ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή αύριο το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και τη στρατηγική της απελευθέρωσης. Αυξήσεις από σήμερα στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος

Περίπου 3.000 εργαζόμενοι της σημερινής ΔΕΗ θα περάσουν στη «μικρή» θυγατρική και θα μεταφερθούν στο νέο εργοδότη
Περίπου 3.000 εργαζόμενοι της σημερινής ΔΕΗ θα περάσουν στη «μικρή» θυγατρική και θα μεταφερθούν στο νέο εργοδότη
Αύριο Τετάρτη θα κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η οποία θα πωληθεί στη συνέχεια σε ιδιώτες. Από σήμερα, εξάλλου, αυξάνονται και οι τιμές στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, θα ισχύσουν αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο για κατανάλωση 0 - 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια.

Η «μικρή ΔΕΗ» θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια περίπου 2.318 MW. Στις μονάδες της θα απασχολούνται συνολικά 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ και θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγια με 2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η περιουσία της νέας εταιρείας θα δημιουργηθεί από τη «ΔΕΗ ΑΕ, με εισφορά στη νέα εταιρεία ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ και της πελατειακής της βάσεως». Στη «μικρή ΔΕΗ» παραχωρούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη, υδροηλεκτρικές μονάδες και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής.

Με στόχο να οργανωθεί με μαζικούς όρους η αντίθεση των εργαζομένων στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που προωθείται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ διοργανώνουν παρεμβάσεις, εξορμήσεις και περιοδείες σε υπηρεσίες και καταστήματα της ΔΕΗ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα και σε άλλες πόλεις.

Χτες, στη Δυτική Μακεδονία έγιναν περιοδείες στο Ορυχείο Αμύνταιου, στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, στο Ραουλάδικο, στον ΑΗΣ Αμύνταιου και στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται περιοδεία στις 7 π.μ., στα υπόγεια και εναέρια δίκτυα στον Εύοσμο, με επικεφαλής τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Επίσης, στη Δυτική Μακεδονία, στον ΑΔΜΗΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Βήττα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και στον ΑΗΣ Καρδιάς, με τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Χτες, ο Νίκος Γόντικας, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, περιόδευσε στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ ενάντια στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ», την Παρασκευή 4 Ιούλη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης.

Επίσης χθες, στην πλατεία Ελευθερίας της Εδεσσας έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία φορέων της περιοχής, καθώς στη «μικρή ΔΕΗ» εντάσσονται και τα δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια (Αγρα και Εδεσσαίου) της Πέλλας. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ.

Νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Από σήμερα και η νέα μείωση στις εργοδοτικές εισφορές

Πετσοκομμένες κατά 5,2% είναι οι επικουρικές συντάξεις του Ιούλη που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αυτές τις μέρες, ως αποτέλεσμα της νέας επώδυνης μείωσης που επέβαλε η κυβέρνηση σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του Ταμείου. Με τη νέα μείωση, οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑ χάνουν πάνω από 10 εκατ. το μήνα και σε ετήσια βάση το ποσό των 120 εκατ. ευρώ.

Η νέα μείωση προστίθεται στις τρεις κατά σειρά μειώσεις που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, στις περισσότερες επικουρικές συντάξεις και ρίχνουν τη μέση σύνταξη του ΕΤΕΑ στα 180 ευρώ μεικτά, ενώ στο επικουρικό του ΙΚΑ (το πολυπληθέστερο Ταμείο) η μέση σύνταξη πέφτει στα 163 ευρώ μεικτά.

Ομως, αυτή δεν θα είναι η τελευταία περικοπή στις επικουρικές συντάξεις. Η λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που εφαρμόζεται από φέτος - πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΤΕΑ - «κρύβει» και νέες μειώσεις, καθώς κάθε τρίμηνο το ύψος των συντάξεων που αποδίδεται θα επανεξετάζεται με βάση αυτή τη ρήτρα. Με τον ίδιο τρόπο οι μειώσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία, που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ, από την 1/1/2015.

Ακόμα όμως πιο αιματηρές θα είναι οι μειώσεις στις νέες συντάξεις που θα εκδίδει από εδώ και πέρα το ΕΤΕΑ, με το νέο τρόπο υπολογισμού τους εξαρχής, αφού πλέον το Ταμείο λειτουργεί ως φορέας «καθορισμένων εισφορών» και όχι «παροχών». Δηλαδή, ο ασφαλισμένος, ανεξάρτητα από τις εισφορές που έχει δώσει, δεν έχει την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξής του στο τέλος του εργάσιμου βίου. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι σταθερά οδηγούμαστε σε δραματική συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες πλέον μετατρέπονται σε γλίσχρα επιδόματα, χωρίς την παραμικρή εγγύηση.

Και ενώ η κυβέρνηση περικόπτει κι άλλο τις συντάξεις, για τις επιχειρήσεις προχωρά από σήμερα στη μείωση κατά 2,9 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών (μετά τη μείωση κατά 1,1 μονάδα το 2012). Η νέα απαλλαγή θα στερήσει χιλιάδες εργαζόμενους από το επίδομα παιδιών που λάμβαναν από τον ΟΑΕΔ και χιλιάδες μητέρες από το επίδομα μητρότητας. Συνολικά, η μείωση κατά 5 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών θα εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις περίπου 1,3 δισ. ευρώ ετησίως, που στερούνται τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Ενέργεια

Σε ανακοίνωση με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οσο προσπαθούν να πείσουν κυβέρνηση - ΕΕ ότι η απελευθέρωση θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής ξέρουν ότι μόνο το ΚΚΕ τους προειδοποίησε για τις συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ έγκαιρα ενημέρωσε και ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Μπροστά στις εξελίξεις με την πώληση της "μικρής ΔΕΗ" το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας, το σύνολο της εργατικής τάξης, τα λαϊκά στρώματα σε αγωνιστική συμπόρευση για να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Να ορθώσουμε ένα τείχος αντίστασης και ανατροπής για το κυβερνητικό αυτό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της "μικρής ΔΕΗ". Παράλληλα να απαιτήσουμε σαν άμεσους στόχους πάλης:

  • Την αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.
  • Αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού με ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ και να διευρυνθεί ο θεσμός τους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη ασφαλιστικά - μισθολογικά δικαιώματα. 6ωρο - 30ωρο για τα ΒΑΕ. Υπεράσπιση και επέκταση των ΒΑΕ στους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες.
  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα αναβολής ή περιορισμού των εργασιών όπου υπάρχουν κίνδυνοι για τη ζωή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό. Δημιουργία υποδομών τριτοβάθμιας φροντίδας στην περιοχή με όλες τις ειδικότητες.
  • Μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Αναργύρων, Ακρινής, Αχλάδας.
  • Παράδοση των εκτάσεων των εξορυγμένων ορυχείων της ΔΕΗ στο κράτος χωρίς καμία αποζημίωση. Πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίηση των εξορυγμένων εκτάσεων από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος με προτεραιότητα τις λιμνοδεξαμενες, αναδάσωση, γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης με παράλληλη μείωση της τιμής της.
  • Κρατικό δίκτυο μέτρησης περιβαλλοντικής ρύπανσης και άμεσα μέτρα μείωσης δραστηριοτήτων όταν κρίνεται απαραίτητο.
  • Βελτίωση και επέκταση των υποδομών της περιοχής (π.χ. σιδηρόδρομος) για υποστήριξη της παραπάνω λειτουργίας.
  • Φθηνότερο ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά».
Σε σύσκεψη καλεί το ΠΑΜΕ

Σύσκεψη και στη Λάρισα. Πλούσια δράση από το κλαδικό της Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία

Σύσκεψη με θέμα την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τις επιπτώσεις της στο λαό διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β). Σύσκεψη για τις εξελίξεις με τη ΔΕΗ, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων αγροτών και ΕΒΕ, διοργανώνει σήμερα Τρίτη και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του.

Ακόμα, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας καλεί όλους τους εργαζόμενους (μόνιμους, στα οκτάμηνα, στις εργολαβίες), συνολικά τους εργατοϋπαλλήλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες να παλέψουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνει:

Αύριο Τετάρτη, 2 Ιούλη

  • Στις 8 μ.μ., στο συλλαλητήριο των φορέων στην κεντρική Πλατεία Αμυνταίου.
  • Στις 12 το βράδυ, στις πύλες των ΑΗΣ.

Την Πέμπτη, 3 Ιούλη

  • Στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα (10 π.μ., Παλιό Πάρκο) και στην Κοζάνη (10.30 π.μ., στον Πεζόδρομο).

Την Παρασκευή, 4 Ιούλη

  • Στα συλλαλητήρια που θα γίνουν ταυτόχρονα στις 8 μ.μ., στις κεντρικές πλατείες της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Κοζάνης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ