ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
«Ευκαιρίες» πάνω στο «φιλοεπενδυτικό» περιβάλλον

Με εκπροσώπους της Dow Chemical Company και της ΙΒΜ Ευρώπης συναντήθηκε ο Αντ. Σαμαράς

Το «περιβάλλον υπέρ της αγοράς» και την ύπαρξη «μεγάλης δεξαμενής ταλέντων», ειδικευμένου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και μονοπωλίων

Eurokinissi

Το «περιβάλλον υπέρ της αγοράς» και την ύπαρξη «μεγάλης δεξαμενής ταλέντων», ειδικευμένου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και μονοπωλίων
Η επιχείρηση κλίματος προσμονής στο λαό από τις «μπίζνες» του κεφαλαίου συνεχίστηκε και χτες, μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Chemical Company, Andrew Liveris και το Γενικό Διευθυντή της IBM Ευρώπης, Rich Hume, και τις ανακοινώσεις που την ακολούθησαν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία και άλλων ηγετικών στελεχών των δύο εταιρειών, καθώς και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για δημιουργία κέντρου παροχής υπηρεσιών στον τομέα των πληροφοριακών συστημάτων στην Ελλάδα εντός του 2014. Ο Ν. Μηταράκης έσπευσε να προπαγανδίσει ότι η επένδυση θα δημιουργήσει «ένα σημαντικό αριθμό ποιοτικών θέσεων εργασίας στη χώρα μας». Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και οι επικεφαλής των δύο πολυεθνικών, αν και ρωτήθηκαν σχετικά, απέφυγαν επιμελώς να πουν συγκεκριμένα πόσες θα είναι αυτές οι θέσεις, πολύ περισσότερο βέβαια απέφυγαν να πουν έστω και μία λέξη για τις εργασιακές σχέσεις που θα τις διέπουν.

Βέβαια και οι τρεις τους δεν παρέλειψαν να εξάρουν το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» που δημιουργείται στην Ελλάδα για μια σειρά λόγους. Ενδεικτικά, ο Ν. Μηταράκης υποστήριξε ότι υπάρχει «συστηματική ροή ξένων επενδύσεων», «ενδιαφέρον ξένων μεγάλων εταιρειών» να έρθουν στην Ελλάδα «λόγω του υψηλού επιπέδου της μόρφωσης των νέων παιδιών (...) στελέχη τα οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της διεθνούς οικονομίας».

Ο A. Liveris της Dow Chemical σημείωσε: «Εχουμε εργαστεί πολύ στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Σαμαρά (...) μεγάλες εταιρείες αναγνωρίζουν τα ταλέντα της Ελλάδας και των ανθρώπων της (...) δημιουργείται ένα περιβάλλον υπέρ των επιχειρήσεων, υπέρ της αγοράς».

Και ο R. Hume της IBM: «Κι εμείς βλέπουμε επίσης πολύ ταλέντο κι ευκαιρίες εδώ (...) γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων εδώ και ψάχνουμε για ευκαιρίες σαν κι αυτή με ένα μεγάλο εταίρο, την Dow, για να επεκτείνουμε την πρόσβασή μας στην αγορά σας».

Στην πραγματικότητα, το περιβόητο «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» που δημιουργούν για τα μονοπώλια η κυβέρνηση και η ΕΕ, πατώντας και πάνω στα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, στηρίζεται στις συνεχείς εισφοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις (βλ. «περιβάλλον υπέρ των επιχειρήσεων, υπέρ της αγοράς»), στην εξασφάλιση πάμφθηνου και δίχως δικαιώματα εργατικού δυναμικού, με υψηλή ειδίκευση (εξ ου και οι τόσες αναφορές στη «μεγάλη δεξαμενή ταλέντων»)...

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕ - ΗΠΑ ΓΙΑ «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ»
Σύσφιξη «διατλαντικών δεσμών» στο όνομα της «τρομοκρατίας»

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ενίσχυση του φακελώματος που συντελείται μέσω της ανταλλαγής πλήθους προσωπικών δεδομένων επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων

«Προχωράμε μαζί στη σύσφιξη των διατλαντικών δεσμών»: Η φράση αυτή του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ε. Χόλντερ έδωσε το «στίγμα» της χτεσινής υπουργικής συνάντησης ΕΕ - ΗΠΑ για θέματα «Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στο Ιράκ τις προηγούμενες μέρες προωθήθηκαν οι σουνίτες «τζιχαντιστές», οι οποίοι είχαν στηριχθεί πολύμορφα από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την επέμβασή τους στη Συρία και στις γραμμές των οποίων όπως αποκαλύπτεται δρουν «μαχητές» από διάφορες χώρες, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη χτεσινή υπουργική συνάντηση ΕΕ - ΗΠΑ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Κικίλιας, ανέφερε ότι ανταλλάχτηκαν απόψεις για την πρόληψη «της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης τρομοκρατών, καθώς και για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού (...) Είμαστε πρόθυμοι για στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ, μέσω ενίσχυσης του διαλόγου μας και βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών».

Για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Α. Μαγιόρκας, είπε πως θα αξιοποιηθούν όλα τα διοικητικά εργαλεία, όπως και αυτά επιβολής του νόμου για την «ανακοπή της ροής αυτών των μαχητών».

Αλλωστε, όπως τόνισε ο Ε. Χόλντερ, αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται και με τις συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής και αστυνομικής συνδρομής ΕΕ - ΗΠΑ, όπως και με αυτές που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, οι οποίες στο όνομα της «τρομοκρατίας», διαμορφώνουν ένα πλέγμα καταστολής που μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος των λαών. Οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν συνεργασία στην πρόληψη, καταστολή, διερεύνηση, εξιχνίαση και διαλεύκανση εγκλημάτων. Συντονισμό αστυνομικών ενεργειών για την πραγματοποίηση κοινών ερευνών, προετοιμασία και υιοθέτηση κοινών μέτρων σε ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων και έρευνας. Ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα αρχεία των ονομάτων επιβατών αεροπορικών πτήσεων. Είναι γνωστό πως η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ επιτρέπει στην αμερικανική Υπηρεσία Συνοριακού Ελέγχου και Τελωνείων (CBP), αλλά και σ' άλλες αρχές (σ.σ.: η CBP είναι τρόπον τινά «θυγατρική» της CIA), να έχουν άμεση και ανεξέλεγκτη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική υπηρεσία τελωνείων έχει πρόσβαση σε 34 πεδία του «μητρώου επιβάτη» (γνωστό ως PNR), μεταξύ των οποίων είναι: Η ημερομηνία κράτησης της πτήσης, η ημερομηνία της πτήσης, το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός της θέσης, η διεύθυνση του επιβάτη, τα τηλέφωνα και τα e-mail του, κάθε μορφής πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας), πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, ο ταξιδιωτικός του πράκτορας, το αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και η ημερομηνία έκδοσής του...

Τα στοιχεία συλλέγονται μέσα από το σύστημα κράτησης θέσεων των αεροπορικών εταιρειών. Η ροή τους προς τις ΗΠΑ γίνεται το αργότερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ «αξιολογούν» τα παρεχόμενα στοιχεία, στη διάρκεια της πτήσης από την Ευρώπη προς τη χώρα τους, ώστε να έχουν σχηματίσει «γνώμη» για τον κάθε επιβάτη, με την προσγείωση του αεροσκάφους σε αμερικανικό έδαφος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επαφές στη Σερβία για προώθηση μπίζνες

Με άξονα τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από τη λεγόμενη ενεργειακή διπλωματία, να εκμεταλλευτεί νέα πεδία κερδοφορίας και αγορές, κινήθηκε η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου, στη Σερβία. Ο Π. Μίχαλος συμμετείχε στο 14ο Οικονομικό Συνέδριο της βαλκανικής χώρας, το οποίο παρουσιάζεται ως το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ της Σερβίας και διοργανώνεται σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Στην ομιλία του εστίασε «στη σημασία των μεταρρυθμίσεων (βλ. καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) για τη μελλοντική πορεία της Σερβίας και την ανάγκη άμεσης υλοποίησής τους, ώστε να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία». Ως αντιστάθμισμα επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, την οποία επιδιώκει η άρχουσα τάξη της γειτονικής χώρας.

Στο Βελιγράδι, ο Π. Μίχαλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Dusan Vujovic, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Dragan Stevanovich, με τους οποίους συζήτησε «για την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στις δύο χώρες (βλ. νέες πολύμορφες ενισχύσεις στο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές και εισφοροελαφρύνσεις) και την αύξηση των διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών».

Σε συνάντησή του με τον υπουργό Ενέργειας, Aleksandar Antic, τέθηκαν τα θέματα διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, οι εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό South Stream, καθώς και η προοπτική κατασκευής ενός Καθέτου Διαδρόμου, που θα ξεκινά από την Ελλάδα, για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σε συνάντηση που είχε, τέλος, με τον πρόεδρο του Σερβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Zeljko Sertic, συζητήθηκαν τρόποι ώστε να αυξηθούν οι «επιχειρηματικές συνεργασίες» και συμφωνήθηκε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο επίσκεψη στην Ελλάδα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων επαφών με ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύνοδος της «Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης»

Την ίδια ώρα, με στόχο την ένταξη όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, καταπώς υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, συνήλθε χτες στο Βουκουρέστι η Σύνοδος Κορυφής της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP). Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Η SEECP αποτελεί, από ιδρύσεώς της το 1996, «σχήμα συνεργασίας» αποκλειστικά από τις χώρες της περιοχής. Μέλη της είναι οι: Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Μολδαβία και Μαυροβούνιο.

Εκθέσεις βιβλίου σε Αθήνα και Πειραιά

Εκθέσεις βιβλίου, με ειδικές τιμές σε όλα τα βιβλία, διοργανώνουν οι ΚΟ Αττικής και η ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιείται ως την Κυριακή 6 Ιούλη, στον 1ο όροφο της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, στην Ομόνοια), καθώς επίσης και στην Κολωνού 3, τις καθημερινές από τις 18.00 ως τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 ως τις 13.00 και από τις 18.00 ως τις 21.00.

Η έκθεση βιβλίου της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ διαρκεί ως την Πέμπτη 10 Ιούλη και λειτουργεί καθημερινά από τις 6 έως τις 9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στον 1ο όροφο των γραφείων της ΤΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ