ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εφόδιο για εξαγωγή συμπερασμάτων για τις σημερινές πολιτικές διεργασίες

Παρουσίαση του βιβλίου «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967» στο 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης
Το βιβλίο του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967» παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», το Σάββατο 21/6, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Τη βιβλιοπαρουσίαση έκανε ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Σκολαρίκος σημείωσε ότι η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βιβλίου αποσκοπεί να συμβάλλει στην ταξική συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης με τους εξής τρόπους:

«Να αναδείξει τη διαλεκτική υλιστική αντίληψη της ανάγνωσης της Ιστορίας. Η διαλεκτική υλιστική αντίληψη της Ιστορίας επιχειρεί να ερμηνεύσει τα ιστορικά γεγονότα στη βάση των ταξικών συμφερόντων και της ταξικής πάλης.

Να χρησιμοποιήσει την ιστορική πείρα, χωρίς φυσικά μηχανιστικές μεταφορές, για την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τις σημερινές εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης.

Υπό αυτό το πρίσμα, η μελέτη της συγκεκριμένη περιόδου:

Συμβάλει στην αποκάλυψη των σχέσεων ανάμεσα στις πολιτικές εξελίξεις και στο οικονομικό υπόβαθρό τους. Με άλλα λόγια, φανερώνει την πραγματική οικονομική εξουσία που βρίσκεται πίσω από τις πολιτικές διεργασίες, τις στοχεύσεις και τις συγκρούσεις του αστικού πολιτικού κόσμου.

Βοηθά στο να κατανοήσουμε την αντιπαλότητα των μερίδων του αστικού πολιτικού κόσμου ως αντανάκλαση των διαφορετικών συμφερόντων μερίδων της αστικής τάξης.

Φανερώνει το πώς οι ενδοαστικές αντιπαλότητες φανερώνουν, διαπλέκονται με τις σχέσεις των διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης με τους ξένους συμμάχους τους, οι οποίες αναγκαστικά στιγματίζονται από την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και, επομένως, από ισχυρές εξαρτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η μεταπολεμική ανασυγκρότηση του αστικού κράτους στηρίχτηκε στη νέα ηγεμονική δύναμη του ιμπεριαλισμού, δηλαδή τις ΗΠΑ που έλαβαν τα σκήπτρα από τη Μ. Βρετανία. Φυσικά, η Μ. Βρετανία συνέχισε να έχει ρόλο, αν και πιο περιορισμένο, στην ανασυγκρότηση των αστικών πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών θεσμών».

Επίσης, αναφερόμενος σε ορισμένα γενικότερα συμπεράσματα που απορρέουν από τη μελέτη του αστικού πολιτικού συστήματος την περίοδο 1950-1967, στάθηκε στα εξής: «Ο αντικομμουνισμός της κυρίαρχης αστικής πολιτικής ιδεολογίας είναι διαχρονικός, ανεξάρτητα από την αναγκαία προσαρμογή των επιχειρημάτων του.

Μια άλλη σταθερά της αστικής πολιτικής εξουσίας αποτελούν τα οικονομικά και όχι μόνο σκάνδαλα, μιας και αυτά δεν επαφίενται στην ηθική αστών πολιτικών ή αστικών κομμάτων αλλά αποτελούν απότοκο της ηθικής του ανταγωνισμού με όλα τα μέσα που διαπερνά τον καπιταλιστικό οικονομικό-κοινωνικό σχηματισμό.

Οι αστικοί εκσυγχρονισμοί είναι απαραίτητοι για την προσαρμογή της αστικής εξουσίας στα νέα δεδομένα και, με αυτήν την έννοια, δεν αμφισβητούν την ουσία της. Γι' αυτό απέναντι σε κάθε αστικό εκσυγχρονισμό θα πρέπει να αντιτάσσεται η ανάγκη της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής οργάνωσης της κοινωνίας».

ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Διεργασίες παντού με τις ίδιες αντιλαϊκές στοχεύσεις

Συνεχίζονται, σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, οι διεργασίες για την ανασύνθεσή του, με τις αστικές δυνάμεις να κινούνται στο κοινό έδαφος της στρατηγικής σύγκλισης υπέρ του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Στη ΝΔ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Real», ερωτηθείσα για το αν η ΝΔ «θα επιχειρήσει κάποια πολιτική διεύρυνση το επόμενο διάστημα προς τα δεξιά ή το κέντρο», απάντησε: «Εγώ είμαι στους δεύτερους. Πιστεύω ότι η ΝΔ είναι μεγάλη και δημοκρατική παράταξη. Οταν δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα δεξιά της, που δεν ξέρουμε αυτή η δεξιά πού βρίσκεται, τότε χάνει το κέντρο της. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ περισσότερο κομμάτι προς το κέντρο (...) Θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να χωρεί όλους όσοι πρεσβεύουν τις ίδιες αρχές με το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και που βρήκε μετά άξιους συνεχιστές».

Στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ο πρώην υπουργός Παντελής Καψής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», παρατήρησε: «Πιστεύω ότι η λογική της κεντροαριστεράς έχει τρία χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι πρόκειται για έναν τρίτο αυτόνομο πόλο, ο οποίος δε θα ετεροκαθορίζεται, ούτε από τη συνεργασία που γίνεται αυτήν τη στιγμή στα πλαίσια της κυβέρνησης, ούτε από μια ενδεχόμενη άλλη μελλοντική συνεργασία (...) Το δεύτερο στοιχείο του είναι βέβαια το ευρωπαϊκό. Δηλαδή, το ότι δεν έχει τη λογική της αντιπαλότητας με την ΕΕ και των τετελεσμένων. Και το τρίτο, πολύ βασικό στοιχείο, είναι η λογική των μεταρρυθμίσεων. Αυτήν τη στιγμή η χώρα δεν έχει ανάγκη να επιστρέψει στο παρελθόν με τη λογική αυτή που βλέπουμε -παραχωρήσεις δεξιά και αριστερά- αλλά έχει ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων στον κοινωνικό τομέα αλλά κυρίως στην οικονομία».

Ο ίδιος εμφανίστηκε και προβληματισμένος για το γεγονός ότι αργοπορεί η ανασύνθεση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας μέσω Ελιάς: «Υπάρχει πρόβλημα. Κοντεύει να περάσει ένας μήνας από τις ευρωεκλογές και δεν έχουμε δει να γίνεται τίποτα και στο χώρο της Ελιάς. Είναι μία ακατανόητη καθυστέρηση (...) Πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές πολιτικές πρωτοβουλίες (...) ένα προγραμματικό συνέδριο ανοιχτό σε όλη την κεντροαριστερά».

Ο Π. Καψής απεύθυνε πρόσκληση και στο Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, βάζοντας πρόταγμα «να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Εδώ μιλάμε για τις μεγάλες συναινέσεις που έχει ανάγκη η χώρα και όλοι τις αναγνωρίζουν και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, ακόμη και όταν υποτίθεται ότι κινούμαστε σε παράλληλους δρόμους. Το ζητούμενο είναι, πιστεύω -χωρίς να είμαι βέβαιος τι θα συμβεί- να μπορέσειν' αποτελέσει και αυτό ένα μέρος του συνασπισμού του τρίτου πόλου που πρέπει να δημιουργηθεί». Σημειωτέον, στο Ποτάμι ξεκινούν Παρασκευή βράδυ οι εργασίες του ιδρυτικού του συνεδρίου.

Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης

Συνεχίζονται σήμερα οι απολογίες των χρυσαυγιτών, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών της αίτησης εξαίρεσης των δύο εφετών ειδικών ανακριτριών και του εισαγγελέα, που είχε καταθέσει ο προφυλακισμένος αρχηγός της φασιστικής Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος. Ετσι, σήμερα απολογούνται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η χρυσαυγίτισσα βουλευτής Ελ. Ζαρούλια, σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου, που κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, και ο χρυσαυγίτης βουλευτής Κ. Μπαρμπαρούσης.

Εκθεση βιβλίου στον Πειραιά

Η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, έως την Πέμπτη 10 Ιούλη, καθημερινά από τις 6 έως τις 9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Η έκθεση λειτουργεί στον 1ο όροφο των γραφείων της ΤΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119).

Βιβλιοπαρουσιάσεις στην Αττική

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου του Ρατζανί Πάλμε Ντατ «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») διοργανώνονται αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 26), από την ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης από τις ΚΟ Ηλιούπολης. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Τετάρτη, από την ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ., στον ιστορικό τόπο της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Συγκέντρωση και λαϊκό γλέντι στο Ηράκλειο

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Τίτου Ηρακλείου Κρήτης, την Παρασκευή 27/6, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με κρητική και λαϊκή μουσική.

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σε γειτονιές της Πάτρας οργανώνονται σήμερα, Τετάρτη, ομιλίες - συζητήσεις, με θέμα τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις πρόσφατες εκλογές και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Στις Εργατικές Κατοικίες της Εγλυκάδας στις 8 μ.μ. με την Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς. Στην Παραλία στις 8 μ.μ. με τον Παναγιώτη Μελά, στέλεχος του Κόμματος. Στο καφενείο «Λίμπερο», στον Αγιο Διονύσιο στις 8 μ.μ. με τον Βασίλη Θωμόπουλο, μέλος της ΤΕ Εδαφικού Αχαΐας.

-- Οι Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, την Παρασκευή 27/6, στις 9 μ.μ., στο θεατράκι του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα του Τομέα Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι την Παρασκευή 27/6, στις 8.30 μ.μ. στο 4ο δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας (απέναντι από το σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας, δίπλα στο ΚΕΠ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ