ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάλη για κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων» και μαζικούς διορισμούς

Κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων» και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί τα σωματεία, το γονεϊκό κίνημα, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες «για να βρεθούν δίπλα - δίπλα στον αγώνα οι εργαζόμενοι γονείς, οι νέοι εκπαιδευτικοί που περιπλανώνται από σχολείο σε σχολείο και από πόλη σε πόλη, οι εκπαιδευτικοί που βλέπουν ότι με την αξιολόγηση και την "τράπεζα θεμάτων" μετατρέπονται από παιδαγωγοί σε εκγυμναστές δεξιοτήτων, οι μαθητές».

Το ΠΑΜΕ περιγράφει την ωμή, ζοφερή πραγματικότητα που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα σχολεία:

  • Στους χιλιάδες μαθητές των λαϊκών οικογενειών, που μετά την εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων», «κόβονται» σε τουλάχιστον ένα μάθημα.
  • Στις 9,5 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φέτος και στις 12 περίπου χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις τα δύο προηγούμενα χρόνια, κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, κάτω από το φόβο των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, της εργασιακής ανασφάλειας για το «πού θα βρεθώ του χρόνου» και της αξιολόγησης.
  • Στα 2.600 σχολεία που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ ετοιμάζονται και νέες συγχωνεύσεις (16 Γυμνάσια/Γενικά Λύκεια και 12 ΕΠΑΛ) - καταργήσεις (1 Γυμνάσιο και 3 ΕΠΑΛ), σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
  • Στα χιλιάδες προνήπια που και φέτος δεν βρίσκουν θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό, σε κάποιο νηπιαγωγείο.
  • Στα άδεια ταμεία των Σχολικών Επιτροπών, στις τραγικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή.
  • Στους 15 περίπου χιλιάδες αναπληρωτές - ωρομίσθιους και στους 7.200 ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.ά. με 5μηνα μέσω ΟΑΕΔ, που μένουν άνεργοι, δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά από Σεπτέμβρη.
  • Στους εκπαιδευτικούς με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας, ακόμα και με μπλοκάκι.
  • Στις 2.100 διαθεσιμότητες και στους πρώτους 86 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην ανεργία.
  • Στις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, ιδιαίτερα στη Γ' ΕΠΑΛ των τομέων που καταργήθηκαν, όπου οι μαθητές δεν διδάχτηκαν ούτε μία ώρα, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
  • Από την άλλη ...212 διορισμοί - κοροϊδία (112 στην Α/θμια και 100 στη Β/θμια) και ο υπουργός Παιδείας να δηλώνει ότι αναζητεί προγράμματα ΕΣΠΑ για την κάλυψη των κενών, δηλαδή μπαλώματα όπως - όπως, με ημερομηνία λήξης, που σήμερα υπάρχουν (;) κι αύριο βλέπουμε...

«Η τραγική αυτή κατάσταση μας αφορά όλους», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν στρατηγική, ταξική επιλογή, είναι το «νέο σχολείο» που χτίζουν κυβέρνηση και ΕΕ. Και καλεί σε πάλη για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών του λαού, διεκδικώντας:

  • Κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων». Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις να είναι ενδοσχολικές, με ευθύνη του εκπαιδευτικού, που είναι σε θέση να σταθμίζει τις ανάγκες, τη γενική προσπάθεια και το κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών.
  • Καμία σύμπτυξη - συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. 20 μαθητές ανά τμήμα.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας.
  • Να κατευθυνθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ στη στήριξη και διεύρυνση των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών και στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Επιμένει στην «τράπεζα» ο υπουργός Παιδείας

Ως θεσμό «κοινωνικά ευαίσθητο» χαρακτήρισε την «τράπεζα θεμάτων» ο υπουργός Παιδείας, Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες έδωσε συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Η ηγεσία του υπουργείου επαναλαμβάνει ότι η τράπεζα θεμάτων είχε προβλήματα στη φετινή της εφαρμογή και ότι αναμένει τη γενική εικόνα των επιδόσεων των μαθητών της Α' Λυκείου που εξετάστηκαν φέτος σε αυτήν, προκειμένου να εξετάσει αν χρειάζονται διορθωτικά μέτρα ή παρεμβάσεις, πάντα όμως «υπέρ της ορθής εφαρμογής του μέτρου».

«Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει η πολιτεία να πάρει πίσω το θεσμό της "τράπεζας θεμάτων"», διευκρίνιζε σε όλους τους τόνους ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος μάλιστα δήλωνε ότι η τράπεζα θεμάτων «εξισώνει προς τα πάνω τις γνώσεις των μαθητών και δε σχετίζει τη γνώση ενός μικρού παιδιού με το αν πήγε ο δάσκαλος εγκαίρως, αν έκανε καλά τη δουλειά του και ούτω καθ' εξής». Περιμένοντας, δηλαδή, από τους μαθητές που, μαζί με μία σωρεία προβλημάτων αντιμετωπίζουν και έλλειψη εκπαιδευτικών, να διαγωνιστούν με «ίσους» όρους με τα υπόλοιπα παιδιά. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε για μια ακόμα φορά ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με κενά χαρακτηρίζοντας ως «στοίχημα» το αυτονόητο, το να υπάρχουν οι απαραίτητοι καθηγητές στα σχολεία. «Πέρσι πήραν γύρω στις 16.000 αναπληρωτές, φέτος θα περάσουμε τις 20.000 ενδεχομένως τις 22.000 και τις 24.000», δήλωνε, φανερώνοντας, για μια ακόμα φορά, την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας αντί για κανονικούς διορισμούς που θα δώσουν τέλος στο καθεστώς των κενών.

Σήμερα οι βαθμολογίες των πανελλαδικών

MotionTeam

Αναρτώνται σήμερα, περίπου στη 1 το μεσημέρι, στα Λύκεια οι βαθμολογίες των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ (ομάδα Α') και των μαθημάτων ειδικότητας ΕΠΑΛ (ομάδα Β') θα αναρτηθούν αύριο Τετάρτη το μεσημέρι στα ΕΠΑΛ της χώρας.

Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ολοι οι υποψήφιοι και των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα μπορούν σήμερα μετά τη 1 το μεσημέρι, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τα στοιχεία τους.

Από την Πέμπτη 3 Ιούλη ως τη Δευτέρα 14 Ιούλη όλοι οι υποψήφιοι καλούνται να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Δεν έχουν θέση οι αξιολογητές στα σωματεία

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η Μετασυνεδριακή Γενική Συνέλευση της ΟΛΜΕ για την αποτίμηση της πορείας του κλάδου κατά τη συνδικαλιστική περίοδο 2013-14 και το σχεδιασμό της δράσης για την ερχόμενη περίοδο.

Από το βήμα της συνέλευσης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τόνισε ότι απέναντι στην πολιτική που συνθλίβει δικαιώματα «η απάντηση πρέπει να είναι η ανασύνταξη του κινήματος με προσανατολισμό να αντιπαλέψει τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας». Τονίστηκε επίσης μεταξύ άλλων ότι «με την κοινή δράση στο χώρο της εκπαίδευσης, την κοινή δράση όλων των εργαζομένων, με τη λαϊκή συμμαχία οι αγώνες μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω».

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κατέθεσαν την πρόταση για μπλοκάρισμα οποιασδήποτε απόπειρας εφαρμογής της αξιολόγησης και ακύρωσή της στην πράξη με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος και για διαγραφή των αξιολογητών από τα συνδικάτα και τα σωματεία. Στη βάση αυτή και σε αυτή τη φάση, το ΠΑΜΕ τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι μέλη στα πρωτοβάθμια σωματεία οι περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης, οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι σχολικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι τα «πρώτα βιολιά» και ήδη «έχουν πιάσει δουλειά». Επίσης, τονίστηκε ότι στο βαθμό που οι διευθυντές των σχολείων γίνουν αξιολογητές και συνδεθεί ο ρόλος τους με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, εκ των πραγμάτων αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του καταστατικού και εκ των πραγμάτων ως αξιολογητές δεν μπορεί να έχουν θέση στα σωματεία.

Η πρόταση αυτή των ταξικών δυνάμεων (η οποία την περασμένη εβδομάδα υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση της ΔΟΕ) βρήκε απέναντί της όλες τις άλλες δυνάμεις και ιδιαίτερα αυτές των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), οι οποίες και οδήγησαν τελικά τη γενική συνέλευση σε έλλειψη απαρτίας, ώστε να μην παρθεί απόφαση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΣΥΝ
Εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά που διοργανώνει, σε συνεργασία με το παράστημα Λάρισας του ΕΣΥΝ, αύριο Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ, στην πλατεία Λαμπρούλη (λόφος Φρουρίου).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χτες, εκπρόσωποι του ΕΚΛ και του ΕΣΥΝ, ανάμεσα στα άλλα, τόνισαν: «Το ΕΚΛ σταθερά εναντιώνεται με ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Για εμάς δεν υπάρχει διαχωρισμός στα ναρκωτικά σε "μαλακά" και "σκληρά". Η πάλη ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα αποτελεί για το εργατικό κίνημα αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει και αναπαράγει την εξαθλίωση...

...Παλεύουμε για τη δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.

Απαιτούμε να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς. Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης, "στεγνών" προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, οι οποίες παρότι υποχρηματοδοτούνται είναι οι μόνες που έχουν σοβαρό έργο να επιδείξουν. Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης "υποκατάστατων" μέσα από το σύστημα Υγείας. Να δοθεί βάρος στην πρόληψη, ιδίως στην πρωτογενή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ