ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επανεκλογή Σουλτς με συνεχή αλισβερίσια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο σοσιαλδημοκράτης Μ. Σουλτς που εκλέχτηκε εκ νέου πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, όπως και οι υποψήφιοι των άλλων πολιτικών ομάδων, υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των μονοπωλίων
Ο σοσιαλδημοκράτης Μ. Σουλτς που εκλέχτηκε εκ νέου πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, όπως και οι υποψήφιοι των άλλων πολιτικών ομάδων, υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των μονοπωλίων
Στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς εκλέχτηκε στη θέση του προέδρου της Ευρωβουλής, για θητεία διάρκειας 2,5 χρόνων. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε κολεγιά μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων, ώστε να υποστηριχτεί ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, του ΕΛΚ, για την προεδρία της Κομισιόν, οι σοσιαλδημοκράτες να πάρουν την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου (ενώ ζητούν «οπωσδήποτε» και αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), οι δε Φιλελεύθεροι (τέταρτη σε δύναμη ευρωομάδα) να ...«ανταμειφθούν» με θέση αντιπροέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο και έναν επιπλέον επίτροπο στην Κομισιόν.

Μ' αυτά και μ' άλλα, ΕΛΚ και Φιλελεύθεροι δεν κατέβασαν δικούς τους υποψηφίους και ο Σουλτς έλαβε 409 ψήφους σε σύνολο 612 έγκυρων ψηφοδελτίων, ενώ υπήρξαν και 111 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Να σημειωθεί πάντως ότι η συνολική δύναμη των τριών δυνάμεων που «τακίμιασαν» στην υποψηφιότητά του ανέρχεται σε 479 ευρωβουλευτές, υπήρξαν επομένως εβδομήντα «διαρροές», γεγονός που παραπέμπει στις ενδοαστικές αντιθέσεις για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, οι οποίες διαπερνούν το εσωτερικό των δυνάμεων αυτών, βάσει της επιδίωξης της αστικής τάξης του κάθε κράτους - μέλους να εξυπηρετήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντά της.

Οι αντιθέσεις αυτές βέβαια δεν αναιρούν ούτε στο ελάχιστο την όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα, με ποικιλότροπη ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Διόλου τυχαία στην ομιλία του μετά την εκλογή του ο Μ. Σουλτς είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται «ενώπιον τεράστιων προκλήσεων», αναφέρθηκε στις συνομιλίες για τη «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ (το λεγόμενο «οικονομικό ΝΑΤΟ» ή ΤΤΙΡ), στο ζήτημα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών καταπώς βολεύει τα μονοπώλια, στις κρίσεις στην Ουκρανία και στο Ιράκ που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (μεταξύ τους και η ΕΕ) υποδαύλισαν.

«Αν θέλουμε σοβαρά μια Ευρώπη ως μια δύναμη για την ειρήνη, τότε η οικονομική ισχύς μας πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πολιτικό τρόπο», πρόσθεσε παραπέρα ο Μ. Σουλτς, με στόχο αυτοί οι οποίοι «συναλλάσσονται μαζί μας εμπορικά να σέβονται το κράτος του δικαίου και να μην ασκούν το δίκαιο του ισχυρότερου». Εμμεση παραπομπή στις ανησυχίες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου λόγω της ενεργειακής εξάρτησής του από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία...

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ο Βρετανός Σαγιάντ Καρίμ, από την Ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών (στην οποία συμμετέχει το Συντηρητικό Κόμμα, του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον), έλαβε 101 ψήφους (ενώ η ευρωομάδα που τον στήριξε έχει 70 ευρωβουλευτές), ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας, από την GUE, έλαβε 51 ψήφους, όσες και η υποψήφια των Πρασίνων Ουλρίκε Λούνατσεκ.

Από χτες το απόγευμα και έως σήμερα το πρωί διεξάγεται και ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων και των κοσμητόρων του Ευρωκοινοβουλίου. Σήμερα, επίσης, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητήσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι οξυμένοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ. Τέλος, στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας περιλαμβάνονται συζήτηση για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ κατά το α' εξάμηνο του 2014, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, καθώς και παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας, που διαδέχτηκε την ελληνική, από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ρέντσι.

Θα ακολουθήσει στα μέσα του μήνα, στην επόμενη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, η εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, με τον Ζ. - Κ. Γιούνκερ, που πρότεινε ως υποψήφιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να χρειάζεται τουλάχιστον 376 ψήφους για να εκλεγεί.

Εξάλλου, στις 16 Ιούλη οι ηγέτες των κρατών - μελών συνέρχονται σε «ανεπίσημο δείπνο», προκειμένου να παζαρέψουν τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων των οργάνων της ΕΕ και των επιτρόπων. Πόστα για τα οποία επίσης εκδηλώνονται σοβαρές ενδοαστικές συγκρούσεις, με ενδεικτική περίπτωση τη θέση του επιτρόπου Ενέργειας, την οποία διεκδικούν οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Γερμανίας. Θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Υπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Βρετανής Κάθριν Αστον, καθώς και ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντιλαϊκή στρατηγική σύγκλιση όλων των υποψηφίων για τα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου

Ανακοίνωση για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στις ψηφοφορίες για πρόεδρο και αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε ανακοίνωσή της για τη στάση της στις ψηφοφορίες για πρόεδρο και αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωκοινωβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

«Η διαδικασία συγκρότησης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και τα κόμματα που τη στηρίζουν, προκειμένου να στελεχώσουν τα διάφορα ευρωενωσιακά όργανα και να προωθήσουν την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου.

Αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν έχουν καμιά σχέση με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αφού την ίδια στιγμή η προβολή των διάφορων υποψηφιοτήτων συνοδεύεται με την εκστρατεία εξωραϊσμού της ΕΕ και την προβολή κάθε είδους αυταπατών.

Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, όπως κι οι υποψήφιοι για την προεδρία και οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελούν έκφραση του αρνητικού για τα λαϊκά συμφέροντα συσχετισμού δύναμης των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποδείξει, σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του, ότι είναι αναπόσπαστο όργανο της ΕΕ, της ιμπεριαλιστικής διακρατικής συμμαχίας του κεφαλαίου, την οποία και υπηρετεί. Δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο και αντιλαϊκός νόμος που να μη φέρει την έγκριση και την υπογραφή του. Δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση και ματοκύλισμα των λαών που να μην έχει τη σφραγίδα του.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα δώσει αρνητική ψήφο σε όλους τους υποψήφιους για πρόεδρο και αντιπροέδρους της Ευρωβουλής. Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, τις αντιπαραθέσεις τους σχετικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και τα ιδιαίτερα συμφέροντα κρατών και μονοπωλίων της ΕΕ στην κούρσα του ανταγωνισμού, οι υποψήφιοι των οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκλίνουν στην ίδια στρατηγική επιλογή που υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ενωση: Δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, της κερδοφορίας τους, την κατάκτηση ισχυρότερων θέσεων στον παγκόσμιο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, εκ νέου πρόεδρος και κοινός υποψήφιος του "μεγάλου συνασπισμού" των κομμάτων του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι), όπως και οι υποψήφιοι των άλλων πολιτικών ομάδων, υπηρετούν την ίδια πολιτική. Γι' αυτό και το ΚΚΕ τους καταψηφίζει.

Την ίδια στάση καταψήφισης κράτησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ όσον αφορά και τους αντιπροέδρους, όπως και τα άλλα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που η εκλογή τους είναι ήδη προσυμφωνημένη μεταξύ των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του υποψήφιου για θέση αντιπροέδρου, εκ μέρους της GUE/NGL, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη. Η υποψηφιότητα του τελευταίου, μετά και τα διαπιστευτήρια της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά και τη στήριξη στον Γιούνκερ, για να πάρει το χρίσμα ως υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, αναδεικνύει την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να "χωθεί" ακόμα πιο βαθιά στην αστική διαχείριση, να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, θα κλιμακώνει τη δράση της για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης».

«ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27), το περιοδικό της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «40 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο και οι εξελίξεις σήμερα μέσα από τη ματιά του περιοδικού». Θα μιλήσουν ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού. Θα συντονίσει ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί εικαστική έκθεση με εξώφυλλα και ρεπορτάζ του περιοδικού για το Κυπριακό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ