ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κόβουν την επικουρική από συνταξιούχους της πρώην ΑΤΕ!

Η εξέλιξη είναι συνέπεια της πώλησης της «Αγροτικής» στην «Τράπεζα Πειραιώς» και των γενικότερων αντιασφαλιστικών ανατροπών

Σε ολοκληρωτική κατάργηση της επικουρικής σύνταξης σε συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) προχώρησε η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο υπάγεται πλέον το επικουρικό τους ταμείο (πρώην ΕΛΕΜ), όπως και άλλα επικουρικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων. Η απώλεια στο μηναίο εισόδημα αυτών των συνταξιούχων θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 371 ευρώ!

Οπως προκύπτει, 1.200 συνταξιούχοι (από τους περίπου 7.500) που πήγαν να πάρουν την επικουρική τους σύνταξη για το μήνα Ιούνη, διαπίστωσαν ότι αυτή δεν καταβλήθηκε. Πρόκειται για εξέλιξη που απορρέει από τις γενικότερες ανατροπές σε βάρος των συνταξιούχων, σε συνέχεια των αλλεπάλληλων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, με τελευταία τη μείωση κατά 5,2% σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ΕΤΕΑ.

«Παράπλευρες απώλειες» των ιδιωτικοποιήσεων

Η διακοπή της επικουρικής σύνταξης είναι επίσης ευθεία συνέπεια της πώλησης της ΑΤΕ στην «Τράπεζα Πειραιώς», χωρίς να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε αυτή. Εξίσου εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το ΕΤΕΑ δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τους συνταξιούχους γι' αυτήν την απόφαση!

Το Ταμείο Επικουρικής Σύνταξης για τους εργαζομένους της ΑΤΕ ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και είχε ως βασικούς πόρους τις εργοδοτικές κι εργατικές εισφορές (9% και 3% αντίστοιχα επί των συνολικών αποδοχών τους).

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περίοδο που μεθοδευόταν η πώληση της ΑΤΕ
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περίοδο που μεθοδευόταν η πώληση της ΑΤΕ
Ωστόσο ο κανονισμός παροχών του ταμείου προέβλεπε ότι αυτό θα κατέβαλε την επικουρική σύνταξη μετά από τη συνταξιοδότηση του εργαζομένου, για διάστημα που ισούται με τα χρόνια που απασχολήθηκε στην τράπεζα - εργοδότη. Το υπόλοιπο διάστημα, την υποχρέωση καταβολής της σύνταξης στο συνταξιούχο ή στους δικαιούχους αναλάμβανε η τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η ΑΤΕ.

Βέβαια, όπως συνέβη σε όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, αλλά κι εξαγορών και συγχωνεύσεων μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες συγκεντροποίησης και για ν' απαλλαγούν οι νέοι ιδιοκτήτες από υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους, δεν υπήρξε η παραμικρή πρόβλεψη κι εγγύηση για τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων και των εργαζομένων σε αυτή.

Χιλιάδες περιπτώσεις στον αέρα!

Το ίδιο έγινε και στην πρώην ΑΤΕ. Ετσι, αφού πλέον δεν υπάρχει η παλιά τράπεζα, οι συνταξιούχοι, που συμπληρώνουν τόσα χρόνια συνταξιοδότησης όσα είχαν προσληφθεί στην τράπεζα μέχρι το 1993 κι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς επικουρική σύνταξη όταν εκλείψουν οι προϋποθέσεις του πρώην ΕΛΕΜ. Δυνητικά, σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να βρεθούν οι σημερινοί 7.500 συνταξιούχοι της πρώην ΑΤΕ και όσοι από τους παλιούς εργαζομένους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

Να σημειώσουμε ότι τα πρώτα «θύματα» είναι εκείνοι που είχαν συνταξιοδοτηθεί «πρόωρα», π.χ., για λόγους υγείας, δηλαδή ακριβώς αυτή η ομάδα που είναι και πιο ευάλωτη. Οι εξελίξεις στο επικουρικό ταμείο της ΑΤΕ είναι ταυτόχρονα ένα ισχυρό και αποκαλυπτικό δείγμα για το τι σημαίνει η σύνταξη του εργαζομένου να συνδέεται με την ύπαρξη ή μη της επιχείρησης - εργοδότη και να εξαρτάται από τα σκαμπανεβάσματα ή τις επιχειρηματικές συμφωνίες στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας.

Το συμπέρασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο στο φόντο της προσπάθειας που γίνεται από κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο να γενικευτεί ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης και ν' αντικατασταθεί η δημόσια σύνταξη από την ιδιωτική ή επαγγελματική ασφάλιση, στις οποίες δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για το ύψος της σύνταξης, αλλά και για την ίδια την απόδοση της σύνταξης. Δηλαδή, όπως γίνεται τώρα και στην περίπτωση της ΑΤΕ.

Χωρίς συντάξεις και ασφάλιση οι απολυμένοι της «Fanco»

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ

Οι 76 εργαζόμενοι του εργοστασίου FANCO (πρώην ΤΡΙΚΟΛΑΝ) της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», που έκλεισε το 2004, εκβιάζονται να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα της επιδότησης που έχουν εισπράξει από τον ΟΑΕΔ και απειλούνται από το ΙΚΑ με ακύρωση της ασφάλισής τους.

Θυμίζουμε ότι στις 6/10/2004 έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο της FANCO. Οι 76 απολυμένοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, διεκδικώντας την ακύρωση των απολύσεων και μισθούς υπερημερίας. Στο μεταξύ, ασφαλίστηκαν από το ΙΚΑ, και οι 27 από τους 76 απολυμένους εντάχτηκαν το 2006 στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας, ο χρόνος της οποίας θεωρείται χρόνος πραγματικής εργασίας, με υποχρεωτική ασφάλιση.

Το 2012, ο όμιλος ΕΝΚΛΩ οδηγήθηκε σε πτώχευση και η πτωχευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Πριν 20 μέρες, το ΙΚΑ Νάουσας ειδοποίησε γραπτά - ατομικά τους 27 απολυμένους που είχαν ενταχτεί στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση ανεργίας πως προχωρά τη διαδικασία ακύρωσης ασφάλισης του χρόνου που διήνυσαν στο παραπάνω καθεστώς. Αυτό σημαίνει πως χάνονται κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δε θα δικαιούνται συνταξιοδότηση, θα ανασταλεί η απόδοση συντάξεων για τις οποίες δικαιώθηκαν, θα ζητηθούν πίσω ποσά ή θα μειωθούν συντάξεις σε όσους έκαναν χρήση ασφάλισης στον παραπάνω χρόνο.

Μάλιστα, στις 26 Ιούνη ο ΟΑΕΔ Νάουσας ενημέρωσε γραπτά - ατομικά τους 27 ενταγμένους στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση πως πρέπει να επιστρέψουν πίσω ποσά που καταβλήθηκαν σε αυτούς από τον ΟΑΕΔ. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Οργανισμός θα αναζητήσει σύντομα πίσω τα χρήματα που κατέβαλε από το ταμείο ανεργίας και στους υπόλοιπους απολυμένους, που δεν είχαν ενταχτεί στην ειδική εισοδηματική ενίσχυση.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το κλαδικό σωματείο ΚΛΩΘΩ ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας. Ζητάνε επίσης από το ΙΚΑ να ασφαλίσει τους απολυμένους με βάση την τελεσίδικη - αμετάκλητη δικαστική απόφαση (2011) που έκρινε άκυρες τις απολύσεις τους, ενεργή την εργασιακή τους σχέση και υποχρεωτική την ασφάλισή τους. Σχετική αναφορά στον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Πρωτοβουλίες Λαϊκών Επιτροπών

Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και οι επιπτώσεις στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας», την Τετάρτη 9 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κυψέλης. Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου διοργανώνει αντιφασιστική συναυλία, την Παρασκευή 11 Ιούλη, στις 9 μ.μ. στο Θέατρο «Φοίνικα».

Απεργία την Τετάρτη στα Πρακτορεία Τύπου

Σε απεργία για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, η οποία θα ξεκινήσει την Τρίτη 8 Ιούλη στις 6 μ.μ. και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στην περιφρούρησή της, από τις 12 τα μεσάνυχτα στις πύλες του πρακτορείου «Ευρώπη».

Η απόφαση για απεργία πάρθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του σωματείου, που έγινε την περασμένη Τρίτη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Σύμβασης που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η προηγούμενη και παράλληλα καταγγέλλουν την όλο και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση δουλεμπορικών γραφείων στο χώρο.

Χρωστάει στον ΟΑΕΕ ένας στους δύο

Ενας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορεί να καταβάλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ή να κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στη σύνταξη. Σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων στις 31/12/2013, οι 370.000 δεν μπορούσαν να πληρώσουν εισφορές, με συνολικές οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι η δραματική κατάσταση για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι απλήρωτες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται στα 7,4 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του Ταμείου αναμένεται να φτάσει το 2014 τα 720 εκατ. ευρώ (από 640 εκατ. ευρώ πέρυσι), γεγονός που αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Ταμείου για τη δρομολόγηση νέων ανατροπών σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα μόνο 25.771 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ για την πάγια ρύθμιση έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις 23.642. Από τα νούμερα προκύπτει ότι ένα ελάχιστο ποσοστό των οφειλετών έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στους όρους των ρυθμίσεων και να αποπληρώσει τα χρωστούμενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ