ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επέστρεψε η αποστολή ... μύλος με Σάντος

Θέμα έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες με τον απερχόμενο ομοσπονδιακό τεχνικό, Φερνάντο Σάντος. Ο τελευταίος μετά την απότομη φυγή του για την πατρίδα του αμέσως μετά το παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα φέρεται να έκανε και επικριτικές δηλώσεις (σε ΜΜΕ της πατρίδας του) για κάποιους παίκτες (χωρίς να τους ονομάσει) που κυνήγησαν υπέρ το δέον το γκολ κόντρα στην Κόστα Ρίκα, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις σωστές μεταβιβάσεις. Τα πράγματα πήραν άλλη τροπή από χτες με τις δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος στην ελληνική αθλητική ιστοσελίδα «gazzetta gr». Σε αυτή έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις για την κριτική που, όπως είπε, αφορούσε τα αγωνιστικά ζητήματα ενός παιχνιδιού, δήλωσε υπερήφανος για τους παίκτες της ομάδας, ενώ για την ...απότομη φυγή του αποκάλυψε το γεγονός ότι η ίδια η ΕΠΟ είχε κλείσει τα εισιτήρια αναχώρησης από τη Βραζιλία σε περίπτωση αποκλεισμού. Από πλευράς Ομοσπονδίας ο πρόεδρός της Γ. Σαρρής διέψευσε τα λεγόμενα του Σάντος για το κλείσιμο των εισιτηρίων, τονίζοντας ότι ήταν δική του επιλογή. Μάλιστα, όπως είπε, το ίδιο είχε κάνει και μετά τον αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φερνάντο Σάντος είπε όχι στην πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου της ΕΠΟ, η οποία στη συνέχεια και μετά από διαπραγματεύσεις με διάφορους προπονητές συμφώνησε με τον Ιταλό Κλαούντιο Ρανιέρι στο να πάρει το τιμόνι της ομάδας.

Κατά τ' άλλα η αποστολή έστω και χωρίς τον Σάντος επέστρεψε στην Ελλάδα χωρίς ιδιαίτερες και επίσημες υποδοχές, ενώ κατά την άφιξη των παικτών περίπου 200 φίλαθλοι ήταν εκεί χειροκροτώντας τους παίκτες και ανοίγοντας κάποια... πηγαδάκια μαζί τους. Ιδιαίτερο σημείο η στήριξη των φιλάθλων στον Φάνη Γκέκα που έχασε το σημαντικό πέναλτι (απέκρουσε ο Νάβας) στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα και που επέφερε και τον αποκλεισμό.

Από τη χτεσινή επιστροφή της Εθνικής

Sportidea

Από τη χτεσινή επιστροφή της Εθνικής
SUPER LEAGUE
Συμμαχία... προστασίας του προϊόντος

Ο φόβος μιας περαιτέρω απαξίωσης του προϊόντος με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή στα κέρδη ανάγκασε τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου να αφήσουν στην άκρη τις εσωτερικές κόντρες για τη θέση του κυρίαρχου του παιχνιδιού, οδηγώντας τους σε συμμαχία. Αυτό προκύπτει μετά τα χτεσινά γεγονότα στη Γενική Συνέλευση της Super League, όπου τα μέλη του συνεταιρισμού σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις ομοφωνίας και με σύμπραξη των δύο «αιωνίων», Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, εξέλεξαν νέο πρόεδρο τον Τάκη Αγραφιώτη. Ο τελευταίος υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ μέχρι πρόσφατα (Μάης 2013) ήταν γενικός διευθυντής στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αναπληρωτής πρόεδρος της Λίγκας ψηφίστηκε ο Στράτος Σωπήλης, β' αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό του πνεύματος που υπήρξε στη συνεδρίαση πως ο Παναθηναϊκός, μέσω του προέδρου του, Γ. Αλαφούζου, πρότεινε για πρόεδρο τον «ερυθρόλευκο» εκπρόσωπο, ενώ, αντίστοιχα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός πρότεινε τον «πράσινο» υποψήφιο για αναπληρωτή πρόεδρο. Ο Τάκης Αγραφιώτης είναι ο τρίτος κατά σειρά εκπρόσωπος του Ολυμπιακού που βρίσκεται στα ηνία της Λίγκας και ο τέταρτος συνολικά στα 8 χρόνια λειτουργίας της.

Σε συναινετικό κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις προέδρου και αναπληρωτή προέδρου, μετά την εκλογή τους, οι οποίοι έκαναν λόγο για βήμα μπροστά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σημειώνεται πως τα δύο πρόσωπα είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών που έγιναν το τελευταίο 24ωρο (Δευτέρα) πριν τη συνέλευση της Λίγκας και ανέτρεψαν τα μέχρι τότε δεδομένα και είχαν ως φαβορί για πρόεδρο τον Γιώργο Μποροβήλο.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Χωρίς ντέρμπι η πρεμιέρα

Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο παιχνίδι θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Super League, όπως προέκυψε μετά τη χτεσινή κλήρωση της διοργανώτριας, αφού η 1η αγωνιστική, που είναι προγραμματισμένη για τις 23 Αυγούστου, θεωρείται στα μέτρα των φαβορί. Ωστόσο, σχετικά νωρίς αρχίζουν τα ντέρμπι, με την 6η αγωνιστική να περιλαμβάνει την αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ, την 8η το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, ενώ στη 10η θα αγωνιστούν ΠΑΟΚ και ΠΑΟ στην Τούμπα. Αναλυτικά, η πρώτη αγωνιστική είναι: ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός - Νίκη Βόλου, Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός, Ατρόμητος - Πλατανιάς, ΠΑΟΚ - Καλλονή, Πανιώνιος - Εργοτέλης, Κέρκυρα - Πανθρακικός, Βέροια - Ξάνθη.

Αποκαλυπτικές λογικές...

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διήμερο, σχετικά με τις δηλώσεις του Ομοσπονδιακού τεχνικού Φερνάντο Σάντος σε Μέσο Ενημέρωσης της πατρίδας του, αλλά και το σχολιασμό αυτών από πρόεδρο ελληνικής ΠΑΕ, είναι ενδεικτικά του παιχνιδιού που παίζεται την επόμενη μέρα της παρουσίας της Εθνικής στο Μουντιάλ. Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για παίκτες που, στο παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα, είχαν κατά νου περισσότερο να χριστούν σκόρερ, παρά τη σωστή ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γ. Αλαφούζος σχολίασε αρνητικά τα λεγόμενα του ομοσπονδιακού τεχνικού, κάνοντας τα δικά του παράπονα που αφορούσαν τόσο τις επιλογές του Πορτογάλου στην αποστολή της ομάδας όσο και τη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού της Εθνικής. Προφανώς, κατά τον ίδιο τέτοιου είδους ενέργειες (π.χ. λιγότερη προβολή των παικτών του Παναθηναϊκού) δυσκολεύουν τα διαπραγματευτικά ατού στο μεταγραφικό παζάρι.

Οπως και να 'χει, το σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους περιστατικά αποτελούν χαρακτηριστικά σημεία για το ποιες λογικές διέπουν το ποδόσφαιρο - επιχείρηση. Το κυνήγι του κέρδους μετατρέπει την Εθνική σε βιτρίνα, για να πουληθεί το προϊόν, δηλαδή ο ποδοσφαιριστής, ενώ προσφορές και συμβόλαια καθορίζουν την αγωνιστική συμπεριφορά, κόντρα ακόμα και στη συλλογική προσπάθεια, στην ομορφιά του παιχνιδιού. Αυτήν την περίοδο, ένα ολόκληρο κύκλωμα από μάνατζερς, πολυεθνικές, επιχειρηματίες είναι σε εγρήγορση, περιμένοντας να καρπωθεί τα κέρδη στο επικείμενο μεταγραφικό παζάρι. Παίκτες που έχουν εντυπωσιάσει γίνονται «μήλον της Εριδος» μεταξύ συλλόγων, άλλοι με μέτρια παρουσία βλέπουν τα κασέ τους να πέφτουν.

Ακόμα και οι προσωπικές συμπεριφορές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πίσω από τη ...συγγνώμη και μεταμέλεια του Λούις Σουάρες για το δάγκωμά του στον Κιελίνι (στον αγώνα Ουρουγουάης - Ιταλίας) 10 μέρες περίπου μετά το περιστατικό φέρεται να είναι η Μπαρτσελόνα πιθανός νέος προορισμός του παίκτη μετά την καριέρα του στη Λίβερπουλ.


Α.

Νέες σκιές για στημένα

Μία νέα υπόθεση «στησίματος» έρχεται στο φως της δημοσιότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, λίγες μόνο μέρες μετά τις αποκαλύψεις της «Telegraph» για χρηματισμό παραγόντων της Ομοσπονδίας Γκάνας προκειμένου να στηθούν παιχνίδια της Εθνικής. Αυτή τη φορά το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αφήνει σαφείς αιχμές για την αναμέτρηση της Κροατίας με το Καμερούν που έληξε 4-0, χαρακτηρίζοντας «ύποπτο» το ματς που διεξήχθη στη φάση των ομίλων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι υπήρξε μεγάλος στοιχηματισμός στο παιχνίδι και ιδιαίτερα στη νίκη των Κροατών, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που είχαν βάλει τα χρήματά τους για επικράτηση της Κροατίας με πολλά γκολ διαφορά.

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ «8»

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 Ιούλη 19.00)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 Ιούλη, 23.00)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - Νικητής Βελγίου/ΗΠΑ (ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Ιούλη, 19.00)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Ιούλη, 23.00)

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2015
Και η Ελλάδα στους υποψηφίους

Υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ 2015 θέτει πλέον και η Ελλάδα μετά την απόφαση της FIBA-EUROPE να αφαιρέσει τους αγώνες από την Ουκρανία, που είχε επιλεγεί ως «οικοδέσποινα», λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα, αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις στα έργα υποδομής που χρειάζονται. Η επισημοποίηση θα γίνει μετά την οριστικοποίηση εάν τελικά η διοργάνωση θα ανατεθεί σε μια χώρα ή θα υπάρχει κοινή υποψηφιότητα (σχέδιο που μελετάει η FIBA).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΕΛΒΕΤΙΑ 1 - 0 παρ. (κ.α. 0 - 0)
Ο Ντι Μαρία την... έστειλε προημιτελικά

Χάρις σε ένα γκολ του Ντι Μαρία στο 118' της παράτασης, η Αργεντινή κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της αξιόμαχης Ελβετίας και επικρατώντας με 1 - 0 (κ.α. 0 - 0) να σφραγίσει με αρκετή δυσκολία το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι «Μπιανκοτσελέτσε», παρά την επιτυχία σε ένα ακόμη παιχνίδι, προβλημάτισαν με την απόδοσή τους και είχαν αρκετά προβλήματα, τα οποία μεγάλωσαν και από τον εγκλωβισμό του Μέσι στα αμυντικά σχέδια των αντιπάλων. Από την άλλη, οι Ελβετοί στάθηκαν αξιοπρεπώς απέναντι στο φαβορί, στηρίχθηκαν κυρίως στην καλή αμυντική λειτουργία, ενώ διέθεταν και τον Μπενάλιο στο τέρμα που έκανε καθοριστικές επεμβάσεις. Μάλιστα, μετά το γκολ στις καθυστερήσεις της παράτασης έχασαν καθοριστική διπλή ευκαιρία με τον Ροντρίγκεθ (δοκάρι και επαναφορά άουτ) να ισοφαρίσουν το σκορ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ