ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Προς αναζήτηση νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου δράσης

Ο Κέρι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Παρίσι
Ο Κέρι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Παρίσι
BAΓΔΑΤΗ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Εντονες διεργασίες με επίκεντρο τις ραγδαίες εξελίξεις, όχι μόνο σε Ιράκ και Συρία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με πιθανό στόχο την εξεύρεση μίας «κοινής» τακτικής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με αφορμή τις γενικότερες «αναταράξεις» που προκαλεί η δράση των σουνιτών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (IKIΛ), σημειώθηκαν το περασμένο 24ωρο στο Παρίσι, στη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

Ο Κέρι, πριν ξεκινήσει τη συνάντησή του στο Παρίσι με ομολόγους του από σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ της περιοχής του Περσικού Κόλπου (απουσίαζαν όμως το Κατάρ και Κουβέιτ), δήλωσε, παρουσία του Γάλλου ομολόγου του Λωράν Φαμπιούς, ότι επί τάπητος θα έθεταν «διάφορα κρίσιμα ζητήματα», όπως τα τεκταινόμενα σε Ιράκ και Συρία, οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και οι (παγωμένες) ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Ο Φαμπιούς, από την πλευρά του, σημείωσε τις ευρύτερα αποσταθεροποιητικές συνέπειες της δράσης «τρομοκρατών του ΙΚΙΛ».

Από τους πρώτους που είδε στο Παρίσι ο Κέρι ήταν ο σουνίτης πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ραφίφ Χαρίρι. Συζήτησαν τις συγκρούσεις σε Ιράκ και Συρία και το αδιέξοδο που έχει ξεσπάσει στο Λίβανο, με αφορμή την αδυναμία εκλογής νέου προέδρου. Σύμφωνα με συνεργάτες του Χαρίρι, συζητήθηκε «και το πολύ λεπτό ζήτημα» της προχτεσινής βομβιστικής έκρηξης σε ξενοδοχείο της Βηρυτού με δράστη Σαουδάραβα.

Ακολούθησε συνάντηση του Τζον Κέρι με τους ομολόγους του από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ, πριν τη συνάντηση, χαρακτήρισε τη συζήτηση «τεράστιας σημασίας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι μία συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής «θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο».

Μετά τις συναντήσεις στο Παρίσι, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως οι συνομιλητές των ΗΠΑ επανέλαβαν τις ανησυχίες για τους χειρισμούς της κρίσης από τον Ιρακινό πρωθυπουργό και συμφώνησαν πως η επόμενη ιρακινή κυβέρνηση «θα πρέπει να είναι πιο δεκτική σε Σουνίτες και Κούρδους».

Από το Παρίσι δεν έλειψε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Κέρι. Πρόσφερε «την αξιόπιστη βοήθεια του Ισραήλ σε μετριοπαθείς αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση» του ΙΚΙΛ, προβλέποντας ότι εάν δε συγκρατηθούν, «θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν τη σταθερότητα της περιοχής του Κόλπου, με πρώτο το Κουβέιτ». Είπε ότι σήμερα «τα ισραηλινά συμφέροντα συγκλίνουν με αυτά μετριοπαθών αραβικών χωρών, αφού και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν την απειλή Ιράν, της παγκόσμιας τζιχάντ («ιερός πόλεμος»), της Αλ Κάιντα και της διάχυσης της σύρραξης σε Ιράκ και Συρία».

Στη Βαγδάτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ πίεσε τον Σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι για «νέα ιρακινή κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς ανεξάρτητα από θρησκευτικές διαφορές».

Ο Μάλικι υποστήριξε ως «απαραίτητη» την εξεύρεση μίας «πολιτικής λύσης, παράλληλα με τη στρατιωτική δράση» κατά των ισλαμιστών του ΙΚΙΛ και επιδοκίμασε το βομβαρδισμό θέσεων κατά των μισθοφόρων της οργάνωσης από τη συριακή πολεμική αεροπορία, διευκρινίζοντας (σύμφωνα με αναθεωρημένο κείμενο δηλώσεών του στο BBC) ότι αυτοί δεν έγιναν εντός της ιρακινής μεθοριακής πόλης αλ Κάιμ, όπως είχε προχτές αρχικά αναφερθεί, αλλά εντός των συριακών μεθοριακών περιοχών.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης Αμπντάλα, ως προεδρεύων έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις των εξελίξεων στο Ιράκ και ζήτησε τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία».

Παράλληλα, οι Τάιμς της Ν. Υόρκης, επικαλούμενοι «ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους», ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν έχει εφοδιάσει στρατιωτικώς μυστικά τις ιρακινές δυνάμεις με βαρύ πυροβολικό, πολυεκτοξευτήρες ρουκετών, πολεμοφόδια και ένα μικρό στόλο ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Ababil στον αεροδιάδρομο του Αλ Ρασίντ (πλησίον Βαγδάτης), όπου έχει εγκατασταθεί και σύστημα υποκλοπής ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών μεταξύ των ενόπλων και διοικητών του ΙΚΙΛ. Οι Τάιμς υποστηρίζουν πως στο Ιράκ βρίσκονται μερικές δεκάδες ανώτατοι και ανώτεροι στρατιωτικοί και ότι άνδρες των ειδικών δυνάμεων Quds είναι αναπτυγμένοι στην ιρανο-ιρακινή μεθόριο, «έτοιμοι» να βοηθήσουν στην προστασία της Βαγδάτης και των σιιτικών λατρευτικών τόπων του νότιου Ιράκ.

Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, στο πετρελαιοφόρο Κιρκούκ, το οποίο ελέγχουν από τις 12/6 οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, Πεσμεργκά. Ο Μπαρζανί δήλωσε ότι «θα μεταφερθούν στην περιοχή όλες οι δυνάμεις ασφαλείας», προκειμένου να διατηρηθεί, πάση θυσία, ο έλεγχος της (εθνοτικά μικτής) περιοχής που διεκδικείται από τους Κούρδους.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εύθραυστη εκεχειρία και κινήσεις τακτικής

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με την έτσι και αλλιώς εύθραυστη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία να εκπνέει σήμερα συνεχίζεται το «πόκερ» κινήσεων τακτικής όπως και το διπλωματικό παζάρι και ο ανταγωνισμός ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την Ρωσία. Και χτες σημειώθηκαν σποραδικά πυρά σε αρκετές πόλεις των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ανάμεσα σε στρατεύματα που έχει αποστείλει η κυβέρνηση του Κιέβου και ρωσόφωνους πολιτοφύλακες. Επίσης, παρατηρείται φυγή προς τη Ρωσία πολλών αμάχων με το φόβο ότι, ο πιθανός τερματισμός της εκεχειρίας, μπορεί να σημάνει σφοδρότερη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ζήτησε εκ νέου να υπάρξει παράταση της εκεχειρίας και να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Το ζήτημα δεν αποκλείει και η κυβέρνηση του Κιέβου, που όμως σημειώνει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τον εξοπλισμό και την ενίσχυση των πολιτοφυλάκων. Ταυτόχρονα, από τους πολιτοφύλακες καταγγέλθηκε ότι σε στρατόπεδο στο Ντονέτσκ έφτασαν 150 ένοπλοι του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» και μεταφέρθηκε μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Πάντως, και από τις δύο πλευρές υπάρχει συμφωνία σήμερα να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Ντονέτσκ.

Ενοποίηση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Στις κινήσεις τακτικής που γίνονται και από τις δύο πλευρές είναι αξιοσημείωτα δύο γεγονότα. Οι αυτοανακηρυγμένες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» μέσων των αντιπροσώπων τους προχώρησαν σε συγκρότηση της λεγόμενης «Ενωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών» που ονομάζουν «συνομόσπονδο δημοκρατικό κράτος που βασίζεται στη δικαιοσύνη και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών». Σημειώνεται ότι η «Ενωση» είναι αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, ενώ δίνεται η δυνατότητα και σε άλλα κράτη να ενωθούν με αυτή.

Την ίδια ώρα, ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την προώθηση νέου Συντάγματος που θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιοχές. Επίσης, σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα υπογραφτεί το οικονομικό της συμφωνίας συνεργασίας της Ουκρανίας με την ΕΕ, ενώ προγραμματίζεται για τις 11 Ιούλη τριμερής συνάντηση (ΕΕ, Ουκρανία, Ρωσία) για να συζητηθούν οι ενστάσεις της τελευταίας για τη συνεργασία αυτή, που θεωρεί ότι θα θίξει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα.

Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, συνεχίζονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των αρχηγών κρατών ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας, ενώ από τη Γαλλία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σημείωσε: «Εχει κρίσιμη σημασία η Ρωσία να δείξει μέσα στις επόμενες ώρες, κυριολεκτικά, ότι εργάζεται για τον αφοπλισμό των αυτονομιστών, ότι τους ενθαρρύνει να αφοπλισθούν, ότι τους καλεί να καταθέσουν τα όπλα και να συμμετάσχουν σε μια νόμιμη (πολιτική) διαδικασία».

Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής εξετάζουν και ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ζήτημα ωστόσο που δημιουργεί τριβές και αντιθέσεις, λόγω των συμφερόντων που διακυβεύονται, καθώς είναι μεγάλη η διασύνδεση των μονοπωλιακών ομίλων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Ερντογάν

Στην Αγκυρα χτες ο πρωθυπουργός της αυτόνομης κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Προβάδισμα μέχρι και είκοσι ποσοστιαίων μονάδων δίνουν στον Ρ. Τ. Ερντογάν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ο σημερινός πρωθυπουργός λαμβάνει 55,2% και 56,1% έναντι του κοινού υποψηφίου των CHP - MHP Εκμελεντιν Ιχσάνογλου, που λαμβάνει αντίστοιχα 35,8% και 34,2%.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα καθορίζουν τα βήματά τους, με το κυβερνών AKP να ρίχνει «γέφυρες φιλίας» όλο και πιο σχεδιασμένα προς την κουρδική πλευρά. Ετσι, χτες κατατέθηκε και επίσημα το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που δίνει νομική υπόσταση στις «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πέρυσι με το PKK.

Την ίδια στιγμή, ο Ιχσάνογλου εμφανίζεται ως «διαπαραταξιακός» υποψήφιος και χτες δήλωνε ότι «είναι πρόεδρος όλης της τουρκικής κοινωνίας» από την Αγκυρα όπου βρέθηκε, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη στήριξη τουρκικών μικρότερων κομμάτων, όπως το ακροδεξιό BBP και το σοσιαλδημοκρατικό DSP.

Στην Αγκυρα ο Μπαρζανί

Στο μεταξύ, στην τουρκική πρωτεύουσα βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί, για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου, τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ αλλά και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Η επίσκεψη, ειδικά μάλιστα την περίοδο που πραγματοποιείται, δεν μπορεί παρά να υπενθυμίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική πλουτοκρατία διεκδικεί ρόλο «ρυθμιστή» στην ευρύτερη περιοχή. Οι οικονομικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους Κούρδους του Ιράκ (που σήμερα εμφανίζονται έτοιμοι να υπερασπιστούν ακόμα πιο έντονα τη δημιουργία κράτους) το αναδεικνύουν. Ο ίδιος ο Ερντογάν πλασάρεται ως ικανότερος υπερασπιστής του τουρκικού κεφαλαίου, σε μια προσπάθεια να «αποκρούσει» και την πολεμική όσων φαίνονται ότι επιδιώκουν τον «παροπλισμό» του, εκτιμώντας ότι η εξωτερική και οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης δεν τους έχει ωφελήσει όσο ήθελαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ