ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΕ
Διαλύουν τα Ταμεία, ισοπεδώνουν τις παροχές

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο συνέδριο των εργαζομένων στους ασφαλιστικούς οργανισμούς

Σε οικονομική καταστροφή και σε παραπέρα συρρίκνωση των παροχών και των συντάξεων προς συνταξιούχους και ασφαλισμένους οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία η αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώθηκε στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης. Η εικόνα αυτή προβάλλει ανάγλυφα και μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο 30ό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Σύμφωνα με αυτά:

1. Οι απώλειες για τα Ταμεία ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ το χρόνο. 7 δισ. είναι το ετήσιο κόστος στο ασφαλιστικό σύστημα από την αυξημένη ανεργία, 3 δισ. από τη μείωση κατά 20% των μισθών, 8,5 δισ. από την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Αλλα 1,3 δισ. θα είναι η απώλεια για το ΙΚΑ από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες, ενώ η κατάργηση των λεγόμενων «κοινωνικών πόρων» θα προκαλέσει ζημιά σχεδόν 1 δισ.

2. Η εικόνα αυτή καταγράφεται και στην πορεία των εσόδων του ΙΚΑ, τα οποία, από τα 13,132 δισ. ευρώ το 2010, πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 9,132 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν μειωμένα κατά 4 δισ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 30,7%!

3. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εργοδότες από τις εισφορές, οι ανεξόφλητες εισφορές τους το 2013 ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά κρίνονται ότι πλέον είναι αδύνατο να εισπραχτούν.

4. Τη μείωση των εσόδων συνοδεύει και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό. Από 13,443 δισ. ευρώ το 2012, φέτος η κυβέρνηση θα αποδώσει στα Ταμεία μόλις 9,848 δισ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι και στον νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ, που από την ίδρυσή του καταδικάστηκε σε οικονομική ασφυξία. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θ. Καποτάς, υπάρχει έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από το οποίο προκύπτει ότι το αρχικό κονδύλι των 774 εκατομμυρίων ευρώ της φετινής κρατικής επιχορήγησης, που έτσι και αλλιώς δεν αρκεί για τις ανάγκες του, θα περικοπεί κατά 165 εκατ. ευρώ!

5. Σε οριακή κατάσταση έχει οδηγηθεί ο ΟΑΕΕ, τον οποίο όχι τυχαία «στοχοποιεί» και η τελευταία Εκθεση Αξιολόγησης του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, ενώ το φετινό έλλειμμα προϋπολογιζόταν στα 462,7 εκατ. ευρώ, αναμένεται να φτάσει τα 720 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί ενεργοί ασφαλισμένοι (370.000) έχουν οδηγηθεί σε τέτοια δυσχερή θέση, που να μην μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, χάνοντας έτσι και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη.

Ερχονται νέες ανατροπές

Σοβαρές ανατροπές επέρχονται και στην επικουρική ασφάλιση. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, ο νόμος για τη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης δεν στοχεύει μόνο στα αποθεματικά των εντασσόμενων πλεονασματικών Ταμείων, αλλά μειώνει δραστικά τις επικουρικές. Ταυτόχρονα, περιορίζει στο έπακρο τις συντάξεις αναπηρίας, συρρικνώνει - βάζοντας δρακόντειες προϋποθέσεις - τις συντάξεις λόγω θανάτου, αλλά και τη μεταβίβαση της σύνταξης θανόντος συνταξιούχου στους δικαιούχους του.

Επιπλέον, παράλληλα με τη νέα μείωση κατά 5,2% των επικουρικών συντάξεων από τον Ιούλη, περίπου 136.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και δεν αποδίδονται.

Η ΠΟΠΟΚΠ εκτιμά ότι προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν υποβληθεί αιτήσεις συνταξιοδότησης που λόγω της πολύχρονης καθυστέρησης στην απόδοσή τους ανεβάζουν τις υποχρεώσεις τους προς τους συνταξιούχους σε 3,150 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση: Σε 1,7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καθυστερημένες καταβολές κύριων συντάξεων (υπολογισμένες σε ετήσια βάση), σε 450 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές και σε 1 δισ. για τα εφάπαξ.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα και τις σκοπιμότητες των ανατροπών, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ. Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του Κόμματος μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Οι αρνητικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα έχουν ως βάση συγκεκριμένη γραμμή, καθοδηγούνται από την ΕΕ, από κεντρικές αποφάσεις και οδηγίες της. Με βάση αυτά θεωρούμε ότι οι αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις, που έχουν ξεκινήσει χρόνια πριν, δεν αποτελούν λογιστικό πρόβλημα αλλά πολιτικό. Για παράδειγμα, η συνεχής μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η συζήτηση για την πλήρη κατάργησή τους απαντά σε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, έχει βαθιά ταξικό περιεχόμενο.

Τα εργασιακά, οι Συλλογικές Συμβάσεις, τα μισθολογικά όσο και το Ασφαλιστικό αποτελούν για το μεγάλο κεφάλαιο τα θεμέλια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, της κερδοφορίας δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων. Το χτύπημά τους είναι απαράβατος όρος για το κεφάλαιο ώστε να στηρίξει την παραγωγική ανάκαμψη της χώρας.

Οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους θέλουν να τελειώνουν με το σημερινό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα καινούριο μοντέλο "κάλυψης" των εργαζομένων από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και για όσους δεν μπορούν να την έχουν - για τους πιο φτωχούς - να προβλεφτεί μια ελάχιστη σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Χιλιάδες διαδήλωσαν: «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις»!

Μαζική η χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια. Με πάνω από 50 πούλμαν ταξίδεψαν στην Αθήνα συνταξιούχοι απ' όλη τη χώρα

Οι ομιλητές στην εξέδρα
Οι ομιλητές στην εξέδρα
Μήνυμα πως η Κοινωνική Ασφάλιση και οι συντάξεις κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και πως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων θα τα υπερασπιστούν σαν μια γροθιά, έστειλε το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο συνταξιουχικών σωματείων και εργατικών συνδικάτων στην Αθήνα, στα Προπύλαια. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρουν οι συνταξιούχοι και στον πρωθυπουργό, σε συνάντηση που αναμένεται να έχουν μαζί του τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν τριπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο πανελλαδικό συλλαλητήριο που είχαν οργανώσει οι συνταξιούχοι τον Απρίλη του 2013!

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ συμμετείχαν στο συλλαλητήριο με πανελλαδική κινητοποίηση. Περισσότερα από 50 λεωφορεία ξεκίνησαν από το ξημέρωμα ή νωρίς το μεσημέρι από κάθε γωνιά της χώρας, για να φτάσουν το απόγευμα στις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί στο κέντρο της Αθήνας. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Επίσης, παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι καταδίκασαν την πολιτική που τους σπρώχνει στη φτώχεια, με μειώσεις συντάξεων, κλοπή των Ταμείων και ληστρικές περικοπές για χάρη των εργοδοτών. «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία - λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» ήταν μερικά από τα συνθήματα, με τα οποία οι προσυγκεντρώσεις έφτασαν στα Προπύλαια.

Δεν παραδίνουμε το Ασφαλιστικό!

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Προηγήθηκε στο βήμα ο Κιμ Μπόιξ, ΓΓ της Διεθνούς Ενωσης Συνδικάτων Συνταξιούχων και Επιδοματούχων, οργάνωσης που ανήκει στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Σημείωσε πως το δικαίωμα στη σύνταξη οι εργαζόμενοι το κατάκτησαν μετά από δεκαετίες σκληρών, ταξικών, συνδικαλιστικών αγώνων.

Να αποτελέσει η χτεσινή κινητοποίηση ένα νέο ξεκίνημα για τους αγώνες εργαζομένων και συνταξιούχων κάλεσε τους συγκεντρωμένους ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου. Τόνισε πως το Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις, αλλά συνολικά την προστασία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, γι' αυτό και δεκάδες σωματεία αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

Την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που θέλουν συντάξεις - βοηθήματα και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, στηλίτευσε ο Παναγιώτης Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ.

Το λόγο πήραν ακόμα εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων. Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, υπογράμμισε πως η σημερινή γενιά των συνταξιούχων έφτιαξε τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα για να μείνουν «κληρονομιά» στην επόμενη γενιά. Κάλεσμα να δείξουν με το παράδειγμά τους το δρόμο του αγώνα στα παιδιά και τα εγγόνια τους απηύθυνε στους συνταξιούχους ο Παναγιώτης Βαβουγιός, εκ μέρους των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Πυκνή και με παλμό ήταν η χτεσινή συγκέντρωση
Πυκνή και με παλμό ήταν η χτεσινή συγκέντρωση
Στην ανάγκη συστράτευσης των απόστρατων των Σωμάτων Ασφαλείας με το κίνημα των συνταξιούχων αναφέρθηκε ο Σάββας Θοδωρής, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος. Στο συλλαλητήριο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Ευαγγελία Αλεξάκη, από το Συντονιστικό των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Παραβρέθηκαν επίσης Ενώσεις συνταξιούχων που δε συμμετέχουν στο Συντονιστικό των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Μεγάλη πορεία

Με αμείωτο παλμό και απανωτά συνθήματα, ακολούθησε πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου οι συνταξιούχοι επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας είναι ότι όταν η κεφαλή της πορείας βρισκόταν στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Αμαλίας, η «ουρά» ήταν ακόμα στα Προπύλαια, με την πορεία να εκτείνεται στην οδό Σταδίου.

Αποψη της πορείας πάνω στη Σταδίου
Αποψη της πορείας πάνω στη Σταδίου
Η κεφαλή φτάνει έξω από τη Βουλή
Η κεφαλή φτάνει έξω από τη Βουλή
Ανασύνταξη και συμμαχία για να νικήσουμε

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουμπούρη στη χτεσινή συγκέντρωση

Ο Δήμος Κουμπούρης στο βήμα
Ο Δήμος Κουμπούρης στο βήμα
Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι αντεργατικές τους πολιτικές δεν έχουν τέλος. Μέχρι τώρα πληρώσαμε στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που την γεννά. Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση σε όφελος του λαού δεν υπάρχει. Μόνο με τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα και την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος θα δοθούν λύσεις σε όφελος του λαού.

Οι αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις δεν θα γίνουν βήμα στήριξης για να αλλάζει το σύστημα κυβερνητικούς διαχειριστές, όπως οι δυνάμεις του συστήματος επιθυμούν. Ξέρουμε ότι μπροστά μας δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια λαμόγια και κάποιους πολιτικούς ανίκανους διαχειριστές, αλλά ένα σύστημα άδικο, εκμεταλλευτικό, βάρβαρο, καταστρεπτικό. Ενα σύστημα που έφαγε τα ψωμιά του και μόνο καταστροφές μπορεί να φέρει. Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι άτρωτο, ανίκητο. Οτι με τη δύναμη της οργανωμένης λαϊκής πάλης, μπορεί να γίνει ιστορικό παρελθόν.

Σε ό,τι απόμεινε μετά τις τερατώδεις περικοπές κατά 37% στις κύριες και μέχρι 60% στις επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, το σφαγιασμό των αναπηρικών, των κοινωνικών παροχών, τα χαράτσια, την άγρια φορολογία, την παράδοση της Υγείας στους ιδιώτες, τα «κουρέματα», τη ληστεία των αποθεματικών, έρχονται τώρα να μας τσακίσουν με νέα μέτρα και περικοπές.

Ηδη από την 1η του Ιούλη έχουν αποφασίσει να περικόψουν κατά επιπλέον 5,2% τις επικουρικές συντάξεις. Κάθε τρίμηνο θα συγκεντρώνονται τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου, κάθε εξάμηνο θα αξιολογούνται και κάθε χρόνο θα γίνονται νέες περικοπές. Ο στόχος είναι σταθερός, με βάση τις επιταγές της «Λευκής Βίβλου» για κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Στη θέση τους θα δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία. Δηλαδή ασφάλιση στον εργοδότη και άμα η επιχείρηση κλείσει ή έχει προβλήματα, ψάξε γύρευε.

Από την 1/1/2015 οι κύριες συντάξεις θα έχουν νέες περικοπές, αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο 360 ευρώ και κάτω. Επίσης, θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα με το νέο υπολογισμό, που θα ισχύει για όσους θα βγαίνουν σε σύνταξη το νέο έτος. Μέχρι το 2017 θα καταργηθούν όλες οι δυνατότητες για «πρόωρη» συνταξιοδότηση, πριν δηλαδή τα 67 έτη. Από την 1/1/2021 τα παραπάνω όρια θα αλλάζουν προς τα πάνω με βάση το «προσδόκιμο ζωής», που για την ΕΕ υπολογίζεται στα 71 χρόνια.

Είμαστε εδώ και απαιτούμε: Καμιά περικοπή, τώρα αποκατάσταση, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, δώρα, επιδόματα, κοινωνικές παροχές, φάρμακα, Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων και διατάξεων, μνημονίων, εφαρμοστικών διατάξεων και δανειακών συμβάσεων. Να δοθούν άμεσα φάρμακα χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα σε όλους τους ασφαλισμένους, ανέργους, ανασφάλιστους. Να αποδοθούν τα «κουρεμένα» και ό,τι έχει αφαιρεθεί από τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Είμαστε εδώ και θα μείνουμε και θα συνεχίσουμε τους αγώνες γιατί γνωρίζουμε καλά ότι ο πλούτος που παράγεται σήμερα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης φθάνει ώστε η εργατική - λαϊκή οικογένεια να ζήσει πολύ καλύτερα. Εμπόδιο σε αυτό αποτελεί το εκμεταλλευτικό σύστημα γιατί λεηλατεί όλο και πιο πολύ τον πλούτο που με το μόχθο μας παράγουμε. Θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά και θα δυναμώσουμε τους αγώνες μας, δίνοντας δύναμη και προοπτική στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος με την ενίσχυση της συμμαχίας του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Αιτία πολέμου» οι παραπέρα ανατροπές

Από το συλλαλητήριο για την Ασφάλιση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Ο αγώνας των συνταξιούχων είναι αγώνας όλων μας. Αποτελεί casus belli - αιτία πολέμου η οποιαδήποτε κυβερνητική ενέργεια από εδώ και πέρα, που πλήττει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Φτάνει πια, δεν πάει άλλο, αρκετά έχουν κλέψει. Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μην επιτρέψουμε κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, οποιαδήποτε παραπέρα μείωση των κύριων συντάξεων. Απαιτείται εδώ και τώρα να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ