ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Το Νοέμβρη στον Ισημερινό η 16η Διεθνής Συνάντηση

Θα πραγματοποιηθεί στις 14-15/11 στο Γουαγιακίλ

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας στην Κύπρο
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας στην Κύπρο
Στις 21-22/6 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στη συνεδρίαση, που φιλοξένησε το ΑΚΕΛ, συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι από τα εξής κόμματα: Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Βελγίου, ΚΚ της Βραζιλίας, ΚΚ Βρετανίας, ΚΚΕ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), Κόμμα Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Ισπανίας, Ιταλοί Κομμουνιστές, ΚΚ Κούβας, ΚΚ Ισημερινού, Λιβανέζικο ΚΚ, Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, ΚΚ Ουκρανίας, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, ΚΚ Παλαιστίνης, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία). Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Ανδρος Κυπριανού, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ΕΕ και στο Κυπριακό. Χαιρετίζοντας τις αντιπροσωπείες των κομμάτων που συμμετείχαν στις εργασίες της Κύπρου, κάλεσε τα ΚΚ στην πάλη «ενάντια στο φασισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μαζί με την προοπτική για βαθύτερες, προοδευτικές, ακόμη και επαναστατικές αλλαγές». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά κινείται στην κατεύθυνση «εγκατάλειψης της αρχής της αποστρατιωτικοποίησης», που σημαίνει ένταξη της Κύπρου «στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ή ακόμα και στο ίδιο το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ «δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύση που θα περιλαμβάνει ένταξη στο ΝΑΤΟ ή/και απόκλιση από την αρχή της αποστρατιωτικοποίησης».

Βασικό αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) ήταν η προετοιμασία της φετινής 16ηςΔιεθνούς Συνάντησης των ΚΚ, που θα διεξαχθεί στο Γουαγιακίλ του Ισημερινού. Καθορίστηκε η συνάντηση να διεξαχθεί στις 14-15 Νοέμβρη 2014, με θέμα «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που προκαλεί κρίσεις, πολέμους και την άνοδο φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση, το σοσιαλισμό».

Η ΟΕ εξέτασε επίσης άλλα τεχνικά ζητήματα διεξαγωγής της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), ενώ έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τις διεθνείς και εθνικές εξελίξεις.

Αλληλεγγύη στο λαό της Ουκρανίας

Μιλώντας στην ΟΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους κομμουνιστές που δρουν σε δύσκολες συνθήκες, όπως στην Ουκρανία, στη Συρία, στην Παλαιστίνη και αλλού. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της τριπλής εκλογικής μάχης που έδωσε το ΚΚΕ, καθώς και στις προσπάθειες του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αναφερόμενος στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει το χώρο της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας και τις δηλώσεις πίστης που κάνει η ηγεσία του προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την αστική τάξη της χώρας. Ακόμη, ενημέρωσε για τους λόγους που οδήγησαν το ΚΚΕ να αποφασίσει την αποχώρηση των ευρωβουλευτών του από την GUE, τονίζοντας τον αρνητικό ρόλο του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πως οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν μπορούν να βρίσκονται σε καμία ευρωομάδα που εξωραΐζει τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ.

Μετά το τέλος της συζήτησης, η ΟΕ ενέκρινε ανακοίνωση για την κατάσταση στην Ουκρανία, στην οποία:

-- Καταγγέλλει τη διακηρυγμένη πολιτική των ουκρανικών αρχών να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας. Καταγγέλλει την τρομοκρατία που έχει εξαπολυθεί ενάντια στους κομμουνιστές και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα, το κάψιμο των κεντρικών γραφείων του ΚΚ και την προσπάθεια κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων. Καταδικάζει τη δράση των φασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων στη χώρα που αναπολούν την αναβίωση του φασισμού.

-- Σημειώνει πως η πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη χώρα που ακολουθείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στο πλαίσιο του ακήρυχτου πολέμου για τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας, προκάλεσε και προκαλεί ανθρώπινο πόνο, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο ξεσπάσματος πολέμου στην περιοχή. Το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται με διάφορους τρόπους κυρίως από τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους που προσποιούνται υποκριτικά ότι είναι οι φρουροί του.

-- Καλεί τους λαούς της περιοχής και το φιλειρηνικό κίνημα να είναι σε ετοιμότητα σχετικά με τη μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή και το ρόλο του ΝΑΤΟ, το οποίο, εκμεταλλευόμενο την κατάσταση, ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής.

-- Η ΟΕ της ΔΣΚΕΚ ζητά να μπει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης στη νοτιοανατολική περιοχή της Ουκρανίας, άμεση εκεχειρία και να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί άμεσα και πρακτικά η δυνατότητα να επικρατήσει η ειρήνη, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του λαού συνολικά. Και, τέλος, διακηρύσσει την αλληλεγγύη της στο λαό της Ουκρανίας και καλεί τις φιλειρηνικές δυνάμεις να αντισταθούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το φασισμό που σηκώνει κεφάλι στη χώρα.

Εκδήλωση στη Λεμεσό

Το απόγεμα της Κυριακής, η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στη Λεμεσό, σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τα εκλογικά αποτελέσματα και την πορεία ανασύνταξης του κινήματος. Στην εκδήλωση μίλησε ο Ελ. Βαγενάς κι έγινε πλούσια συζήτηση, τόσο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις θέσεις του ΚΚΕ, όσο και για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, στην Κύπρο και την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού της δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προσπάθειες που καταβάλλει το ΚΚΕ τα τελευταία 20 χρόνια για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Χαρακτήρισε συμβολή του ΚΚΕ στο ευρωπαϊκό κομμουνιστικό κίνημα την απόφαση του Κόμματος να αποχωρήσουν οι ευρωβουλευτές του από την GUE, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο ρόλο των κομμουνιστών στα Κοινοβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο, που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη στάση που κρατούν εκεί οι εκπρόσωποι αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων.

Σημείωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και θα ρίξει βάρος στη συνεργασία των ΚΚ της Ευρώπης, που βρίσκονται σε γραμμή ρήξης με την ΕΕ και τον καπιταλισμό, πρώτα απ' όλα με τα 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική «Πρωτοβουλία». Την ίδια ώρα με διάφορες πρωτοβουλίες, όπως π.χ. αυτή, που ξεκίνησε πρόσφατα, ενάντια στη διάλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, θα καταβάλλει προσπάθειες και με άλλα κόμματα σ' εκείνα τα ζητήματα όπου μπορεί να υπάρξει συντονισμός της πάλης, όπως ενάντια στο ΝΑΤΟ, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στον αντικομμουνισμό, στην αναθεώρηση της Ιστορίας που επιχειρούν τα αστικά επιτελεία κ.ά.

Στη Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Θεραπευτική Κοινότητα «Παρέμβαση» (στη Ραφήνα), την Πέμπτη 26 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 11.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ