ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Διασύνδεση του ρουμανικού στρατού με το NΑΤΟικό Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη

Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη

Από την υπογραφή της «Τεχνικής Διευθέτησης» από τον Ελληνα αντιστράτηγο (αριστερά) και το Ρουμάνο ταξίαρχο (δεξιά)
Από την υπογραφή της «Τεχνικής Διευθέτησης» από τον Ελληνα αντιστράτηγο (αριστερά) και το Ρουμάνο ταξίαρχο (δεξιά)
Τη στενότερη διασύνδεση άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ με τις εν Ελλάδι ΝΑΤΟικές υποδομές προωθεί η κυβέρνηση, ενόσω μάλιστα οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και της Ρωσίας για τη διείσδυση μονοπωλίων της μιας ή της άλλης πλευράς στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία από τη Ρουμανία επισκέφτηκε χτες το ΓΕΕΘΑ με σκοπό την υπογραφή «Τεχνικής Διευθέτησης» που αφορά τη διασύνδεση ρουμανικών Ενόπλων Δυνάμεων με το NRDC - GR.

Πρόκειται για το Γ΄ Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι επισήμως πιστοποιημένο ως «NATO Rapid Deployable Corps - GR» (NRDC - GR ), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οπως διαμηνύει άλλωστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, το Γ΄ Σώμα Στρατού είναι το μοναδικό από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο ν' αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Τη χτεσινή συμφωνία υπέγραψαν ο διοικητής του NRDC - GR αντιστράτηγος Ηλ. Λεοντάρης και ο διοικητής της 1ης Ρουμανικής Μεραρχίας Πεζικού ταξίαρχος T. Tomescu. Πρόκειται για άλλη μία κίνηση που παραπέμπει σε παραπέρα εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας».

Σημειωτέον, οι υπογραφές μπήκαν λίγες μέρες μετά από την επίσκεψη - αστραπή που έκανε (στις 11 Ιούνη) ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος στη Ρουμανία και τις συνομιλίες που είχε με το Ρουμάνο ομόλογό του M. Dusa. Ο Ελληνας ΥΕΘΑ προανήγγειλε τότε ότι εντός Ιούλη θα υπογραφούν σειρά μνημονίων συνεργασίας προς αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε να συστήσουν «έναν άξονα σταθερότητας από το βόρειο τμήμα της Βαλκανικής μέχρι το νότιο».

Ο δε Ρουμάνος υπουργός είχε ταχτεί υπέρ της στρατηγικής «θαλάσσιας ασφάλειας» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ζητούσε μάλιστα να καλύπτει και τη Μεσόγειο, αλλά και τον Εύξεινο Πόντο, σε αντιπαράθεση με τις βλέψεις των ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή.

Προηγούμενα, 29 Μάη με 4 Ιούνη, οι Πολεμικές Αεροπορίες των δύο χωρών συμμετείχαν στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014» (συμμετείχαν επίσης δυνάμεις από ΗΠΑ και Βουλγαρία), η οποία διεξήχθη εντός του FIR Σόφιας, που ενώνεται με το FIR της Συμφερούπολης το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία...

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
«Ντύνει» τις απαιτήσεις των μονοπωλίων... με πινέζες

Την προσπάθεια του Ποταμιού να ντύσει με το μανδύα του «φρέσκου» μια σειρά πάγιες αντιλαϊκές απαιτήσεις των μονοπωλίων που προωθούνται από κυβέρνηση, ΕΕ, ΝΑΤΟ, αστικά επιτελεία, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα για το περιβόητο... «dotmocracy» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ιδρυτικού συνεδρίου του το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, οι σύνεδροι του Ποταμιού, βάζοντας... πινέζες σε αναρτημένους στο χώρο του συνεδρίου πίνακες με προκαθορισμένα και καθόλου τυχαία ερωτήματα - που αφορούσαν τη σταθερότητα του συστήματος, την αποφυγή πρόωρων εκλογών, τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια, την προσαρμογή λαού και νεολαίας στις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου - κλήθηκαν να εκφράσουν το βαθμό συμφωνίας τους, επιλέγοντας μεταξύ των απαντήσεων «μάλλον συμφωνώ», «μάλλον διαφωνώ» και «δεν ξέρω / δεν απαντώ».

Μ' αυτά και μ' άλλα, τα στελέχη και μέλη του Ποταμιού, σε σχέση με τη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, ζητούν να διεξάγονται βουλευτικές εκλογές αποκλειστικά μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, να υπάρχει νομικό ασυμβίβαστο για το αξίωμα του βουλευτή και του υπουργού: Χαρακτηριστικά, όλα τα παραπάνω ιεραρχούνται μεταξύ των ζητημάτων που επιδιώκει να θέσει και η ΝΔ μέσω της περιλάλητης συνταγματικής αναθεώρησης.

«Αντιγράφοντας» τα ζητούμενα του ντόπιου και του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, που προωθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα, ζητούν επίσης ν' «αξιολογούνται» συνεχώς οι περιφέρειες ώστε από τις επιδόσεις τους να κρίνεται η χρηματοδότησή τους, να υπάρχουν «βαθμίδες» στους δασκάλους και καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης μετά από «αξιολόγηση».

Σε συντονισμό με τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για την Παιδεία, οι σύνεδροι του Ποταμιού ζητούν να λειτουργούν και «μη κρατικά» πανεπιστήμια, ν' αντικατασταθεί η δωρεάν διανομή των βιβλίων στη δημόσια εκπαίδευση από «ένα σύστημα δανεισμού των βιβλίων», να μπορούν τα πανεπιστήμια να «δημιουργούν» επιχειρήσεις, να «ενισχύονται» και από επιχειρήσεις, συνδέσμους, οργανισμούς, στα πανεπιστήμια να υπάρχουν κλιμακωτά δίδακτρα για τους φοιτητές που ξεπερνούν την καθορισμένη διάρκεια σπουδών.

Ενώ και η θέση τους, ότι η πλειοψηφία των μαθητών μετά από την υποχρεωτική εκπαίδευση του Γυμνασίου πρέπει να κατευθύνεται σε οργανωμένα επαγγελματικά λύκεια, συνδέεται άμεσα με τους στόχους που θέτει η άρχουσα τάξη για παραπέρα αλλαγή στις αναλογίες των μαθητών στη γενική και την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση, τη διοχέτευση στις επιχειρήσεις φθηνού, ημικαταρτισμένου και δίχως δικαιώματα εργατικού και τεχνικού δυναμικού.

Τον ίδιο χαρακτήρα εμπορευματοποίησης και «ανταποδοτικότητας», διάνοιξης νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο, έχουν θέσεις όπως ο πολίτης «να έχει μια άμεση μικρή προσωπική συμμετοχή για τη βελτίωση» υπηρεσιών Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού κ.ο.κ. Οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν, «γνωρίζοντας ότι μία από τις συνέπειες θα είναι ακόμη πιο μικρή σύνταξη όταν θ' αποσυρθούμε από την εργασία μας» ή να γίνει πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων.

Τέλος, προβλήθηκαν και θέσεις όπως οι κληρωτοί του Ελληνικού Στρατού να συμμετέχουν σε «ειρηνευτικές» αποστολές Ενόπλων Δυνάμεων του ΟΗΕ, ιμπεριαλιστικές αποστολές που προωθούνται με πρόσχημα κρίσεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Να υποστηριχτεί η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, σχέδιο τύπου «Ανάν». Ν' αποποινικοποιηθεί η χρήση κάνναβης κτλ.

Συνάντηση με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον G. Ghalatchian
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον G. Ghalatchian
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Gagik Ghalatchian.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στην Αρμενία και την Ελλάδα και την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας ανάμεσα στον αρμενικό και τον ελληνικό λαό.

Στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή ο Δ. Κουτσούμπας μεταξύ των άλλων ανέφερε πως το ΚΚΕ ανησυχεί για την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή και ιδιαίτερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπου εμπλέκονται μεγάλες δυνάμεις και συμφέροντα, με αποτέλεσμα επεμβάσεις και πολεμικές συγκρούσεις σε βάρος των λαών.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συνεχιστούν και ν' αξιοποιηθούν οι διμερείς συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων για τα σοβαρά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

ΓΕΣ
Εξηγήσεις για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας

Να καθησυχάσει επιχειρεί το ΓΕΣ ύστερα από τις εμφανίσεις δύο κρουσμάτων μηνιγγίτιδας τις τελευταίες μέρες σε στρατιωτικές μονάδες.

Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «όλοι οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες εμβολιάζονται κατά την κατάταξή τους με αντιμηνιγγιτιδοκοκκικό εμβόλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Τα δύο κρούσματα μηνιγγίτιδας που εμφανίστηκαν πρόσφατα δε δύνανται να συσχετιστούν μεταξύ τους, τόσο λόγω της γεωγραφικής θέσης όσο και λόγω της διαφορετικότητας του τύπου της εμφανιζόμενης μηνιγγίτιδας (Χίος - ιογενής, Ν. Πέραμος - βακτηριακή). Η αντιμετώπιση των δύο περιστατικών υπήρξε έγκαιρη και η πρέπουσα. Τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν στις Μονάδες που εμφανίστηκαν τα περιστατικά ήταν άμεσα και σύμφωνα με τις οδηγίες και συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Υποψήφιος Εφεδρος Αξιωματικός, ο οποίος αποτελεί το πιο πρόσφατο κρούσμα και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 401 ΓΣΝΑ, μεταφέρθηκε στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, λόγω βελτίωσης της κατάστασης της υγείας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ