ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Στη Νότια Κορέα ο Κινέζος Πρόεδρος

Πεκίνο και Σεούλ σχεδιάζουν την παράκαμψη του δολαρίου στις μεταξύ τους οικονομικές σχέσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
ΣΕΟΥΛ.-

Οι στόχοι της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέσα στο 2014 και της δημιουργίας κοινής αγοράς με απευθείας συναλλαγές του νοτιοκορεατικού γουόν και του κινεζικού γουάν ξεχώρισαν στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν στη Σεούλ ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η Νοτιοκορεάτισσα ομόλογός του Παρκ Γουέν - χι.

Ο Σι ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Νότια Κορέα, όπου συνοδεύεται από 250 διευθυντές κινεζικών εταιρειών (ανάμεσά τους τα μεγαθήρια του διαδικτύου «Αλιμπαμπά» και «Μπαϊντού»).

Αναλυτές στέκονταν ιδιαίτερα στα σχέδια παράκαμψης του δολαρίου στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών. Ορισμένοι σημείωναν ότι έτσι οι εταιρείες θα γλιτώσουν κόστος από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, άλλοι θύμιζαν ότι παλιότερη προσπάθεια μεταξύ του γουόν και του ιαπωνικού γεν δεν είχαν συναντήσει μεγάλη επιχειρηματική ζήτηση. Πάντως, πρόσφατα αντίστοιχη συζήτηση για παράκαμψη του δολαρίου είχε γίνει και μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν τα σχέδια μεγάλων μονοπωλίων όπως οι «Σάμσουνγκ» (με στελέχη της οποίας κάποιοι έλεγαν ότι ο Σι θα είχε ειδική συνάντηση), «Χιουντάι», «Ελ - τζι». Σήμερα, το 25% των νοτιοκορεατικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την κινεζική αγορά.

Συνεργασία και για την «περιφερειακή ασφάλεια»

Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευθετήσουν ζητήματα που αφορούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αλλά και να συνεργαστούν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των έξι (Νότια Κορέα, ΛΔ Κορέας, Ιαπωνία, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ) για την «αποπυρηνικοποίηση της ΛΔ Κορέας».

Σχετικά με την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ο Σι δήλωσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει «από κοινού και με κατάλληλο τρόπο... να αποφύγουν την ένταση, να εμποδίσουν την απώλεια ελέγχου», επιδοκιμάζοντας την πρόταση της Χι για μια «διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην κορεατική χερσόνησο». Από τη μεριά της η Χι, εκτίμησε ότι «η επίσκεψη του προέδρου Σι στη Σεούλ πριν από την Πιόνγιανγκ θα στείλει ένα καθαρό μήνυμα στο Βορρά για τη στήριξή του στην αποπυρηνικοποίηση την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμα να συνεργαστούν στο θέμα των γυναικών που αρπάχτηκαν στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου από τον ιαπωνικό στρατό και κατέληξαν σε οίκους ανοχής όλης της Ασίας. Θέμα που το Τόκιο αμφισβητεί μερικώς το τελευταίο διάστημα, ρίχνοντας λάδι στη «φωτιά» που αναζωπυρώνουν και οι εδαφικές διαφορές που έχει τόσο με το Πεκίνο όσο και με τη Σεούλ.

Σε άρθρο του Κινέζου ηγέτη που δημοσιεύτηκε στο νοτιοκορεατικό Τύπο σημειώνεται ότι οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στην ασφάλεια.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Αγωνιούν» για τη ρευστότητα των τραπεζών

ΣΟΦΙΑ.--

Δηλώσεις για την τόνωση της αξιοπιστίας και της ρευστότητας του βουλγαρικού τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα έκανε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, διαβεβαιώνοντας ότι παραμένει υψηλό το επίπεδο ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών και ότι δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα λέβα από την πίστωση των 3,3 δισ. λέβα που ενέκρινε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο Ορεσάρσκι αναφερόταν στην επίθεση που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με «επίκεντρο» τις τράπεζες «First Investment Bank» και «Corporate Commercial Bank».

Ωστόσο, νωρίτερα χτες, σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης «Fitch» υποστήριξε ότι «οι πρόσφατες αναταράξεις σε δύο βουλγαρικές τράπεζες τονίζουν τα προβλήματα «εταιρικής διαχείρισής» τους, ότι οι κίνδυνοι ρευστότητας είναι αυξημένοι «για όλες τις βουλγαρικές τράπεζες», εκτιμώντας, ωστόσο, ότι «οι εγχώριας ιδιοκτησίας τράπεζες είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών λόγω αδυναμιών».

Σε άλλο σημείο προβλέπει πως «η πολιτική σταθερότητα θα μειώσει τους κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα», επικροτώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την πρόσφατη απόφαση του Βούλγαρου Προέδρου για διάλυση του κοινοβουλίου στις 6 Αυγούστου και τη διενέργεια εθνικών εκλογών στις 5 Οκτώβρη.

Γερμανία και κατώτατος μισθός

Μέχρι και «επανάσταση» χαρακτήρισαν τα διεθνή και ελληνικά αστικά ΜΜΕ τη θέσπιση κατώτατης αμοιβής στη Γερμανία, που ορίστηκε στα 8,5 ευρώ την ώρα. Το μέτρο μάλιστα παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της πίεσης των σοσιαλδημοκρατών στους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, συνολικά ως φιλεργατικό αποτέλεσμα της απόφασης των πρώτων να συγκυβερνήσουν με τους δεύτερους. Ούτε λίγο - ούτε πολύ αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από τα αντίστοιχα ρεπορτάζ και άρθρα είναι ότι η ανάπτυξη της καπιταλιστικής Γερμανίας διασφαλίζει και τους εργαζόμενους. Οτι από την ισχύ και την αντοχή που διέκρινε τη γερμανική οικονομία σε συνθήκες κρίσης, μπορεί να ωφεληθεί και η γερμανική εργατική τάξη.

Τι ισχύει στη σημερινή Γερμανία; Η ελαστική και περιστασιακή «απασχόληση» επεκτείνεται ραγδαία και στη Γερμανία, αναγκάζοντας για παράδειγμα 8 εκατομμύρια που δουλεύουν στα λεγόμενα «mini jobs» να ζουν με μισθούς 450 ευρώ το μήνα. Οι άνεργοι (που ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια) όχι μόνο πασχίζουν να ζήσουν με επιδόματα ανεργίας πενιχρά για το επίπεδο ζωής στη χώρα (γύρω στα 400 ευρώ) αλλά αποκλείονται όλο και περισσότερο από αυτά. Είχε κάνει αίσθηση η αποκάλυψη - πριν μερικά χρόνια - ότι μια νεαρή είχε χάσει το επίδομα ανεργίας όταν αρνήθηκε να δουλέψει στη γραμματεία... οίκου ανοχής!

Η εμπειρία από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς δείχνει ότι οι εργοδότες πετυχαίνουν με πολλούς τρόπους την κατακόρυφη μείωση του «εργατικού κόστους». Τρία μόνο παραδείγματα:

  • Στις 12 Μάη, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε ότι υπάλληλοι σε ένα δικηγορικό γραφείο αμείβονταν με ωρομίσθιο 1,54 ευρώ. Μάλιστα εργατικό δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι αυτό είναι «σύννομο από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι το δέχτηκαν για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «οι μισθοί αυτοί μπορεί μεν να παραβιάζουν τα χρηστά ήθη, αλλά ο εργοδότης δε λειτούργησε εκμεταλλευτικά».
  • Στις 14 Μάη, ο «Ελεύθερος Τύπος» έγραψε ότι η «Μερσέντες» επαναπροσλαμβάνει συνταξιούχους (με το επιχείρημα ότι δεν έχουν την πείρα των νεώτερων), τους οποίους μπορεί να πληρώνει με μικρότερους μισθούς επειδή παίρνουν κάθε μήνα και σύνταξη. Ετσι, η αυτοκινητοβιομηχανία βρήκε τρόπο να «σπρώχνει» συνολικά προς τα κάτω τους μισθούς.
  • Αντίστοιχη πίεση για μείωση μισθών ασκούν φυσικά οι μεγαλοεργοδότες σε μια σειρά κλάδους, ειδικά στη βαριά βιομηχανία, στην οποία το γερμανικό κεφάλαιο διατηρεί συγκριτικό προβάδισμα έναντι ανταγωνιστών του. Η «Thyssenkrupp» ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να μειώσει μισθούς μέχρι και κατά 45%, αφού πριν κάποιο καιρό πανηγύριζε για το διπλασιασμό των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Παράλληλα, η θέσπιση κατώτατου μισθού δεν προωθείται έξω από ένα πλέγμα πολιτικής που στηρίζει την καπιταλιστική κερδοφορία. Καταρχήν, από τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα εξαιρούνται όσοι είναι μικρότεροι των 18 χρόνων, μαθητευόμενοι αλλά και μακροχρόνια άνεργοι. Επιπλέον, για να κατανοήσουμε αν ζημιώνονται οι Γερμανοί καπιταλιστές, μπορούμε να θυμηθούμε ότι στην Ελλάδα, ο ΣΕΒ ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θέσπισης κατώτατου μισθού με νόμο. Αφού ο κατώτατος μισθός μειώθηκε με νόμο πάνω από 200 ευρώ, με τον ίδιο νόμο συσχετίστηκε με τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή έγινε «λάστιχο» ώστε να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Με αυτόν τον τρόπο, οι βιομήχανοι ξεκινούν τη διαπραγμάτευση των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων από χαμηλότερο επίπεδο. Επιπλέον, προσπαθούν να «χτυπήσουν» το λεγόμενο «αθέμιτο ανταγωνισμό», δηλαδή τα περιθώρια διαφόρων εργοδοτών να δίνουν ακόμα χαμηλότερους μισθούς από αυτό που όριζαν οι συμβάσεις.

Φυσικά, δε μπορεί κάποιος να καλέσει τους Γερμανούς εργάτες να αρνηθούν τη θέσπιση κατώτατης αμοιβής. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τέτοιες κυβερνητικές παροχές που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η αγριότητα με την οποία η μεγαλοεργοδοσία ξεζουμίζει τους εργάτες δε μειώνεται καθόλου. Το αντίθετο. Αλλωστε υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα και την ένταση της εκμετάλλευσης, όπως η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, οι ευέλικτες μορφές δουλειάς.

Στην «ατμομηχανή» λοιπόν της Ευρώπης, όπου η παραγωγικότητα της εργασίας καλπάζει, ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργατών μεγαλώνει συνέχεια. Και ακόμη και αν αυξήθηκε η κατώτατη αμοιβή, ακόμη και αν αυξηθούν και άλλοι μισθοί, μεγαλώνει συνέχεια η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που παράγει ο εργάτης και αυτό που παίρνει, και ας φαίνεται ότι αυξάνεται ο μισθός του. Αρα μεγαλώνει η εκμετάλλευση. Μεγαλώνει και η απόσταση ανάμεσα στις δυνατότητες που δημιουργούνται να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του και αυτές που τελικά ικανοποιεί. Κοροϊδεύει ωμά τους εργάτες όποιος λέει ότι είναι ποτέ δυνατόν το κεφάλαιο να μοιραστεί τα κέρδη του μαζί τους.


A.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ