ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κίνηση τακτικής με «κατάπαυση πυρός» έως τις 27 Ιούνη

Συνεχίζονται οι κινήσεις τακτικής της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου περί «ειρηνευτικού σχεδίου», ενώ ο ουκρανικός στρατός συνέχιζε έως χτες το σφυροκόπημα και το αιματοκύλισμα στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μετά τη δήλωση περί «κήρυξης μονομερούς εκεχειρίας» ...σε κάποιες μέρες, έδωσε χτες εντολή για «κατάπαυση πυρός» έως τις 27 Ιούνη. Νωρίτερα αναφέρθηκε στο λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» 14 σημείων για τον «τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία», όπως τη χαρακτήρισε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει «αφοπλισμό» των ενόπλων ομάδων, «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους Ρώσους και Ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», «την αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος».

Επίσης, στα σημεία του σχεδίου περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των ομήρων, η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης πλάτους 10 χιλιομέτρων στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, η αμνήστευση όσων έχουν καταθέσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και ο τερματισμός της κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Ακόμα, ταχεία οργάνωση τοπικών βουλευτικών εκλογών και πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην περιοχή.

Οπως ανέφερε και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά την Πέμπτη το βράδυ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το συνολικό σχέδιο θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο νεοδιορισθείς ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν. Από την υπηρεσία Τύπου της ρωσικής προεδρίας ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας διατύπωσε μια σειρά παρατηρήσεων επί του περιεχομένου του σχεδίου, επιμένοντας στην «άμεση χωρίς όρους κατάπαυση πυρός από την πλευρά του ουκρανικού στρατού».

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του Κιέβου έχει ανακοινώσει ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, στις 27 Ιούνη θα υπογράψει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας εταιρικής σχέσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Συνεχίζεται η αιματοχυσία

Η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή οι δυνάμεις της σκότωσαν στις επιχειρήσεις στην ανατολή 300 πολιτοφύλακες, κάτι όμως που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, με τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες να δηλώνουν ότι υπέστησαν «βαριές απώλειες», όταν εξουδετερώθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις που έφεραν βαρύ οπλισμό. Χτες οι συγκρούσεις διεξήχθησαν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Χτες, επίσης, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης του Κιέβου, Μιχαΐλο Κόβαλ, δήλωσε ότι «επανέκτησαν τον έλεγχο των συνόρων με τη Ρωσία και μπορούν να αποτρέψουν την πιθανότητα μεταφοράς από τη Ρωσική Ομοσπονδία στρατιωτικού εξοπλισμού».

Από την πλευρά της, η Μόσχα, μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου, υποστηρίζει ότι δεν συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, αλλά ενισχύει την ασφάλεια των συνόρων.

Ανησυχία για την Ενέργεια

Το ενδεχόμενο κόστος που θα έχει για την Ευρώπη η διένεξη Ρωσίας και Ουκρανίας γύρω από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τη ρήξη για την υπόθεση του χρέους και την τιμή πώλησης, συζήτησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία την Πέμπτη το βράδυ με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, συζητήθηκαν οι πιθανές συνέπειες στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στις επιχειρήσεις. Ζήτημα πολύ σημαντικό, λόγω της μεγάλης διασύνδεσης των μονοπωλιακών ομίλων των δύο πλευρών στην Ενέργεια, αλλά που επηρεάζει και πολλούς άλλους βιομηχανικούς και μη κλάδους.

ΙΡΑΚ
Μάχες και ζυμώσεις για τη «διάδοχη κατάσταση»

Ακραίοι ισλαμιστές στα περίχωρα της Βαγδάτης
Ακραίοι ισλαμιστές στα περίχωρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Με μάχες σε Ταλ Αφαρ και Μπάιτζι, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του Ιράκ, αλλά και με την είδηση ότι οι ένοπλοι ακραίοι ισλαμιστές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) έχουν καταλάβει εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χημικών 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο των εξελίξεων σε αυτή την πολύπαθη χώρα είναι το γεγονός ότι εντείνονται οι πιέσεις από διάφορες κατευθύνσεις στον σιίτη Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι για παραίτηση. Γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι πίσω από αυτό που παρουσιάζεται ως εθνοθρησκευτική σύγκρουση βρίσκεται η προσπάθεια τμημάτων της αστικής τάξης να ελέγξουν τον πλούτο της χώρας και βέβαια οι προσανατολισμοί τους για διεθνείς συμμαχίες με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χαρακτηριστική ήταν χτες, μετά την προσευχή της Παρασκευής, η έκκληση του πνευματικού ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ, «Μεγάλου Αγιατολλάχ» Αλί αλ Σιστάνι, για τη συγκρότηση μιας νέας «αποτελεσματικής» ιρακινής κυβέρνησης, αυξάνοντας έτσι και αυτός (πέρα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Σαουδική Αραβία κ.ά.) την πίεση στον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι για παραίτηση. Ο Σιστάνι πρότεινε μάλιστα η μελλοντική ιρακινή κυβέρνηση «να έχει ανοιχτούς ορίζοντες για ένα καλύτερο μέλλον που θα αφορά όλους τους Ιρακινούς» και όχι μόνον τους σιίτες, όπως υποτίθεται πως κάνει από το 2006 ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός.

Παρόμοια πίεση άσκησε, το βράδυ της Πέμπτης, εμμέσως πλην σαφώς και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι «μόνον ηγέτες που μπορούν να κυβερνήσουν με μία συνολική ατζέντα θα μπορέσουν να ενώσουν πραγματικά τον ιρακινό λαό και να τον βγάλει από αυτήν την κρίση».

Επιπλέον ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άσκησε πιέσεις για το σχηματισμό μιας νέας ιρακινής κυβέρνησης ενότητας «με ή χωρίς» τον Μαλίκι, τονίζοντας στο δίκτυο BFM-RMC ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι «εξαιρετικά σοβαρή». Και κατέληξε επισημαίνοντας: «Για να αντιμετωπισθούν τρομοκρατικές ομάδες χρειάζεται εθνική ενότητα. Οχι μόνο ο Μαλίκι δεν θέλησε ποτέ να συμμαχήσει με τις σουνιτικές φυλές, αλλά τις έχει καταδιώξει κατά πολύ ατυχή τρόπο». Ο Φαμπιούς πρόσθεσε τέλος ότι «είναι η πρώτη φορά που μία τρομοκρατική οργάνωση απειλεί να αναλάβει τον έλεγχο πετρελαιοπαραγωγού κράτους ...και αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο».

Αντίθετα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ήταν ο μόνος ηγέτης χτες που στήριξε τηλεφωνικά τον Ιρακινό πρωθυπουργό, εκφράζοντας την «πλήρη υποστήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης, με στόχο να απελευθερωθεί άμεσα το έδαφος της χώρας από τους τρομοκράτες».

Αναζητώντας το διάδοχο πρωθυπουργό

Ηδη μάλιστα από χτες, διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα (όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες») άρχισαν τις ζυμώσεις για το «διάδοχο» του πρωθυπουργού Μαλίκι, πριμοδοτώντας μεταξύ άλλων τις περιπτώσεις του (σιίτη γαλλοσπουδαγμένου οικονομολόγου) πρώην αντιπροέδρου Αμπντέλ Αμπντούλ Μάχντι και του Αγιάντ Αλάουι, κοσμικού σιίτη, που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν έπειτα από την ιμπεριαλιστική εισβολή του 2003 και που συμμετέχει στο «Ανώτατο Ισλαμικό Ιρακινό Συμβούλιο» που διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν. Αλλοι προωθούν στο παρασκήνιο ως πιθανό διάδοχο του Νούρι αλ Μαλίκι τον Αχμαντ Τσαλαμπί, σιίτη βουλευτή, που πρόσφατα εντάχθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο καθώς ήταν ένας από τους εκλεκτούς της πρώην κυβέρνησης των ΗΠΑ επί Τζ. Ου. Μπους την προηγούμενη δεκαετία, και τον σιίτη πρώην υπουργό Οικονομικών και Εσωτερικών Μπαγιάν Τζαμπρ.

Στο μεταξύ, ο σεΐχης Αλί Χατέμ αλ Σουλεϊμάν, ηγετικό στέλεχος σουνιτών φυλάρχων στο Ιράκ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα να στείλει στη Βαγδάτη 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς «συμβούλους» (πέρα από τους 275 κομάντος), σημείωσε ότι αυτό δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά μάλλον θα την επιδεινώσει στα πεδία των συγκρούσεων, προβλέποντας ότι η μόνη περίπτωση να εκτονωθεί η κρίση θα έρθει με την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαλίκι.

ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονία 15χρονου Παλαιστίνιου

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο 15χρονος Παλαιστίνιος Μοχάμεντ Ντουντίν δολοφονήθηκε χτες τα ξημερώματα από Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Ντούρα, κοντά στη Χεβρώνα της Νότιας Δυτικής Οχθης στη διάρκεια μιας ακόμη ολονύχτιας επιδρομής των κατοχικών δυνάμεων σε 200 πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων.

Ο φόνος του εφήβου διαπράχθηκε κοντά στην περιοχή από όπου εξαφανίστηκαν το βράδυ της 12ης Ιούνη τρεις νεαροί Ισραηλινοί (δύο 16χρονοι και ένας 19χρονος), γεγονός που χρησιμοποιείται στο έπακρον από τις ισραηλινές δυνάμεις για κλιμάκωση της βίας και προσπάθεια να χτυπηθεί η ενωτική παλαιστινιακή κυβέρνηση. Ο Ντουντίν είναι ο δεύτερος νεαρός Παλαιστίνιος που δολοφονείται από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε λιγότερο από μία βδομάδα, μετά το θάνατο ενός 19χρονου πριν λίγες μέρες από τις σφαίρες στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από τις 13 ως 19 Ιούνη συνελήφθησαν 330 «ύποπτοι» Παλαιστίνιοι (μεταξύ των οποίων βουλευτές και στελέχη της «Χαμάς») και έχουν γίνει έφοδοι σε πάνω από 200 πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς Παλαιστινίων, στη διάρκεια των οποίων έκλεισε ένας παλαιστινιακός ραδιοσταθμός και κατασχέθηκαν πολλές δεκάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έντυπο υλικό.

ΣΥΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί από βομβιστική επίθεση στη Χάμα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η μετατόπιση του επιχειρησιακού κέντρου των ισλαμιστών ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) από τα πεδία συγκρούσεων της Συρίας στο Ιράκ έχει αποκλιμακώσει τις μάχες στα θέατρα πολέμου, ιδιαίτερα στις βόρειες περιοχές της Συρίας. Ωστόσο, συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο την πρόκληση μεγάλου αριθμού θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό και τη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης. Αυτό το στόχο εξυπηρετούσε και η έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου χτες το πρωί στο χωριό Χορρά της δυτικής συριακής επαρχίας Χάμα, με αποτέλεσμα το θάνατο 34 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 50 άλλων.

Νωρίτερα χτες ο 25χρονος Δανός φωτορεπόρτερ Ράι Οτος αφέθηκε ελεύθερος μετά από 13 μήνες κράτησης στη Συρία, έπειτα από την καταβολή λύτρων στους μισθοφόρους της ΙΚΙΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ