ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ολα υποταγμένα στο στόχο της κυβερνητικής εναλλαγής

Ως αιχμή της αντικυβερνητικής του ρητορικής ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την υπόθεση ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ». Χωρίς, όμως, να αντιτίθεται ουσιαστικά στο «παγόβουνο» που ονομάζεται στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ, «κορυφή» του οποίου είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρυθμίσεις μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, γι' αυτό δεν μπορεί η πρότασή του να αποτελέσει αντίβαρο στην κυβερνητική πολιτική. Στο ερώτημα που τίθεται από πλευράς της κυβερνητικής προπαγάνδας για το αν είναι ενάντια στην απελευθέρωση, τα στελέχη του τραυλίζουν...

«Η εγκληματική αυτή ενέργεια της ακραία νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης αποτελεί "βόμβα" για το μέλλον της χώρας, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος μιας χούφτας ιδιωτικών συμφερόντων, καταστρέφοντας υποδομές, δημόσια περιουσία και το στρατηγικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Στρατούλης, βουλευτής προερχόμενος απ' την «Αριστερή Πλατφόρμα» του κόμματος, δήλωσε («ΜΕΓΚΑ») ότι «χωρίς τη δημόσια ΔΕΗ είναι αδύνατη όχι μόνο η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και η δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξής της».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η αντιδικία του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται στη βάση αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων, με κριτήριο τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης (βλέπε: Παραγωγική ανασυγκρότηση) και με δεδομένο ότι ένα τμήμα του κεφαλαίου (των λεγόμενων «ενεργοβόρων» βιομηχανιών) προτιμά τη διατήρηση της ΔΕΗ στο σημερινό καθεστώς, ώστε το κράτος να εγγυάται φτηνό ρεύμα. Αυτό το τμήμα, άλλωστε, χαιρέτισε την πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. Οσα άλλα λέει για την εργατική - λαϊκή κατανάλωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου είναι άνευ περιεχομένου, χωρίς συνολική σύγκρουση με τη στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στον ΑΗΣ Αμυνταίου Φλώρινας. Αλλωστε, το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», όπως και άλλα που πρόκειται να ανοίξει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να ενισχύει το αντιπολιτευτικό του προφίλ, παρότι στην ουσία δε διαφοροποιείται απ' την κυβέρνηση, αλλά και να οικοδομεί συνεργασίες και συμμαχίες με δυνάμεις και παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος που «ψάχνονται», στο πλαίσιο και της εξελισσόμενης αναμόρφωσής του. Δεν έχει κρύψει, εξάλλου, την πρόθεσή του να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για την προσέλκυση σε ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο» τέτοιων δυνάμεων, με προοπτική την παρεμπόδιση εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας απ' αυτήν τη Βουλή και την πρόκληση εκλογών.

Πίσω, βεβαίως, από το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, το νερό, τους αιγιαλούς κ.ά. δε βρίσκεται η ουσιαστική ανάγκη ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, λαϊκά στρώματα σε αυτά τα ζωτικά μέτωπα πάλης, η αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ (πώς θα μπορούσε άλλωστε;) αλλά η αξιοποίησή τους για να αναδειχθεί σε κυβερνητική δύναμη. Οπως θυμόμαστε παλιότερα τον Γ. Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να «τρώει χημικά» σε διαδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ κ.α.

Ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», στον απόηχο της συζήτησης για «μεγάλο συνασπισμό», παραδέχτηκε ότι αυτό που προέχει για το κόμμα του είναι η χειραγώγηση του λαού στη στρατηγική στήριξης του κεφαλαίου. «Το θέμα δεν είναι ζήτημα μιας αριθμητικής πλειοψηφίας αλλά μιας πραγματικής κοινωνικής πλειοψηφίας και της διασφάλισης μιας ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης» δήλωσε και πρόσθεσε «γι' αυτό, μάλιστα, εμείς πολλές φορές λέμε ότι ακόμα και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία να έχουμε, έχει εξίσου μεγάλη σημασία να έχουμε μια πλειοψηφία μέσα στην ίδια την κοινωνία (...) θέλουμε να έχουμε μια άμεση στήριξη από την ίδια την κοινωνία και το λαό».

Ενώ μια μέρα νωρίτερα, ο Ν. Παππάς, δεξί χέρι του Αλ. Τσίπρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, τάχα ...εξ ανάγκης και όχι γιατί αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, την εξουσία του οποίου θέλει να διαχειριστεί, αλλά και σερβίροντας εγκαίρως νέα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα στο λαό, δήλωνε «αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές "δεξιές στροφές" και υποχωρήσεις», χτες ο Π. Σκουρλέτης έκλεισε το μάτι σε άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, λέγοντας: «Βλέποντας και το πραγματικό αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, κάνω μια εκτίμηση ότι σε συνθήκες εθνικών εκλογών είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν και δυνατότητες ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση με κορμό την αριστερά».

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ αλλά και ο κανονισμός λειτουργίας της απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χτες, τη συνεδρίαση της οποίας χειρίστηκε εξ ολοκλήρου ο Π. Λαφαζάνης, παρουσία του Αλ. Τσίπρα που δεν τοποθετήθηκε. Η ΚΟ απέρριψε σκέψεις για εισαγωγή μέτρων πειθαρχικού χαρακτήρα σε βάρος όσων διαφοροποιούνται απ' την επίσημη γραμμή, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Επιβεβαιώθηκε, τέλος, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσει την κούφια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και στη Βουλή, όπου όλα δείχνουν ότι θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες σε τρία νομοσχέδια που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή εντός της βδομάδας.

ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ
Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας

Με κεντρικό πρόταγμα τη «χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» συνεδρίασε χτες η Συντονιστική Επιτροπή της Ελιάς, καθ' οδόν προς το ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» τον Οκτώβρη. Στόχος, η διασφάλιση ύπαρξης ενός «τρίτου πόλου», που κουμπώνοντας πότε στα δεξιά - πότε στα αριστερά του θα εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις, ενσωματώνοντας ευρύτερα στρώματα, για απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, τόνισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό που διασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα». Επίσης, ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης είναι αυτό που αποσαφήνισε την κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Γιατί πρέπει κάποιος να συγκρίνει το αποτέλεσμα της Ελιάς με τις εκλογικές επιδόσεις άλλων σχημάτων και να προσθέσει την επιρροή που έχει σε δήμους και περιφέρειες η Δημοκρατική Παράταξη. Η επιρροή είναι πάρα πολύ μεγάλη, πάρα πολύ βαθιά, πάρα πολύ σημαντική».

Σημείωσε ότι «ο στόχος μας είναι προφανής και είναι προφανής και ο στενός εκλογικός στόχος, γιατί η κεντροαριστερά της ευθύνης είναι ο τρίτος πόλος. Ο τρίτος πόλος και εκλογικά. Αυτός που μπορεί να σπάσει και πρέπει να σπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (...) Η κεντροαριστερά της ευθύνης πρέπει να είναι τουλάχιστον τρίτο κόμμα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ποτάμι λέγοντας ότι «πήρε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές (...) Πρέπει να το καταγράψουμε. Αποφάσισε να ενταχθεί στην ΚΟ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι καλοδεχούμενο (...) Παρότι δεν διαθέτει βουλευτές, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπέρ μιας υπεύθυνης στάσης. Αυτό οφείλουμε επίσης να το καταγράψουμε».

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ είπε πως «αντιμετωπίζουμε κάθε σχήμα με απόλυτο σεβασμό, με τις επιλογές του και την οργάνωσή του. Χωρίς ψευτοεισοδισμούς».

Κάλεσε δε η Ελιά «να αναλάβει τις πρωτοβουλίες, ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο». Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πληροφορίες συμφωνήθηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να «συνομιλήσει» με ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και «προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του, σε συνέντευξή του («NewsΙt») και σε ερώτηση κατά πόσον προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε με νόημα ότι «μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι την υποχρέωση να την υπερασπιστώ και να αναλάβω την ευθύνη για τα όποια λάθη έχουν γίνει αλλά και για το μέλλον της». Παραπέρα, επιτέθηκε στις επιλογές της σημερινής ηγεσίας χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ «καρικατούρα», καθώς, όπως είπε, δεν έχει μία διακριτή προοδευτική ταυτότητα, που να το καθιστά «εκλόγιμο». Τέλος, κρούοντας ανοικτές θύρες, συμπλήρωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμπράξει σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η Κουμουνδούρου λέει «ναι» στο ευρώ και την ΕΕ χωρίς επιφυλάξεις.

  • Ο Ευ. Βενιζέλος είχε χτες «συνάντηση γνωριμίας» με το νέο ΔΣ του ΣΕB. Δήλωσε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατηθούν οι επιχειρήσεις, να έχουμε επενδύσεις, για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε δουλειά στους ανέργους», προϊδεάζοντας για νέα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και συνέχισης των μέτρων ανακύκλωσης της ανεργίας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Διεκδικεί ρόλο... «ισορροπιστή» στις αντιλαϊκές διεργασίες

Τη δυνατότητά του, να υπηρετήσει με συνέπεια το αστικό πολιτικό σύστημα και το κεφάλαιο, διαφημίζει με κάθε ευκαιρία ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Στ. Θεοδωράκης. Μιλώντας χτες το πρωί, στο «Mega», εκτίμησε ότι αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προτείνοντας ως εναλλακτική ο υποψήφιος να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, για «να ενώνει την Ελλάδα», εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη για το σύστημα συναίνεση. Πρόσθεσε ότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο ίδιος είναι «θεσμικός», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει «συνεννόηση» για το πρόσωπο που θα αναδειχθεί στο εν λόγω αξίωμα.

Παράλληλα, ο Θεοδωράκης ζήτησε η παρούσα Βουλή να φέρει καινούργιο εκλογικό νόμο, που ανακίνησε τελευταία και το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας θέμα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Να ανοίξει έτσι ο δρόμος για «ευρύτερες συναινέσεις» (όπως παρουσιάζουν την ενσωμάτωση ευρύτερων στρωμάτων στον αντιλαϊκό ευρωμονόδρομο) με κυβερνήσεις συνεργασίας περισσότερων των δύο κομμάτων ή «μεγάλους συνασπισμούς».

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ζητώντας «να δοκιμάσουμε και τους ιδιώτες στην Ενέργεια», αλλά και να προσελκύσουμε «επενδύσεις στον τουρισμό», παραχωρώντας στο μεγάλο κεφάλαιο «φιλέτα» γης.

Αναφερόμενος δε στις επιταχυνόμενες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και τις φημολογούμενες συνεργασίες μεταξύ κομμάτων και παραγόντων, ο Στ. Θεοδωράκης είπε πως ο ίδιος ο ελληνικός λαός θα τις καθορίσει με την ψήφο του. «Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν κάποιον με ευρωπαϊκή λογική, ανθρωπιστική λογική και που θα ισορροπήσει είτε τις ακρότητες της ΝΔ είτε τις ακρότητες του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε, δίνοντας έτσι και ένα στίγμα του ρόλο που επιχειρεί να παίξει ο ίδιος στις διεργασίες.

Εσπευσε δε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι «αν το "Ποτάμι" ήθελε, θα είχε ήδη παρουσία μέσα στη Βουλή και μάλιστα με περισσότερους από δύο ή τρεις βουλευτές»... Φαίνεται, άλλωστε, ότι ήδη πολύ κοντά στο «Ποτάμι» βρίσκονται ο εκλεγμένος το 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος και ο εκλεγμένος με τη ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ