ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Καταγγελίες εντείνουν την ενδοαστική κόντρα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών (που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιούνη) ζήτησε χτες ο ένας από τους δύο υποψήφιους, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ που στον πρώτο γύρο είχε λάβει το 45% των ψήφων.

Ο Αμπντουλάχ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «αν η καταμέτρηση συνεχιστεί δε θα έχει καμία νομιμότητα», συμπληρώνοντας ότι όλα έχουν γίνει ώστε να ωφεληθεί ο (αντίπαλός του) Ασράφ Γκάνι. Είναι φανερό ότι σε μια χώρα που καταστράφηκε από την ιμπεριαλιστική επέμβαση εντείνεται η κόντρα ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης. Ο Αμπντουλάχ ακόμα κατηγόρησε ανοιχτά τον απερχόμενο Πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι ότι δεν κράτησε ουδέτερη στάση και ισχυρίστηκε ότι αγνοήθηκε η ανησυχία του για το αδιάβλητο της διαδικασίας, ότι υπήρξαν εκλογικοί αντιπρόσωποι που χτυπήθηκαν, συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις προχτές, αλλά και ότι μια σειρά από μέλη της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής θα έπρεπε να απομακρυνθούν.

Αν και οι κάλπες δεν έχουν καν φτάσει στην Καμπούλ (όπου θα γίνει η επίσημη καταμέτρηση), ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το «Ρόιτερς» αναφέρονταν σε σαφές προβάδισμα του Γκάνι με ένα εκατομμύριο ψήφους.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Καρζάι αρνείται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να γίνει στο Αφγανιστάν ό,τι συμβαίνει σήμερα στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι η «Αλ Κάιντα» δε δρα σήμερα στη χώρα του. Ασκεί (προσεκτική βέβαια) κριτική στη ΝΑΤΟική και αμερικανική παρουσία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το Αφγανιστάν χρειάζεται «διεθνή στήριξη» για την ειρήνη.

  • Τηλεφωνική επαφή με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ είχε πριν από μερικές μέρες ο Καρζάι, σχετικά με «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και την κατάσταση στο Ουαζιριστάν όπου ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε ευρείες επιχειρήσεις εναντίον των «Ταλιμπάν». «Δε θα επιτρέψουμε πια το Πακιστάν να γίνεται καταφύγιο για τρομοκράτες», δήλωσε ο Σαρίφ στο κοινοβούλιο, ενώ διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι ζήτησε από την Καμπούλ να «σφραγίσει» πιθανές διεξόδους διαφυγής για τους «εξτρεμιστές». Χτες, νέες επιθέσεις μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στο Ουαζιριστάν οδήγησαν στο θάνατο πέντε «ανταρτών».
ΚΕΝΥΑ
Συνεχίζονται οι φονικές επιθέσεις ισλαμιστών

Τα θύματα των ακραίων ισλαμιστών πολλαπλασιάζονται
Τα θύματα των ακραίων ισλαμιστών πολλαπλασιάζονται
NAΪΡΟΜΠΙ.--

Στις συλλήψεις δεκάδων ατόμων προχώρησαν χτες οι κενυατικές Αρχές, στο πλαίσιο ανθρωποκυνηγητού που έχουν εξαπολύσει για τις πρόσφατες φονικές επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η ισλαμική οργάνωση «Σαμπάμπ» που δρα στη Σομαλία.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος που φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις κι ένας άνδρας ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον είχαν προσλάβει για να οδηγήσει ένα από τα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

Από την επίθεση στην παραλιακή πόλη Μπεκετόνι την Κυριακή, περίπου 50 χιλιόμετρα από το τουριστικό νησί Λαμί, σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι. Τη Δευτέρα σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση, κοντά στο Μπεκετόνι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 9 άνθρωποι, ενώ άλλοι 50 αγνοούνται και 12 νεαρές γυναίκες κρατούνται ως όμηροι.

Ανεξάρτητα από τις κινήσεις των κενυατικών Αρχών, οι Σομαλοί εξτρεμιστές της «Σεμπάμπ» επανέλαβαν χτες ότι εξαπέλυσαν τις αιματηρές επιθέσεις απειλώντας ότι θα συνεχίσουν, όπως είπαν, «τον πόλεμο» στην Κένυα. Με την ανακοίνωσή τους αυτή επιχείρησαν να διαψεύσουν τον Κενυάτη πρόεδρο Ουχούρου Κενιάτα, που υποστήριξε προχτές ότι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις είναι οι πολιτικοί του αντίπαλοι και όχι οι ισλαμιστές.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων από τις δύο επιθέσεις, οι δράστες, που έφτασαν στην περιοχή με τζιπ 4x4 και με μικρά λεωφορεία, ήταν Σομαλοί κι έφεραν τα χαρακτηριστικά εμβλήματα των «Σεμπάμπ», όπως το μαύρο λάβαρο της οργάνωσης. Φώναζαν «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» κι εκτελούσαν τους άνδρες που αντιστέκονταν, ενώ πυρπόλησαν επίσης σπίτια, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία, αστυνομικό τμήμα και τρεις τράπεζες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Για «εκδημοκρατισμό» μιλάει ο Ιχσάνογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ετοιμος για «45 μέρες σκληρής εκστρατείας» δήλωσε ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, επικεφαλής της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC) από το 2004 μέχρι και την 1η Γενάρη του 2014 και υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Αυγούστου, με τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), αλλά και του «Εθνικιστικού Κινήματος» (MHP). Σε μια από τις συνεντεύξεις που παραχωρεί πλέον καθημερινά, ο Ιχσάνογλου χαρακτήρισε τη συνεργασία MHP - CHP ιδιαίτερα σημαντική για τον «εκδημοκρατισμό της Τουρκίας», ενώ σχετικά με κριτική που δέχτηκε ότι είναι εναντίον του Ατατούρκ, απάντησε: «Τέτοιοι ισχυρισμοί με θλίβουν ιδιαίτερα. Οι φίλοι μας που το λένε αυτό θα πρέπει να κοιτάξουν το παρελθόν μου. Ο Ατατούρκ είναι ό,τι ήταν για τη Γαλλία ο Ναπολέων και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον για τις ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, χτες, ο εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τους δύο επιζήσαντες του πραξικοπήματος (τον 96χρονο πρώην στρατηγό Κενάν Εβρέν και τον 89χρονο πρώην αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια) που εκδηλώθηκε στην Τουρκία το 1980. Η δίκη είναι η πρώτη που διεξάγεται στην Τουρκία κατά πραξικοπηματιών κι εντάσσεται στη σύγκρουση ανάμεσα στο στρατό και το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Χημικά όπλα όπως το χλώριο χρησιμοποιήθηκαν «συστηματικά» στη Συρία, αναφέρουν πηγές που έχουν πρόσβαση σε προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΑ) που διεξάγει έρευνα, μετά από τους ισχυρισμούς των αντικαθεστωτικών δυνάμεων για επιθέσεις με αέριο χλωρίου από το συριακό στρατό. Ωστόσο, στην έκθεση των ειδικών του ΟΑΧΑ δεν προσδιορίζεται η ταυτότητα του χρήστη των χημικών όπλων. Νωρίτερα (χτες τα ξημερώματα) ανακοινώθηκε πως στη διάρκεια βομβαρδισμού θέσεων εξτρεμιστών ισλαμιστών κατά μήκος της μεθορίου Συρίας - Ιορδανίας από τη συριακή αεροπορία σκοτώθηκαν κοντά στο χωριό Σαζάρα και 12 άμαχοι, εκ των οποίων 9 παιδιά.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Λίβυοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας τους για τη σύλληψη του Αχμεντ Αμπου Χατάλα, που φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη το 2012, με αποτέλεσμα το θάνατο 4 Αμερικανών, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρέσβης Κρ. Στίβενς.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επίθεση αυτοκτονίας σε χώρο αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων από το Μουντιάλ στην πόλη Νταματάρου της Βορειοανατολικής Νιγηρίας είχε αργά προχτές βράδυ ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 27. Η επίθεση αποδίδεται σε εξτρεμιστές της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βόμβα κρυμμένη στο ΙΧ αυτοκίνητο ενός γιατρού στο χώρο στάθμευσης νοσοκομείου στη σομαλική πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του γιατρού και μίας νοσοκόμας.

ΚΑΪΡΟ.-- Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε χτες σε θάνατο 12 υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για τη δολοφονία ενός στρατηγού της αστυνομίας και τη συμμετοχή σε ταραχές κατά τη διάρκεια της επιδρομής των δυνάμεων ασφαλείας στο προπύργιο των ισλαμιστών στο Κάιρο, το 2013.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Λιβεριανό δικαστήριο καταδίκασε χτες σε ισόβια 13 άνδρες για «μισθοφορική δραστηριότητα» στη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού και ένοπλες επιθέσεις σε βάρος αμάχων τη διετία 2011 - 2012.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Ξεπέρασαν πλέον τους 330 οι νεκροί από τον αιμορραγικό ιό Εμπολα σε Γουϊνέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής από τον περασμένο Φλεβάρη, καθώς τα ισχνά υγειονομικά συστήματα και οι υπηρεσίες υγείας της χώρας αδυνατούν να περιθάλψουν τους ασθενείς και να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη μετάδοση της θανατηφόρας ίωσης.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αναβλήθηκε χτες επ' αόριστον η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ στην οποία επρόκειτο να επικυρωθούν οι παραιτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοσκι, επικαλέστηκε λόγους «κρατικού συμφέροντος» για την αναβολή της συνεδρίασης, προκειμένου να συνεχιστεί η επίσπευση της διαδικασίας για ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας με ΕΕ και ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, η αναβολή της επικύρωσης των παραιτήσεων των βουλευτών της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ ήταν η μοναδική λύση προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η «πόρτα» για συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επιστροφή της τελευταίας στο Κοινοβούλιο και για την αποφυγή νέας πολιτικής κρίσης, μετά από την άρνηση της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 27ης Απρίλη.

ΣΟΦΙΑ.-- Απέρριψε χτες η βουλγαρική Βουλή την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε πλειοψηφικό, την υποχρεωτική συμμετοχή στις εκλογές και την ηλεκτρονική ψήφο.

ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χτες, στα Στενά της Μάλακα, δυτικά της Μαλαισίας, όταν βυθίστηκε ένα υπερφορτωμένο ξύλινο σκάφος που μετέφερε μετανάστες. Απ' όσα μετέδιδαν διεθνή πρακτορεία και τοπικά ΜΜΕ, στο σκάφος επέβαιναν σχεδόν 100 Ινδονήσιοι μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα. Οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες, οι αγνοούμενοι ήταν πάνω από 30 μέχρι χτες το απόγευμα (τοπική ώρα), ενώ 60 φέρονταν να έχουν εντοπιστεί ζωντανοί.

Αξιωματούχοι των μαλαισιανών ναυτιλιακών Αρχών (MMEA) δήλωναν ότι το πλοίο δεν ήταν κατάλληλο για να ταξιδεύει σε τέτοιες περιοχές, μεταφέροντας μάλιστα τόσο κόσμο. Ενα από τα πιθανά «σενάρια» είναι οι μετανάστες να επέστρεφαν στο Ατσεχ (τη βορειότερη επαρχία της Ινδονησίας) από το νησί Κάρεϊ της Μαλαισίας, μια περιοχή ίση με το 1/5 της Σιγκαπούρης, με πάρα πολλές φυτείες παραγωγής φοινικέλαιου.

Ως μία από τις σημαντικότερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Μαλαισία αποτελεί προορισμό για πάρα πολλούς μετανάστες, που εικάζεται ότι συνολικά φτάνουν τα 2 εκατομμύρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ