ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Χαιρετίζουν τους χιλιάδες που διαδήλωσαν στην Αθήνα

Καλούν τα μέλη τους σε ετοιμότητα. Τις επόμενες μέρες θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό

Από το μαζικό συλλαλητήριο συνταξιούχων και εργαζομένων, που έγινε προχτές στην Αθήνα
Από το μαζικό συλλαλητήριο συνταξιούχων και εργαζομένων, που έγινε προχτές στην Αθήνα
Με ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις«θεωρούν καθήκον τους να εκφράσουν τα συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που αψήφησαν τα όποια προβλήματα και έδωσαν το "παρών" στο αγωνιστικό προσκλητήριο των οργανώσεών τους», στο προχτεσινό συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες, συνταξιούχοι από 40 πόλεις όλης της χώρας (Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά, Εύβοια, Ηπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία) ταξίδεψαν μέχρι την Αθήνα και συναντήθηκαν με χιλιάδες συναδέλφους τους από την Αττική, συγκροτώντας μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων μια διαδήλωση τριπλάσια σε μέγεθος συγκριτικά με το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο τον Απρίλη του 2013.

Ολοι μαζί βροντοφώναξαν: «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας - Μπορούμε να τους σταματήσουμε». Αυτό το μήνυμα και την αποφασιστικότητά τους θα μεταφέρουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες και στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν με τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες.

«Από την εκδήλωση πήραν απάντηση όλοι αυτοί που σπέρνουν τη μοιρολατρία και την απογοήτευση επικαλούμενοι δήθεν αδράνεια του κινήματος των συνταξιούχων και των εργαζομένων και ότι "τίποτα δεν γίνεται...". Η συγκέντρωση έδειξε ότι κάτι γίνεται και για την ανασύνταξη του κινήματος, απαραίτητη για παραπέρα επιτυχία του», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι Ομοσπονδίες και καλούν τα μέλη τους σε αγωνιστική ετοιμότητα «γιατί σύντομα θα καλεστούμε όλοι σε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Αιτία "πολέμου" οι περικοπές των συντάξεων και η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Στο πόδι οι συνταξιούχοι και στα νησιά

Συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης αναχωρούν για την Αθήνα το ξημέρωμα της Πέμπτης
Συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης αναχωρούν για την Αθήνα το ξημέρωμα της Πέμπτης
Μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης ήταν για τους συνταξιούχους η Πέμπτη. Εκτός από τους χιλιάδες συνταξιούχους που ταξίδεψαν από κάθε άκρη της χώρας για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε μια σειρά νησιά.

Συγκέντρωση στη Μυτιλήνη έγινε την Πέμπτη από το Εργατικό Κέντρο και την Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων, με τη συμμετοχή μαζικών φορέων. Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, ακολούθησε πορεία από την πλατεία Σαπφούς στην αγορά του νησιού.

Στην Κέρκυρα συνταξιούχοι μαζί με εργατικά σωματεία και την ομάδα της ΟΓΕ έκαναν την Πέμπτη παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ και μοίρασαν το κάλεσμά τους στην απογευματινή κινητοποίηση. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαρόκο με ομιλητή τον Μιχάλη Μιχαήλ, συνταξιούχο του Πυροσβεστικού Σώματος, και ακολούθησε πορεία στους δρόμους του νησιού.

Στη Σάμο οι συνταξιούχοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Συνταξιούχων, συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο. Η κινητοποίηση της Πέμπτης ήταν η πρώτη που οργάνωσε το Σωματείο που συστάθηκε πρόσφατα και πλέον σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του στην κατεύθυνση της οργάνωσης των συνταξιούχων του νησιού.

Στην Ικαρία οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μαζική σύσκεψη την Πέμπτη στον Εύδηλο. Συζήτησαν για τις αντιλαϊκές εξελίξεις όσον αφορά τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, για τις πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν το επόμενο διάστημα και την ανάγκη να ενισχύσουν το σωματείο τους. Ανάλογη σύσκεψη είχε προγραμματιστεί για χτες στον Αγιο Κήρυκο. Κινητοποίηση έγινε την Πέμπτη και στην Κω.

Από την κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Από την κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Διεκδικούν μέτρα προστασίας των ανέργων

Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων οργανώνει την Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Καλεί τους ανέργους να πάρουν μέρος, με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στη στάση του μετρό στον Αλιμο. Να διεκδικήσουν: Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για όλους τους άνεργους οικοδόμους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και αύξησή του στα 600 ευρώ. Μείωση των προϋποθέσεων για τη χορήγησή του. Δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών των ανέργων για δωρεάν κατασκηνώσεις. Να μην αποκλειστεί κανένα παιδί οικοδόμου. Επαναλειτουργία του ΟΕΚ και κατασκευή φτηνών εργατικών κατοικιών.

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι της ΑΛΜΑΚΟ

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε την Πέμπτη αντιπροσωπεία των περίπου 100 απλήρωτων και απολυμένων εργαζομένων της Αλουμίνιο Μακεδονίας «ΑΛΜΑΚΟ», έχοντας τη στήριξη των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας, ώστε να μπει τέρμα στην ομηρία τους, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης που τους οφείλει η εργοδοσία και ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Στην παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Ζιώγας ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξή τους. Η διοίκηση της Περιφέρειας αρνήθηκε να εκδώσει ψήφισμα. Για το ίδιο θέμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας.

Σε κινητοποίηση για τα εισιτήρια καλεί το ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους ανέργους, τα σωματεία των συνταξιούχων, τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους μαζικούς φορείς, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων, τους συλλόγους των ΑμΕΑ, τη Δευτέρα 23 Ιούνη, στις 11 π.μ., σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (σταθμός Μετρό «Εθνική Αμυνα»).

Καταγγέλλει την κοροϊδία με τις δήθεν μειώσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καλεί σε πάλη για:

  • Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%, για να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών, των στρατευμένων νέων. Να σβηστούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να μην πάει κανένα πρόστιμο στην Εφορία.
  • Αμεση κρατική επιχορήγηση για επισκευή και ένταξη στην κυκλοφορία 600 παροπλισμένων οχημάτων, που δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων.
  • Καμία απόλυση, ΟΧΙ στις νέες μειώσεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες. Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων στο Μετρό. Να αρθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης για τους εργαζομένους του κλάδου και κάθε άλλου κλάδου. Προσλήψεις οδηγών και τεχνικών για να βελτιωθεί η κάλυψη του συγκοινωνιακού έργου.
  • Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, τακτικές αστικές συγκοινωνίες για το λαό. Επέκταση του δικτύου σε όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ