ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
23ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Από αύριο η Κομμουνιστική Νεολαία κατασκηνώνει στο Στόμιο

Στις εκδηλώσεις του Διημέρου θα συμμετάσχει και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που φέτος πραγματοποιείται στο Στόμιο της Λάρισας από 4 έως 6 Ιούλη.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Ιούλη, στις 11 π.μ., θα συμμετάσχει και θα κάνει δηλώσεις στην κινητοποίηση έξω από το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα και αργότερα θα συναντηθεί με το διοικητή της 1ηςΣτρατιάς αντιστράτηγο κ. Τελλίδη και το διοικητή του Στρατοπέδου ταξίαρχο κ. Γρίβα.

Την ίδια μέρα, στις 20.30, θα μιλήσει στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιεί η ΚΝΕ, στο χώρο της κατασκήνωσης στο Στόμιο (δίπλα στο δημοτικό κάμπινγκ).

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 23ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή, 4 Ιούλη

17:00 Επίσκεψη στα Αμπελάκια και ξενάγηση στο «Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - 1949».

21:00 Αφιέρωμα στη μουσική παράδοση της Θεσσαλίας, με τους Βασίλη Μπαλογιάννη (κλαρίνο), Κώστα Μπαλογιάννη (ακορντεόν), Λευτέρη Γάλλο (βιολί). Ο σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.

22:00 Ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι, με τους Φώτη Παπανικολάου (κιθάρα - τραγούδι), Γιάννη Σωτήρη (μπουζούκι), Ελισάβετ Ριζαργιώτη (τραγούδι), Δημήτρη Πατούλια (ακορντεόν - τραγούδι), Γιώργο Πατούλια (κρουστά).

Σάββατο, 5 Ιούλη

11:00 Κινητοποίηση στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα.

20:30 Πολιτική συγκέντρωση στο χώρο της κατασκήνωσης. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21:40 Συναυλία με τους «Kollektiva». Τη συναυλία θ' ανοίξει το μουσικό σχήμα «Εναλλάξ» (Λάρισα).

Οι Οργανώσεις της Θεσσαλίας έχουν ήδη προετοιμάσει το χώρο και τις υποδομές της κατασκήνωσης
Οι Οργανώσεις της Θεσσαλίας έχουν ήδη προετοιμάσει το χώρο και τις υποδομές της κατασκήνωσης
23:00 Λαϊκό - Ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ (Θεσσαλονίκη).

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Διημέρου θα διεξαχθούν τουρνουά ποδοσφαίρου 8 x 8 και μεικτό τουρνουά (αντρών - γυναικών) Beach Volley 3 x 3.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' απευθύνονται στις Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο ΚΕΘΕΑ

Με το που άνοιξε το Κέντρο Συμβουλευτικής και Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ στη Λιβαδειά πριν πέντε μήνες, πάνω από 25 νέοι και γονείς το προσέγγισαν. Σήμερα, υπολογίζεται ότι δέχεται πάνω από 30 άτομα. Και αυτήν τη σύνθετη και σημαντική δουλειά - που όπως επιβεβαιώνεται και από την προσέλευση την είχε ανάγκη ο νομός - καλούνται να την βγάλουν σε πέρας μόλις δύο εργαζόμενοι.

Το σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης των δομών του ΚΕΘΕΑ και οι αλυσιδωτές συνέπειες που προκαλεί στους αποδέκτες των υπηρεσιών τους, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, αποτυπώνονται στην επιστολή του παραρτήματος Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και του συντονιστικού των φορέων του νομού προς το διευθυντή του ΚΕΘΕΑ.

«Στους πέντε περίπου μήνες της λειτουργίας του υπάρχει μια συνεχής, και μάλιστα σε ικανοποιητικό βαθμό, ροή χρηστών, αλλά και οικογενειών χρηστών που απευθύνονται στο Κέντρο ζητώντας τη βοήθεια του προσωπικού και των εθελοντών του ΚΕΘΕΑ. Το προσωπικό του Κέντρου, που αποτελείται από δύο στελέχη του ΚΕΘΕΑ και από εθελοντές, με πολλή προσοχή και με την κατάλληλη επιστημονική προσέγγιση αντιμετωπίζουν το κάθε περιστατικό εξειδικευμένα, με την καλλιέργεια προς το χρήστη - μέλος κλίματος εμπιστοσύνης και με την ολόπλευρη στήριξη των χρηστών - μελών να προχωρήσουν αποφασιστικά προς την ενδεικνυόμενη θεραπεία.

Στο διάστημα αυτό έχουμε να καταμετρήσουμε πολλά θετικά βήματα από τους ίδιους τους χρήστες - μέλη, κάποιοι από τους οποίους εισήχθησαν σε κέντρα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Αλλά και σε σχέση με τη στήριξη των οικογενειών των χρηστών - μελών ή των οικογενειών χρηστών που δεν έχουν ακόμη απευθυνθεί στο Κέντρο, έχουμε μετρήσει πολλά θετικά βήματα, με αποτέλεσμα την αναγνώριση του σταθμού από το σύνολο των πολιτών της Λιβαδειάς και των γύρω περιοχών.

Η μέχρι σήμερα θετική πορεία και η καλή λειτουργία του Κέντρου έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχιση κι ενίσχυση της λειτουργίας του, αλλά και τη δημιουργία ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος», αναφέρεται στην επιστολή.

Να σημειωθεί ότι το ΕΣΥΝ και οι φορείς του νομού ήδη αναζητούν κτίρια στο νομό για να στεγαστεί το τμήμα της επανένταξης.

«Εκτιμώντας θετικά τη μέχρι τώρα λειτουργία του Κέντρου, αλλά βλέποντας ταυτόχρονα τις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο ζήτημα της επάνδρωσής του (...) Για μας θεμελιώδες ζήτημα για τη λειτουργία του Κέντρου είναι η επάνδρωσή του με κατάλληλο, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ο τρόπος πρόσληψής του, ο οποίος να στηρίζεται σε μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Πιστεύουμε πως δεν μπορεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες να στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά ανθρώπων που, παρά την επιστημονική τους επάρκεια, κατάρτιση και συνεχή εκπαίδευσή τους, αντιμετωπίζουν έντονα βιοποριστικά προβλήματα, εφόσον δεν εξασφαλίζεται η εργασιακή τους σχέση, και μάλιστα μόνιμη και σταθερή. Αμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται αμφιβολίες για τη συνέχιση της θεραπευτικής σχέσης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Κέντρου με τη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης του χρήστη - μέλους με τα άτομα που προσφέρουν την εθελοντική τους εργασία και παρακολουθούν τους χρήστες - μέλη.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, θα λέγαμε εξοντωτικές, που κάνουν τα δύο στελέχη του ΚΕΘΕΑ, η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης δεν μπορεί να βασίζεται σε εθελοντές», υπογραμμίζεται στην επιστολή. Το ΕΣΥΝ και το συντονιστικό των φορέων Ν. Βοιωτίας απευθύνθηκαν για το ζήτημα των προσλήψεων σταθερού προσωπικού στο Κέντρο σε δήμους και στην Περιφέρεια, ζητώντας δύο τουλάχιστον θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου απέσπασαν τη θετική διαβεβαίωση, όταν κι εφόσον το ΕΣΠΑ θ' αρχίσει να υλοποιείται.

«Γνωρίζουμε πως η παρατεταμένη περίοδος της οικονομικής κρίσης και η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με τις περικοπές των επιχορηγήσεων, την απαγόρευση ουσιαστικά των προσλήψεων, έχουν καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις δομές των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων. Παρ' όλ' αυτά, σας καλούμε να βρεθεί τρόπος ώστε για το θέμα του μόνιμου προσωπικού να υπάρξει άμεση λύση και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία του Κέντρου», τονίζει το παράρτημα του ΕΣΥΝ, ενώ οι φορείς ζητούν συνάντηση με τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ όχι μόνο για τα παραπάνω θέματα, αλλά και για την ολοκλήρωση της δομής του «στεγνού» προγράμματος στη Βοιωτία.

Υπενθυμίζουμε ότι σε τουλάχιστον 15 τοπικές κοινωνίες εκκρεμούν ανάλογα αιτήματα για τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων. Χτες, κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης του ΚΕΘΕΑ, οι εργαζόμενοι του οργανισμού προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας και γενικές συνελεύσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Με αφορμή ένα αντιδραστικό άρθρο

Mε αφορμή το πρόσφατο απαράδεκτο άρθρο του Θάνου Τζήμερου, προέδρου της «Δημιουργίας Ξανά» και περιφερειακού συμβούλου Αττικής, με τίτλο «Μην κάψετε την ηρωίνη», που προτρέπει «το κράτος» να διανείμει δωρεάν ηρωίνη στους εξαρτημένους χρήστες, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Εδώ βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της η θέαση της κοινωνικής ζωής με όρους ζούγκλας, όπου ο ισχυρός επιβιώνει και με τη μετατροπή του αδυνάτου σε ψυχοσωματικό πεδίο ταφής τοξικών απορριμμάτων. Παραγράφοντας τα κοινωνικά και ψυχικά γενεσιουργά αίτια της ουσιοεξάρτησης - που σε περιόδους κρίσης, ακριβώς, οξύνονται επικίνδυνα: τη φτώχεια, την ανεργία, τα παρηκμασμένα πρότυπα, την απουσία μέλλοντος και ελπίδας για τους νέους, την ένταση της ψυχικής δυσφορίας, την ανεπάρκεια δημόσιων υποστηρικτικών δομών (...)

Ως εργαζόμενοι/ες στα Κέντρα Πρόληψης που δουλεύουμε με παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και με εξαρτημένους/ες, θεωρούμε πως η συμμετοχή, η δημιουργική δράση, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο κριτικός αναστοχασμός, η εμπιστοσύνη στον εαυτό και τους άλλους είναι οι κατακτήσεις χειραφέτησης, που διαπλάθουν τους νέους ανθρώπους και τους ωθούν σε κρίσιμες επιλογές Ζωής - ασφαλώς μέσα σε ένα σύνθετο πλαίσιο με υποπεριβάλλοντα που ενθαρρύνουν την πλήρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του. Κατακτήσεις, που υποβοηθούνται με τις υπηρεσίες Πρόληψης - Θεραπείας - Επανένταξης και όχι με τη λογιστική "κάλυψη της εγχώριας ζήτησης" διά της "δωρεάν προσφοράς" δύο τόνων ηρωίνης...

Είναι σημαντικό για μια πολιτεία να δει το φαινόμενο της εξάρτησης ως τέτοιο που είναι: βαθιά κοινωνικό, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική συγκυρία, τα πολιτισμικά συμφραζόμενα και το κυρίαρχο πλαίσιο εφαρμοζόμενων πολιτικών. Διαφορετικά, πάρα πολλοί νέοι θα συνεχίσουν να ζουν σε εικονικούς τόπους, τύπου Μουντιάλ 2014: Φαντασμαγορία στις κάθε είδους οθόνες, τεχνητά και βίαια αποκολλημένη απ' τη σκληρή αλλά αναστρέψιμη πραγματικότητα τριγύρω», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ