ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ
Πληρώνουν αδρά για φάρμακα με ... μηδενική συμμετοχή!

Μόνο στα λόγια ισχύει η δωρεάν φαρμακευτική αγωγή των χρονίως πασχόντων, αφού κάθε μήνα μειώνεται το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

Παραμύθι με ...δράκο αποδεικνύεται η μηδενική συμμετοχή στη θεραπεία για τους χρονίως πάσχοντες, όπως οι καρκινοπαθείς. Ενώ στα λόγια είναι απαλλαγμένοι από συμμετοχή για σκευάσματα και αγωγή που αφορά καθεαυτή τη νόσο τους, στην πράξη, όταν έρθει η ώρα του ταμείου, πληρώνουν αδρά, προκειμένου να κάνουν την απαραίτητη για τη ζωή τους θεραπεία. Να θυμίσουμε πως έχει προηγηθεί η επιβολή συμμετοχής 25% στους χρονίως πάσχοντες σε όλα τα φάρμακα, εκτός από αυτά που αφορούν τη βασική νόσο.

Πολλά άλλα φάρμακα, που συνταγογραφούνται με μηδενική συμμετοχή, έχουν κρυφές χρεώσεις για τους ασφαλισμένους. Ολοι οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής (ΛΤ) του φαρμάκου και της ασφαλιστικής του τιμής (ΑΤ). Δηλαδή, πόσο κοστίζει στην αγορά και πόσο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Με αυτό το μέτρο, στο οποίο οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων γιατρών και φαρμακοποιών ποτέ δεν εναντιώθηκαν ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν πολλά λεφτά από την τσέπη τους.

Οπως κατήγγειλε στο «Ριζοσπάστη» καρκινοπαθής που βρίσκεται στο στάδιο της ορμονοθεραπείας - μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία -, για μια ένεση που πρέπει να κάνει κάθε τρεις μήνες πλήρωσε πριν από ένα μήνα 31 ευρώ. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι πρωτότυπο, δεν υπάρχει γενόσημο και κοστίζει 256,23 ευρώ (ΛΤ).

Από κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Μεταξά» για τις περικοπές που πλήττουν εργαζόμενους και ασθενείς
Από κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Μεταξά» για τις περικοπές που πλήττουν εργαζόμενους και ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ αυτήν τη στιγμή αποζημιώνει τον ασφαλισμένο με 184,37 ευρώ (ΑΤ). Ο ασφαλισμένος πρέπει να πληρώσει το 50% της διαφοράς της τιμής, δηλαδή 35,93 ευρώ. Για την προηγούμενη ένεση, πριν από ένα τρίμηνο, η εν λόγω καρκινοπαθής είχε πληρώσει 11 ευρώ. Μέσα σε 2 χρόνια που θα διαρκέσει η θεραπεία, η πληρωμή της ασθενούς θα αυξάνεται διαρκώς.

«Σχεδόν κάθε μήνα για την ίδια συνταγή οι ασφαλισμένοι πληρώνουν παραπάνω γιατί ο ΕΟΠΥΥ μειώνει την ασφαλιστική τιμή. Η ουσία δεν είναι αν θα είναι γενόσημο ή όχι, αλλά πως με αυτό το μέτρο εκτινάχτηκαν στα ύψη οι πληρωμές των ασφαλισμένων. Π.χ. το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν έχει γενόσημο. Αναφέρεται σε θεραπευτική κατηγορία, σε ένα μείγμα φαρμάκων και όχι σε μια δραστική ουσία», σημειώνει ο Γιάννης Καβαλάρης, εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ στο ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Εως και χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους

«Ασθενείς με χρόνια νοσήματα και συγκεκριμένα καρκινοπαθείς, χτυπημένοι από την σοβαρότατη νόσο τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη μείζον θέμα που απειλεί την υγεία τους και την αξιοπρέπειά τους», τονίζει ο Νίκος Μπουντούρογλου, Ογκολόγος - ακτινοθεραπευτής, μέλος της 5μελούς Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά στο νοσοκομείο «Μεταξά». Προσθέτει πως «δεν παραμένει μηδενική η συμμετοχή των καρκινοπαθών ασθενών όσον αφορά την χρόνια μη νοσοκομειακή τους φαρμακευτική αγωγή».

Αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

  • Για ένα γνωστό σκεύασμα για τον καρκίνο του μαστού με - κατά τα άλλα - μηδενική συμμετοχή, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 26,20 ευρώ + 1 ευρώ για τη συνταγή = 27,20 ευρώ.
  • Η λετροζόλη αποτελεί εγκεκριμένη ορμονοθεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τόσο σαν επικουρική (προφυλακτική θεραπεία), όσο και σαν πρώτης γραμμής θεραπεία του προχωρημένου ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου μαστού ή μετά από αστοχία στα αντιοιστρογόνα. Η συνταγογράφησή της γίνεται με μηδενική συμμετοχή, όπως αναγράφεται άλλωστε και στη συνταγή του ασφαλισμένου καρκινοπαθούς ασθενή. Τα διαθέσιμα σκευάσματα αυτήν τη στιγμή είναι: Το πρωτότυπο, με ΛΤ 70,59 ευρώ καθώς και 15 γενόσημα, το φθηνότερο στα 50,67 ευρώ, καλύπτοντας τη θεραπεία ενός μηνός. Η ΑΤ είναι 41,38 ευρώ. Αρα ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 9,29 ευρώ το λιγότερο για ένα κουτί λετροζόλης, επιλέγοντας το φθηνότερο γενόσημο που κυκλοφορεί. Η λετροζόλη μπορεί να χορηγηθεί καθημερινά για 5 χρόνια, συνεπώς η συνολική συμμετοχή του ασφαλισμένου για το πρωτότυπο φτάνει στα 1.752,60 ευρώ και για το φθηνότερο γενόσημο στα 557,40 ευρώ.
  • Η γοσερελίνη αποτελεί, επίσης, εγκεκριμένη θεραπεία για τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού και τον ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη. Χορηγείται κάθε 28 μέρες ή κάθε 12 βδομάδες ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού. Ο ελάχιστος χρόνος χορήγησης για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού είναι 2 έτη, ενώ για τους πάσχοντες από ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του προστάτη το φάρμακο χορηγείται μέχρι μη ανταποκρίσεως - βάσει τη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία. Και εδώ η συνταγογράφηση γίνεται με μηδενική συμμετοχή. Το σκεύασμα μηνιαίας χορήγησης έχει ΛΤ 90,87 ευρώ και ΑΤ 75,76 ευρώ. Επειδή δεν κυκλοφορεί αντίγραφο του φαρμάκου, ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνθεί το μισό της διαφοράς, δηλαδή με 7,55 ευρώ το μήνα και 181,20 ευρώ για τα 2 χρόνια. Το σκεύασμα που χορηγείται ανά 12 βδομάδες έχει ΛΤ 256,23 ευρώ και η ΑΤ 227,27 ευρώ. Αρα ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 14,48 ευρώ το τρίμηνο. Υπάρχουν περιπτώσεις που ασθενής πληρώνει από την τσέπη του έως και 500 ευρώ για την ολοκλήρωση της θεραπείας.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Συνέχεια στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα

Τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στην περιοχή και σε όλη τη χώρα αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων του Νομού Πέλλας, τρεις μήνες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην αντικατάσταση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τη σημείωση ότι: «Φυσικά δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι χθεσινός στον πολιτικό στίβο, μιας και στο παρελθόν κατείχε θέσεις οι οποίες αφορούσαν τον αγροτικό κόσμο (τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, αρμόδιος της ΝΔ για τις σχέσεις με την ΕΕ, την ΑΤΕ, για τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων κλπ.)».

Από τα άμεσα προβλήματα, η Συντονιστική ξεχωρίζει τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, ενώ σημειώνει: «Για μια ακόμη χρονιά έρχονται οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά μας προϊόντα. Τα πρώιμα ροδάκινα ενώ ξεκίνησαν με τιμές παραγωγού στα 70-80 λεπτά/κιλό, σήμερα έχουν φτάσει στα 30-35 λεπτά/κιλό. Τα ίδια προβλήματα συναντάμε και στο κεράσι, όπου μόνο λίγες ποικιλίες κατάφεραν να κρατήσουν μια αξιοπρεπή τιμή. Το μεγάλο όγκο και αυτής της καλλιέργειας πάνε να τον καρπωθούν οι έμποροι με τη μικρότερη δυνατή τιμή.

Από όλα αυτά, προκύπτει η αναγκαιότητα συγκρότησης ενεργών και μαχητικών Αγροτικών Συλλόγων. Σαν Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να του θέσουμε τον απαράδεκτο εκβιασμό των αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ».

Η ΠΑΣΥ για τις εξελίξεις στην ΕΑΣ Τρικάλων

Τις μεθοδεύσεις που οδηγούν στη διάλυση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων (ΕΑΣΤ) και στο πέρασμα του συνεταιριστικού εργοστασίου «ΤΡΙΚΚΗ» στα χέρια ιδιωτών καταγγέλλει η Γραμματεία Τρικάλων της ΠΑΣΥ. Οπως συγκεκριμένα αναφέρει, «προωθούνται αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ιδρύονται νέες εταιρείες, γίνονται ενοικιάσεις παραγωγικών τομέων σε ιδιωτικές εταιρείες, μεθοδεύεται ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν προσωπικές και συλλογικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει περιέλθει η Ενωση και το εργοστάσιο, με τις οποίες βαρύνονται διοικήσεις και μέλη τους».

Σημειώνει πως το έδαφος πάνω στο οποίο συμβαίνουν τα παραπάνω είναι αυτό που διαμορφώθηκε από το νόμο 4015/11 για τους «νέους συνεταιρισμούς» και υπενθυμίζει τη στάση που είχαν κρατήσει οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ: «Από το 2011 που ψηφίστηκε, είχαμε πει ότι αυτός ο νόμος αποτελεί εργαλείο για πιο γρήγορο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα συρρικνώσει τους υπάρχοντες, εκφυλισμένους και χρεοκοπημένους, συνεταιρισμούς, μετατρέποντας όσους απομείνουν σε επιχειρήσεις - εταιρείες, όπου θα συμμετέχουν, ως κεφαλαιούχοι, μεγαλοαγρότες και αγροτοεπιχειρηματίες.

Σημειώναμε δε ότι στη διάρκεια διάλυσης των υπαρχόντων ενώσεων αναμένονται εκποιήσεις περιουσιακών τους στοιχείων και μαζικές απολύσεις συνεταιριστικών υπαλλήλων. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου πρωτοστάτησαν στην προώθηση και στο πέρασμα της πολιτικής της ΚΑΠ, η οποία αποτελεί εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής, προωθεί το μοντέλο του αγρότη-επιχειρηματία και στηρίζεται σε ένα οπλοστάσιο νόμων για να εφαρμοστεί, όπως ο Ν. 4015/11», αναφέρει.

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα»

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες το μεσημέρι στις νέες εγκαταστάσεις του Μελισσανίδη στη Δραπετσώνα (πρώην BP). Συγκεκριμένα, 50χρονος εργάτης, κατά τη διάρκεια εργασιών για το λύσιμο σκαλωσιάς που είχε στηθεί μέσα σε δεξαμενή πετρελαιοειδών, από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, όπως είναι τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, έπεσε από 10 μέτρα ύφος στον πάτο της δεξαμενής, με αποτέλεσμα να πάθει πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα. Ο εργάτης, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, διακομίστηκε στο Κρατικό της Νίκαιας, όπου οι γιατροί ταυτόχρονα με την προσπάθεια να τον κρατήσουν στη ζωή, προσπαθούν να του σώσουν και το πόδι του. Ο εργάτης είναι μέλος του εργολαβικού συνεργείου της Ζώνης ΝΑΒΙΣΚΑΛ. Οπως διαπιστώθηκε από την αντιπροσωπεία των σωματείων της Ζώνης που έσπευσε στο χώρο μαζί με το Λιμεναρχείο, το εργατικό «ατύχημα» δεν είχε δηλωθεί. Το περιστατικό καταγγέλθηκε από τους συναδέλφους του εργάτη. Ελεγχος στο σημείο του εργατικού «ατυχήματος» θα γινόταν χτες το απόγευμα και από το ΚΕΠΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ