ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συγκέντρωση αρχειακού υλικού από τα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Πλήθος εκδηλώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο

Κάλεσμα σε μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για συγκέντρωση αρχειακού υλικού από παλιότερα Φεστιβάλ, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» απευθύνει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Επιτροπής Φεστιβάλ έχει ως εξής:

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" που φέτος συμπληρώνει τα 40 χρόνια του, αποτελεί ένα κομμάτι της Ιστορίας μας, των αγώνων του λαού και της νεολαίας για το φτιάξιμο μιας κοινωνίας "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων".

Με αφορμή τη συμπλήρωση και τον εορτασμό φέτος των 40 χρόνων, η Επιτροπή Φεστιβάλ του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ καλεί όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές που διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά το Φεστιβάλ, να συμβάλλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου των Φεστιβάλ μας. Φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή και αν υπάρχουν (έντυπη ή ηλεκτρονική, σε πρωτότυπο ή αντίγραφο), μας ενδιαφέρουν! Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον.

Η βοήθεια και η συμβολή όλων των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων είναι απαραίτητη!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την επιτροπή Φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση festival@kne.gr, και στο τηλέφωνο 210-2592.245».

Φεστιβαλικές Εκδηλώσεις

Στο μεταξύ, το καλοκαιρινό ταξίδι του 40ού Φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει με σύνθημα: «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!»

Στην Αθήνα, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιούνη γίνεται το διήμερο Φεστιβάλ των ΤΕΙ, στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω. Την πρώτη μέρα θα γίνει συζήτηση πάνω στην έκδοση «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, θα δώσουν συναυλία οι «KollektivA» κ.ά. Τη δεύτερη μέρα θα γίνουν επίσης συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιούνη γίνεται το Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Την πρώτη μέρα, θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος. Θα γίνει συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό κ.ά. Τη δεύτερη μέρα εκδήλωση προς τιμήν της Κούλας Ελευθεριάδου, συναυλίες με τον Πάνο Μουζουράκη, τους «KollektivA» κ.ά.

Στην Πάτρα, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιούνη γίνεται το φεστιβάλ των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας, στο Παλαιό Αρσάκειο. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν και τις δύο μέρες στις 7 μ.μ. και το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, αφιερώματα, συναυλίες κ.τ.λ. Τη δεύτερη μέρα, θα δώσει συναυλία ο Χρήστος Θηβαίος.

Στα Γιάννενα, την Παρασκευή 20 Ιούνη, γίνεται το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Ιωαννίνων, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικούς αγώνες, συζητήσεις, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη κ.ά.

Στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 20 Ιούνη, γίνεται φεστιβαλική εκδήλωση στο ΤΕΙ Καλαμάτας, στο αίθριο του κυλικείου του Ιδρύματος με βιβλιοπαρουσίαση, συναυλίες και εκθέσεις.

Αλλες εκδηλώσεις

Στο Γαλάτσι: Την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Ιούνη, τουρνουά μπάσκετ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στο Αθλητικό Κέντρο της Γκράβας. Η κλήρωση για τις ομάδες θα γίνει το Σάββατο 20 Ιούνη, στις 6 μ.μ. και οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 7.30 μ.μ.

Στο Λαύριο: Την Παρασκευή 20 Ιούνη, τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Στο Περιστέρι: Την Παρασκευή 20 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου, διοργανώνεται αντιφασιστική συναυλία με τη συμμετοχή των Afaza, Μέγα κ.ά.

Στο Ιλιον: Το Σάββατο 21 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, γίνεται επίσης αντιφασιστική συναυλία με τον Afaza.

Στη Θεσσαλονίκη: Την Παρασκευή 20 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Μετεώρων και το Σάββατο 21 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., αντιφασιστική συναυλία στην Πλατεία Ευόσμου.

Στην Ημαθία: Την Παρασκευή 20 Ιούνη, στις 6 μ.μ., αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία της Αλεξάνδρειας.

Στα Γιαννιτσά: Το Σάββατο 21 Ιούνη, στις 8 μ.μ., αντιφασιστική συναυλία στο Πολύκεντρο.

Στο Κιλκίς: Το Σάββατο 21 Ιούνη, στις 6 μ.μ., ιστορικός περίπατος στο βουνό Μπέλες.

Στις Σέρρες: Το Σάββατο 21 Ιούνη, στις 6 μ.μ., διαγωνισμός αντιφασιστικού γκράφιτι, πίσω από το γήπεδο του Πανσερραϊκού.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι ημερομηνίες για τα μηχανογραφικά

Από τις 24 Ιούνη θα μπορούν οι υποψήφιοι να επεξεργαστούν τα μηχανογραφικά τους, τα οποία θα κληθούν να υποβάλουν μέχρι 14 Ιούλη.

Από χτες, οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο καλούνται να προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password). Από την Τρίτη 24 Ιούνη αρχίζει η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή του μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι, με το password που θα έχουν δημιουργήσει και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων που ήδη έχουν, μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους.

Από την ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, ως και τη Δευτέρα 14 Ιούλη, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.

Για τους θεατρολόγους που διδάσκουν σε σχολεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των θεατρολόγων στη δουλειά με βάση το πτυχίο τους, ζητά το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας, με αφορμή τη διδασκαλία της Θεατρικής Αγωγής στα δημοτικά σχολεία.

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, Ελ. Γερασιμίδου, Χρ. Κατσώτης και Γ. Λαμπρούλης, γίνεται αναφορά σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ότι το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στα δημοτικά σχολεία θα μπορούν να το διδάσκουν και δάσκαλοι όπου δεν υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης του σχολείου με εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 32 (Θεατρικών Σπουδών) ή εκπαιδευτικούς του κλάδου 18.41 (Δραματικής Τέχνης). Με την εξέλιξη αυτή χτυπιέται το δικαίωμα στη δουλειά για τους παραπάνω εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν είναι τυχαίο πως ούτε μόνιμοι είναι, ούτε οργανικές θέσεις έχουν.

«Αποδείχνεται και με όλη την παρέμβαση της κυβέρνησης ότι στοχεύει απλά σε ασυνάρτητες συγκολλήσεις για εκγύμναση των μαθητών σε δεξιότητες, που ακυρώνουν την όποια συμβολή μπορούν να έχουν τα καλλιτεχνικά μαθήματα στην ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων. Στο σημερινό σχολείο, για να εξασφαλιστεί το στοιχειώδες δικαίωμα των παιδιών στην αισθητική αγωγή, πρέπει οι εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών μαθημάτων να μονιμοποιηθούν άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις με κατοχυρωμένο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία», τονίζεται στην Ερώτηση.

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό μέτρα για να εξασφαλίσει το δικαίωμα των θεατρολόγων και των άλλων εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δουλειά με βάση το πτυχίο τους και να εξασφαλίσει το δικαίωμα των παιδιών στη διδασκαλία, επαφή και αγωγή μέσω της συγκεκριμένης τέχνης από επιστημονικά ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Με όπλο την τέχνη ενάντια στο φασισμό

Κάτω από τον τίτλο «Οι λαοί αντιστέκονται στον Πόλεμο και το Φασισμό με όπλο την Τέχνη. Χρονική περίοδος: 1930 - 1945», οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Αθήνας παρουσιάζουν αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα ένα πλούσιο κι ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Γαλατσίου.

Η παρουσίαση, στην οποία καλούν οι Ενώσεις Γονέων Γαλατσίου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, περιλαμβάνει: Αφήγηση ιστορικών γεγονότων και τρόποι αντίστασης των λαών της Ευρώπης. Ανάλυση έργων τέχνης αντιπολεμικού περιεχομένου. Προβολή βίντεο και φωτογραφικού υλικού από διάφορες χώρες. Θεατρικά δρώμενα. Αποσπάσματα από το έργο «Η Ανάκριση» του Πέτερ Βάις. Παραδοσιακούς χορούς - Τρόπος διασκέδασης και Αντίστασης. Παρουσίαση σύντομης χορογραφίας κλασικού μπαλέτου. Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο της Κατοχής.

Διαμαρτυρία για απλήρωτους εκπαιδευτικούς

Με αίτημα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτικούς - βαθμολογητές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, η Παναττική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προχωρά σήμερα στις 2 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και καλεί όλους τους βαθμολογητές, τα σωματεία (ΕΛΜΕ, Σύλλογοι, σωματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών) να πάρουν μέρος.

Οι καθηγητές των ξενόγλωσσων ειδικοτήτων που πήραν μέρος στην προφορική εξέταση των μαθητών και τη βαθμολόγηση των γραπτών του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα για την εργασία τους στις εξεταστικές του Νοέμβρη του 2012 και του Μάη του 2013 και από τις 2 Ιούνη έχουν προχωρήσει σε αποχή από τη βαθμολόγηση της εξεταστικής περιόδου του Μάη του 2014.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ