ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διήμερο στο πάρκο ΦΙΞ

Ελληνες και ξένοι εργάτες με τις οικογένειές τους διασκέδασαν και συμμετείχαν σε συζητήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο

Με μεγάλη συμμετοχή μεταναστών και Ελλήνων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα οι εκδηλώσεις του Πολιτικού - Πολιτιστικού Διημέρου για Ελληνες και μετανάστες εργάτες, που διοργάνωσε για 14η χρονιά η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια.

«Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας, που έγινε από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το Σάββατο το βράδυ. Πριν από την ομιλία προβλήθηκε βίντεο για την κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες στους χώρους που δουλεύουν και διαμένουν. Οι εικόνες εναλλάσσονταν με το κάλεσμα προς τους μετανάστες και τις οικογένειές τους να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τα ταξικά συνδικάτα.

Νωρίτερα, στην κεντρική σκηνή, το Πολιτιστικό Κέντρο Γεωργιανών «Ο Καύκασος» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους. Στον παιδότοπο, παιδιά Ελλήνων και μεταναστών έπαιξαν, ζωγράφισαν, διασκέδασαν με τις παραστάσεις και βοήθησαν τον ταχυδακτυλουργό Τρίσταν να παρουσιάσει τα «μαγικά» του κόλπα. Οπως την πρώτη μέρα, έτσι και το Σάββατο, το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά, με παραδοσιακή μουσική.

Το σύνθημα του Διημέρου, «Ελληνες και μετανάστες ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου», έδωσε τον τόνο στις συζητήσεις που γίνονταν και τις δυο μέρες στα τραπεζάκια του ΠΑΜΕ και των σωματείων, που με τις ανακοινώσεις τους καλούσαν τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Από τη βιβλιοπαρουσίαση, το βράδυ της Παρασκευής
Από τη βιβλιοπαρουσίαση, το βράδυ της Παρασκευής
Ανάλογο περιεχόμενο έχει η συζήτηση στα τραπεζάκια μιας σειράς άλλων φορέων, όπως της ΠΑΣΕΒΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της ΠΣΟ, αλλά και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», που ήταν και τις δυο μέρες στη διάθεση των μεταναστών για νομικές συμβουλές.

Επίσης, της Λαϊκής Επιτροπής 5ου-6ου Διαμερίσματος Αθήνας, του συλλόγου της ΟΓΕ, αλλά και στο τραπεζάκι που είχε στο χώρο το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης. Το Στέκι είναι γνωστό στους μετανάστες καθώς διοργανώνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας και άλλες δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις του Διημέρου έγιναν ευκαιρία ώστε να ενημερωθούν για τα μαθήματα που θα ξεκινήσουν για έβδομη χρονιά το Σεπτέμβρη.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος στην αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου της Χρυσής Αυγής, στη στήριξη της ναζιστικής οργάνωσης από το σύστημα και τους μηχανισμούς του, στην αξιοποίησή της ενάντια στους εργαζόμενους. Ολα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν μέσα από καλαίσθητα ταμπλό και ένα βίντεο που ετοιμάστηκε για το Διήμερο και προβλήθηκε στο χώρο.

Παρουσιάστηκαν όμως και με αφορμή τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, που έγινε την Παρασκευή από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Ο βρώμικος ρόλος της Χρυσής Αυγής αποτυπωμένος στα ταμπλό του Διημέρου
Ο βρώμικος ρόλος της Χρυσής Αυγής αποτυπωμένος στα ταμπλό του Διημέρου
Το πρόγραμμα της Παρασκευής συμπληρώθηκε με παραδοσιακά τανζανικά τραγούδια, από τον Μάικο Γκεμό, χορούς και τραγούδια της δουλειάς από τη Θράκη, από το Χορευτικό Συγκρότημα της ΚΝΕ, μουσική από την Αλβανία, από το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet» και εργατικό - διεθνιστικό τραγούδι, από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», που κράτησε συντροφιά στον κόσμο μέχρι αργά.


Οι μεταναστευτικές κοινότητες είχαν το δικό τους χώρο στο πάρκο ΦΙΞ
Οι μεταναστευτικές κοινότητες είχαν το δικό τους χώρο στο πάρκο ΦΙΞ

Τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών έπαιξαν με την ψυχή τους στον παιδότοπο
Τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών έπαιξαν με την ψυχή τους στον παιδότοπο

Παιδιά Γεωργιανών παρουσιάζουν χορούς και τραγούδια της πατρίδας τους
Παιδιά Γεωργιανών παρουσιάζουν χορούς και τραγούδια της πατρίδας τους

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις

«Πείτε με και μένα σκύλο»...

Στην ομιλία του, ο Γ. Πρωτούλης διάβασε ένα απόσπασμα από κείμενο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και αναφέρεται στις συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα: «Είμαι ο Ζαφάρ, 16 χρονών (...) Είμαι πολύ καιρό εδώ, δεν ξέρω πόσο, μαζί με πολλούς ανθρώπους από διάφορες χώρες. Δεν ξέρω κανέναν και φοβάμαι πολύ. Δεν ξέρω γιατί είμαι φυλακισμένος αφού δεν πείραξα ποτέ κανέναν (...) Δεν μπορώ να ανασάνω και είμαι συνέχεια άρρωστος (...) Πριν από μέρες άκουσα πως δυο αστυνομικοί έσωσαν δυο σκυλάκια που ήταν κλεισμένα μέσα σε ένα αυτοκίνητο και έκανε πολλή ζέστη. Ενας καλός δικαστής δίκασε αμέσως τα αφεντικά τους, που ξέχασαν τα σκυλάκια με τόση ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο και κινδύνεψαν να πεθάνουν (...) Μέσα σε αυτό το κοντέινερ που είμαι, όμως, κάνει την ίδια ζέστη και νομίζω πως με έχουν ξεχάσει. Σας παρακαλώ πείτε με κι εμένα σκύλο (...) αφού δε με θεωρήσατε ποτέ άνθρωπο, θεωρείστε με σκύλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ