αναγκαίο προσωπικό.

Κινητοποίηση για τα εισιτήρια από το ΠΑΜΕ

Τη Δευτέρα 23/6, στο υπουργείο Μεταφορών

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους ανέργους, τα σωματεία των συνταξιούχων, τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους μαζικούς φορείς, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων, τους συλλόγους των ΑΜΕΑ, την Δευτέρα 23 Ιούνη, στις 11 π.μ., σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (σταθμός Μετρό «Εθνική Αμυνα»).

Καταγγέλλει την κοροϊδία με τις δήθεν μειώσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καλεί σε πάλη για:

  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%, για να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών, των στρατευμένων νέων. Να σβηστούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να μην πάει κανένα πρόστιμο στην Εφορία.
  • Αμεση κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία 600 παροπλισμένων οχημάτων, που δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων.
  • Καμία απόλυση, ΟΧΙ στις νέες μειώσεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες. Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων στο ΜΕΤΡΟ. Να αρθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης για τους εργαζομένους του κλάδου και κάθε άλλου κλάδου. Προσλήψεις οδηγών και τεχνικών για να βελτιωθεί η κάλυψη του συγκοινωνιακού έργου.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύγχρονες - ασφαλείς - φτηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες για το λαό. Επέκταση του δικτύου σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.
Ζήτησαν νοσήλια 1.200 ευρώ από ανασφάλιστο!

Να πληρώσει 1.200 ευρώ για νοσηλεία κι εξετάσεις ζήτησε από άνεργο ανασφάλιστο η διοίκηση του νοσοκομείου «Παμμακάριστος». Ο ανασφάλιστος - που έχει πολλά χρόνια ένσημα ΒΑΕ κι έμεινε πριν λίγο καιρό άνεργος - έπαθε δεύτερο εγκεφαλικό και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Την περασμένη Παρασκευή του τηλεφώνησαν και του είπαν πως οφείλει 1.200 ευρώ, τα οποία, αν δεν πληρώσει μέσα σε λίγες ώρες, θα μεταφερθούν ως χρέος στην εφορία και μάλιστα με προσαύξηση. Χτες το πρωί το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος, τα τοπικά παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων, των Συνταξιούχων, του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ, της Επιτροπής Ανέργων, της ΠΑΣΕΒΕ, και από το Στέκι Εργαζόμενων και Νεολαίας, βρέθηκαν στο πλευρό του ανασφάλιστου ασθενούς κι έκαναν παρέμβαση στο νοσοκομείο. Απαίτησαν να διαγραφεί το χρέος και απέσπασαν τη σχετική δέσμευση του διοικητή. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί όλους όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιο ζήτημα να απευθύνονται στα συνδικάτα, στους μαζικούς φορείς της γειτονιάς, στο ΠΑΜΕ.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εργαζόμενοι

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε τρόπο για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 11 μηνών και για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, στο ενδεχόμενο πώλησης της επιχείρησης, εμφανίστηκαν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα», στη συνέλευση που έκαναν στο ΕΚ Λάρισας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και της Σωματειακής Επιτροπής των εργαζομένων.

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για πώληση της αλυσίδας ανάμεσα στους μετόχους της κι εκπροσώπους της εταιρείας «Μαρινόπουλος», πολλά από τα 42 καταστήματα της αλυσίδας στην πόλη έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ βγαίνουν «στο σφυρί» περιουσιακά τους στοιχεία για χρέη προς προμηθεύτριες εταιρείες. Στη συνέλευση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, και η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, Κατερίνα Δασκαλάκη.

Υπογράμμισαν ότι ο αγώνας για να διατηρήσουν τη δουλειά τους οι 600 εργαζόμενοι στα «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, των μαζικών φορέων και του λαού της Λάρισας, η οποία δεν αντέχει άλλη ανεργία, καθώς οι καταγεγραμμένοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι ξεπερνούν τις 25.000 και στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ