ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Οι «γύπες» δανειστές «τρώνε» και πάλι το λαό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το ζήτημα του χρέους της Αργεντινής έφερε προχτές στη Συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αξελ Κισιλόφ, ζητώντας δίκαιη αντιμετώπιση από τους δανειστές που δεν μπήκαν στη διαδικασία «κουρέματος» το 2005 και το 2010. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι η χώρα του θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, πράγμα που έκανε χτες πληρώνοντας αρχικά 1 δισ. δολάρια. Τα νέα προβλήματα της αστικής κυβέρνησης (που βέβαια θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο λαός) προέκυψαν μετά την απόφαση στις 16 Ιούνη του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που, επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης, την υποχρέωνε να πληρώσει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) NML Capital και Aurelius Management.

Με δεδομένο ότι πριν από έναν περίπου μήνα, η κυβέρνηση δέχτηκε άλλον ένα διακανονισμό για χρέος 9,7 δισ. δολαρίων με «κλαμπ του Παρισιού» (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία) και τη δέσμευση έως το Μάη του 2015 να έχουν πληρωθεί 1,15 δισ. δολάρια είναι φανερό ότι τα χρηματικά αποθέματα εξαντλούνται και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια χρεοκοπία όπως αυτή του 2001. Το ζήτημα αυτό δεν απέκλεισε και ο υπουργός Οικονομικών και επανέλαβε το χαρακτηρισμό «δανειστές - γύπες» που επιχειρούν να πάρουν τα δανεικά ακόμα και με 1.600% παραπάνω. Είναι όντως έτσι, αλλά αν κάτι δείχνει η υπόθεση της Αργεντινής είναι ότι τα διάφορα μείγματα αστικής διαχείρισης (τέτοια είναι οι δήθεν φιλολαϊκές κυβερνήσεις των Νέστορ και Κριστίνας Κίρσνερ) δεν μπορούν να απαλλάξουν τα λαϊκά στρώματα από τα βάρη των δανείων που πήγαν και πηγαίνουν στην πλουτοκρατία. Αναδεικνύεται η ανάγκη για ουσιαστικές ρήξεις και ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, δηλαδή εργατική - λαϊκή εξουσία.

ΓΑΛΛΙΑ
Νομοσχέδιο «απλοποίησης της ζωής των επιχειρήσεων»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νομοσχέδιο «απλοποίησης της ζωής των επιχειρήσεων» ενέκρινε το προχτεσινό υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία. Η νέα ρύθμιση (που έχει, άλλωστε, χαρακτηριστικό τίτλο) προωθεί το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που καθιστά αναγκαίες το «Σύμφωνο Ευθύνης», δηλαδή το προϊόν του κοινωνικού εταιρισμού, των βιομηχάνων και των συμβιβασμένων και εργοδοτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών. Αυτές περιλαμβάνουν απλούστερη και ταχύτερη πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες, ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης για την ίδρυση επιχειρήσεων, αλλά και «προσαρμογές» στο Εργατικό Δίκαιο, δηλαδή νέα επίθεση σε εργατικά κοινωνικά δικαιώματα, απελευθέρωση απολύσεων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας κατά πως βολεύει τον εργοδότη.

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωνε πριν από την ανακοίνωση των νέων ποσοστών ανεργίας ότι η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν «πολύ επίπεδη», για να οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας. «Αν θέλουμε να μειώσουμε την ανεργία πρέπει να προχωρήσουμε το Σύμφωνο Ευθύνης και να το χρηματοδοτούμε κάνοντας οικονομίες» συμπλήρωσε, υπερασπιζόμενος σφόδρα τις κοινωνικές περικοπές δεκάδων εκατομμυρίων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων». «Εξοικονόμηση», φυσικά, που αποσκοπεί στο να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία από περικοπές των εργαζομένων και να καταλήγουν στα ταμεία των καπιταλιστών.

«ΜΠΟΪΝΓΚ 777» ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
Τώρα μιλάνε περί αυτόματου πιλότου

ΠΕΡΘ.--

Οτι το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που αγνοείται από τις 8 Μάρτη 2014 κατέπεσε ενώ βρισκόταν στον «αυτόματο πιλότο» εκτιμούν τώρα αξιωματούχοι, μέλη της ομάδας που συντονίζει τις σχετικές έρευνες.

Συγκεκριμένα, χτες αναφέρθηκαν σε συμπεράσματα - ενδείξεις ότι το αεροσκάφος άλλαξε σκόπιμα πορεία και κατευθύνθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά από την προγραμματισμένη πορεία του, προτού συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Γουόρεν Τρας δήλωσε πως «είναι πολύ, πολύ πιθανό το αεροσκάφος να πετούσε στον αυτόματο πιλότο, διαφορετικά δε θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει την πορεία αυτή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους». Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες περιοχές ερευνών, οι οποίες μεταφέρονται πλέον νοτιότερα, σε μία περιοχή 1.800 χιλιομέτρων ανοικτά της δυτικής αυστραλιανής ακτής.

Το Μπόινγκ 777 «εξαφανίστηκε» μεταφέροντας 239 επιβάτες από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, λίγο μετά αφού είχε απογειωθεί από τη μαλαισιανή πρωτεύουσα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας (πριν από την πρόσφατη συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ») ξεκίνησαν χτες απεργία με μισθολογικά αιτήματα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η αδελφή του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, Κριστίνα, αντιμετώπιζε την απειλή διώξεων για διαφθορά και κατάχρηση δημόσιου χρήματος για συμμετοχή σε απάτες του συζύγου της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν μετά το πόρισμα του δικαστή Χοσέ Κάστρο, του δικαστηρίου της Πάλμα δε Μαγιόρκα. Ωστόσο, χτες απαλλάχτηκε προσωρινά λόγω «ελλιπών στοιχείων». Ο εισαγγελέας αρμόδιος για ζητήματα διαφθοράς άσκησε έφεση, ενώ η υπερασπιστική γραμμή της πριγκίπισσας ήταν ότι ...«δεν γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της». Το καταχρασθέν ποσό και η απάτη εμφανίζεται να είναι 9 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που είναι ένα μικρό μέρος από όσα απομυζά από τον ισπανικό λαό ο αναχρονιστικός θεσμός της βασιλείας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε μία περίοδο άγριας λιτότητας για μεγάλο μέρος του βρετανικού λαού, η παρασιτική βρετανική μοναρχία όχι μόνον δεν έχει μειώσει, αλλά έχει αυξήσει τις δαπάνες πολυτελούς διαβίωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το κόστος της βρετανικής μοναρχίας για τον φορολογούμενο αυξήθηκε κατά 5,7% μέσα σε ένα χρόνο φθάνοντας τα 35,7 εκατ. στερλίνες (44,6 εκατ. ευρώ), κυρίως εξαιτίας των εργασιών ανακαίνισης βασιλικών ανακτόρων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε χτες «δραστικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που μαστίζει από το Φλεβάρη χώρες της Δυτικής Αφρικής, αναγγέλλοντας την πραγματοποίηση σχετικής συνόδου στην πρωτεύουσα της Γκάνας, στις αρχές Ιούλη με 11 χώρες της περιοχής.

ΣΑΝΑΑ.-- Ενοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν χτες στο αεροδρόμιο της νοτιοανατολικής πόλης της Υεμένης, Σεϊγιούν, καταλαμβάνοντας ορισμένα σημεία του, σκοτώνοντας, στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, τρεις στρατιώτες.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σοβαρού μετεωρολογικού φαινομένου «Ελ Νίνιο», με ξηρασίες και πλημμύρες, αυξήθηκε σε ποσοστό 80% στα τέλη της χρονιάς, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας που εδρεύει στη Γενεύη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η διοίκηση του ΙΚΕΑ στη Ν. Υόρκη έδωσε χτες αυξήσεις μόλις 1,59 δολάρια αύξηση στο ισχνό κατώτατο ωρομίσθιο των υπαλλήλων στα καταστήματα λιανικής, που τώρα θα ανέρχεται σε 10,76 δολάρια την ώρα. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι αυξήσεις - ψίχουλα δεν θα ισχύσουν άμεσα αλλά από την Πρωτοχρονιά του 2015.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε δύο στρατιώτες και έναν πολίτη, πυροδοτώντας εκρηκτικά έξω από ξενοδοχείο της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, που φιλοξενεί σομαλικά στρατεύματα και δυνάμεις της Ενοπλης Αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο Κέρας της Αφρικής.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ελεύθερη αφέθηκε χτες η 27χρονη Σουδανή Χριστιανή Μαριάμ Ιμπραχίμ που είχε απαλλαχθεί από τη θανατική ποινή που της είχε επιβληθεί προ μηνών, επειδή αρνήθηκε το ισλάμ και είχε συλληφθεί ξανά το περασμένο 48ωρο στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Την έκδοση του 29χρονου υπόπτου για την επίθεση που έγινε στις 24 Μάη στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες (με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων) ενέκρινε χτες γαλλικό δικαστήριο. Ο 29χρονος Μέχντι Νεμούς κρατείται βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας από τις 30 Μάη που συνελήφθη στη Μασσαλία ως ύποπτος για φόνο, απόπειρα φόνου και κατοχή όπλων σε σχέση με την επίθεση.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην καταδίκη άλλων εννιά ατόμων (με ποινές μέχρι και 14 χρόνια) προχώρησε κινεζικό δικαστήριο στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, σε μια ακόμα «ανοιχτή» δίκη με ένα ακροατήριο πάνω από 3.000 ατόμων. Οι κατηγορίες αφορούσαν πρόσκληση σε «ιερό πόλεμο», συμμετοχή σε εκπαίδευση τρομοκρατών εκτός συνόρων και άλλες κατηγορίες που συχνά αποδίδονται σε αυτονομιστές Ουιγούρους, σε μια περιοχή όπου οι αποσχιστικές τάσεις είναι ισχυρές, εκφράζοντας την αυξανόμενη ενδοαστική αντιπαράθεση.

ΣΕΟΥΛ.-- Στη θέση του θα παραμείνει τελικά ο Τσουνγκ Χονγκ - γουόν που είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης να εκτονώσει την κριτική που δέχτηκε για τους χειρισμούς της σχετικά με το ναυάγιο του «Σεουόλ». Η Πρόεδρος Πάρκερ πήρε αυτήν την απόφαση παρά τις αντιδράσεις που ήδη συναντά και αφού δύο επιλογές της για την αντικατάσταση του Χονγκ συνάντησαν εμπόδια.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε ανασχηματισμό σκέφτεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, προωθώντας ταυτόχρονα αλλαγές και στα ηγετικά όργανα του κόμματός του. Πάντως, όσο κι αν επιχειρεί να εμφανιστεί ότι αναζητά «αλλαγές» που θα βελτιώσουν το κυβερνητικό έργο, δεν κρύβεται ότι προτεραιότητα είναι σταθερά η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και η υπονόμευση των λαϊκών αναγκών. Απόδειξη γι' αυτό είναι η ρύθμιση που προωθείται για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που σήμερα στην Ιαπωνία θεωρείται ότι είναι μία από τις υψηλότερες στον κόσμο.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Δολοφονία μεγαλοεκδότη - τραπεζίτη

ΤΙΡΑΝΑ.--

Αίσθηση προκαλεί στην Αλβανία η δολοφονία του 58χρονου μεγαλοεκδότη και τραπεζίτη, Αρτάν Σάντο, χτες το πρωί, λίγα μέτρα έξω από το γραφείο του, σε πλούσιο προάστιο των Τιράνων.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, οι δύο μασκοφόροι δράστες συνομίλησαν μαζί με τον Σάντο πριν βγει από το αυτοκίνητο για να μεταβεί στα γραφεία και τον πυροβόλησαν έξι φορές, προκαλώντας θανάσιμο τραύμα στο κεφάλι. Η αλβανική αστυνομία τους επικήρυξε με 10.000 ευρώ, δίχως να είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε δήλωση πάνω στα κίνητρα ή την ταυτότητα των φυσικών ή και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας.

Το θύμα ήταν ιδιοκτήτης τριών μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών και ισάριθμων εφημερίδων, αλλά και της τέταρτης μεγαλύτερης αλβανικής τράπεζας, Credins. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι η δολοφονία του έγινε μόλις ένα 48ωρο μετά την απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και πέντε μέρες μετά τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στο χωριό Λαζαράτι, όπου καταστράφηκαν μεγάλες φυτείες χασισόδεντρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ