ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Στα ύψη η ένταση μετά το φόνο Παλαιστίνιου εφήβου

Συγκρούσεις ξέσπασαν χτες σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ενας από τους δεκάδες Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν χτες από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων
Ενας από τους δεκάδες Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν χτες από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Κόκκινο» χτύπησε χτες η ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ μετά την απαγωγή και το φόνο του 17χρονου Παλαιστίνιου Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, πιθανώς από Εβραίους εποίκους που θέλησαν με αυτόν τον αποτρόπαιο τρόπο να εκδικηθούν για την προ ημερών απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών κοντά στη Χεβρώνα, την οποία αποδίδουν στη «Χαμάς».

Το άψυχο σώμα του Παλαιστίνιου εφήβου, ο οποίος αγνοούνταν από το βράδυ της Τρίτης στην παλαιστινιακή συνοικία Σουάφατ της κατεχόμενης από το Ισραήλ Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έφερε έντονα σημάδια από άσκηση βίας και βρέθηκε χτες μετά τα ξημερώματα σε δασώδη έκταση της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Η εξαφάνιση και δολοφονία του προκάλεσε οργή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της οικογένειας του παιδιού. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, που χρησιμοποίησαν σφαίρες καουτσούκ κατά των διαδηλωτών τραυματίζοντας πάνω από 30.

Λίγες ώρες μετά, πάλι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να συλλάβουν πάνω από 50 νεαρούς Εβραίους εποίκους, επειδή εξαπέλυαν επιθέσεις σε βάρος δεκάδων Αράβων κατοίκων της πόλης.

Μπροστά σε αυτό το κρεσέντο βίας, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση στην ισραηλινή κυβέρνηση, καλώντας τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταδικάσει αμέσως το φόνο του νεαρού Παλαιστίνιου, όπως είχε κάνει και ο ίδιος για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς που είχαν εξαφανιστεί στις 12 Ιούνη και ώσπου τα πτώματά τους βρέθηκαν στις αρχές της βδομάδας σε εγκαταλειμμένο χωράφι στη Χεβρώνα.

Ο Νετανιάχου το έπραξε, διατάσσοντας έρευνα διαλεύκανσης του ειδεχθούς εγκλήματος και καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να μην προβαίνουν σε πράξεις εκδίκησης και αυτοδικίας. Ισχυρίστηκε δε ότι το Ισραήλ, που έχει στηριχτεί πάνω στο κράτος βίας και τρομοκρατίας που ασκεί στους Παλαιστίνιους, είναι «ευνομούμενη πολιτεία»...

Συγκρούσεις Παλαιστινίων και ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σημειώθηκαν και στο σπίτι της οικογένειας του Ζίαντ Αουάντ στη Δυτική Οχθη που κατεδαφίστηκε νωρίτερα από μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, επειδή ο Αουάντ είχε φυλακιστεί μεταξύ άλλων για «τρομοκρατία», δηλαδή για αντίσταση στις κατοχικές δυνάμεις και είχε αποφυλακιστεί προ μηνών στο πλαίσιο ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας.

Αργότερα χτες βράδυ, η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ καταδίκασε τη δολοφονία του Παλαιστίνιου εφήβου, απαιτώντας την «άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών». Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε «αποτροπιασμό» για τη «νοσηρή δολοφονία».

ΙΡΑΚ
Εκκληση Μάλικι για συσπείρωση κατά του «Ισλαμικού Κράτους»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Συναγερμό στην περιοχή» πρέπει να σημάνει η ανακοίνωση ίδρυσης χαλιφάτου από το «Ισλαμικό Κράτος», αφού κανείς, ούτε στο Ιράκ, ούτε σε άλλη γειτονική χώρα, μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τα σχέδιά τους, δήλωσε χτες ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, προσπαθώντας να συσπειρώσει γύρω του και άλλες κυβερνήσεις χωρών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής που νιώθουν ν' απειλούνται από τη δράση των ισλαμιστών μισθοφόρων (Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Λίβανος και Τουρκία).

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν «οι προκλήσεις που εμποδίζουν το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης», ευελπιστώντας πως η συνεδρίαση της Βουλής την επόμενη βδομάδα «ίσως» επιτρέψει το ξεπέρασμα διαφορών ανάμεσα σε κόμματα Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων, «με συνεργασία, ομόνοια και ανοιχτό πνεύμα».

Απέρριψε εξάλλου την επιθυμία των Κούρδων να διατηρήσουν τα εδάφη του Βόρειου Ιράκ (με πρώτο το πετρελαιοφόρο Κιρκούκ) που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με αφορμή την προέλαση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ λέγοντας: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν για να επιβάλει ένα τετελεσμένο, όπως έκανε η περιοχή του Κουρδιστάν».

Σε επόμενο σημείο ο Μάλικι πρόσφερε «αμνηστία» σε «όλες τις φυλές και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε ενέργειες κατά του κράτους, αλλά που έχουν τώρα λογικευτεί», εξαιρώντας εκείνους που συμμετείχαν σε φονικές επιθέσεις έναντι του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας.

Νωρίτερα, Ιρακινοί αξιωματούχοι και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξήραν την απόφαση του Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα να δωρίσει 500.000.000 δολάρια στον ΟΗΕ για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην ανακούφιση των δεκάδων χιλιάδων Ιρακινών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων.

Ενισχύει την παρουσία της η Ρωσία

Στη Βαγδάτη πάντως χτες αναφέρθηκε πως έφτασαν και νέα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ στο Λονδίνο αναλυτές του «Διεθνούς Ιδρύματος Στρατηγικών Μελετών» (IISS), επικαλούμενοι στοιχεία από την ανάλυση φωτογραφιών με μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιεί ο ιρακινός στρατός, υποστήριξαν πως κάποια από αυτά, τύπου Sukhoi Su 25 που χρησιμοποιούνται σήμερα έναντι θέσεων ισλαμιστών μισθοφόρων του Ι.Κ., προέρχονται από το Ιράν.

Παράλληλα, ο Ιρακινός πρέσβης στην Ουάσιγκτον απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ για βοήθεια στον αγώνα κατά των ισλαμιστών του Ι.Κ., λέγοντας ότι το Ιράκ «δεν έχει άλλη επιλογή από το ν' αναζητήσει βοήθεια σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν».

Στη Μοσούλη, τέλος, που έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών εξτρεμιστών από τις 10 Ιούνη, κάτοικοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν, μιλώντας σε απεσταλμένους ειδησεογραφικών πρακτορείων, για την επιστροφή του κοινωνικού μεσαίωνα και τις δραματικές ελλείψεις σε ηλεκτροδότηση, υδροδότηση της πόλης, βασικά αγαθά, μεταξύ των οποίων ακόμη και καύσιμα...

ΣΥΡΙΑ
«Καραμπόλες» στη Συρία από τις εξελίξεις στο Ιράκ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πιέσεις για εξοπλισμό και «στρατιωτική βοήθεια» έναντι των φανατικών ισλαμιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ», πρώην «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε») έως την επόμενη βδομάδα, άσκησαν χτες σε δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες «ταξιαρχίες» του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που επιχειρεί την τελευταία τριετία να ανατρέψει την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Σε αντίθετη περίπτωση απείλησαν, σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, να εγκαταλείψουν τα όπλα και να απομακρύνουν τους μαχητές τους από τα πεδία των συγκρούσεων στη Συρία και δη στις περιοχές Ντέιρ Ζορ (κοντά στα σύνορα με το Ιράκ), Χαλέπι και τη Ράκα, που θεωρούνται προπύργια των μισθοφόρων του «ΙΚ». Μάλιστα, σε ανακοινωθέν «ταξιαρχιών» του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» αναφέρεται ξεκάθαρα πως πλέον η ύπαρξη των ενόπλων του «ΙΚ» «ειδικά μετά την ανακοίνωση ίδρυσης χαλιφάτου, απειλεί... τη λαϊκή επανάσταση».

Στο μεταξύ, ως ηγετικό στέλεχος των μισθοφόρων του «ΙΚ» στη Συρία αναδεικνύεται ένας 28χρονος Τσετσένος, που είναι πλέον γνωστός με το όνομα Ομάρ αλ Σιστάνι και διακρίνεται για την αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους εχθρούς και τα θύματά του.

Ξεκίνησε η μεταφορά συριακών χημικών όπλων

Το ίδιο 24ωρο, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων από το δανέζικο πλοίο «Ark Futura» στο αμερικανικό πλοίο «Cape Ray».

Η μεταφορά 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων πραγματοποιείται υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ). Μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρία, οι ουσίες αυτές πρόκειται να εξουδετερωθούν στο «Cape Ray» με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο αναμένεται να διαρκέσει έως σήμερα τα ξημερώματα, με τη χρήση γερανών. Στη συνέχεια, το αμερικανικό πλοίο θα αποπλεύσει με προορισμό τα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών όπλων. Τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των ΗΠΑ και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέος γύρος συνομιλιών στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ξεκίνησε χτες στη Βιέννη ο τελευταίος και πιο κρίσιμος γύρος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Ιράν, τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (γνωστή και ως Ομάδα των 5 + 1) με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας τουλάχιστον ως τις 20 του Ιούλη, που θ' αφορά συνολικά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και θα άρει κάθε πιθανότητα ανάπτυξής του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, φτάνοντας χτες στο αεροδρόμιο της Βιέννης, δήλωσε ότι η χώρα του και οι έξι μεγάλες δυνάμεις μπορούν «να γράψουν Ιστορία», υπογράφοντας μια «εφικτή και βιώσιμη» συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης». Σημείωσε ωστόσο το ενδεχόμενο να μην τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που οι συνομιλητές του εγείρουν «υπερβολικές απαιτήσεις».

Το προηγούμενο 48ωρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε ζητήσει από τους Ιρανούς ηγέτες να μην «καταστρέψουν μια ιστορική ευκαιρία να τερματιστεί η οικονομική και διπλωματική απομόνωση του Ιράν και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών του».

Αν και η 20ή Ιούλη έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της εξεύρεσης συμφωνίας, υπάρχει η δυνατότητα εξαμηνιαίας παράτασης, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, όπως προβλέπει και η Συμφωνία της Γενεύης του 2013, με την οποία μπήκαν οι βάσεις για την έναρξη των συνομιλιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ